Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sa tim pelenama jos preko moras zastitne gace koje su cista plastika te me to odbija i imas tri sloja: umetak, platnena pelena i zastitne gace....uz ove sto sam ja navela ne mora se....ide unutra platneni ulozak i samo preko te zastitne....jedan manje sloj....

Taj unutrasnji ulozak mi je ok. Jer se u stvari taj deo najvise prlja, pa je dovoljno njega otkuvati na 90'C, a ostali deo-samu pelenu na 60'C.

uh sto je grozno kad ne znam tacno u kojoj sam nedelji....proracun daje jedno a UZ drugo, razlika oko 10-tak dana....verovala bih UZ ali nema sanse da je tacno...ispada da sam test iz urina dobila + sa popodnevnom mokracom 6 dana nakon oplodnje....a tako bih citala o svakoj nedelji detaljno da znam kolika mi je beba :)....ovako mi je nerealno....

uh sto je grozno kad ne znam tacno u kojoj sam nedelji....proracun daje jedno a UZ drugo, razlika oko 10-tak dana....verovala bih UZ ali nema sanse da je tacno...ispada da sam test iz urina dobila + sa popodnevnom mokracom 6 dana nakon oplodnje....a tako bih citala o svakoj nedelji detaljno da znam kolika mi je beba :)....ovako mi je nerealno....

Imaš na www.bebac.com o svakoj nedelji trudnoće ponaosob.
Koliko vidim, polaziš od pretpostavke da je ovulacija bila knjiška, 14 dana pre očekivane menstruacije. A ne mora uopšte da znači, Knjige pišu jedno, a realnost je drugo. ;) Pa i taj UZ, toliko zavisi od toga ko gleda, kakav je aparat i slično. Mada, verujem da ti to sve znaš :)
Opusti se, čekaj da prodje još par nedelja, da na UZ vidiš kako pulsira malo srculence. Neka bude sve ok, sve kako treba, to je najbitnije :heart: Nemoj da se opterećuješ, bolje isključi ta razmišljanja i sačekaj još nedelju - dve, nemoj da se sekiraš bez potrebe, ako je za sada sve ok i ako se dobro osećaš :ok:

svaka cast! ja nemam ni volje, ni zelje, ni zivaca da se bakcem sa tolikim pelenama, konstantnim presvlacenjem, pranjem i peglanjem. meni je papmpers spas:worth::lol:
stariji je nosio pampers do 2.5 godine, nsista mu nije smetalo, nijednom od rodjenja nije se ojeo

nema tu peglanja, ima pranja i susenja koje ide teze, jeste vise posla....iako ja nisam imala problema sa sinom i papirnim pelenama, ovo je mnogo ekonomicnije finansijski, oko 4*jeftinije a zdravije da ne pricam....

Imaš na www.bebac.com o svakoj nedelji trudnoće ponaosob.
Koliko vidim, polaziš od pretpostavke da je ovulacija bila knjiška, 14 dana pre očekivane menstruacije. A ne mora uopšte da znači, Knjige pišu jedno, a realnost je drugo. ;) Pa i taj UZ, toliko zavisi od toga ko gleda, kakav je aparat i slično. Mada, verujem da ti to sve znaš :)
Opusti se, čekaj da prodje još par nedelja, da na UZ vidiš kako pulsira malo srculence. Neka bude sve ok, sve kako treba, to je najbitnije :heart: Nemoj da se opterećuješ, bolje isključi ta razmišljanja i sačekaj još nedelju - dve, nemoj da se sekiraš bez potrebe, ako je za sada sve ok i ako se dobro osećaš :ok:

:) pocenti sok me prosao i sad mi lakse.....nisam ocekivala da cu bas tako brzo ostati trudna, dali smo sansu godinu dana :)))) a on za 3 meseca.....opustam se ali sam malko nestrpljiva da sto vise znam i da dam maksimum od sebe....pre neki dan me grizla savest sto sam pojela pola cipsa :)))))

hm ja nisam ni znala da su platnene opet u "modi". SVE moje drugarice koriste pampers i kunu se u njih. jedna je čak rekla da izumitelju pampersica i vlažnih maramica treba dati nobelovu nagradu ahahhahahahahha
sad kad sam sve pročitala, dvoumim se, bogami....ja volem sve prirodno, i sebi kupujem pamučne stvari...
možda je neka kombinacija najzgodnija, kad si kući platnene, a kad odeš negde papmers, jer su jednostavnije...
mada pranje govanaca sa pelena ne deluje privlačno ahahhahhahahahah, pa tek to odlaganje do pranja...

