Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A cek, tvoj ginekolog iskulirao te rezultate? Jel ti rekao nesto na to? Ako zaista mislis da takvi rezultati mogu da predstavljaju neki problem, a ti pokusaj da dodjes do nekog drugog ginekologa i da ga pitas za misljenje. I ja ti drzim palceve da sve bude ok.

hvala Yula
ja sam sad 38+3
prvo idem kod interniste u ponedeljak pa cu onda kod ginekologa ako stignem,jer sam ove analize i radila za internistu,posto mi treba njegovo misljenje za potencijalni carski rez jer mi je 9.9 sa prijemom u bolnicu i komisija za carski:heart:

Joj, kako mene juče i danas boli stomak :(
Onaj osećaj kao da ću da dobijem svakog trena, bolno i pritisak neki osećam, a stomak mi tvrd kao kamen. Pa se opusti, pa to prodje, pa za pola sata opet. Baš mi nešto nije dobro. A uz to mi se dešava i da mi neki bol, kao iglice bolne, krene iz stomaka pa kao da izlazi taj bol "dole", mislim, znate, jel :rumenko: Baš kao da krene iz stomaka neki talas, neki pritisak, a dole izlazi bol, kao hiljadu iglica odjednom :(
Plaši me to sve, baš me plaši. Dr mi je dao Utrogestan, još onda kada sam bila, i to je to. Da ležim i odmaram, i biće u redu. Ma, kako, bre, neka mi neko samo kaže kako da ležim i odmaram? Ko će dete da mi čuva, da mi skuva ručak, da sredi sudove i sve ostalo. Ajde, prašinu, usisavanje, prostiranje veša i peglanje na spominjem, to je moja duša preuzeo na sebe, zaista je zlatan, ne znam šta bih i kako bih da je drugačiji. Ali obrni-okreni, gde bre ja da nadjem vremana i kako pored 2,5-godišnjeg deteta da legnem preko dana? Nema šanse. A ovo se ne šali, boli bre, grči mi se stomak :sad2:

ata sta bi? jesi isla kod dr??

Išla sam, išla... bolje i da nisam :confused: Ne radi moj doktor, mislim ne radi tog dana sa trudnicama, već neka druga dr, koja mi je vrlo odsečno, kao da sam ja tu došla da njoj pravim posao, kao da nemam pametnija posla, rekla ili da idem kod privatnika, ili da čekam do kraja smene, da prodju sve žene koje imaju broj, pa one bez broja koje već čekaju, pa ako ostane vremena i ako bude imala snage, primiće me. A kada sam joj rekla da koristim Utrogestan, obrnula je očima, u fazonu - pa šta bre onda oćeš, i rekla mi, bukvalno - pa dobro, to je to, šta ja da vam radim? Idite kući, mirujte, lezite, ne može se tu ništa. :eek: I tako sam ja otišla kući kao popi.ša.na, da izvinete :(
I pitam se, stvarno, šta bi bilo da je nešto ozbiljno i opasno po život moje bebe, naišlo iznenada ili u toku noći, ili kada već? Šta bi onda bilo, ko bi onda bio kriv? Shvatam ja da žene čekaju, pa ja prva kada čekam ne volim da neko ide preko reda, ali valjda se zna šta je prioritet, kao kod opšte prakse kada neko ima temperaturu, zar ne? :confused:
A danas je trebalo da odem, da zakažem UZ. Nisam išla ja, poslala sam mm, to mu je ionako usput kada ide na posao, ima sve papire, nisam ja tu ni neophodna da bi oni zakazali datum pregleda. Medjutim, nije zakazao, jer liste rasporeda rada doktora za septembar još nisu izašle. Rekli mu da može on umesto mene, nije problem, i da proba da dodje sutra, pa ako bude sutra oni će zakazati. Rasulo, opšte rasulo.
Mene stomak i dalje boli, i dalje me onako oštro probada i kao da mi hiljadu iglica izbija izmedju nogu. Kod privatnika ne mogu, kraj je meseca i nema. Nego šta mi Bog da.

