Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bonzita,
I mene je zbunjivalo sto kad stuca beba, osecam skroz dole gde je guza...Ali je fora izgleda u tome da stucaju celim telom pa se najvise guza drma...Veruj mi, meni svaki dan stuca a glava mu je gore...Drzim nam fige da se okrenu bebci:)

Carobna,
Kamo srece kad bi se bebe sad u osmom po ceo dan vrtele! Nisi to dobro ukapirala...mnoge bebe krajnji polozaj zauzmu vec i u sedmom mesecu, a do devetog bi trebalo da se okrenu. One sad u osmom ne mogu da se okrecu non stop, ali postoji sansa sve do porodjaja da ce napraviti taj magicni okret glavom dole, ali kako beba raste manja je verovatnoca.

"Throughout most of pregnancy, the developing fetus is completely free to move around within the uterus. Between 32-36 weeks, it becomes so large that movement is restricted. It is much harder for the fetus to turn over, so whatever position it has assumed by this point is likely to be the same position that he or she will be in when labor begins.
For reasons that are not fully understood, almost all unborn babies settle into a head down position. The fetus is upside down in the uterus, and the head will lead the way during the birth process.
Unfortunately, some fetuses do not cooperate. Most of these are in the breech position. The buttocks lead the way out of the uterus, and the legs are folded in front of the body (frank breech).

"It is very common for babies to be in the breech position prior to 28 weeks gestation. In fact, about 7 percent of babies are in breech position at 32 weeks gestation, but only about 3 percent go into labor that way"

Da, skroz dole osecam stucanje, zato sam i mislila da je dole glava, kad ono tu guza a glava gore...Meni je rekao da dodjem za dve nedelje jer je bila manja beba nego sto treba a to je za nekih desetak dana, zavisi kad dr bude mogao...Danas nisam radila vezbe, nisam stigla...Bio majstor, pa na rucak, dosli nedavno...

Ali trudim se da radim...mada za uspesnost je potrebno cesto raditi, procitala si u onom tekstu...Ali eto, imam osecaj da nesto radim da ne prepustam slucaju, jer mi se bas ne ide na carski iako je to moderno medju poznatim licnostima da se ne muce...Ali oporavak je tezi od normalnog porodjaja, svako drugacije podnese...Ali ako se ne okrene beba, naravno da cu na carski, jer je rizicno poradjati se prirodno kad beba ide karlicom.

bananice,
Meni beba stuca vise puta dnevno...Po par minuta osetim ritmicne udarce, kao kad stucas...

Poslednja izmena:
Jaooj strije :sad2:
Carobna,
na ledjima?mislis tamo gde su bubrezi?Ja obavezno mazem grudi,stomak,sa strane ledja gde su bubrezi,pa guzu i butine...Mada nesto gledam izgleda imam vec neku na butinama :sad2: kako i nebi kad sam dodala tolike kile :(
Jeste, tacno gde su bubrezi, valjda se tu koza najvise rastegla. :confused: A i ja sam dodala silne kile, tako da me ne cudi... :(
Angi, znam da se bebe u osmom ne mogu okretati tako cesto kao pre, ali okrecu se, nisam pogresno ukapirala jer sam ja pre nedelju dana bila na pregledu i lekar mi je rekao da beba jos nije zauzela stalni polozaj, oni znaju kad je za stalno a kad ne, sta ja znam kako, tako je rekao. Znaci, ne vrte se non-stop, ali jos uvek se okrecu. Radi te vezbe, nadam se da ce ti pomoci, ima jos vremena, ti si u 34., znaci jos dve-tri nedelje sigurno dok se ne namesti za stalno. Drzimo vam fige. :zag: :bye:

"Throughout most of pregnancy, the developing fetus is completely free to move around within the uterus. Between 32-36 weeks, it becomes so large that movement is restricted. It is much harder for the fetus to turn over, so whatever position it has assumed by this point is likely to be the same position that he or she will be in when labor begins.
For reasons that are not fully understood, almost all unborn babies settle into a head down position. The fetus is upside down in the uterus, and the head will lead the way during the birth process.
Unfortunately, some fetuses do not cooperate. Most of these are in the breech position. The buttocks lead the way out of the uterus, and the legs are folded in front of the body (frank breech).

"It is very common for babies to be in the breech position prior to 28 weeks gestation. In fact, about 7 percent of babies are in breech position at 32 weeks gestation, but only about 3 percent go into labor that way"

Q. I am 30 weeks pregnant now. My doctor says that my baby's head is on the top, when it should be down by this time. What should I do? What exactly does she mean by that?

A. As pregnancy advances most babies take up their final position for delivery. In over 90% this is with the head pointing downwards. In the remaining 10% of babies, the position is with the buttocks or feet pointing towards the birth canal or in a sideways position with the head in either the right or the left flank. This taking up of the final position may take place anytime between 28-40 weeks and occasionally even in labour.

Poslednja izmena:
bonzi, a kako se oseca to stucanje? kako znas kad stuca beba?

