Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E da u Frontu je program baby frenly, ja nisam bas bila rada da mi dete bude pored mene 24h kada ni iz kreveta ne mogu da ustanem...imam drugarice koje su se porodile u Frontu i to im se jako svidelo, kuci su dosle mnogo opustenije...ko kako voli...

Da, za Višegradsku važi mišljenje da je malo ''sirovija'', ali sve ide kako treba..
A što se tiče Fronta, ili ga bije glas da se plaća doktorima džaba ili da su prezadovoljni..
Baby friendly nekom prija, drugome ne.
Npr. meni to skroz super i prirodno zvuči, a opet, kada pričam sa ženom koja je kroz to prošla, ona kaže da je jedva prošla kroz to iskustvo, bila umorna i iscrpljena, a uz to se porađala uz epidural i kaže da joj je porođaj bio lagan..
I tu je, izgleda, sve individualno..

Ja sam se odlučila za Višegradsku.

Једно мало питањце. Каква су ваша искуства из породилишта? Које је боље одабрати: Фронт или Вишеградску, мислим како сте ви прошле кроз ту тортуру?

Nažalost,naša iskustva ti neće puno pomoć,jer su različita. Ja sam održavala trudnoću u Višegradskoj a porodila se (na nagovor moje lekarke iz doma zdr. ) i pre toge par dana ležala u Frontu.
U Višegradskoj nisu nešto preterano ljubazni,vole puno da kljukaju lekovima za svaku sitnicu da bi se za ne daj bože "oprali" od odgovornosti,ali u poređenju sa 90% stoke (čast malobrojnim izuzecima) od sestara do uzalud potplaćenih lekara u Frontu, Višegradska mi je ok. Neki kažu da je Zvezdara ok,znam dve mame sa pozitivnim iskustvom.
Moje iskustvo iz Fronta je Zona sumraka i nije za pričanje nekome ko tek treba da se porodi.. Moja sestra opet nije loše prošla u Frontu,ali ona nije imala komplikovanu trudnoću i porođaj.

I kad čujem na TV-u lekare,načelnike iz Fronta kako su to samo zlonamerne priče o potplaćivanju i lošem ophođenju sa trudnicama i porodiljama dođe mi da ih zadavim.

Nažalost,naša iskustva ti neće puno pomoć,jer su različita.

Помоћиће ми, колико-толико. Мислим, ја сам тек пре месец дана постала свесна да сам трудна, а за неки дан улазим у осми месец! Све ми се сувише брзо одиграва, и хвата ме паника од порођаја (иначе сам велики паничар, а лекаре не подносим!!!) Зато ми треба ваше мишљење, иако је 90% (за сад) да ћу послушати чика доктора који каже да су у Вишеградској ПРОФЕСИОНАЛНИЈИ!!! Кад ме већ неће он порађати, онда ми дође свеједно, зар не?
Поред тога, и они савети шта понети у породилиште пуно ће ми помоћи...
Хвала вам свима, ово је супер тема:)

Evo sta su meni rekli o porodilistima u Bg...

Sve drugarice, koleginice, sestre...koje su se poradjale u Frontu su rekle da su jako neljubazni i da nikako ne idem u baby friendly program. Lepo je to zamisljenou teoriji, ali kazu da sestre nista nece da ti pomognu oko bebe, pa ako si lose prosla na porodjaju, muke zive...A plus sto nemaju ni benkice, nego na molbu dobijes.
Za Višegradsku kazu sa su malo ljubazniji i bolji uslovi, ali sve je u principu kod nas tuga jedna. Mislim da cu se odluciti za Visegradsku.
Ne znam sta se desava sa "Dragisom Misovic"? Citala sam da je sad super opremljeno, ali da stalno odlažu otvaranje porodilišta. Jel znate nesto?

Enna, tvoje iskustvo sa epiduralom mi je znacajno...Jos je to daleko, ali razmotricu to kao opciju. Kako si ti to regulisala, tj. jesi li nasla anesteziologa i platila mu i ako imas telefon, posto mi se drugarica uskoro poradja pa jos to nije sredila?

