Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Carobnodrvo,

nadam se da ti nije visoka temperatura...Ako jeste odmah skidaj..mislim da sme novalgetol. Vidi sa dr u svakom slucaju. Bitno da nisi u prvom tromesecju, tad je kriticno.
Cuvaj se i javi sta je bilo..

Carobnodrvo,

nadam se da ti nije visoka temperatura...Ako jeste odmah skidaj..mislim da sme novalgetol. Vidi sa dr u svakom slucaju. Bitno da nisi u prvom tromesecju, tad je kriticno.
Cuvaj se i javi sta je bilo..

Hvala Angi. :heart: Evo, videcemo dok stigne toplomer. Znam da sme Paracetamol,
a ne sme Andol, Aspirin i Brufen.
E sad, ne znam sta je Novalgetol po sastavu, ali mislim da je Paracetamol, ako se ne varam.

E ovo je stvarno preslo sve granice, lepo covek da otkaci. Procitala sam na sto mesta da ne smemo konzervirano, znaci nista riba iz konzerve, bilo koja, nista povce i voce iz konzerve ( a ja obozavam konzerviran ananas, i cesto koristim kombinaciju graska i mrkve iz konzerve, kao i kukuruz secerac). Sir, kao sto znate samo od pasterizovanog mleka, i nema "zelenih", odnosno "plavih" sireva. Meso, nista suvomesnato, jer sve mora biti termicki obradjeno. (Sreca pa nisam kod kuce, crkla bih gledajuci druge kako jedu domacu sunku, pecenicu, kobasice... A crkajem i ovako, od same pomisli.) :mrgreen:
Nista vakkuumirano (sad ne znam da li se ovo odnosi na sve kobasice i salame u crevu, virsle...). Uglavnom, ovde se sve pakuje u vakuumirane plasticne kutijice, tako da je i to pisi-propalo.
Trebalo bi, kao i inace, izbegavati slatkise, grickalice i peciva, jer su to samo prazne kalorije. Sta jos... da, belu ribu ne bi trebalo jesti uopste, jer moze da sadrzi odredjen procenat zive, koja je stetna za bebu. Ne smemo jesti dzigericu, niti proizvode od nje, znaci ne pasteta...
I tako, ja sam ovo sve postovala, i u periodu najgorih mucnina svaki dan plakala, jer ako mi se nesto i jede, to ne smem. Nisam uopste mogla da kuvam, tako da sam se morala zadovoljiti nekim jednostavnim jelima koja moj muz zna da spremi. Okrenula sam se vocu i povrcu, siru trapistu, dzemu i JAJIMA (naravno, temeljno kuvanim ili przenim). I sad cujem od vas da jaja ne bi trebalo jesti nego jednom nedeljno?? Ja ih jedem bukvalno svaki drugi dan...
Sta jesti, uopste? Pukao mi je film, i pocela sam povremeno da jedem ribu iz konzerve, sardinu, ili tunjevinu, jednom nedeljno otprilike. Takodje, jedem riblje stapice, a oni su napravljeni od bele ribe... :roll: Dosta sam jela piletinu i krompir i sad su mi tako dosadili da ne mogu da ih vidim, i bas mi se jede ono sto ne smem...
Nisam pametna, zaista. Mislim da se nikad u zivotu nisam nezdravije hranila, nego sad u trudnoci. :cry:

Za suhomesnato mi je jasno zašto da ga ne uzimamo, ali za ribu iz konzerve nisam ni sanjala. Pa još i da pojedinu svežu ribu ne možemo. Pretpostavljam da to nije preporučljivo u većim kolčinama, malo i umereno može valjda. I za dzigericu prvi put čujem. Nju sam baš jela tokom cele trudnoće, od samog početka. Morala sam zbog anemije. Pa i to suhomesnato izbegavam uspešno ali ako mi se baš prijede od dva tri kolutića neke šunkice jednom u 10 dana ništa mi neće biti. Samo bez preterivanja to može biti opasno kao što sam već pisala.

Carobno drvo sta sve napisa da ne sme da se jede...sta uopste sme, pahuljice i kuvano voce i povrce?...ja jedem sve redom, u prvoj trudnoci sam malo vise vodila racuna a sada stvarno jedem sve, ne stignem ni da razmisljam sta sme a sta ne...jedino se trudim da jedem raznovrsno, i da rucak bude obavezno kuvano sto sam radila i pre trudnoce,,,ne jedem mnogo iz konzerve prosto nemam naviku, ribu, grasak, secerac ovde se kupuje zamrznuto ako nema sveze pa to skuvam...nikad mi ni jedan doktor nije rekao sta smem a sta ne smem da jedem...sada ne stizem ni da se izmerim, 16-ta sam nedelja a nemam pojma koliko sam se i da li sam se ugojila...u prvoj trudnoci sam se ugojila 10-11kg, cak sam se i tada sama merila, moj dr nikad mi nije merio kilazu...