Tacno kao sto je angi rekla,ritmicke udarce,kao kad ti stucas...kad to osetis stavis casu na stomaku i videces kako casa skace (ja ludaca stavila solju sa mlekom,nije bila bas puna :hahaha:)htela bas da vidim to...al sad bas osecam i bez solje...
angi,
kad je bebac karlicno nemoze prirodan porodjaj,mora carski,prirodno se poradjas kad je glavica na dole,i moze kad je okrenuto licem na dole ali jedino ako su mu ledja prema nasim ledjima zato sto ima neki deo na karlici sto olaksava bebcu da sklizne,inace ako je grudima prema nasim ledjima nemoze nikako....a ni ako je karlicno....videcemo....samo nek je zivo i zdravo pa sad kako odluci da izadje....izdrzacemo u svakom slucaju....ali se ipak nadamo da ce dubiti na glavici...

Tacno kao sto je angi rekla,ritmicke udarce,kao kad ti stucas...kad to osetis stavis casu na stomaku i videces kako casa skace (ja ludaca stavila solju sa mlekom,nije bila bas puna :hahaha:)htela bas da vidim to...al sad bas osecam i bez solje...
angi,
kad je bebac karlicno nemoze prirodan porodjaj,mora carski,prirodno se poradjas kad je glavica na dole,i moze kad je okrenuto licem na dole ali jedino ako su mu ledja prema nasim ledjima zato sto ima neki deo na karlici sto olaksava bebcu da sklizne,inace ako je grudima prema nasim ledjima nemoze nikako....a ni ako je karlicno....videcemo....samo nek je zivo i zdravo pa sad kako odluci da izadje....izdrzacemo u svakom slucaju....ali se ipak nadamo da ce dubiti na glavici...

hvala, bonzi :bye:

ja sam cula za neke slucajeve da doktori nekad prirodno tj. vaginalno poradjaju i kad beba nije dobro okrenuta...iskreno, mislim da je bolje i carski rez nego tako siliti

angi,
kad je bebac karlicno nemoze prirodan porodjaj,mora carski,prirodno se poradjas kad je glavica na dole,i moze kad je okrenuto licem na dole ali jedino ako su mu ledja prema nasim ledjima zato sto ima neki deo na karlici sto olaksava bebcu da sklizne,inace ako je grudima prema nasim ledjima nemoze nikako....a ni ako je karlicno....videcemo....samo nek je zivo i zdravo pa sad kako odluci da izadje....izdrzacemo u svakom slucaju....ali se ipak nadamo da ce dubiti na glavici...[/QUOTE]

Bonziita,
Ovo je Srbija, ovde puste zenu i karlicno da se poradja ako nema vezu...Moj drugarica i njena sestra su se karlicno porodile prirodno. Naravno, ja cu traziti od mog dr da mi zakaze carski ako ostane karlicno.

Carobna,
Ako ti dr nije objasnio u kom je polozaju tvoja beba, nego rekao da nije stalni, mozda je poprecno krenuo da se okrece. Da je glavom dole, sigurno ne bi rekao da to nije stalni polozaj. Ako se beba sad okrene glavom dole, sigurno se nece vratiti. Kao sto rekoh, moze i pred porodjaj da se okrene glavom dole, ali to su zaista mali procenti verovatnoce. Treba se nadati ali biti i svestan da kad udjes u deveti sa karlicnom bebom, verovatno se nece okrenuti. Hvala za onaj link...Gledala sam...Onaj sto sam okacila sadrzi detaljno opisane vezbe.

Poslednja izmena:
Pozdrav svim budućim mamama! :)
Evo i ja da se pridružim vama na ovoj temi, trudna sam oko 8 nedelja, bili smo na UZ-u 02.02. i bebac je 15.5mm, srculence kuca i sve je ok. 12.02. idemo na drugi UZ pa ćemo videti kako napreduje naša mrvica :klap:

kissic od nas dvoje :bye:

Pozdravljam sve buduće mame i držim im palčeve! I mi ćemo ovih dana na UZ, mislim da ću vam se uskoro pridružiti u pisaniju :D
Moj savet za strije (iz predhodne trudnoće) je da negde od 3 meseca mažete kritične zone maslinovim uljem. Smrdi, ali je delotvorno. Ja sam ovo primenjivala tek nakon perioda mučnina, i samo bih obukla neku pamučnu majicu dok ne upije. Strije sam dobila tek poslednje nedelje jer sam zbog nekih problema sa kožom mazala kortikosteroidnu kremu, ali i to vrlo malo. Onda sam posle porođaja mazala neko nemačko "Frei" ulje, par meseci dok su jos crvene, i vise se uopšte ne vide. A kad vam kažem koliko sam se ugojila, aiiiiiii, sa 56 kg na 84. Ne pitajte! I posle 9 meseci opet sam bila ona stara, bez dijeta, samo dojenje i brži tempo života. Sve ovo pišem mamama prvorotkama da bi manje brinule, jer sve ovo prođe, a mi žene smo jake i sposobne za sve. Videćete kako ćete se moćno osećati par dana nakon porođaja, kad pomislite da ste to divno biće baš vi donele na svet i nosile u svom stomaku.
Srećno svima!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back