Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uh, Carobna, ti si se bas namucila...12 sati 4cm:eek: Zar nisu mogli da ti urade carski rez kad je vec tako bilo?
Ali sad sta je tu je...Najvaznije je da ste na kraju i ti i beba dobro...Kako se snalazite, kako dojenje i se ostalo? Nadam se da cemo uskoro videti slicice malog Vuka Andreasa, potrudi se mama:cmok:

Hvala svima na cestitkama! :) :cmok: :zag:
Angi, da vas ne plasim detaljima, uglavnom poradjala sam se 16,5 sati poslednja 4,5 sata sa epiduralom, ali onim "polovicnim". Svi kazu da se sa njim ne oseca bol, a osecaju se kontrakcije, ali ja sam osecala bol, tako da sam i pored epidurala morala da udisem "gas za smejanje"... Povracala sam 4 puta od bolova. Kao sto znate pukao mi je vodenjak, a posle su me stavili na indukciju, ali beba nije dobro reagovala na nju, poceo je da mu pada puls, tako da smo se zaglavili, iskljucili su indukciju, ja u bolovima a uopste se ne otvaram, posle 12 sati muka bila sam otvorena samo 4 cm... Koliko puta su me u medjuvremenu ginekoloski pregledali da bi proverili, to niko ne zna, 4 babice i dva lekara su me pratili...
Probala sam akupunkturu i injekcije sterilne vode (one koje peku kao kad se cigareta gasi na kozi)... Nista nije pomoglo, kad mi je babica davala injekcije (4, u stomak), samo sam pitala: Jeli to sve? - toliko su me bolele kontrakcije da injekcije nisam ni osetila. A ona zena stala i ne veruje: Jeli to sve sto imas da kazes? :eek: Kaze da zene obicno polude kad im se daju te injekcije, pocnu da psuju sve redom. :lol:
Ali za utehu je sto sve to traje jedan dan, a posle sledi nagrada, najveca na svetu. :)
Zato sve vi koje ste pred velikim zadatkom, ne bojte se. Zelim vam svima da se lako i brzo porodite i sto je najvaznije, da verujete u sebe. :heart:

:vatromet::vatromet:CESTITAMO!!! DOBRODOSLI!!!:vatromet::vatromet:

Joooj...nove bebe
21_735964.gif

(Bolje i 1 dan muka nego carski rez...ali bitno je da je na kraju sve ispalo dobro.)
Čestitam ovim prekobarskim mamama i momcima dolazak na svet!

Poslednja izmena:
Devojke hvala vam na cestitkama :heart::cmok2:
Nestizem da vam odgovorim,ali navratim da vidim sta se desava..
Dobro nam dosao Vuce :vatromet::vatromet::vatromet::orkestar::pivce:
Cestitke carobna :cvet::kiss: tebi i tvom muzu..neka vam je sin ziv i zdrav,lep i da se ponosite njime :heart:

Evo sad na brzinu da vam odgovorim,Mateo i tatica spavaju,a ja malo da iskoristim da peglam i da vam se javim...
Angi,
Ocekujemo i od tebe uskoro lepe vesti,veruj u sebe i bice sve dobro....Kako si ti sad,kako se osecas,imas li pripremne kontrakcije?

jao carobna potpuno te razumem kako ti je bilo. ni ja se nisam dugo dugo dugo otvarala.boli uzas imas kontrakcije ceste a ne otvaras se. ja sam imala nocne more nocu, kad se sve stisa ja cujem ctg kako radi.kad se setim samo mi suze krenu. ali videces kako prodje vreme, malkice se zaboravi, ali ne znam kako ces ti drugi put, ali ja sigurno carski bez razmisljanja. meni su tek juce kao nesto spali konci ali mislim da imam jos, ne smem ni da pogledam ranu.

svakako nam je vredelo sto smo se namucile. cestitam ti.

bonzita kako si ti prosla?

Dobro jutro:)
Bonzi, vrednica vec pegla:)
Sa nestrpljenjem ocekujem slicice:mrgreen:
I naravno, opis tvog porodjaja.
Ja sam dobro, sinoc sam bila u gradu sa drugaricama:D Ne osecam nikakve konrakcije...Dosta sam aktivna i bas se dobro osecam...A bebac samo izbacuje glavicu iznad pupka da cuje sta se desava oko njega:hahaha:
Imam prekosutra CTG i gin.pregled pa videcemo sta ce doca reci.
Idem da skuvam kaficu, muzic mi spava, radio nocas, pa moram da budem tiha.