Ne znam anesteziologa, ja sam imala ludu srecu...veza mi je bila jedna sestra koja radi i Visegratskoj ali ne na porodjajima...prvo sam imala srecu sto sam stigla kada je ona zavrsavala smenu, al me je ipak odvela do porodilista i usput mi ponudila epidural koji joj je ostao od prijateljice kojoj nisu stigli da daju jer se brzo porodila...ono ako hoces upotrebi ga, ostavila ga na stolu pored mene i rekla sestrama da zovu anesteziologa ako budem htela epidural...naravno da sam htela posle 5-6sati bolova skoro bez otvaranja...zato bi preporucila svim trudnicama da ostave sebi tu mogucnost...niko te ne tera da uzmes epidural ako osetis da mozes da izdrzis, a ako je frka tu je...svaki porodjaj je drugaciji...

Помоћиће ми, колико-толико. Мислим, ја сам тек пре месец дана постала свесна да сам трудна, а за неки дан улазим у осми месец! Све ми се сувише брзо одиграва, и хвата ме паника од порођаја (иначе сам велики паничар, а лекаре не подносим!!!) Зато ми треба ваше мишљење, иако је 90% (за сад) да ћу послушати чика доктора који каже да су у Вишеградској ПРОФЕСИОНАЛНИЈИ!!! Кад ме већ неће он порађати, онда ми дође свеједно, зар не?
Поред тога, и они савети шта понети у породилиште пуно ће ми помоћи...
Хвала вам свима, ово је супер тема:)

U devetom,pogotovo pred kraj ćeš jedva čekati da se porodiš,ta panika kratko traje,meni tako govorili i stvarno nisu lagali. Raspitaj se kod lekara za epidural,vidi da li si pogodna za to,jer ne može svako na epidural. Kažu da je gospodski porođaj sa njim. Moja sestra i drugarica kažu da bi se radije opet porodile uz epidural nego otišle kod zubara.

Mnoge mame kažu da im je epidural pomogao, a opet, postoje i one sa lošim iskustvom.
Ja sam za varijantu prirodnog porođaja ako je moguće, a ako baš zatreba, na preporuku lekara bih uzela epidural.
Niksi, ja još mogu da ti kažem da ti je sada idealno vreme da kreneš na vežbe za trudnice. Tamo ćeš čuti pregršt korisnih saveta, a i informacija šta poneti u bolnicu, kako se ponašati, koji su znakovi početka porođaja, kako u kojoj situaciji odreagovati i slično..
Uz to, i vežbice istezanja i disanja su jako prijatne.
Ne znam u kom si delu gradu, ali vidi, raspitaj se gde ti je najbliže, biće ti od koristi, ako već nemaš nekog bliskog da te uputi u sve ''čari'' porođaja :D

Poslednja izmena:
Mnoge mame kažu da im je epidural pomogao, a opet, postoje i one sa lošim iskustvom.
Ja sam za varijantu prirodnog porođaja ako je moguće, a ako baš zatreba, na preporuku lekara bih uzela epidural.
Niksi, ja još mogu da ti kažem da ti je sada idealno vreme da kreneš na vežbe za trudnice. Tamo ćeš čuti pregršt korisnih saveta, a i informacija šta poneti u bolnicu, kako se ponašati, koji su znakovi početka porođaja, kako u kojoj situaciji odreagovati i slično..
Uz to, i vežbice istezanja i disanja su jako prijatne.
Ne znam u kom si delu gradu, ali vidi, raspitaj se gde ti je najbliže, biće ti od koristi, ako već nemaš nekog bliskog da te uputi u sve ''čari'' porođaja :D

Ja sam to Cmoko obavila pre 2 godine,porođaj,ali kod mene epidural nije imao vajde jer sam imala visokorizičnu trudnoću i carski me strefio.To je Suza pitala. Ako je normalna trudnoća vežbe su joj dobra preporuka.
Kod mene je sve bilo povuci potegni da se grozim pomisli na drugu trudnoću a htela bi i jednu klincezu,samo kad bi mogla roda da mi je donese :)

...To je Suza pitala. Ako je normalna trudnoća vežbe su joj dobra preporuka.