A bez veze, mogla je da mi prepiše injekcije progesterona, ili ginipral ili nešto treće, bez i da me pregleda, ako nije imala vremena za to. Čisto da se koliko toliko osiguramo dok ne odem kod mog doktora. Istina, jeste bila velika gužva, i shvatam da su sve žene tamo trudne i da sve imaju predatu knjižicu, osim onih bez broja, koje čekaju na sreću, i da su sve podjednako važne, apsolutno shvatam. Ali, valjda je mogla nešto, eto bar da prepiše, a ne da me odhebe u fazonu - dobijaš terapiju, pa šta ti ja mogu. A piše u kartonu da treba serklaž da se radi, ali ona karton nije ni otvorila. Na kraju krajeva, meni bi jako teško palo, ali mogla je bre da me primi na odeljenje. Svoju odgovornost skida, savest ne prlja, a ja nisam bez pregleda i mišljenja lekara.
Ali tako je kako je. Sve je u suštini ok, boli, ali se hvala Bogu, ništa ne dogadja, osim što strah raste, ali to nije opasno, to ne može da naškodi

A bez veze, mogla je da mi prepiše injekcije progesterona, ili ginipral ili nešto treće, bez i da me pregleda, ako nije imala vremena za to. Čisto da se koliko toliko osiguramo dok ne odem kod mog doktora. Istina, jeste bila velika gužva, i shvatam da su sve žene tamo trudne i da sve imaju predatu knjižicu, osim onih bez broja, koje čekaju na sreću, i da su sve podjednako važne, apsolutno shvatam. Ali, valjda je mogla nešto, eto bar da prepiše, a ne da me odhebe u fazonu - dobijaš terapiju, pa šta ti ja mogu. A piše u kartonu da treba serklaž da se radi, ali ona karton nije ni otvorila. Na kraju krajeva, meni bi jako teško palo, ali mogla je bre da me primi na odeljenje. Svoju odgovornost skida, savest ne prlja, a ja nisam bez pregleda i mišljenja lekara.
Ali tako je kako je. Sve je u suštini ok, boli, ali se hvala Bogu, ništa ne dogadja, osim što strah raste, ali to nije opasno, to ne može da naškodi
ja razumem neprijatnost
ali ne moze te niko isterati iz ordinacije
trebala si je lepo pitati za sve, za sve sto te interesuje
a ne da cekas da se ona seti progesterona, serklaza itd...
ne smete izaci iz ordanacije a da niste sve pitale
ima ih razlicitih doktora, to se slazem
kao i u svakoj profesiji
ali kad vidis da je neko nemarniji ili da ne obraca paznju na ono sto tebe tacno interesuje onda ga lepo izresetas pitanjima
i ne izlazis iz ordinacije bez odgovora

imam osecaj da ljudi ne znaju da progovore onda kada im je to u interesu
i da precutimo mnogo puta na ustrb nas samih
i moramo se nauciti da za sebe grebemo ako treba
a da ne govorim kad je u pitanju zdravlje...
jednostavno moras biti navalentna i da zahtevas odgovore...
a ne da pokunjeno izadjes iz ordinacije jer nisi cula ono sto te interesovalo
pa da dodjes kuci i da se jedes iznutra

ovo sam napisala naj naj naaaaaaj dobronamernije

Poslednja izmena:
ja razumem neprijatnotnost
ali ne moze te niko isterati iz ordinacije
trebala si je lepo pitati za sve, za sve sto te interesuje
a ne da cekas da se ona seti progesterona, serklaza itd...
ne smete izaci iz oridanacije a da niste sve pitale
ima ih razlicitih doktora, to se slazem
kao i u svakoj profesiji
ali kad vidis da je neko nemarniji ili da ne obraca paznju na ono sto tebe tacno interesuje onda ga lepo izresetas pitanjima
i ne izlazis iz ordinacije bez odgovora

imam osecaj da ljudi ne znaju da progovore onda kada im je to u interesu
i da precutimo mnogo puta na ustrb nas samih
i moramo se nauciti da za sebe grebemo ako treba
a da ne govorim kad je u pitanju zdravlje...
jednostavno moras biti navalentna i da zahtevas odgovore...
a ne da pokunjeno izadjes iz ordinacije jer nisi cula ono sto te interesovalo
pa da dodjes kuci i da se jedes iznutra

ovo sam napisala naj naj naaaaaaj dobronamernije

Apsolutno si u pravu, Bokice i vidi se da je pisano dobronamerno.
Medjutim, omašila si malo suštinu u ovom slučaju. Ona mene nije ni primila da bi me izbacila iz ordinacije. Ja sam, po uputstvu i savetu sestre, sačekala da pacijentkinja izadje iz ordinacije i ušla pre pre druge, upravo prozvane pacijentkinje, da joj u par reči objasnim zašto sam došla i da je pitam da li će da me primi, da li da predajem knjižicu i da li da čekam. Prvo mi je rekla da sedim i čekam, pet sati do kraja radnog vremena, što bih ja i uradila, a onda me je na samim vratima pitala da li pijem nešto od lekova, i kada sam pomenula Utrogestan, onda je reagovala kako je reagovala i rekla mi da idem kući. Ono boli, ti trpi, ja ti tu ništa ne mogu.

