Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam pre trudnoce proshla 2 ginekoloshke operacije, ukupno lezhala tamo oko 5 nedelja, i godinama sam imala problema chak i da prodjem pored Betanije ... ali kada sam ostala trudna, nije mi palo na pamet ni na sekundu da bih se mogla kuci poroditi ... mislim to je ok , ali samo za VEOMA ZDRAVE, MLADE, ALTERNATIVNO NASTROJENE zhene ... chitala sam dosta o tome guglajuci po madjarskim stranicama ( u satima dokolice kada me bebac shutirao do 3-4 posle ponoci :zper:) i tamo se digla velika prashina kada je beba umrla na porodjaju, bila je obrnuto rotirana, i babica je pokushala da je okrene ... sve to u kucnim uslovima ... ona je tako procenila ... a trudnoca je bila savrshena ... neka hvala...

Ja sam i ovako sluchaj za sebe, dr mi reche pre otpusta, ako cete se odluchiti za josh jedno, treba da vas otvara tim hirurga :zcepanje:

:think: protiv....moja trudnoca je bila sasvim ok ali se iskomplikovala na kraju i da nije bilo njih par oko mene koji su pripomogli morala bih na carski....pao mi je bio i secer us red porodjaja i pocela sam da padam u nesvest, da nisam dobila infuziju glukoze ko zna sta bi se desilo.....meni je osoblje pomoglo mada istina, nije se cekalo na prirodne trudove nego se pribeglo infuziji.....jesam za sto prirodnije ali nisam sigurna da to bas treba da se ide u tu krajnost.....

Nisam za to...
Porodilista treba da sluze svojoj svrsi... e sad sto su ona kod nas tuga, cemer, jad... to je druga stvar

Ne vidim nikakvu lepotu u porodjaju... Jednom ili drugom... boli te pa te boli... sta je tu lepo?

Jbt Čičak, tvoje postove kad čitam imam osećaj kao da si bila na robiji i da te taj tvoj vezao za krevet ne bi li te naterao da zatrudniš. Baš zvučiš negativno.

Jbt Čičak, tvoje postove kad čitam imam osećaj kao da si bila na robiji i da te taj tvoj vezao za krevet ne bi li te naterao da zatrudniš. Baš zvučiš negativno.

evo, ja cu da kazem, da sam imala lepo iskustvo, boze moj, jeste bolelo kad su ukljucili indukciju, ali taj osecaj koji sam imala je neprocenjiv, osecaj da sam ja donela na svet i rodila jedno malo a tako savrseno bice....
pazi kada se vec sada zaista ne mogu setiti tacno inteziteta bola, msm, znam kao da je bolelo, ali vec sada ga ne bi mogla oceniti na skali od 1 do 10
ali zato pamtim onaj napon kada mu je izasla glavica, znam da sam se nasmejala od uva do uva, i ono kada ga podignu a on onako mali i pitaju te sta si rodila, znaci.... neopisiv osecaj
oni ga odnose da ga srede a ja spustam glavu i kao da sam u oblacima, to pamtim, i taj osecaj srece ogromne.... ne znam, kontam da svi imamo razllicita iskustva i drugacije dozivo taj momenat
ali mi se ne svidja ni ta konstantna negativnost
zaista mislim da to ide sve iz glave, kakve su ti misli....
ako ne ocekujes nista lepo, nece ti ni biti lepo, nema tu neke preterane filozofije
naravno, postoje i zene koje zaista prodju ko bos po trnju bez obzira na pozitivnost, ali imam osecaj da one manje kukaju i zapomazu od onih koje su prosle sasvim ok.....

:think: protiv....moja trudnoca je bila sasvim ok ali se iskomplikovala na kraju i da nije bilo njih par oko mene koji su pripomogli morala bih na carski....pao mi je bio i secer us red porodjaja i pocela sam da padam u nesvest, da nisam dobila infuziju glukoze ko zna sta bi se desilo.....meni je osoblje pomoglo mada istina, nije se cekalo na prirodne trudove nego se pribeglo infuziji.....jesam za sto prirodnije ali nisam sigurna da to bas treba da se ide u tu krajnost.....