hm ja nisam ni znala da su platnene opet u "modi". SVE moje drugarice koriste pampers i kunu se u njih. jedna je čak rekla da izumitelju pampersica i vlažnih maramica treba dati nobelovu nagradu ahahhahahahahha
sad kad sam sve pročitala, dvoumim se, bogami....ja volem sve prirodno, i sebi kupujem pamučne stvari...
možda je neka kombinacija najzgodnija, kad si kući platnene, a kad odeš negde papmers, jer su jednostavnije...
mada pranje govanaca sa pelena ne deluje privlačno ahahhahhahahahah, pa tek to odlaganje do pranja...

Ako u kući koristiš platnene pelene, nema puno odlaganja do pranja, veruj mi. :) Prosto - moraš da presvučeš sve, pelenu, bodi, zekicu, ili šta već beba ima na sebi, jer se sve pokvasi. Nekoliko puta tako + neki peškir, portiklica i slično... i eto ti dovoljno za uključivanje mašine. Mene su pitali kada stignem to sve da opeglam. Stignem... da sve spremim tati, pa on za čas opegla :zper: Ozbiljno, imam onaj valjak za peglanje, odličan je za pelene i bebeće stvari, ma za 15-tak minuta dve mašine opeglane. I to mi mnogo znači.... oooovaaaj... khm, kašljuc... tati znači :lol:
Bitno je samo čim se ukakana pelena skine, da se protrlja kroz vodu. Istrese se sadržaj u šolju, a pelena se malo protrlja kroz vodu. Inače, hoće fleke da ostanu ako se to ne uradi.
Da je veći posao, jeste. Neko će reći da je to glupo i da nema potrebe. Dobro. Ja ću tako, što duže budemo mogli nosićemo platnenu, pamučnu pelenu. Ko više voli pampers, opet dobro. :)

:zper: hehe super ti tatica!
kontam da imaš one obične platnene, a ne ove fensi za 1500 dinara. pošto se kao ove ne peglaju...
svaka ti čast. i koliko ti treba pelena? koliko puta na dan menjaš, mislim otprilike....
moja mama kaže da je ona u početku peglala pelene, a posle joj dojadilo, lepo ih istrese pre sušenja i doviđenja.
neki kažu da se pegla zbog dezinfekcije, ali kontam svakako ih prokuvaš, šta tu ima još da se dezinfkuje :whistling:

kontam da imaš one obične platnene, a ne ove fensi za 1500 dinara. pošto se kao ove ne peglaju...
svaka ti čast. i koliko ti treba pelena? koliko puta na dan menjaš, mislim otprilike....
moja mama kaže da je ona u početku peglala pelene, a posle joj dojadilo, lepo ih istrese pre sušenja i doviđenja.
neki kažu da se pegla zbog dezinfekcije, ali kontam svakako ih prokuvaš, šta tu ima još da se dezinfkuje :whistling:

Ma, da bre, obične one četvrtaste pelene. Dve takve su širok povoj i jedna švedska. Posle, kada dr kaže da ne treba širok povoj, onda jedna obična, smotana na pravouganik i švedska.
A presvlači se.... a šta znam, nema pravila. Zavisi koliko puta beba kaki u toku dana. Moja je malecka kakila 5-6 puta dnevno, dok je bila baš mala. Pa računaj i slučaj kada se samo upiški, a ti svakako moraš promeniti. Pa ni svaki dan nije isto... Sve ukupno, imala sam 50-tak tih pelena i 20-tak švedskih. Švedske imam i sad, a moraću da dokupim nešto ovih običnih, pojelo ih vreme.
Što se peglanja tiče, mi smo peglali negde do 3, možda 3,5 meseca starosti bebe. Posle se lepo istrese i tako prostre, pa se lepo savije i u ormar. To o dezinfekciji ne pije vodu, jer čim staviš u ormar, ona više nije dezinfikovana.

prednost tih skupljih nije samo u tom sto se ne peglaju nego i u tome sto imaju zastitni sloj kroz koji ne prolazi mokraca kao i mnogo lakse namestanje.....

