Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nismo svi isti
ja ne mogu da gledam kolica ako srce nisam cula
ne volim lazne nade, niti lazni optimizam, onaj sto bi cakana rekla, nicim izazvani...
sutra ulazim u sedmu nedelju
i mogla je dosta toga da vidi vec sada

bas zbog takvog pristupa zene ovde i nose mrtav plod po 3-4 nedelje u sebi dok se neko ne smiluje ii ne uradi im uz u 12. nedelji
ja to ne zelim

idem privatno sledece nedelje (nije dokazano da je uz stetan i sama mi je to danas rekla)

:) ne smes tako da gledas, dozivljavas trudnocu kao bolest a to nije tako i optimizma ti treba uvek, ne treba odmah ici sa stavom da je lazan....sve je u zivotu rizik i jasno da je tebi jako stalo ali nije ti dobro da si toliko u grcu....UZ nije dobar za cesto koristenje i nenamensko, koliko sam shvatila potvdjena ti je trudnoca, uzimas lekove, znaci da si pod kontrolom....ako te to toliko izjeda idi ako ce da te smiri, samo sam pokusala da ti ukazem da sa medicinske strane nema potrebe za toliko cestim kontrolama....

..i ja sam ruchne preglede imala samo pred porodjaj, na prijemu u porodilishte,
plus jednom sa jakshom kad sam imala kontrakcije u shestom mesecu..

..a UZ na utvrdjivanju (ja nisam ishla pre pochetka sedme nedelje),
pa double u 12-oj, drugi ekspertski u 20-oj i jedna procena tezine u toku devetog meseca,
plus na prijemu, ako se smiluju :roll:

..bokice, ako budesh ishla na onaj besplatni u 10-oj nedelji, nemoj ni da joj se pojavish za dve nedelje..
..a otidji kod privatnika sledeceg vikenda ako bash zelish da chujesh srculence.. :)

:heart: hvala novka
idem sledece nedelje sigurno

nervira me i to sto kao radila sam jedan uz privatno pa je ona odlucila da ne mora ona da radi :eek:
haha
pa mislim, moja je volja i zelja ako hocu da se ne odvajam od privatnika ali to ne znaci da treba da me drzavno tako olako odjebavaju...
e tako
izjada se ja :))))ma puno mi to da cekam devetu nedelju, msm, ako ce da me vidi tri puta za celu trudnocu, koji ce mi moj uopste doktor
porodicu se na nekoj livadi i zdravo, a pupcanu vrpcu cu da pregrizem da se ne muce oni
:heart:
(ovu poruku sam napisala pre par minuta al mi pukla konekcija :mrgreen:)
sad odo da uzivam u suncu :cmok:

Ja sam 12 UZ navela kao sarkazam, jer je privatniku cilj da uradi sto vise UZ (svaki kosta oko 3500-4000 dinara, osim expertskog i ehokerdiografije koji su je jos skuplji) bez obzira da li su potrebni ili ne. Ako je sve ok dovoljna su 3-4 UZ u toku cele trudnoce, ako nije onda dzaba UZ. Ja sam isto imala spontani u 12 nedelji pa sam sledecu trudnocu sacekala istripovana, sto su naravno iskoristili oni koji su mogli. Ja sam bila mirnija, ali sada gledajuci unazad, nije bilo potrebno ni pola tih "pregleda i pretraga" ali hbg, kada ti se desi nesto ruzno onda si istripovana i naravno da to iskoriste (cast izuzecima, kojih je jako malo).

Ono sto ti mogu reci jeste da se opustis. To mnogo vise pomaze plodu i zdravoj trudnoci nego da ides na dva UZ mesecno. Jos malo pa si na pola i osetices pokrete, pa ce ti sve biti lakse. Ne brini se bice sve ok :heart:

Ja nisam ni tu trudnicku knjizicu imala, nisu me merili, nisu me slali ni na jedan laboratorijski test krvi i urina, sve sam na svoju ruku radila da bih bila mirnija, ali su zato zakazivali UZ na tri nedelje, nekada i cesce :roll: Od toga imaju koristi a od laboratorije i ostalih merenja ne.

