Kutak za trudnice

1. lična karta
2. zdravstvena knjižica
3. potvrda o krvnoj grupi i Rh faktoru
4. najnoviji nalaz krvi, aptt ukoliko hoces epudural, urina i brisa
5. uput za porodilište
Sebi za porodilište spakuj:
- sobne papuče i japanke (za tuširanje)
- proveri sa babicom da li se kod vas praktikuju mrezasti ulosci i gacice
- brushalter i ulošci za dojenje nisu neophodni retko kad mleko odmah sikne, a mogu da ti donesu
- kućni ogrtač je nepotreban
- dve spavaćice koje se otvaraju na prednjoj strani zbog dojenja
- 1 veliki i 2 manja peškira
- toalet papir, vlažne maramice, navlake za dasku za wc
- oktanosept za dezinfeciju rane
- pribor za ličnu higijenu
- čarape (2 do 3 para)
- odeću za izlazak iz bolnice ce ti doneti
- telefon, punjač, mp3
- plastične čaše
- flaširana voda za piće
- plastične kese
Za bebu:
- igračkica nije potrebna
- odeću za izlazak iz bolnice ce ti doneti
- pelene i vlazne maramice

Poslednja izmena:
E pa sad ce se meni smejati verovatno sve zene ovde, ali ja sam izgleda idiot. Posla sa dragim I u supermarketu vidim, pise gace, 10 komada, on kaze jeste , to je to, ja u fazonu e super, kupim, dodjem kuci kad ono to jesu kao gace, al to su kao pelene neke za odrasle, tipa kad se umokris. Moracu da slikam da va, pokazem koji sam kreten. ((( Hebiga, stvarno sam idiot. Ne znam sta sad sa tim da radim. Bacih 12 e. S druge strane, naleteh sasvim tamo gde nisam ocekivala na bruseve za dojenje, kupih 2 za 15 e, pamucni, odlicni.

Verovatno jeste svejedno, ali ipak gledaj da se držiš pamuka, jer krvarenje stvarno dugo traje i jeste najbolje barem što se tiče odabira meterijala izostaviti rizik pojave bakterija i ostalih karakondžula.
Nego ti beše nisi u Srbiji. Pazi svaka bolnica druga priča. Ja se po savetu drugarica spremala, a kod njih su bile obavezne spavaćice koje imaju otvore ili dugad za dojenje, papuče, da bih saznala tek posle da to inače nije praksa nigde, osim sporadično tako kada se pojavi deficit.
U bolnici u kojoj želiš da se porodiš možeš dobiti sve informacije, obično daju i papir na kome je spisak potrebnih stvari.
Brus nadam se da si kupila veći broj, jer kad mleko nadodje možeš da se iznenadiš. z:mrgreen: Ako ti tada bude malo neudoban, steže malo, nemoj nositi jer može da napravi priličan problem. Čak se negde i savetuje da se u prvo vreme bude bez brusa baš zato. Meni je brus mnogo smetao, mada je meni smetalo sve, nisam mogla ni pojas da nosim. z:hm:

Kakve crne informacije, sve sto meni lekar kaze je sve je normalno I gleda da me se sto pre otrese. Zakazao mi u pola 8 ujutru poslednji pregled, jos noc (gledam jutros u pola 8 nije jos svanulo kako treba) a ja da se vucem u bolnicu u pola 7 da stignem na vreme, sad kad mogu da se porodim kad hoces, a uput nemam, ko da mi ga nije mogao da pre 2 nedelje kad sam bila. 2 puta sam davala krv za karticu sa krvnom grupom I rh faktorom I jos mi je nisu dali. Rezultati stignu, karta nikako. Svaki put na UZ mi je bio drugi doktor. Danas sam jurila jos I pelene, msm, da u celom gradu nadjem pelene (one obicne, pamucne, kockaste) samo na jednom mestu, nema mi logike nikakve. I to neko snizenje, sa 7 e skinuli na 3,5 e (ako se to moze nazvati normalnom cenom za jednu krpu najobicniju) I ostalo celih 4 komada. Nista majku ne razumem, te neke tetra pelene, pa sutra kaze neke svedske pelene, kad kazem polako, daj objasni, onda se dere, onda pocnem I ja da se derem I sve ode u 3 lepe... Sta ce uopste platnena pelena ako ima Pampes ne razumem, jel moze to neko da mi objasni?

Ne znam kako je kod vas (pošto ti nisi u Srbiji)
Al za uput i karticu o krvnoj grupi bih se najmanje brinula.
..niam baš pratila, a ako ti želiš epidural ili carski, to je nešto drugo, al i dalje za krvnu grupu se ne bih brinula, jer to u bonici odrade za 2 minuta ;)

..što se tiče pelena kad sam se ja porađala pre 10 god, jel,
patronažna sestraje tražila da se preko papmersa stave 2 tetra pelene i švedska pelena zbog kukova
a za takvo previjanje ti treba 2 pakovanja tetar pelena i nekoliko švedskih.
..a sad valjda ni to ne stavljaju bebaba
jer su ustanovili da takvo previjanje nema dejstva na kukove..:think:.....ne znam.. - to će ti rći ženice koje imaju manju dečicu.