Можда ми је мало касно за вежбе, мада нисам имала ни кад. До краја јуна сам радила, плус путовање до посла најмање сат и назад још толико, а до пре неки дан била на обиласку фамилије (по целој Србији). Сад се мало више умарам и то ме нервира, иначе се осећам (хвала Богу) сасвим ОК!

Izvini, niksi, umesto da napišem suza, ja napisala niksi :D
Ono što moja mama kaže-nema čega da se plašiš, ako je prvi put bilo kao po trnju, sledeći put će biti lakše-tako one nas bodre da stisnemo zube i dođemo do druge bebe. Želim ti sreću! I, znaš, ja nosim dečaka :heart: ali mi je u glavi sve vreme plan i za devojčicu ;)

Suza,
nije kasno!
Preporučuje se vežbanje od 7. meseca, i od 8. je baš korisno, a u 9. se ide više puta nedeljno, vežba se disanje i slično..
Ako ti lekar kaže da je ok, mislim, ako nemaš komplikacije, obevezno idi. Na kraju krajeva, ako se umaraš i misliš da će ti čak i istezanje biti napor, a ti samo poslušaj ''teorijski'' deo, veruj mi, umiriće te saznanje o stvarima o kojima nisi znala ništa!

I samo se štedi da se ne preforsiraš.. Ja sam znala od samog početka da sam u drugom stanju, vežbala sam kondicione i kardio vežbe u teretani sve do 5. meseca, a u 4. se čak pela na najviši vrh Srbije, Midžor, na Staroj planini. Od 5. meseca sam aktivna u šetnjama, u 7. bila na letovanju, a evo u 8. sam krenula da slušam i praktikujem vežbice.

Želim ti da se do kraja trudnoće osećaš dobro, kao i do sada, čim si se normalno ponašala i do sada i bebac je ok :super:

Kockice, kao si danas? Kako ide sa vizom i papirima?

Ehej :bye: danas sam ok, idem kod lekara za sat i po, opet na pregled jer smo danas valjda usli u 4ti mesec!!! :super: :klap: :super: :heart: jeeeeej... elem nekako me malo bolje krenula hrana u zadnje vreme... jedem mnogo povrca i salata, sto mi prija a mozda cu se danas castiti coko pudingom! :mrgreen: ako sve prodje lepo kod cika doce castim sebe i bebce! :heart: sad me iskreno samo muci zatvor i nesanica... :sad2: ali citam svugde da je sve to normalno, tako da bez panike,.... jedina panika mi je sto je bas u nas grad dosao Tajfun jutros i lomi sve zivo :eek: :sad2:

Elem sto se Viza tice, nema ni P od pomaka... :thumbdown: cekam i dalje da prodje Olimpijada... i onda cemo videti sta i kako dalje... ali ima makar jedna dobra stvar, avionska karta mi nije propala! Samo ce morati da se doplati valjda 100 evra za pomeranje ili tako nesto... :dash: ja se samo nadam da nece doci do ponovnog krvarenja pre nego sto odem u Srbiju! Sracunala sam da ako je meca nece stici pre 10og Septembra... videcemo... i na triple test samo da stignem i bicu zadovoljna... :worth:

Ljubim vas sve i volimo vas Kockica i ja!!! Pisem uvece sta je lekar rekao! CMOK :cmok: :heart:

Ehej :bye: danas sam ok, idem kod lekara za sat i po, opet na pregled jer smo danas valjda usli u 4ti mesec!!! :super: :klap: :super: :heart: jeeeeej... elem nekako me malo bolje krenula hrana u zadnje vreme... jedem mnogo povrca i salata, sto mi prija a mozda cu se danas castiti coko pudingom! :mrgreen: ako sve prodje lepo kod cika doce castim sebe i bebce! :heart: sad me iskreno samo muci zatvor i nesanica... :sad2: ali citam svugde da je sve to normalno, tako da bez panike,.... jedina panika mi je sto je bas u nas grad dosao Tajfun jutros i lomi sve zivo :eek: :sad2:

Elem sto se Viza tice, nema ni P od pomaka... :thumbdown: cekam i dalje da prodje Olimpijada... i onda cemo videti sta i kako dalje... ali ima makar jedna dobra stvar, avionska karta mi nije propala! Samo ce morati da se doplati valjda 100 evra za pomeranje ili tako nesto... :dash: ja se samo nadam da nece doci do ponovnog krvarenja pre nego sto odem u Srbiju! Sracunala sam da ako je meca nece stici pre 10og Septembra... videcemo... i na triple test samo da stignem i bicu zadovoljna... :worth:

Ljubim vas sve i volimo vas Kockica i ja!!! Pisem uvece sta je lekar rekao! CMOK :cmok: :heart:

Pisi,obavezno sta je bilo.
Jel ti smes da letis 6 sati,nisam bas upucena,sta kazu doktori?
LJubim vas!:bye:

ja ne smem da udjem u Visegradsku.....imam strasnu traumu......ne od porodjaja nego kad sam imala spontani........uz svu traumu su me jos i oni dodatno namucili......prvo mi je neki kreten u istoj recenici rekao da imam spontani,cistu, van matericnu i da vidi trudnocu.....nisu mi dali da izadjem na sopstvenu odgovornost po drugo misljenje....dva minuta pre nego sto su ne odveli u salu doktor je izjavio da najverovatije trudnoca nece uspeti......sto znaci da je trudnoca i dalje postojala.....onda su me ocistili i drzali u bolnici sledecih nedelju dana zato sto sam placala.....inace pustaju istog dana kuci......moju drugaricu su hteli da ciste zato sto im nije radio UZ.....sada ima zdravo detence......
sad sam se nekako vezala za front....svi su ljubazni.....nisam imala nikakvih problema....

ja ne smem da udjem u Visegradsku.....imam strasnu traumu......ne od porodjaja nego kad sam imala spontani........uz svu traumu su me jos i oni dodatno namucili......prvo mi je neki kreten u istoj recenici rekao da imam spontani,cistu, van matericnu i da vidi trudnocu.....nisu mi dali da izadjem na sopstvenu odgovornost po drugo misljenje....dva minuta pre nego sto su ne odveli u salu doktor je izjavio da najverovatije trudnoca nece uspeti......sto znaci da je trudnoca i dalje postojala.....onda su me ocistili i drzali u bolnici sledecih nedelju dana zato sto sam placala.....inace pustaju istog dana kuci......moju drugaricu su hteli da ciste zato sto im nije radio UZ.....sada ima zdravo detence......
sad sam se nekako vezala za front....svi su ljubazni.....nisam imala nikakvih problema....

Zadrzali su te zato sto nije bila obicna trudnoca,vec vanmatericna i moze biti rizicno za tebe ako izades.Ciscenje posle spontanog pobacaja se radi ambulantski.

Zadrzali su te zato sto nije bila obicna trudnoca,vec vanmatericna i moze biti rizicno za tebe ako izades.Ciscenje posle spontanog pobacaja se radi ambulantski.
nije bila vanmatricna......nisam imala nikakvu cistu.......a trudnoca postojala do zadnjeg ternutka..... to i jeste cela prica......cak se i nacelnik zgrozio na njegove budalastine......
kreten je lupetao na UZ......
hteli su da me drze jos nedelju dana ali je jedina normalna sestra je mom muzu dala da nosi krv privatno da bi me pustili kuci sutra dan.....niko me nije pogledao tih devet dana koliko sam bila tamo....
kad sam dosla da uzmem HP rezultate neka sesta me je izbacila napolje zato sto sam dosla u 13:30 a lepo pise da izaju rezultate do 14:00 tako da ne znam sta se desilo....

ocistili su me tek posle dva ili tri dana......toliko o tome kako su to hitne stvari.....