..kad si poslednji put jela pre tog pada shecera, naravno, po bolnichkom protokolu..? :)
..porodjaj moze da traje i 24h, a od prijema do prvog obroka koji sledi posle tvog povratka u sobu, 3-4h posle porodjaja, nash protokol nalaze
neunoshenje ni hrane ni vode.. :confused:

Keka, a koliki je bio shecer ... mislim rezultat? Jer meni su radili OGTT test opterecenja, pa da se ne lazhemo, jedno 4 puta ... nikako da shvate da ja imam mnogo kila vishka, a normalan shecer ... ja sam imala pre jela oko 4 a posle onog odvratnog shecera najvishe 6,7 ... i rekla mi je ginekolog da je to normalno, samo da pazim na unos shecera, jer po njoj se sve do 7,2 ( mislim da je toliko rekla) tolerishe ... nemoj jesti eurokreme, kolache i takoto, ali ako pojedesh krishku INTEGRALNOG hleba sigurno ti nece biti nishta ... i jedi ako si gladna na svaka 3 sata , par zalogaja ... :zag:

Bio mi je 5.18 ,nemam puno kg viska.
Pre trudnoce sa cerkicom sam imala 65kg,ugojila se 12kg (80kg) i za tri godine skinula 8kg sto znaci da mi je ostalo 5kg viska...Sad imam 70kg.
Jedem na 3 sata kao novorodjence inace mi bude muuuka uzas jedan....:zcepanje:

:bye:

..keka, uradi ogtt obavezno..
..nekontrolisan shecer u trudnoci je malo zae'bana stvar i za bebu i za tebe,
ne mislim na taj koji se vadi ujutru, pre jela, vec njegovo variranje u toku 24h..

..ja nemam vishak kila, nisam dobijala puno u trudnoci, jutarnja glukoza mi nikad nije bila preko 4,2 i opet mi ogtt nije bio dobar..
..a princip ishrane u tom sluchaju je i vishe nego jednostavan..
..pisala sam dosta o tome ovde na kutku, ako ti bude bilo potrebno - trazicemo..:)

Meni je secer bio 4,4, a test opterecenja cu sledece nedelje da radim.
Jel ta glukoza toliko fuj?
Keka gde ces da radis double test?
Ja trazila uput od gin, kaze ne daju preko fonda samo ako imas u porodici nekog sa daunovim sindromom, idi privatno.
Zovem privatno ordinaciju gde sam ranije s vremena na vreme isla, -5300 uz+3000 double= 8300
Sto je mnogo mnogo je, ali uradicu najvise zbog uz, jer je dobar, dok je ovaj na koji sam do sada isla najobicnije sokocalo.
Uhhh
O spavanju - samo to i radim :cool:
Imam jos nesto da izjavim ali sam zaboravila, seticu se kasnije

Radicu 13.12 u Narodnog Fronta .
Ginekolog mi je dao uput i rekla da idem u Visegradsku ,a tamo nema termina do kraja decembra (a ja treba da radim od 10-15.12)
A jel ti nemas zdravstveno?Ja sam nezaposlena ali mi zdravstveno ide preko supruga tako da sve radim drzavno....
Buudale 8300 din...a zasto moras na UZ privatno?

Pozz :bye:

ja sam za. u principu. ali samo ako su svi navodi kje je novka napisala tako. i pod obavezno da je bolnica lako i brzo dostupna.
ja sam čitala da u nekim zemljama kad se porađaš kod kuće, to prijaviš bolnici, kad krene porođaj, i imaju spremna kola hitne pomoći za nedaj bože.

ja sam imala želju da se porađam kući u kadi....
sad mi drago što sam bila u bolnici, ko zna kako bi se završilo sve....

..keka, uradi ogtt obavezno..
..nekontrolisan shecer u trudnoci je malo zae'bana stvar i za bebu i za tebe,
ne mislim na taj koji se vadi ujutru, pre jela, vec njegovo variranje u toku 24h..

..ja nemam vishak kila, nisam dobijala puno u trudnoci, jutarnja glukoza mi nikad nije bila preko 4,2 i opet mi ogtt nije bio dobar..
..a princip ishrane u tom sluchaju je i vishe nego jednostavan..
..pisala sam dosta o tome ovde na kutku, ako ti bude bilo potrebno - trazicemo..:)

Kao sto sam vec pisala samo mi je rekla da ne jedem nista sladje od kisele jabuke i da izbacim ug. hidrate i to je to.
Pitala me je jel sam radila test opterecenja u prosloj trudnoci.
Rekla sam joj da nisam i to je to...Valjda ce reci nesto kad budem uradila duble i otisla da joj dam rezultate...Ako ne pitacu je ja za test opterecenja pa cemo videti sta ce reci...
A gde se radi taj test?
Nigde nisam mogla da nadjem precizno objasnjenje sta se desava detetu i majci usled povisenog secera...?!?!?