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/246080/Pedijatri-Bebe-kupati-tek-svaki-cetvrti-dan

eee jexi i ja se ismejala evo suze mi cure!
inače ovo za nekupanje beba sam već čula pre više godina....moja drugarica je bila u engleskoj, radila kao bebisiterka u jednoj porodici sa više klinaca. i žena rodi još jednu bebu. priča mi dugarica, da je nisu kupali 2 nedelje, samo prali guzicu čistom vodom...njoj je bilo jako čudno i jedva je čekala da je konačno operu jer je po njoj smrdela na pi....ahahahhahahhahahahhahahahha nije hela da je uzme jer zna odakle je izašla a nisu je kupali ahahahhahahah

čula sam da sad i kod nas savetuju da se beba kupa na 4 dana. šta mislite o tome?
Razmišljala sam o ovome... i mislim da ću svoju bebu ipak kupati svaki dan... vodom svaki dan sigurno...(jer znam šta su vlažne maramice :sad2: , dok sam ležala u bolnici, gadilo mi se da se kupam u onim kupatilima, pa sam se danima brisala samo vlažnom... koža mi se isušila, čak mi je muž morao doneti pavlovićevu da mažem guzu(d'prostite), koja je to hemija... a brisala sam se sa tim bebi pampers, chico, nemam pojma...)
E sad, kupkom ili bebi sapunom ću ga na svakih par dana 3-4...

To bar sad planiram... videćemo kako će biti...

I ne mogu da zamislim da ga bar ne speru od onog belog kad se rodi... izgleda lepljivo i bljak...:rumenko:

Ne brini oko toga... otprilike izračunaj i tako prati...
Čak ni meni, a radila sam VTO, ne mogu da odrede tačan datum...

Ja sam se prijavila na dva sajta, ne jednom termin 18. a na drugom 24. mart, pa mi stižu dve nedelje uvek... ;)
Ma, da bre, obične one četvrtaste pelene. Dve takve su širok povoj i jedna švedska. Posle, kada dr kaže da ne treba širok povoj, onda jedna obična, smotana na pravouganik i švedska.
A presvlači se.... a šta znam, nema pravila. Zavisi koliko puta beba kaki u toku dana. Moja je malecka kakila 5-6 puta dnevno, dok je bila baš mala. Pa računaj i slučaj kada se samo upiški, a ti svakako moraš promeniti. Pa ni svaki dan nije isto... Sve ukupno, imala sam 50-tak tih pelena i 20-tak švedskih. Švedske imam i sad, a moraću da dokupim nešto ovih običnih, pojelo ih vreme.
Što se peglanja tiče, mi smo peglali negde do 3, možda 3,5 meseca starosti bebe. Posle se lepo istrese i tako prostre, pa se lepo savije i u ormar. To o dezinfekciji ne pije vodu, jer čim staviš u ormar, ona više nije dezinfikovana.
Ajme...:eek::sad2:
Al sam ja neupućena... ja mislila da bebe kake jednom, ajd dvaput... e blago li je meni, živeti u neznanju...:mrgreen:

Što se tiče pelena, nemam neko mišljenje... jesam za prirodnu varijantu, pamuk i to... ali nisam se još opredelila...

Da vam se pohvalim...(da kucnem u drvo, da se ne ureknem kuc-kuc :mrgreen: ) rezultati od srede su mi dobri... :super:

Šećer 3,95 :zurka:
HGB 121 (bio je 112)

Jedino su mi RBC malo snižena... 3,73 a ref. 3,8- ... (ali i to je bolje nego prošli put)

Ostaje mi da podignem ta crvena krvna zrnca... pa da budem u 'normali' ... ;) (meni su ona inače, ceo život tako malo niža)
Mislila sam da probam sa sokom od cvekle... mislim da ima u radnji da se kupi, onaj u staklenoj flaši, Zdrava hrana tako nešto... pa da svaki dan popijem čašu, šta mislite?
Ili da angažujem mamu da mi renda i cedi... ona i ujna su mi to pravile kad sam izašla iz bolnice, jedno vreme sam pila pa prestala, već mi malko dosadilo...