O dr u drzavnoj ni da ne pricam. Ona je divna i strucna ali od silnog posla ne stize nista da uradi kako terba, dok kolega do njene ordinacije ima 4-5 pacijenata dnevno. Ali to je vec druga prica.

Poslednja izmena:
ma uopste ne mislim ja kasnije da idem
hocu samo dok ne cujem srce
i to ce da me smiri, obecavam, potrebno mi je da ga cujem
lagacu vas ako cu reci da mogu biti mirna bez toga...
sutra vadim i krv i dajem mokracu
slogirace se kad me vide malokrvnu :D

a stvarno kolke su vama bile te karlicne mere jel se secate njih?
meni je nesto za onu prvu spomenula 20 tako mi se cini
i da su odma rekli da sam uska
a bas sam velika, msm 180 cm visoka, mislila sam da sam sira
hehe
e i pipnite vrh svog kuka i vrh dole tamo gde vas se rebarca zavrsavaju
kolko imate od rebara do kuka
meni ima nekih 10 cm
bas cudno imam neki veliki grudni kos i duge noge, a mali struk, msm, kratak
bas me zanima kako ce se to siriti <3 hihi
garant cu da budem mnogo smesna:mrgreen:

..ja se ne secam, merili su me u porodilishtu, jedino znam da je treca mera najbitnija (ona popreko)..
..i ja sam 180+ i isto imam oko 10-ak cm tu,
to je dosta, bash sam skoro prichala sa mojom mamom o tome, ona je sasvim drugachije gradje od mene (svo troje smo tatine kopije :) )
i zali se da kad sedi, ako ne drzi sasvim prava ledja, vrh rebara joj se oslanja na vrh kuka i to je boli :eek:
..ona je taj tip, duge noge i skracen gornji deo, ja sam dugachka svuda :P

.

..da, na tu sam mislila.. :)
..sad sam malo guglala, poradjale su se prirodno bez problema zene sa 17, chak i 15, chichak je chini mi se imala 19..

..ne znam mnogo o tome, trazila sam i kad se chichak uprpila oko toga, nema lepog chlanka koji bi sve opisao..
..i naravno, bitna je srazmera bebe i mera, mnogo vishe nego same mere.. :)

pa to
nisam ja sad neka lujka koja zeli da ide jednom nedeljno na uz
ali imam pravo na prokleto drzavno lecenje i dijagnozu i sta vec
a ne da mi ti kazes, a da, radila si privatno uz u subotu, ne moram ja sada :eek:
i ja na granici da puknem i zaplacem i ona me smiruje kao ne smes tako da se potresas
i to , kao nije dobro za tebe i bebu
a ovamo mi kaze uz za dve nedelje i budi opustena :eek: a vidi da vec tada nisam bila opustena

znaci mogla sam da uzmem uz od moje babe i da kazem da je moj, radjen privatno
ne bi me pregledali

Kod nas je obicaj da se uradi jednom mjesacno uz a ako je potrebno i cesce meni je prvi uz radjen u prvoj trudnoci u 5 nedelji a u drugoj u 7 nedelji a posle svake 4 nedelje uz a ako sam radila neka ispitivanja onda i konsultacije i sta vec treba i cesce. Iskreno meni je 3-4 puta za 9 mjeseci malo i ja sam se najvise radovala kad idem na pregled i da gledam bebicu kako se okrece :-) s tim da sam ginekoliski pregledana samo onda kad mi je konsatovana trudnoca, tad je uradjen papa (jer je proslo preko godinu dana ) i brisevi i sve je bilo uredno, u prvoj trudnoci vise me nisu ginekoliski pregledali do 9 mjeseca kad sam bila pred porodjaj jer moja doktorica smatra da nije dobro "cackati" ako nema razloga

..da, na tu sam mislila.. :)
..sad sam malo guglala, poradjale su se prirodno bez problema zene sa 17, chak i 15, chichak je chini mi se imala 19..