Apsolutno si u pravu, Bokice i vidi se da je pisano dobronamerno.
Medjutim, omašila si malo suštinu u ovom slučaju. Ona mene nije ni primila da bi me izbacila iz ordinacije. Ja sam, po uputstvu i savetu sestre, sačekala da pacijentkinja izadje iz ordinacije i ušla pre pre druge, upravo prozvane pacijentkinje, da joj u par reči objasnim zašto sam došla i da je pitam da li će da me primi, da li da predajem knjižicu i da li da čekam. Prvo mi je rekla da sedim i čekam, pet sati do kraja radnog vremena, što bih ja i uradila, a onda me je na samim vratima pitala da li pijem nešto od lekova, i kada sam pomenula Utrogestan, onda je reagovala kako je reagovala i rekla mi da idem kući. Ono boli, ti trpi, ja ti tu ništa ne mogu.
ma znas kakvu si frku trebala dici
kad te (da izvinete na izrazu) odj.ebu
lepo odes kod nacelnika, direktora ili nekoga ko je glavni i odgovorni
pa da vidis kako ce da ide
i kako ce sve da moze odjednom, sa sve osmehom...
mamu joj...

ma znas kakvu si frku trebala dici
kad te (da izvinete na izrazu) odj.ebu
lepo odes kod nacelnika, direktora ili nekoga ko je glavni i odgovorni
pa da vidis kako ce da ide
i kako ce sve da moze odjednom, sa sve osmehom...
mamu joj...

Ovo i onaj prethodni Bokicin post potpisujem (n'umem da citiram oba).

Ata, tebe boli vec koliko dugo? Mozda nije nista ali ako već mora serklaž, ako te toliko boli kako si opisala stvarno nije za šalu. Tu doktorku bre boli uvo, i njoj je najlakše da te otkači, ali ne smeš da pustiš da te otkači, šta da se ne daj bože nešto desi, šta ćeš? Ne možeš da čekaš da se tvoj dr vrati sa odmora zi si hitan slučaj bar po ovome opisanom.
I nije moje, izvini što ću ovo reći ne mislim ništa loše, ako možete od nekoga da pozajmite novac za pregled pa da vratite kad bude plata, ili idi opet sa mužem što kaže T pa se ne mrdaj dok te ne pregleda....za svaki slučaj da odeš što pre.:cmok2:

Ata , ako mene pitaš, to se radi ovako:
Večeras oko 23 h kad su već zaposleni u porodilištu preuzeli smene, odradili večernje kontrole stacioniranih žena, večerali, popili kafu i gledaju TV, ti se lepo spremiš i kuc, kuc na njihova vrata. Kažeš lepo da te jako boli i da imaš jako bolne kontrakcije, da ti nije prvo dete i da se jako bojiš šta je sad to (što i nije daleko od istine, jel ?). Oni imaju dežurnog lekara koji mora da te pregleda i to je to.