Kako ste vi popravljali RBC?

P.S. Nisam pisala dva dana, juče bila u NS ceo dan, a prekjuče me ljudi tako bolela kičma popodne, plakala sam... ujutru radila vežbe, pa sam valjda preterala, htela sam svisnuti... inače stomak mi je ogroman... juče sam ušla u 7 mesec... i sve mi ide u stomak... čula sam da ima neki pojas za kičmu, jel koristio neko to?

Da vam se pohvalim...(da kucnem u drvo, da se ne ureknem kuc-kuc :mrgreen: ) rezultati od srede su mi dobri... :super:

Šećer 3,95 :zurka:
HGB 121 (bio je 112)

Jedino su mi RBC malo snižena... 3,73 a ref. 3,8- ... (ali i to je bolje nego prošli put)

Ostaje mi da podignem ta crvena krvna zrnca... pa da budem u 'normali' ... ;) (meni su ona inače, ceo život tako malo niža)
Mislila sam da probam sa sokom od cvekle... mislim da ima u radnji da se kupi, onaj u staklenoj flaši, Zdrava hrana tako nešto... pa da svaki dan popijem čašu, šta mislite?
Ili da angažujem mamu da mi renda i cedi... ona i ujna su mi to pravile kad sam izašla iz bolnice, jedno vreme sam pila pa prestala, već mi malko dosadilo...

Kako ste vi popravljali RBC?

P.S. Nisam pisala dva dana, juče bila u NS ceo dan, a prekjuče me ljudi tako bolela kičma popodne, plakala sam... ujutru radila vežbe, pa sam valjda preterala, htela sam svisnuti... inače stomak mi je ogroman... juče sam ušla u 7 mesec... i sve mi ide u stomak... čula sam da ima neki pojas za kičmu, jel koristio neko to?

ne znam da li si probala salatu od sveze cvekle, sargarepe, jabuke i celera...meni je bas ukusna....

moras da jacas te misice oko kicme, samo umereno i polako....sa pojasom ces ih jos vise oslabiti, posavetuj se sa lekarom oko toga da ne postanes ovisna.....

ne znam da li si probala salatu od sveze cvekle, sargarepe, jabuke i celera...meni je bas ukusna....

moras da jacas te misice oko kicme, samo umereno i polako....sa pojasom ces ih jos vise oslabiti, posavetuj se sa lekarom oko toga da ne postanes ovisna.....

Joooj,meni je to tako odvratno.... Ja stalno uzimam u zdravoj hrani prirodni sok od cvekle,celera i jabuke ali se jedva nateram da ga popijem :bljak: A da ne pričamo da mi se meso bilo kakvo gadi,nisam ga jela 4 i po meseca, ponekad se uželim ribe ali mi i to teško legne.. Krvna slika mi je uglavnom dobra sem što imam manjak proteina,pa mi dr.savetuje da više jedem belanaca i mladog sira, iako mi ništa od toga isto tako ne prija. Jedino rešenje koje sam našla je sojino mleko sa ukusom vanile... mmmm ukusno i puno proteina. Kakva su vaša iskustva sa pojedinom hranom?

Pokušala sam sa vežbicama prekjuče, pa me je popodne toliko bolela kičma, plakala sam...:confused:
Ali sam zato juče šetala ceo dan i ništa...:D
Baš ću pitati dr.na sl.kontroli...

Jesam, jela sam tu salatu mesecima, mama mi pravila, vremenom nisam više mogla, postala mi dosadna, pa sad jedem svaki dan 1 jabuku i 1 šargarepu... sveže naravno...
Ali izgleda ću morati početi ponovo...
Joooj,meni je to tako odvratno.... Ja stalno uzimam u zdravoj hrani prirodni sok od cvekle,celera i jabuke ali se jedva nateram da ga popijem :bljak: A da ne pričamo da mi se meso bilo kakvo gadi,nisam ga jela 4 i po meseca, ponekad se uželim ribe ali mi i to teško legne.. Krvna slika mi je uglavnom dobra sem što imam manjak proteina,pa mi dr.savetuje da više jedem belanaca i mladog sira, iako mi ništa od toga isto tako ne prija. Jedino rešenje koje sam našla je sojino mleko sa ukusom vanile... mmmm ukusno i puno proteina. Kakva su vaša iskustva sa pojedinom hranom?
Za proteine ti je najbolje crveno meso, kuvana jaja, pileća džigerica, bademi, semenke...