Latisa samo polako. Ne opterecuj se bezpotrebno. Ne znam gde zivis,ali ako si na Zapadu te kockaste pelene od krpe(koje jesu tetra pelene kako ti je majka rekla) niko ne koristi. Ni svedske (a to su najlon gace koje se stavljaju preko tetra pelena da drze te na kuku. Mnoge mame su ponovo pocele da koriste tetra pelene i pelene od tekstila iz ekoloskih i drugih razloga. Ako si se ti odlucila za jednokratne (Pampers,Libero, Huggies itd.) onda su ti tetra pelene nepotrebne. Na Zapadu se smatra da tetra pelene ne poboljsavaju stanje kukova. A i u Srbiji se sve manje savetuje. Sto se uputa tice,za to bih se ipak raspitala kod svog lekara. Ovde u Srbiji to daju mesec dana pre porodjaja. Krvnu sliku ti za par minuta urade u bolnici ako ne dobijes karticu na vreme,ne bi trebalo da to predstavlja problem. Vazno je da se opustis. Pripremi muza da ono sto ne sredis na vreme morace on da odradi i tacka. A sto se tih mrezastih ulozaka tice za posle porodjaja,te su zaista najhigijenskije sa mrezastim gacama. Sasvim sigurno znam da i na Zapadu mogu da se kupe u apotekama,bolje snabdevenom DM-u,Auchan-u. Te mrezaste gace su dobre jer ti se micika provetrava. A za kucu kupi u apoteci podlogu od 90x90cm i to stavis za carsav na krevetu a miciku ostavis bez gaca icega. Lako zarasta rana. I kupi tamo Povidon jod u apoteci (ima ga sigurno) mozes da nalijes i na obicnu vatu ili Always ulozak pa stavis na miciku da smiruje. Znaci taj Povidon jod i provetravanje i veoma brzo zarasta. Zelim ti svu srecu i opusti se!

Kakve crne informacije, sve sto meni lekar kaze je sve je normalno I gleda da me se sto pre otrese. Zakazao mi u pola 8 ujutru poslednji pregled, jos noc (gledam jutros u pola 8 nije jos svanulo kako treba) a ja da se vucem u bolnicu u pola 7 da stignem na vreme, sad kad mogu da se porodim kad hoces, a uput nemam, ko da mi ga nije mogao da pre 2 nedelje kad sam bila. 2 puta sam davala krv za karticu sa krvnom grupom I rh faktorom I jos mi je nisu dali. Rezultati stignu, karta nikako. Svaki put na UZ mi je bio drugi doktor. Danas sam jurila jos I pelene, msm, da u celom gradu nadjem pelene (one obicne, pamucne, kockaste) samo na jednom mestu, nema mi logike nikakve. I to neko snizenje, sa 7 e skinuli na 3,5 e (ako se to moze nazvati normalnom cenom za jednu krpu najobicniju) I ostalo celih 4 komada. Nista majku ne razumem, te neke tetra pelene, pa sutra kaze neke svedske pelene, kad kazem polako, daj objasni, onda se dere, onda pocnem I ja da se derem I sve ode u 3 lepe... Sta ce uopste platnena pelena ako ima Pampes ne razumem, jel moze to neko da mi objasni?

Ćao draga latisa :cao:
Ne sumnjam ja da je, hvala Bogu, sve normalno i u redu! Ali to otresanje je stvarno fuj bljak... pogotovo kod prvorotki... ajd da si to već radila sve, pa sve znaš... ali sad, kada ti u suštini najviše treba da sve možeš da pitaš i saznaš, gde baš sad da te tretira ko broj :roll:
Mora bre da i tu kod tebe ima neka velika Baby radnja u kojoj svega ima :aha: si googlala malo? :think: u takvim radnjama većinu tih pelenica itd. je na sniženju kada se uzme "na veliko" :aha:
A inače me čudi da ti nisu ponudili neke časove u trudnoći da ideš da naučiš sve em za porođaj, oko bebe, itd. To ovde non stop nude, a isto smo Zapad i EU.