Joj, žene, kako ste vi divne!!! Pravo je blago imati vas sve na okupu makar za virtualne prijateljice :D Mnogo znači ova podrška, baš mnogo, mislim da Marge i dosta još vas ostalih znaju šta hoću da kažem. Nepoznate žene, a kao sestre savetuju i interesuju se :heart:
Išla sam jutros kod lekara, sad sam malopre došla. Išli mm i ja zajedno, pa sam obavila pregled i zakazala UZ za 16 septembar.
Elem, neki meni nepoznati stariji doktor je bio. Ljubazan i jako fin čovek, odmah me je primio, prvu, još pre 7 sati. Pregledao, pa me na brzinu u susednoj sobi i ultrazvučno pregledao ( to im je strogo zabranjeno, UZ aparat za hitne slučajeve je gore, na odeljenju, a tu se pregleda strogo samo kad je zakazano, ali on kaže, bukvalno - ma idi, oni još spavaju, ko će pa da zna da sam ja ceo minut pregledao nezakazanu pacijentkinju! Ma, divan jedan doca :) ). Beba je dosta krupna, po PM sam ušla u 19. nedelju u utorak, znači 19+2, a po UZ sam 20+5. Miom je 5 cm. Uz to, jako nisko nosim, rekao mi doca - ova beba ne pliva u plodovoj vodi, ona se udobno smestila i sedi na vašim karličnim kostima. Da, položaj bebe je karlični, ali kaže dr da će to da se menja, da se beba sada stalno okreće.
E, sve to skupa, i velika beba i to što nisko nosim, i to što je beba karlično okrenuta i taj miom - sve to pravi veliki pritisak na malu karlicu. A miom je tako nezgodno namešten da pritiska živac i zato mi se to sve dogadja. Kaže dr, kako beba raste još će malo i miom da raste ( za sada je pod kontrolom i ne smeta ništa za razvoj bebe ) i moguće da će praviti još veći pritisak i na okolno tkivo i na živac i moguće i jače da me boli, i noga da mi trne. Ako se to desi, da obavezno dodjem da pogledaju, ali da se ne uplašim, da znam šta je. Grlić je zatvoren, i dalje je malo mekši nego što treba, ali nije krenuo da se otvara, hvala Bogu. Da anstavim Utrogestan svako veče, da mirujem, odmaram i da ne brinem, sve je to neprijatno za mene, ali bebu to ništa ne pogadja, niti joj smeta. :ok::ok::ok:
Eto, pao mi je kamen sa srca, sada može da boli koliko hoće, znam da nije opasno. Još da prodje taj ekspertski UZ 16-tog, mada je dr i sad malo pogledao, merio, kaže da nema brige, krupna, lepa, napredna beba. Samo pol nije hteo da mi kaže, tj. kaže da ne vidi. Aj dobro, valjda će moj dr 16. da mi kaže. :D

Joj, žene, kako ste vi divne!!! Pravo je blago imati vas sve na okupu makar za virtualne prijateljice :D Mnogo znači ova podrška, baš mnogo, mislim da Marge i dosta još vas ostalih znaju šta hoću da kažem. Nepoznate žene, a kao sestre savetuju i interesuju se :heart:
Išla sam jutros kod lekara, sad sam malopre došla. Išli mm i ja zajedno, pa sam obavila pregled i zakazala UZ za 16 septembar.
Elem, neki meni nepoznati stariji doktor je bio. Ljubazan i jako fin čovek, odmah me je primio, prvu, još pre 7 sati. Pregledao, pa me na brzinu u susednoj sobi i ultrazvučno pregledao ( to im je strogo zabranjeno, UZ aparat za hitne slučajeve je gore, na odeljenju, a tu se pregleda strogo samo kad je zakazano, ali on kaže, bukvalno - ma idi, oni još spavaju, ko će pa da zna da sam ja ceo minut pregledao nezakazanu pacijentkinju! Ma, divan jedan doca :) ). Beba je dosta krupna, po PM sam ušla u 19. nedelju u utorak, znači 19+2, a po UZ sam 20+5. Miom je 5 cm. Uz to, jako nisko nosim, rekao mi doca - ova beba ne pliva u plodovoj vodi, ona se udobno smestila i sedi na vašim karličnim kostima. Da, položaj bebe je karlični, ali kaže dr da će to da se menja, da se beba sada stalno okreće.
E, sve to skupa, i velika beba i to što nisko nosim, i to što je beba karlično okrenuta i taj miom - sve to pravi veliki pritisak na malu karlicu. A miom je tako nezgodno namešten da pritiska živac i zato mi se to sve dogadja. Kaže dr, kako beba raste još će malo i miom da raste ( za sada je pod kontrolom i ne smeta ništa za razvoj bebe ) i moguće da će praviti još veći pritisak i na okolno tkivo i na živac i moguće i jače da me boli, i noga da mi trne. Ako se to desi, da obavezno dodjem da pogledaju, ali da se ne uplašim, da znam šta je. Grlić je zatvoren, i dalje je malo mekši nego što treba, ali nije krenuo da se otvara, hvala Bogu. Da anstavim Utrogestan svako veče, da mirujem, odmaram i da ne brinem, sve je to neprijatno za mene, ali bebu to ništa ne pogadja, niti joj smeta. :ok::ok::ok:
Eto, pao mi je kamen sa srca, sada može da boli koliko hoće, znam da nije opasno. Još da prodje taj ekspertski UZ 16-tog, mada je dr i sad malo pogledao, merio, kaže da nema brige, krupna, lepa, napredna beba. Samo pol nije hteo da mi kaže, tj. kaže da ne vidi. Aj dobro, valjda će moj dr 16. da mi kaže. :D