Za suhomesnato mi je jasno zašto da ga ne uzimamo, ali za ribu iz konzerve nisam ni sanjala. Pa još i da pojedinu svežu ribu ne možemo. Pretpostavljam da to nije preporučljivo u većim kolčinama, malo i umereno može valjda. I za dzigericu prvi put čujem. Nju sam baš jela tokom cele trudnoće, od samog početka. Morala sam zbog anemije. Pa i to suhomesnato izbegavam uspešno ali ako mi se baš prijede od dva tri kolutića neke šunkice jednom u 10 dana ništa mi neće biti. Samo bez preterivanja to može biti opasno kao što sam već pisala.

Da, zaboravila sam reci da niposto ne smemo plodove mora, lignje, rakove..., narocito skoljke. Mislim da su zabranjeni i istog razloga kao i bela riba. Losos i druga crvena riba su dozvoljeni.

Carobno drvo sta sve napisa da ne sme da se jede...sta uopste sme, pahuljice i kuvano voce i povrce?...ja jedem sve redom, u prvoj trudnoci sam malo vise vodila racuna a sada stvarno jedem sve, ne stignem ni da razmisljam sta sme a sta ne...jedino se trudim da jedem raznovrsno, i da rucak bude obavezno kuvano sto sam radila i pre trudnoce,,,ne jedem mnogo iz konzerve prosto nemam naviku, ribu, grasak, secerac ovde se kupuje zamrznuto ako nema sveze pa to skuvam...nikad mi ni jedan doktor nije rekao sta smem a sta ne smem da jedem...sada ne stizem ni da se izmerim, 16-ta sam nedelja a nemam pojma koliko sam se i da li sam se ugojila...u prvoj trudnoci sam se ugojila 10-11kg, cak sam se i tada sama merila, moj dr nikad mi nije merio kilazu...

U sustini, sto se tice jela koja se spremaju, smemo skoro sve. Problem nastaje kad hoces da pojedes nesto na brzinu, za dorucak ili veceru. Zamrzivac mi je dupke pun, ali u frizider mi je tuga pogledati. Sir, mleko, jaja, povrce, to je sve. :(

Jeste stvarno frka za dorucak i veceru, ja cesto ne znam ni sta da dam mom sinu...za dorucak se nekako i snadjem, tu je kacamak, popara, przenice, al bude i nesto iz pekare...kada me ne mrzi napravim ustipke, palacinke ili picu, al cesto namazem neki krem sir ili margarin i gricnem nesto suhomesnato...ne preterujem cisto snit dva uz dva tri parceta hleba...a moje dete je pametno, on nista od toga nece da jede tako da uglavnom zavrsi na sutlijasu ili supi sa knedlama od rucka u kojo mu udrobim malo hleba ako bas nista drugo nece...

Angi, koliko ja znam sir koji prave sami(da nije fabricki), nije bukvalno od pasterizovanog mleka...uf, ustvari za sir ne znam tacno al znam kako se pravi kajmak...mleko se prokuva i skine se ona masna skrama, koja se slaze i soli, pa se opet prokuva mleko i tako u nedogled dokle god moze da se izvoji kajmak po povrsini...kada vise ne moze, ostatak se usiri, mislim da se dodaju neke kulture bakterija kao i za jogurt ili kiselo mleko, i to je onaj mladi nemasni sir...e sad kada prokuvaju mleko vise puta cisto sumnjam da nesto moze da prezivi u njemu...a za one punomasne sireve ne znam kako to izvode, al mislim da je slicno kao i kajmak...