:bye:

:) efo mene....usla u 25. nedelju.....sin mi se mrda redovno, danju nocu, malo sam teska ali guram, gledam da svaki dan raduckam po stanu i da odem malo da prosetam....sledece nedelje idem na ogtt i redovna sam kod zubara, hocu da promenim stare plombe za bele.....firma nam organizuje sistematski pregled pa cu i to da obavim narednih 2 nedelje.....samo hodam po lekarima, uzas jedan.....

nemoj da me pogresno razumes mislim da te plombe stare,te tamne ......ako nema drugog izlaza boli te moras kod cika zube radi popravke itd je ok ....meni je receno u trudnoci bilo bi pozeljno da se izbegava bas to stare za nove ... zaboravila sam kako se zove to od cega su pravljene plombe ali bas taj element ,sastav,materijal u toku vadenja izaziva nesto sto eventualno nije povoljno po trudnocu bebu.....
MOLIM TE PITAJ ZUBARE pre nego sto krenes ....

ogtt sam radila dva puta u 26 nedelji pa u 32 nedelji sa 100ml. glukoze nisam bas junacki to podnela :dash:pao pritisak, mucninu sam imala ,vrtoglavicu fffuujjj
morala sam da prilegnrm,ispruzim se nisam mogla da sednem na stolici ko covek ma bila ko pijana :zcepanje:od secera .....

@ludopile - nisam citala detalje o porodjaju kod kuce, ali ne bih se usudila za tako nesto.. ja ne kapiram kako babica moze sve da odradi..meni je dr bio glavni na porodjaju a ne babica

Nekako ne mogu da zamislim da na sopstvenom krevetu mi vade posteljicu, seku, siju, ja tamo krvarim...treba obezbediti i sterilne uslove
A sta ako nesto ne ide kao treba..ja zamalo na carskom da zavrsim, kad nije htela beba napolje..tu mi je dr mnogo pomogao a i koliko znam nije me babica usivala
Nema sanse da bih rizikovala..eto

Ja sam razmisljala na ovu temu dok sam bila trudna. I nije los nacin na koji se to radi u normalnim zemljama. Lepo kod kuce, a bolnica u pripravnosi za nedajboze. Ali kod nas gde ne znas da li ce te primiti u porodiliste jer je mozda pretrpano, da li ces dobiti epidural (iako si unapred platio i dogovorio se), gde u vecini porodilista tate ne mogu prisustvovati porodjaju, gde su putevi takvi da do porodilista koje je udaljeno 10km ti treba pola sata, gde hitna pomoc radi kako radi, gde su bolnice iz pretproslog veka itd kako ja da ocekujem da ce me primiti i pruziti normalne uslove ako nesto krene po zlu, ako ne mogu pruziti normalnu asistenciju ni onima koji su po planu isli u porodiliste da se porode.

Druga stvar je sto sam imala jako komplikovani porodjaj pa ne smem ni da zamislim sta bi bilo da sam krenula kuci da se poradjam :sad2:

Treca stvar, kada sam videla koliko je porodjaj "prljav" u smislu sta je ostalo na krevetu u pipremnoj sali nakon sto sam ustala i kako je igledao tvrdi krevet kada sam ustala sa njega, pomislila sam kako bi izgledao nas stan nakon mog porodjaja i ko bi to ocistio. Mozda je glupo razmisljanje, ali neko mora da posprema sve to, sto nije nimalo lep ni prijatan posao. I gde bih bila ja za to vreme? Gde beba? Ako je nedajboze potreban inkubator sta tada?

Sve to izgleda sjajno na TVu, ali realnost je ipak malo drugacija. Mislim da ja nikada necu biti dovoljno hrabra da se odlucim da se porodim kod kuce. Mozda negde van ove zemlje, ali i u to sumnjam.

Da, zaboravila sam supruga koji bi se posle prve kontrakcije onesvestio. Ko bi vodio racuna o njemu?

..kad si poslednji put jela pre tog pada shecera, naravno, po bolnichkom protokolu..? :)
..porodjaj moze da traje i 24h, a od prijema do prvog obroka koji sledi posle tvog povratka u sobu, 3-4h posle porodjaja, nash protokol nalaze
neunoshenje ni hrane ni vode.. :confused:

rekli su mi da ne doruckujem tog dana zbog moguceg carskog a postavili su mi indukciju ujutru u 7 30......taj pad secera je bio negde oko 20 30 a porodila sam se u 21 10....ceo dan nisam nista jela pa sam ih molila da mi daju nesto te sam uspela da iskamcim jednu bonzitu i sokic :))))....

i da, ja nesto ne uzivam ni u trudnoci zbog svih tih strepnji koje sam imala. sad sam se kako-tako opustila ali opreza nikad odsta :)))), porodjaj mi je bio grozan ali beba je bila kao svetlo na kraju tunela....:).....lakse se snalazim sa starijom decom, kad i je sin bio beba bila sam panicar i smotanko mada sam samo ja imala takav utisak.....svi oko mene su smatrali da je sve to normalno....:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back