Drago mi je da si pronasla ovog divnog doktora i da je uspeo sve pregledati. Nekada je dovoljno 10minuta posvetiti drugoj osobi, a njoj to puno znaci. Sada samo ostaje da se sto vise odmaras i da sacekas taj 16.septembar. Bar te dr smirio da znas zbog cega se sve desava i da nije opasno. Zelim da ti ostatak trudnoce prodje bez ovakvih trzavica i da uzivas u bebi :cmok:

Na kraju samo da pohvalim dLugarica sa ovog foruma. Meni su davale neverovatno snagu svojim PP i komentarima kada mi je bilo tesko ili kada sam bila uplasena zbog necaga. HVALA VAM CURE

Poslednja izmena:
eto, hvala bogu ima jos normalnih ljudi koji rade svoj posao kako treba
drago mi je da sis e smirila :)
citam ja dosta o svemu tome i po drugim forumima, pa sta kazu trudnice i tako
kazu te sto nisko nose da im je bas nelagodno cesto, pogotovo u drugoj polovini kad i stomak naraste i beba oteza i sve su kupovale neki pojas za stomak
i kazu da im je pomogao
cokic veliki, mazi tibu :*

Žene,vi ste stvarno divne, hvala vam svima :heart:
Juče sam leškarila ceo dan, mm mi bukvalno nije dao da teže od kašike pomerim, i juče popodne i evo od jutros nema bola, nema tog probadanja, nema iglica. Tu i tamo mi se još zgrči stomak, bezbolno je, samo se zgrči i bude tvrd jako, ali brzo prodje.
Mislim da ipak ne mogu da živim tako do porodjaja, da ležim i ne radim ništa, ali definitivno treba malo da se pričuvam i prištedim. Školu sam prošla, sreća pa je plaćena samo strahom, a ne nečim gorim, daleko bilo.

Trudnice, zdravo! Nije me bilo par nedelja, nikako da svratim. Vidim ima novih beba, cestitam im svima, zelim mamama brzi oporavak i bebicama da porastu veike i epe!

Ja rastem. Sad sam u 32.nedelji i jako brzo mi se sve priblizava. Pocinjem da razmisljam i o porodjaju intenzivnije, mada racunam, nece valjda trajati duze nego prosli put.

Prošlog četvrtka 25.8. imala sam visok pritisak 140 sa 90 i otišla sam u bolnicu uveče oko 20 h.U ZR su mi dali Nifelat da pogrickam ali pritisak je skočio na 150 sa 100.Uradili su mi UZ bebe su bile dobro ali je grlič otvoren za vrh prsta.DR je predložila da me pošalje za NS ako se slažemo mm i ja.Došla je hitna i prebacila me za Betaniju.Tamo sam primljena u 23:30h pregledana opet i vag i UZ dali su mi Bensedin i Metildopu.Smestili su me na odeljenje i uključili 1000 ml fiziološkog koja je curela celu noć.Pritisak je spao tek pred zoru.Ujutru sam opet pregledana UZ i vag. pregled je uradio moj dr(prof Stojić).Bebe dobro napreduju je imala 1340 gr,druga 1440 gr a treća 1640 gr.Uveli su mi Metidopu 2*1,smanjili Utrogestan na 3*2 i Tothemu.Uradili su analize krvi i urina,sve je u granicama normale.Protenurija je dobro.Dali su mi Dexazon 2*1 dva dana za njihova pluća.Pregledala me je internista EKG je dobro,pritisak takođe.Pošto su mi svi nalazi dobri ,Radili su mi CTG svaki dan i bez kontrakcija je,ja nemam bolove postuli su me kući.Prof Maticki je rekla da kad dobijem bolove,prokrvarim ili pukne vodenjak da se javim u ZR bolnicu gde će oni zvati hitnu i biti transportovana za NS da mi urade CR.Sada sam kući i mirujem merim pritisak 3 puta dnevno kako je rekla internista,on je sad pod kontrolom 120 sa 80.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back