Već sam verovatno pisala ali ponoviću...

Ja od početka trudnoće, u mom noćnom stočiću držim po 2 kesice badema, i svako jutro, čim otvorim oči pojedem 5 komada(šaku)... to mi je postalo kao umivanje...
Isto tako svaki dan jedem meso, ne isto, ne u istim količinama(približno) ali obavezno svaki dan...
Jaja svaki 2-3 dan, obično kuvana, u čorbi...
Mleko svako veče 2 šolje...
Voće i povrće takođe svaki dan...

Pokušaj sa bademima, još dok sam ležala u bolnici, svaki dan sam jela po kesicu badema, i proteini su mi UVEK bili dobri, čak su se lekari čudili kako su tako dobri...;)

Poslušaću te za bademe, ali meso stvarno ne mogu.. Znam da bi trebalo ali je jače od mene! Baš čudno ali je tako... A voća ne mogu da se zasitim po par jabuka i mandarina dnevno pojedem, ustvari preterujem... Nego htela sam da vas pitam, prijateljica mi reče da ne bi smelo toliko gaziranog da se pije u trudnoći.. A ja sam u poslednjih pola meseca, koliko me muči gorušica, postala zavisna od kisele vode koja mi pomogne malo. Pa koliko je to zaista tačno?

Ja sam imala mucnine u startu i pila sam samo kiselu vodu, od obicne mi bilo muka, i bas mi je prijala a ne vidim da mi je nesto falilo, a ni detetu
kad sam rekla dr da pijem mnogo kisele, rekla mi je "to je dobro, zbog minerala"

a jela sam sta sam stigla, nisam pravila pitanje uopste
jedino sam imala problem dok su mi trajale mucnine, pa sam plakala sto ne mogu da pojedem celu sarmu, na primer...joj kako cu sad da nadoknadim to, unapred se radujem:D:D

Ja sam imala mucnine u startu i pila sam samo kiselu vodu, od obicne mi bilo muka, i bas mi je prijala a ne vidim da mi je nesto falilo, a ni detetu
kad sam rekla dr da pijem mnogo kisele, rekla mi je "to je dobro, zbog minerala"

jedino sam imala problem dok su mi trajale mucnine, pa sam plakala sto ne mogu da pojedem celu sarmu, na primer...joj kako cu sad da nadoknadim to, unapred se radujem:D:D

Ja se u potpunosti slažem sa tobom.. Ma i ja bih jela sve ali mi se odredjena hrana gadi, meso najviše. Inače ja i nisam imala mučnine i možda sam povraćala samo 2-3 puta i to od mamavita. A i ne volim da žderem mnogo, koliko god znala da je nešto dobro i zdravo. Jedem šta mi se jede.. Baš me nervira to više,kada mi kažu: e nemoj da jedeš toliko pmfrita ili čipsa ili lisnatog testa - to ne valja! A šta će da mi fali?! A sarmice obožavam,samo ih sada jedem sa sojom i povrćem i super su!

:zcepanje: Ovog se secam :zcepanje:

Poslušaću te za bademe, ali meso stvarno ne mogu.. Znam da bi trebalo ali je jače od mene! Baš čudno ali je tako... A voća ne mogu da se zasitim po par jabuka i mandarina dnevno pojedem, ustvari preterujem... Nego htela sam da vas pitam, prijateljica mi reče da ne bi smelo toliko gaziranog da se pije u trudnoći.. A ja sam u poslednjih pola meseca, koliko me muči gorušica, postala zavisna od kisele vode koja mi pomogne malo. Pa koliko je to zaista tačno?

Tu ti ne mogu pomoći, nisam imala gorušice, kiselu nikad nisam pila... a gazirano ne pijem godinama... nikad mi nije prijalo... ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back