Carobna ,
Vidim da si se namucila,i ja sam bas,al sve je proslo,sve se podnese zarad nasih andjela...i zaboravi se...koliko ti imas sava,i jer te boli rana,imas li mleka?

Ovako da vam ispricam kako je prosao moj porodjaj,bio je tezak i osoblje je nedaj boze,ali sad smo kuci...namucili smo se bas i ja i beba..
Moj porodjaj je trajao 31h od prve kontrakcije....bas puno...
Znaci u subotu noc oko 3h pocinju kontrakcije,koje su neredovne,nastavljaju se u nedelju ceo dan,secate se pisala sam vam,bile su na svakih 15min,pa 10,pa na pola sata,Od 22h pocinju jace bas bolne kontrakcije na svakih 15min,od kojih sam se preznojavala koliko bole,negde oko 1H,pocinju uzasne ,na svakih 8min,pa na 5,sredjujem se i to jedva koristim ono malo izmedju kontrakcija,povracala sam 4-5puta,i cekam..setam sto vise ,mada osecam da nemogu vise da izdrzim,javljaju se na svaka 4min,prokrvarila sam,osecam da ce bebac da izadje,uzasno su bolne kontrakcije,nepomaze vise ni disanje,oko 2:30 krecemo u bolnicu,tamo mene prime a muza ostave da ceka ispred,prikljuce me na ctg,i kazu da cekam babicu,dolazi ona posle 10min,pregledala me i kaze odmah sala,otvorena si 10prsta,beba samo sto nije izasla,kaze nemamo vremena za epidural,ukljuce mi infuziju,prikljuce na ctg(nisu me klistirali,tu sam jedino prosla dobro,jer to se ovde neradi)..kontrakcije su postale nepodnosljive,nemogu da disem kad pocnu,sva se zacrvenim od jacine bola...babica je bila uzasna,kazem da mi se piski ona se dere lezite ovde,ja nemogu da se namestim jer kontrakcije su sve cesce,dolazi anesteziolig da mi stavi epidural,molim ga da saceka dok prodju kontrakc,mada coveka boli du..,kaze mi da legnem ja nemogu da se namestim molim ga za pomocda mi da ruku da mogu da legnem
mada on me gleda bledo sa rukama prekrstenim...nekako se namestim prikljuce mi epidural,uljuce i meni pritisak da mere,zovu mog muza,porodjaj pocinje....opet me pregledaju zakljucuju da bebac jos nije sisao dole,ceka se malo,dace mu se vreme,osacam jos kontrakcije malo manjeg inteziteta ali bole,izgleda je to taj epidural sto carobna kaze neosecas bol ali kontrakcije da...
Ceka se,pritisak mi se skace na 160,zatim smanjuije se an 70/40,ctg pokazuje da bebi otkucaji skacu,daju mi kiseonik onu maskicu,i cekamo,dolazi babica pritiska stomak da beba sidje ali nista,probuse mi vodenjak,osecam da bas nesto curi,pitam dali je to urin ili plodova voda ,kaze nemogu da piskim kad se daje epidural i da je sve to plod voda,stavlja mi kateter da mi ispazni besiku,i nastavlja se,u cekanju da bebac sidje,zamislite skroz otvorena a beba skroz gore,uzasno boli bas sam se namucila,negde oko 8h ujutru,dolazi druga babica,smena se menja,pregleda me ,bebac ni makac jos je gore skroz,isprazni mi besiku ponovo,i namesti noge kao na ginekols stolu ali skroz gore na grudima tako kaze za jedno sat dva trebalo mi da sidje,i da ce da me porodi moj ginekol(to me je utesilo )pocinju uzasne kolntrakcije dole u vagini,(svo vreme sam prikljucena na epidur,ukupno 7injekc su mi dali)ali nepomaze boli ludacki,bebac posle sat vremena dolaze da me pregledaju i zakljucuju da bebac polako silazi i za sat vremena ce doci moj ginekol da me porodi,polozaj je uzasan,kontrakcije sve cesce i cesce,na svakih dva min negde oko 9;30 dolazi ginekol,bebac je jos gore,morace da ga vuku,kazu da je bas tesko,moraju sto pre da urade puno se cekalo,donose neke aparate,guraju ,prikljucuju osecam sve sta mi rade dole,kazu kad naidje kontrakcije da guram jako,guram oni vuku,neide,kazu udahni zdrzi vazduh i kao kad ces da kakis guraj sto jace,osecam jaku bol dole,i nesto jako i tvdo nailazi,jos jednom,i treci napon babica i jos jedna sestra su mi legle na stomak,glavica je izasla,kazu guraj polako tvoju bebu i posle par sekundi mateo je izasao,stavili su mi ga na stomak to nikada nemogu da zaboravim,osecaj je neverovatan,zao mi je sto muz nije presekao pupcanu vrpcu,ali morali su brzo sve da urade jer se beba bas namucila...stavljaju mi ga na grudi i posle neki min odnose da ga mere i kupaju,ginekol proverava placentu,i usivame,nisam osetila secenje ali usivanje da,svaki put kad je prosao iglom,imam 3sava...posle 7h mali je izasao,zamislite onako skroz otvorenu u cekanju tih 7h,i vidis angi da se moze bez epidural nebi ga ni uzela samo da mattéo nije bio tako visokovode me u sobu i donose malog...ostao je svo vreme samnom samo sto su morali kod pedijatra da ga vode.prvi dan delila sam sobu sa jos jednom zenom,posle sam imala sobu samo za mene i malog,sto smo se bas odmorili,i on i ja....