Kako da znam da li je sir od pasterizovanog mleka? Jel ne smemo sireve sa pijace? Jedino tamo ima mladi da se kupi:(

Mladi sir... jao Angi, jel si bas morala da ga pomenes. :rumenko: Uh, to ovamo nema da se kupi, a toliko mi se jeo u neka doba da sam rekla muzu da mi kupi siriste i mleko, ja cu sama da ga pravim, znam kako. I tako je pocela potraga za siristem. Zavirili smo u svaku radnju, prodavnicu zdrave hrane, apoteku... Nista. Na kraju sam pomisljala da posaljem muza u mlekaru. :hahaha:
Mleko kad se pravi mladi sir moze da se prokuva, ali moze samo da se podgreje, pre dodavanja sirista. Dakle, sve zavisi kako ga ko pravi. :confused:

Drage zenice,nemote se sekirati sad zbog hrane.Iskreno,ja sam sve jela,samo sam pazila da ne pojedem previse jaja u toku nedelje,da ne jedem puno tunjevinu iz konzerve i ne puno masno i slano zbog holesterola koji samo pici na gore.Bar je tako kod mene bilo.I trigliceridi su mi bili veliki (zbog eurokrema):rumenko:
Suhomesnato sam jela,najvise Juhorovu stiscenu sunku i kuvanu slaninicu.Ponekad sam jela Budimsku i kackavalj.
Od voca i povrca nema opasnosti,pa ga mozete jesti u velikim kolicinama.Samo ga dobro operite. Salatu obavezno svaki list. I praziluk se oprezno pere jer nekad u perajima ima blata i nekih larvica,pa jedite samo beli deo i malo zelenog.Ribu sam jela svu.
Moguce je, ali u malim slucajevima da neko dobije alergiju od jagoda iako je nije bio alergican na jagode.
Mleko i mlecni proizvodi su jako vazni,a pogotovo jogurt.Sir pazite od koga kupujete (mora da ima papir da ga je pregledao sanitarac i da je bezbedan),Ja nisam htela da rizikujem pa sam jela Fetu ili Grekos.Sad ima u prodaji i onaj mladi bez soli,pa ko voli moze i taj da jede.
I jos nesto: treba paziti da u kolacima nema nekuvanih jaja (ne daj Boze od salmonele)
To je to.
Ako se setim jos necega napisacu.
Samo vi ruckajte i mojne sekiracija i trzavice:bye:

Jao, nemoj više sa zabranama.
Da sam sve to ranije znala....ovako već sam deveti mesec.

Mozda i bolje sto nisi, ako nista drugo lakse si pregurala. Ja bih mozda crkla od gladi da sam izbacila i jaja. :lol: Ponekad se pitam kako su nase mame radjale normalnu decu, a jele su sve. Ali ovaj svet vise nije kao sto je bio, svaki dan se javi neka nova bolest, bakterija, virus, cuda. Takodje, razni mitovi , tipa da sve trudnice moraju da uzimaju gvozdje, ili da ne smeju da unose pravise slanog, mogu da nas upropaste.
Moja sestra je takodje u trudnocama jela sve, a gresku je napravila u jednoj obicnoj stvari.
Bukvalno je shvatila da trudnice treba da izbegavaju so, i od nekoga ko je voleo bas slanu hranu, postala je neko ko je jeo sasvim neslano. Danas ima probleme sa stitnom zlezdom... Mit da treba jesti za dvoje moze biti poguban za zene koje vec imaju problema sa tezinom. Naime, mi ne treba da jedemo za dvoje. Mi, kao i normalno, treba da jedemo kad smo gladne, i da ne jedemo kad smo site. Dete ce vec dobiti od nas sve sto mu treba, a nasih 10 ili 20 kila vise nece pomoci ni njemu ni nama.

Jeste li videle peticiju Ministru zdravlja koju su pokrenule zene koje su se poradjale u nasim porodilistima? Glavne teme su > neljubaznost osoblja, nehumane procedure i koprupcija/
Evo, bas je bilo na vestima da su bile na sastanku sa ministrom...
Uskoro ce u porodilista biti uvedena anketa koju cemo popunjavati.

Daj Boze da se nesto popravi...Stvarno ne znam zbog cega vlada tako odvratna atmosfera po porodilistima i zasto su sestre neljubazne toliko?

http://blog.b92.net/text/5156/Peticija Ministru zdravlja/

Dnevni unos Joda
Uzrast,
do 6 meseci 40 mg/dan
6-12 meseci 50 mg/dan
1-3 godine 70 mg/dan
4-6 godina 90 mg/dan
7-10 godina 120 mg/dan
11-18 godina 150 mg/dan
11-18 godina 150 mg/dan
odrasli 150 mg/dan
trudnice 175 mg/dan - ovo ne znaci da sad treba da dobro posolite jelo,vec da jedete cesto morsku ribu
laktacija 200-300 mg/dan

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back