Poslednja izmena:
Ja sam se porodila u Frontu, sa epiduralom! Klinac je sve vreme bio uz mene! Po meni je to super varijanta, jer tako sam naučila da povijam bebu, kupam je i kući došla mnogo, mnogo opuštenija, za razliku od moje zaove, koja nije bebca čestito uzela u ruke dok su bili u porodilištu (porodila se van BG-a)!
I opet bih i Front i epidural, bez trunke razmišljanja!:klap:

Priznajem otvoreno da sam po prirodi lencuga, a pogotovo posle porodjaja!
Apsolutno mi ne odgovara "Baby friendly", iako sam ga iskusila tek sa cetvrtim!
Ja sam, cak, uredno pitala sestre mogu li negde da ga odnesu dok se ne naspavam!:rumenko::rumenko:
Mislim da je to divno u teoriji, ali, prakticno, stvarno nisam imala NIKAKVU zelju da se odmah posle porodjaja zamajvam oko presvlacenje i slicnog...:whistling:

Ja sam se porodila u Frontu, sa epiduralom! Klinac je sve vreme bio uz mene! Po meni je to super varijanta, jer tako sam naučila da povijam bebu, kupam je i kući došla mnogo, mnogo opuštenija, za razliku od moje zaove, koja nije bebca čestito uzela u ruke dok su bili u porodilištu (porodila se van BG-a)!
I opet bih i Front i epidural, bez trunke razmišljanja!:klap:

Porodila sam se pre dva meseca u Frontu, međutim ne znam kako si ti tamo naučila da kupaš bebu?
Oni je odnesu i vrate okupanu, majke samo hrane i presvlače bebe tj. menjaju Pampers pelene.

Slažem se da nije baš najsrećnije rešenje da bebu donesu odmah posle porođaja, pogotovo ako
nije bio jednostavan... Ali nema lepšeg osećaja nego kad uzmeš malu beku u ruke :heart:

u Novom Sadu postoji samo baby friendly program...znači ne možemo birati da li želimo ili ne...jedino žene koje su se porodile carskim nemaju bebu pored sebe...meni je ovaj program veoma odgovarao...i uopšte se nisam osetila umornom,mada sam imala jako težak porođaj...nekako posle svog bola ja sam se tako preporodila i kako ponekad etotako piše bila sam totalno high,treptala sam na sve strane...ovde kupaju bebu pred tobom,i posle gledaju kako ga oblačiš,ako nešto radiš loše onda ti pokažu...meni je jako odgovaralo...

Ma da, super je to, da bebca dobiješ odmah i onda se staraš o njemu.
Verujem da su sve mame iscrpljene posle porođaja, ali isto tako mislim da nema veće sreće nego imati to malo stvorenje kraj sebe, NAJZAD, a ne unutra :lol: i kad vidiš koga ste to ti i tvoj dragi stvorili!! :heart:
E sad, ako u bolnici ne postoji baby friendly, kao npr. u Višegradskoj, nije da si posle prepuštena samo sebi i svom neiskusnom pratiocu, već ti patronažna sestra pomaže i uči sve što treba, ako već nemaš iskustva :roll: ili mamu, tj. neku baku da pomaže..
Sve je to prirodno! :klap:

Evoooo iii naaaas... :mrgreen: uhvatili trenutak dok tata jos spava da makar pridjemo kompjuteru! :roll: elem kod cika doce je sve proslo ok... Kockica vec bas lici na bebu, cika doca (neki novi) na UZu video da sam zabrinuta mama pa smo trazili nogice, stopala, ruke, prstice... sveee smo nasli :D :super: samo sto je Kockica nemirna tamo unutra pravi lupinge i pliva i uziva :klap: pa cika doca morao non stop da pomera UZ jer kako uhvatimo nesto tako se pomeri :rotf: e da videh i kicmu, bas se jasno videlo :eek: bila sam iznenadjena... e sad lekarka mi je rekla da prestanem da pijem Progesteron i Vitamine jer sam usla vec u 4ti mesec, ali da nastavim sa Kiselinom... sta vi mislite o tome?! :???: i da zabranila mi je bazen i sex... grrrrrrr... ubicu je... :otkacio: a meni sad hormoni posandrcali pa mi se trazi.. :sad2: e da i zatvor me muciiii uh... uzasno... :sad2: eto sve ima svoje lepe i lose strane, Kockica i ja se drzimo! :super: :ok: a sto se Viza i naseg odlaska tice, jos se bas nista ne zna... samo glupo cekanje i dalje... :thumbdown:

I za kraj evo male Kockiceeee...

CMOOOK!!! VOLIMO VAS!!! :heart: :heart: :heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back