Imala bih pitanje za iskusnije trudnice.
Mozete l mi reci koji se pregledi rade tokom trudnoce. Sada sam u 7 nedelji i imam 31 godinu. Do sada su me samo pregledali UZ i radila sam analizu krvi (sve je ok) i urina (Eserihija koli, ali je dr koji menja moju dr rekao da pijem caj, i ne preporucuje antibiotike jer sam tek u prvom trimestru). Imam zakazan drugi pregled kod dr 07.10.
Hvala na svim informacijama
Moja doktorka savetuje da se uradi papa test,sekret i cervikalni bris ako nije radjeno nista poslednjih 6 meseci.Ja sam to radila mesec dana pre nego da ostanem trudna,tako da sad nisam nista od toga.
Sledece sto ti ide je skrining prvog trimestra(obuhvata ekspertski UZ i analize iz krvi).Moj ti je savet da zakazes sto pre jer su guzve ogromne.Ja sam zakazala jos u petoj nedelji.
Posle ti ide skrining drugog trimestra izmedju 16-18 nedelje.U svakom slucaju opusti se lekar ce te usmeravati sta treba da radis.
Ja sam sada u osmoj nedelji.
Evo ti ako zelis da procitas ,iskopirala sam sa nekog sajta.
Šta je «skrining program»?
- Skrining program ima zadatak da od svih analiziranih trudnica izdvoji one sa povišenim rizikom, kako bi im se u što kraćem vremenskom roku dala preporuka za odgovarajuće ispitivanje. Skrining prvog trimestra se sprovodi tokom rane trudnoće, između 11. i 14. nedelje. Po obavljenom detaljnom ultrazvučnom pregledu, određuje se vrednost biohemijskih markera iz krvi majke. Dobijene vrednosti se potom, kombinacijom sa dodatnim informacijama o majci, uključujući njene godine života, kompjuterski obrađuju. Pravilnim tumačenjem dobijenih rezultata, daje se savet za dalji način kontrole trudnoće.
Skrining drugog trimestra se obavlja između 16. i 18. nedelje trudnoće - tako što se uz ultrazvučni nalaz ispituju i vrednosti dve, tri ili četiri supstance iz krvi majke, pa se kompjuterskom obradom ponovo izračunava rizik. Ovim rezultatima može da se poveća pouzdanost skrininga prvog trimestra.
Treba naglasiti da rezultati dobijeni skrining programima imaju ograničenu pouzdanost. Ukoliko se utvrdi da postoji povišen rizik da trudnica nosi plod sa Daunovim sindromom, to još uvek ne znači da je plod zaista bolestan, već se ukazuje potreba za dodatnim ispitivanjem. Ako se to ispitivanjem ipak potvrdi, može se smatrati da se radi o pravovremenoj informaciji za trudnicu, za porodicu uopšte.
Gde mogu da se obave skrining pregledi?
- Skrining prvog trimestra se obavlja u više ustanova - kako u Beogradu, tako i u unutrašnjosti. Najpre se u jasno preciziranom periodu trudnoće obavlja korektan ultrazvučni nalaz: procenjuje se veličina bebe, kao i njena funkcionalnost, određuje se dužina bebe, debljina nabora na vratu, registruje se prisustvo ili odsustvo nosne kosti, procenjuje se ritam srčane radnje ploda... Trudnica potom može da se javi, radi izračunavanja individualnog rizika, u neku od laboratorija koje rade pomenute specifične analize krvi - državnu (u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije «Dr Vukan Čupić», u GAK «Narodni front», Institut za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC «Zvezdara»), ili u neku od privatnih laboratorija. Nalazi mogu da se preuzmu za nekoliko dana (što pre, to bolje). Dalji postupak zavisi od izračunatog rizika.