..ne znam mnogo o tome, trazila sam i kad se chichak uprpila oko toga, nema lepog chlanka koji bi sve opisao..
..i naravno, bitna je srazmera bebe i mera, mnogo vishe nego same mere.. :)

I ja se slazem da je od mjera bitnija srazmjera mame i bebe ali ako suprug nije mnogo krupniji od tebe nebi trebalo sa se mnogo brines jer ce bebe biti taman onolika kolika treba da bude. Nebi trebalo sada da se opterecujes sa tim ima jos dosta da uzivas u trudnoci dok dodje do porodjaja a ako je bebe mnogo veca doktori obicno odmah predlazu carski (bar je kod nas tako) jer nikom nije u interesu da se mucis. Samo opusteno sad prvo da cujes srculence, pa da se beba malo gura i vrti pa ce tek onda da izadje ;-)

Bokice, nešto mi mnogo rano za karlične mere :) a i karlica se malo proširi kako se bliži porođaj...
i naravno najbitnije su proporcije, bebina glava u odnosu na mere...
meni je dr u Segedinu rekao da stvarne karlične mere, unutrašnje ne možeš odrediti onim šestarom, nego jedino rendgenom ili MR, a to nikako ne sme u trudnoći. Ispostavilo se da sam i ja bila previše uska. eto.

ja sam svaki mesec išla na uz, državno. nisam ja tražila, dr je tako odredila. i rekla mi je da to zbog toga što smo dugo pokušavali, 5 vto pa na kraju prirodnjak, pa da se ne brinem previše. :) slatka moja dr. ništa uz ne šteti bebi, bez veze. a bitno je da čuješ kuc kuc, da se smiriš.

sad ste mi zadalale novu temu za ramisljanje- karlicne mere : )

kako se to meri, nista vas nisam razumela, koje 3 dimenzije?

ja kontam da cu ici na uz jednom mesecno zbog pracenja mioma... nego znate li da li miomi u trudnoci i prethodne operacije janika mogu da uticu na to da bude carski rez ili ne?

bokice, nam taj trip oko srca, ja se smirila nisam dok nismo cul srce, onda sam bila mirna par dana a onda su krenuli novi strahovi i tako u krug.. sada sam u afonu samo da prodje ta famona 12. nedelja, da izadjemo iz tog kritcnog perioda, toliko su me svi naplasili...

i mnogo je gadan osecaj kada kasljem, uzasno jako me zaboli materica, kaze dr da to ne skodi bebi ali da sto vise lezim da ne izazivam ksalj dok se ne smiri, sreca je da radim od kuce jedina, mada mislim da cu da skrenem od lezanja

sad ste mi zadalale novu temu za ramisljanje- karlicne mere : )

kako se to meri, nista vas nisam razumela, koje 3 dimenzije?

ja kontam da cu ici na uz jednom mesecno zbog pracenja mioma... nego znate li da li miomi u trudnoci i prethodne operacije janika mogu da uticu na to da bude carski rez ili ne?

bokice, nam taj trip oko srca, ja se smirila nisam dok nismo cul srce, onda sam bila mirna par dana a onda su krenuli novi strahovi i tako u krug.. sada sam u afonu samo da prodje ta famona 12. nedelja, da izadjemo iz tog kritcnog perioda, toliko su me svi naplasili...

i mnogo je gadan osecaj kada kasljem, uzasno jako me zaboli materica, kaze dr da to ne skodi bebi ali da sto vise lezim da ne izazivam ksalj dok se ne smiri, sreca je da radim od kuce jedina, mada mislim da cu da skrenem od lezanja
Miom...imala sam ga na prednjem zidu materice, intramuralni. Pre trudnoće 12 mm, u trudnoći do kraja došao do 18 cm. Prati se, ali ne svaki mesec. U zavisnosti gde stoji u odnosu na bebu se radi ili ne radi CR. Bitnije je da beba raste brže nego miom, onda nema problema. Već prvi dan nakon porođaja, smanjio se na 8 cm, a nakon 4 meseca, kada sam radila sledeći UZ, se vratio na 12 mm. Sada imam Mirenu spiralu, DR očekuje da će se od nje još smanjiti jer nema obnavljanja materice, nema krvarenja, a skoro ni menstruacije.