Elem što se povoja tiče, lepo ti svi pišu. Ali je diskutabilno da li ćeš i TI to raditi, jer na Zapadu više širok povoj ne praktikuju svugde :aha:
U suštini je ovo to:
28k3ezd.png

Švedska pelena je ona koja izgleda kao 2 spojena trouglova sa kanapčićima za vezivanje. Tetra pelena je ona četvrtasta koja ide U švedsku pelenu. A Pampers je Pampers, to znaš ;)
Ima za tebe mnogo dobar link: http://www.ringeraja.rs/forum/%C5%A0iroki_povoj/m_10403/tm.htm
Tu bukvalno ima sa slikama kako se primenjuje širok povoj, ako ti bude trebao :D

Damo, veruj mi da sam guglala I trazila I setala I zapadala do nekih budibogsnama krajeva grada, I da ne mogu da nadjem radnju za bebe. Ima specijalizovanih, ali to je samo ili samo odeca ili samo igracke. Msm, prsla sam neki dan, 3 sprata decijih igracaka, ko da njima samo igracke trebaju, a nesto korisno nigde. Sto se casova tice, nista to meni nije nudjeno, sem nekih predavanja na temu anestezije (prednosti I maneI s)l, sto mene ni najmanje ne zanima jer prosto znam da bez nje ne bih sve I da je smak sveta. A lekar sam vise puta rekla da je verovatno najgori od svih koji postoje. Msm, njemu na medicinskom stolu stoji nargila, sta dalje da kazem. O odnosu sam vec pisala, i prvo vreme sam zaista mislila da je to jer sam Srpkinja, posle videh da tako tamo otprilike svi prodju.Meni da je da nadjem da sakupim jos te svedske pelene, pa ako kazu ne treba, onda ne treba, ako bude trebalo, reci cu mami da donese iz Srbije.
I garderobu sam resila da mi donese, nema mi nikakvog smisla da je kupujem ovde. Juce u prodavnici ona benkica sto ima kao carapace(jedna obicna bela pamucna, samo malo punija), 16 e,15 minuta stajah I kontah da li da kupim za uzrast 1 meseca ili za 0 meseci. Tako da mi se te stvari svele na 4 benkice, 4 majice, 2 pantalonica, 3 kompleta carape, rukavice, kapa, jos neke carape, portikle, Da, posteljina I peskiri. Dokupicu jos eventualno bez rukava ono sto je ko pantalone sa treger majicom (nemam pojma, ja to sve zovem benkica). Ostalo nek donese mama. Jedno cebe cu jos da kupim, nek nadje negde pamucno, ja sam ovde nasla mnogo lepu cebad, znaci mnogo lepu, upakovanu vrh, I cena Im je OK, I sta to vredi kad je 100 posto sintetika. Jos I dunjiicu da nadjem (to me mama prosvetlila u zadnjem momentu naravno) al ove sto sam ja nasla su mnogo nekako tanke, mozes je opusteno uvijes u peskir, na isto mu dodje.
Elem, ja se zaista zahvaljujem svima i izvinjavam ako davim, al ovde se bar niko ne dere na mene.

Sad pogledah link, hvala. Mene samo zanima sta su ne tako davno radile zene kad nije bilo Pampersam tetra I svedskih pelena, ili su mozda svi ljudi krivonogi isli? Ovo je da covek skrene lepo, tri pelene da uvijas I previjas.

Ma nepotrebno skroz.
Meni su rekli da ne kupujem najmanje jer su predvidjali da ce Endi biti oko tri ipo kile a i oni jako brzo prerastu. Drugo ne smeta da im bude komotno. Gledaj da uzmes bodije a benkice i da uzmes zeke sa stopalima da ne razmisljas o carapicama kad je bebac tako mali. I dzak za spavanje uzmi.

Latisa nemoj se zezati, bebe ne mogu da regulišu telesnu temperaturu kao odrasli. Ne smeš bebu utopljavati previše. Znači slojevito je oblači. Ako je i džak za spavanje tanak nema veze - svrha mu je da se beba ne može otkriti. A ispod joj navučeš još nešto naravno.

E taj dzak za spavanje to moja mama zove dunjica, ako ne gresim. Ali ja to nalazim samo frotirsko, tanko nalozeno, oni sto sam vidjala u Srbiji su nekako nalozeni cini mi se bolje, kao lio dusek.

.dunjica nije isto sto i dzak za spavanje...dunjica je nesto u cemu se beba iznosi iz porodilista, i u prvim danima nosi kod lekara kad treba, to je nesto kao nosiljka od stepanog platna
obicno bele, roze ili svetlo plave boje, onako ukrasena necim, bas da se beba ne bi nosila u cebe umotana...za to dunjica sluzi...
..dzak je dobar da beba nauci da spava a da se ne otkriva, i ako i pokusa da se otkrije taj dzak ce je cuvati da ne ozebe.....

..mi upravo trazimo da kupimo 20 tetra i 10 svedskih, ima od Čupavice ostalo još toliko pa ce biti dosta....ima pampaersa i vecina se slaze sa tim da je ta prica samo pampers u redu,
ali cerka je resila da i ovu bebu prepovija kao sto je i prvu, znaci siroko povijanje do 5-6og meseca pa posle moze i gacice slobodno :)

..ajde ne nerviraj se toliko, uzmi malo da citas nesto sto ce te opustiti i uputiti sta i kako se radi, bez preterivanja....