Joj, zenooooooo...Rasplaka me...A mi mislimo na zapadu svi obigravaju oko tebe na porodjaju...
Zasto si toliko cekala da odes u bolnicu? Nije mi jasno kako ti nije delovao epidural, mora da ga nisu dobro dali...Mada i Margo je mislim pisala da nekoj zeni pored nje nije delovao. Moje tri drugarice su ga uzele i samo osetile napone na kraju, nista pre toga.
Nadam se da ce meni delovati, a posebno sto je karlicni porodjaj. Tj. ako se dr ne odluci za carski...

..bonzita - majka hrabrost :heart:
..ja sam imala srecu da su mi porodjaji bili brzi..ne stigesh ni da mislish..
..jeste da mi je puls bio 195, da nisam stizala da udahnem izmedju kontrakcija,
jeste da su me ushivali duze nego shto sam se poradjala,
ali ipak...
..ne brinite mamice,
svaka zena je pricha za sebe i
svaki porodjaj je pricha za sebe.. :)

..da je nepodnoshljivo - svi bismo bili jedinci.. :lol:

Hvala svima na cestitkama! :) :cmok: :zag:
Angi, da vas ne plasim detaljima, uglavnom poradjala sam se 16,5 sati poslednja 4,5 sata sa epiduralom, ali onim "polovicnim". Svi kazu da se sa njim ne oseca bol, a osecaju se kontrakcije, ali ja sam osecala bol, tako da sam i pored epidurala morala da udisem "gas za smejanje"... Povracala sam 4 puta od bolova. Kao sto znate pukao mi je vodenjak, a posle su me stavili na indukciju, ali beba nije dobro reagovala na nju, poceo je da mu pada puls, tako da smo se zaglavili, iskljucili su indukciju, ja u bolovima a uopste se ne otvaram, posle 12 sati muka bila sam otvorena samo 4 cm... Koliko puta su me u medjuvremenu ginekoloski pregledali da bi proverili, to niko ne zna, 4 babice i dva lekara su me pratili...
Probala sam akupunkturu i injekcije sterilne vode (one koje peku kao kad se cigareta gasi na kozi)... Nista nije pomoglo, kad mi je babica davala injekcije (4, u stomak), samo sam pitala: Jeli to sve? - toliko su me bolele kontrakcije da injekcije nisam ni osetila. A ona zena stala i ne veruje: Jeli to sve sto imas da kazes? :eek: Kaze da zene obicno polude kad im se daju te injekcije, pocnu da psuju sve redom. :lol:
Ali za utehu je sto sve to traje jedan dan, a posle sledi nagrada, najveca na svetu. :)
Zato sve vi koje ste pred velikim zadatkom, ne bojte se. Zelim vam svima da se lako i brzo porodite i sto je najvaznije, da verujete u sebe. :heart:

Draga moja..citam ovo i prozivljavam svoj porodjaj opet...bas mi je krivo sto su te tako namucili...Ali hvala BOgu ipak je ve ok..cestitam ti sina..neka je ziv i zdrav ineka vam pruzi mnogo lepih trenutaka..uzivajte i ti i tvoj muzic..ljubim te...i ljubi bebca..hehe nema vise mazite stomake dragi stomaci..sada bebirone mazite i ljubite...

Tu se nezavsavaju moje muke :(
Prvi dan,tj istog dana donose mi malog da ga podojim ali nemam mleka,on kao vuce,vidim ja da neide nista oni ubedjuju da sisa lepo,vuce i da ce mleko da krene,nedaju mi flasice,za 24sata,popio je samo 3flasice ,po 20ml,place on placem ja,on gladan gura prstice,steze moje prste pa ih gura u usta,dete gladno,a ni nedaju vise flasice,niti mi pokazuju kako da ga podojim,nemaju ni sterilizator ni pumpicu niko ne spominje,znaci tog dana ,prvi dan,tj istog dana kad sam se porodila,nisam odmorila ni 5min,odmah su mi bebu dali,drugi dan,javlja mi se kolostum,oni upisuju kao dojim dete,i flasice zabranjuju,bebac place,vristi gladan je,ja se gusim,nemogu da ga gledam,na kraju kazu vestacke bradavice da kupimo,muz donese,ali nista mali se nervira gladan al nema nista,neide nista,malo ta vodica,pa kad se smiluju oni daju flasicu i tokazu striktno 20ml,mali posle sat vremana place,na kraju ja hocu da predjem definitivno na flasice gledam sta je bolje za mog sina,ali tamo nalaze da ja necu da ga dojim,strasno se osecam osecam se kao losa majka,zelim da mu dam svoje mleko,ali nema,i jos je lose zbog toga,ostaje gladan,inace je jako mirna beba,niko mi nije pokazao tamo kako da ga presvucem,kako da mu promenim pampers,na koliko sato da ga hranim,neko kaze na 3h neko na 4h,Neko kaze nemora da jede jer spava,tad manje jede,dobio je neku infekciju oka,konjuktivitis,trebali su da stavljaju lek po 4puta na dan,oni uvek kasnili i uvek posle mog treceg zvanja dodju...
ima ranu na glavicu od onoga sto su ga vukli,neka udubljenja,i malo je drugacijeg oblika,jer je dugo silazio dole,od prolaza se glavica oblikovala,ali malo je bolje sad,rekli su da ce vremenom vratiti normalno kao sto i mi imamo,
Inace je dobrog zdravlja hvala bogu,muzic mi je bio velika podrska na porodjaju,i neverovatan je osecaj za oboje,tj podeliti taj trenutak sa voljenom osobom...za koje ste oboje zasluzni:heart:
Juce nam je bio doca moj,pregledao je malog kaze da je super,i meni dao lekove za bronhitis jer mi je bas gore,i pokusavali smo da pumpicom,ali nema mleka,nista bas,ni kap,a grudi su mi se zgrudvale bas i bole uzasno,kazu za 15dana da probam da mali sisa i da se izmuzavam,da stimulisem ,pa mozda naidje ako ne onda prelazimo na flasice,ali malo pre mali se nervira vuce nema nista i poceo je da gura rukicama..uzasno se osecam sto se tice toga :( jos imam i rane na bradavicama,pukle su...
E lose sam prosla na porodjaju (mada rana me neboli uopste,a velika je 3,5cm,samo kad piskim ono pece,ali normalno operem se poselsvakog toaleta i prosusim fenom)i sad sa grudima,ali bitno je da mali dobro jede,doca nam rekao,da mu napravim flasicu od 90ml i da mu dam koliko on hoce da popije,i na svaka tri sata,mada ako je gladan moze i izmedju,kaze neverovatno kakvi su idioti ovi na klinicu,dete gladovalo,i zamislite mali se najeo lepo i spavao celu noc evo i celo prepodne,samo ga presvucem i nahranim,zatvorenih ociju jede,lenj je na taticu :lol:
Ja bas oduzila...stavicu slike cim budem mogla,danas,tj veceras...pozz za sve ,ljubimo vas ja i Mattéo:heart:

Bravo za vase divne deckice...:super:
Margo, Pa ti si prava srecnica ako ti Filip spava po celu noc:klap:

Bonzi,
Jel masiras grudi? Zovi neku patronaznu sestru ili vec kako to tamo ide da ti pomogne...
Posavetuje se sa iskusnim mamama jos sta da radis da ti se srede grudi:heart:
Super za ranu sto ne boli:worth:

I moj mali spava ceo dan,pa se pitam jer to normalno,kakav li ce nocas da bude:think:
Jooj ovde je pravo prolece,ja bi bas malo napolje,ali nema,moracemo da sacekamo da mattéo poraste :D
A letos ce on sa drugarima flecom,aleksejem i jos jednim,neznamo jos ime(angi jer ste odlucili)

uh sta je ovo sve teski porodjaji. ja kazem kad boli ni epidural ne pomaze, meni nista nije znacilo, mozda nekih minimum sat ipo . jedino sto mi je pomoglo to sto nisam osetila kad je pregledala koliko sam otvorena jer me je to bez epidurala bolelo uzas zivi. ja sam imala srecu da su doktori i babice bili jako prijatni.

sve u svemu bebice su vam tu. i moja bebica je stala, cak sta vise se zaglavila, ma nikakvo guranje ni milimetar se nije pomerio.

savet za buduce mame koje ce da doje bebe. meni je trebalo tri dana da mi dodje mleko. do tada sam stavljala bebu na sisu kad god je plakao i trpao rukice u usta, 15 min na svaku dojku, bitno je na pocetku da stavite silikonske bradavice, da ne biste dobile ragade. nema veze ako nema mleka, cak i ako ispadne kap kolostruma i to znaci. e sad pitanje vazno, kako nije bio gladan? u bolnici su mi dali caj kad god sam zatrazila, to je bio caj koji nema da se kupi sami su ga pravili. ako to kod vas u bolnici ne rade, kupite caj, cisto da mu utolite glad, postoji kao caj koji smiruje za prvu nedelju zivota. i sve se izdrzi dok ne dodje mleko. secam se kaako je mali plakao, i dosla sestra stavila mu flasicu sa cajem, popio je samo 25 ml i zaspao ko top. toliko malo im znaci.

da i redovno i cesto ga stavljajte na dojku, jer tako ce brze doci mleko. moj mali je vecito bio zakacen ko pijavica. a sad imam mleka i za blizance

I moj mali spava ceo dan,pa se pitam jer to normalno,kakav li ce nocas da bude:think:
Jooj ovde je pravo prolece,ja bi bas malo napolje,ali nema,moracemo da sacekamo da mattéo poraste :D
A letos ce on sa drugarima flecom,aleksejem i jos jednim,neznamo jos ime(angi jer ste odlucili)

i moj spava sisao je samo jednom od pola jedan i to jednu sisu, i spava ko top, i ja se sada pitam sta se desava. mozda i oni osete ovo vreme

Bonzi, Sunny, Happy-ca, Nastasa, Gagiguja, Tina, hvala svima na cestitkama . :heart: :)
Bonzi, ja ne znam koliko savova imam, necu ni da gledam, pitala sam u bolnici, oni su rekli da ne broje jer ne siju jedan po jedan, nego sve odjednom. Sivenje me je bolelo i pored epidurala i duple doze lokalne anestezije, ali tada sam vec drzala svoje zlato u rukama, i sve je bilo podnosljivo...
I kod mene je bila ista situacija u bolnici, ne daju formulu, mora da se doji... Vise je bilo suza nego mleka, nije dobio ni mililitra formule, a ja skoro nista nisam imala prva tri dana. Dan i noc sam bila na nogama, sa svim savovima, i mojim otecenim stopalima koja se jos nisu vratila u normalu...
Sta sve covek ne izdrzi. :aha:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back