Miom...imala sam ga na prednjem zidu materice, intramuralni. Pre trudnoće 12 mm, u trudnoći do kraja došao do 18 cm. Prati se, ali ne svaki mesec. U zavisnosti gde stoji u odnosu na bebu se radi ili ne radi CR. Bitnije je da beba raste brže nego miom, onda nema problema. Već prvi dan nakon porođaja, smanjio se na 8 cm, a nakon 4 meseca, kada sam radila sledeći UZ, se vratio na 12 mm. Sada imam Mirenu spiralu, DR očekuje da će se od nje još smanjiti jer nema obnavljanja materice, nema krvarenja, a skoro ni menstruacije.

ja imam dva, na prednje i zadnjem zidu materice, jedan je 32mm drigi je 22mm, od kada smo ih primetili ne rastu, videcemo sta ce se desavati u trudnoci
zbog nih su mi dokotri rekli da je moguce da cu imati problema da ostanem u drugom stanju, plus zavaljena materica...
pre cetiri godine operisala sam endometriozu, tako da imam rez na stomaku, a citala sam da se u tim situcijama radi cr, mada svatsa sam ja citala ne guglu :)

ja sam imala još od ranije miom unutar zida materice... isto su mi rekli da ga prate tokom trudnoće, da nema potrebe da se sklanja... ali je on počeo da raste zajedno sa ostalim, sećam se da mi je dr rekao "hormoni deluju i na njega da raste i bogami, dosta je on šišao, ali hvala Bogu, nije smetao bebi... ne da mi se sada da tražim UZ, kad uhvatim viška vremena, pogledaću pa javljam kako se to sve kretalo...

jao prisetih se sad koliko sam frkisala oko toga, između ostalog...

ja sam imala još od ranije miom unutar zida materice... isto su mi rekli da ga prate tokom trudnoće, da nema potrebe da se sklanja... ali je on počeo da raste zajedno sa ostalim, sećam se da mi je dr rekao "hormoni deluju i na njega da raste i bogami, dosta je on šišao, ali hvala Bogu, nije smetao bebi... ne da mi se sada da tražim UZ, kad uhvatim viška vremena, pogledaću pa javljam kako se to sve kretalo...

jao prisetih se sad koliko sam frkisala oko toga, između ostalog...

a kako si se porodila? cr ili prirodno?

Mene nisu ni merili,ni pritisak,ni tezinu.To sam sama.Krv i uin i antitela svaki mesec.
Rucni pregled ni jedan,uz svaku mesec.Nisam isla privatno,ali sam imala svog dr u bolnici pa sam upadala kod njega.

A dr iz dz nije hteo ni da me pogleda kada sam rekla da sam bila na jednom pregledu kod dr iz bolnice.:dash:

Mene nisu ni merili,ni pritisak,ni tezinu.To sam sama.Krv i uin i antitela svaki mesec.
Rucni pregled ni jedan,uz svaku mesec.Nisam isla privatno,ali sam imala svog dr u bolnici pa sam upadala kod njega.

A dr iz dz nije hteo ni da me pogleda kada sam rekla da sam bila na jednom pregledu kod dr iz bolnice.:dash:

Bolje tako majo, da jedan dr. vodi trudnocu nego njih 5 ko meni.. setali me od dz do visegradske i fronta do instituta, ali ja sam imala rizicnu trudnocu od 8 nedelje..
ne znam ni ja koliko sam UZ radila i to sve kod drzavnog, jednom kod privatnika i to iz neke moje obesti da imam slicice bebe sa 4d.. budala..
boki kontam zasto nije htela, a ti radi nekog svog mira opet kod privatnika i resen problem..
ne vredi isterivati tu pravdu..

Boki... tacno kontam tvoj strah... i slobodno idi na uz idi koliko ti je volja... jer kad prvi putt osetis bebicu smirices se... :)
Ja sam tako isla svako malo da cujem jel ziv a kad se prvi put gicnuo srce mi je bilo na mestu i od tad sam bila mirna...

moje mere su bile uske... Ne secam se svih ali poslednja najbitnija bese 18...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back