..inace evo polako gospodjica je 8 mesec pa negde sredinom ili krajem marta stize :heart:

...jeste

- - - - - - - - - -

..to je stepano platno kao tanki jorgancic, beba se uvuce u to ispod tog dela koje je belo...i ovo se odozgo veze ako ukras samo....
..licni nisam neki ljubitelj toga, ali posto svekrva moje cerke to voli, a ova je rada da joj toliko ucini, hoce baba da kupi da se dete
iznese, pa neka kupi i neka iznose, svi sretni....:)

Dakle jel to ovo? Ako je ovo, onda znam gde da kupim I srecom je blizu kuce. http://www.kikebu.co.rs/proizvodi/dzak-za-spavanje Dobro, ako je u ovome, da je prekrivam I cebetom ili ne? I kako cu ja uopste da znam je li joj hladno? Sad cu da pocnem da lupam glavom o zid ladno.

- - - - - - - - - -

Ma bas me briga u cemu cu je iznesem, bitno da stignemo zdravi I zivi kuci, nego ovaj dzak znaci treba da se upakuje beba umesto klasicne posteljine tipa jorgan I cebe? Ja cu nabiti temperaturu ovom mom nesrecnom detetu. Nesposobna li sam...

Dakle jel to ovo? Ako je ovo, onda znam gde da kupim I srecom je blizu kuce. http://www.kikebu.co.rs/proizvodi/dzak-za-spavanje Dobro, ako je u ovome, da je prekrivam I cebetom ili ne? I kako cu ja uopste da znam je li joj hladno? Sad cu da pocnem da lupam glavom o zid ladno.

...to je to..
...pa ako bude hladno naravno da ces je prekriti, ili je neces ni nositi napolje.....znaces, ako su joj hladne rucice, ne brini sve ces saznati kad dodje vreme za to..ajde ne blesi nego
cekaj pa jedno po jedno naucices sve....

- - - - - - - - - -

Ma bas me briga u cemu cu je iznesem, bitno da stignemo zdravi I zivi kuci, nego ovaj dzak znaci treba da se upakuje beba umesto klasicne posteljine tipa jorgan I cebe? Ja cu nabiti temperaturu ovom mom nesrecnom detetu. Nesposobna li sam...

...pa joran i cebe su za kod kuce u krevetcu, a ovo je za napolje ali ne da setas po ulici, valdja ces doci kuci sa bebom nekim prevoznim sedstvom, neces peske, ni gadskim prevozom...nece se
smrznuti ne brini....

..kad je tebi termin?

- - - - - - - - - -

Ma meHvala Affro...

..nema na cemu, ajde samo polako, sva si sludjena, ne razumem zasto?

Latisa nemoj se zezati, bebe ne mogu da regulišu telesnu temperaturu kao odrasli. Ne smeš bebu utopljavati previše. Znači slojevito je oblači. Ako je i džak za spavanje tanak nema veze - svrha mu je da se beba ne može otkriti. A ispod joj navučeš još nešto naravno.

Ma jel cebe/jorgan ide u to?

- - - - - - - - - -

...pa joran i cebe su za kod kuce u krevetcu, a ovo je za napolje ali ne da setas po ulici, valdja ces doci kuci sa bebom nekim prevoznim sedstvom, neces peske, ni gadskim prevozom...nece se
smrznuti ne brini....

..kad je tebi termin?

- - - - - - - - - -

..nema na cemu, ajde samo polako, sva si sludjena, ne razumem zasto?

Ne znam, kako se sve to blizi, ja sve ludja I ludja.

- - - - - - - - - -

+se osecam kao debil jer nista ne znam I ne umem I ne mogu se normalno organizujem, pa kontam ako ovoliko ne mogu kako cu je gajim?

- - - - - - - - - -

Ja sam to spavanje kod kuce otprilike ovako bila isplanirala http://www.decjisajt.rs/oprema-za-bebe/posteljina/6216-postejina-set-happy-pink-sheeps
Sad ispade treba dzak za spavanje I da to nije to.

To široko povijanje sa švedskim pelenama...sve zavisi od genetike, naše podneblje je sklonije deformitetima kukova i zato trebalo ne trebalo, svi preporučuju neko vreme da se stavljaju. U stvari, najbolje je stavljati ih do prvog ultrazvuka kukova, a to može biti i posle dva dana od rođenja. Onda lekar lepo vidi da li je formirano to što treba, a čini mi se da je neki okrugli zglob. Ako jeste, mogu se prestati nositi, ako nije, preporučuje se i dalje.

Back