Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Opusti se malamargo, ja imam 36 i prvi put sam trudna, i mislila sam da cu da idem na sve analize i podanalize koje postoje, ali sam posle puno citanja shvatila da ni jedna nije nesto mnogo sigurna ... Procitala sam puno prica zena kojima su rekli da postoji verovatnoca da nesto nije u redu, a rodile su savim zdravu decu, tako da sam ja odlucila da se ne opterecujem time, sto od srca i tebi preporucujem.

hvala....

Da li gazda placa trudnici pa posle potrazuje od drzave pa njemu kasni ili trudnica direktno od drzave potrazuje pa njoj kasni?
Znaci da je gazda na nuli tj nema nikakve ste u mom konkretnom slucaju ako prijavi moju zenu za stalno i tako nam prakticno ucini uslugu?

gazda moze, ako hoce, da isplacuje tu nadoknadu trudnici, a da se posle refundira kod drzave, pa kasni njemu.
da, gazda nista ne gubi ukoliko je prijavi.

Da li gazda placa trudnici pa posle potrazuje od drzave pa njemu kasni ili trudnica direktno od drzave potrazuje pa njoj kasni?
Znaci da je gazda na nuli tj nema nikakve ste u mom konkretnom slucaju ako prijavi moju zenu za stalno i tako nam prakticno ucini uslugu?

Gazda treba da placa redovno,a drzava kasni tri meseca...Tako da najcesce i gazda kasni tri meseca Najbolje pogledaj na infostud poslovi tamo ima dosta slucajeva ,a mozes i da pitas za konkretan....
http://poslovi.infostud.com/info/saveti

Malamargo i Lazycat,

Ja imam 34 godine i jos nisam odlucila koje cu analize raditi. Vidim da se ovde bas ne prica mnogo o tome, pa nisam htela da potenciram. Ali evo sad moram...:) Dr mi je rekla da sama odlucim da li cu raditi biopsiju posteljice 10-12 nedelje, rezultati za dva dana, amniocentezu (cekanje 3 nedelje na rezultate:confused:) ili nista...Naravno, savetuje triple test. Ona je protiv dooble jer je uzasno nepouzdan, a i sada sam i cula i procitala da se mnoge trudnice istrumiraju pa bude sve ok posle.
Triple+ekspertski UZ nude pouzdanost, koliko sam ja upucena, oko 85%. Ipak vidim da se vecina trudnica za invazivne metode-amniocenteza i biopsija posteljice odlucuje tek ako dpuble i triple nisu u redu. Ne znam da li sam ja toliko panicar, ali meni tih 85% ne zvuci ohrabrujuce. Naravno ni ove dve metode nisu 100%, ali je ipak sigurnije. Ako budem nesto radila, pre bih biopsiju posteljice. zaista ne bih imala strpljenja da cekam rezultate amnio o poodmakloj trudnoci...brrr...Frka mi je zbog rizika od spontanog kod tih metoda...Treba preseci nekako...
Mozes da ne odes celu trudnocu kod ginekologa pa da ispadne ok, ali ipak, zasto rizikovati? Ne znam, imam jos dve nedelje za odluku, sada sam u 8.moj.

Malamargo, zelim ti od srca da sve bude u redu:bye: Apsolutno te razumem sto brines, samo nemoj previse.Javi kako je proslo. Mislim da je najlakse onim trudnicama koje mnogo ne znaju i imaju apsoutno poverenje u lekare.

Gazda treba da placa redovno,a drzava kasni tri meseca...Tako da najcesce i gazda kasni tri meseca Najbolje pogledaj na infostud poslovi tamo ima dosta slucajeva ,a mozes i da pitas za konkretan....
http://poslovi.infostud.com/info/saveti
Pogledao sam i na infostudu ali mi je jos ponesto nejasno...
U mom slucaju je vazno da gazda ni u kom slucaju ne bude ostecen jer u slucaju da jeste ne bih mu ni trazio tu uslugu.
Nama sasvim odgovara i da primanja kasne tri meseca tj ne bismo od gazde ni potrazivali novac sve dok lova ne stigne od drzave i to nam je ok. Samo mi je bitno da kada zena predlozi tj zatrazi od gazde uslugu da je prijavi za stalno iako prakticno prestaje da radi moze da mu kaze da on ni u cemu nije ostecen a da nama time pomaze ako razumete sta zelim reci....

Ne, taj UZ nije u principu vaginalni, nego se vaginalnim UZ aparatom bolje moze prici, ako su u pitanju stari aparat, onaj obicni, pa ne moze da "dobaci".
Znaci, NT -meri se debljina nabora na bebinom vratu i to UZ aparatom, a da li ce biti vaginalni ili onaj drugi zavisi od toga koliko je savremen taj aparat...

Angi je pitala za pregled u ordinaciji Ana life koji se radi u 10 nedelji a ne za NT.

Pogledao sam i na infostudu ali mi je jos ponesto nejasno...
U mom slucaju je vazno da gazda ni u kom slucaju ne bude ostecen jer u slucaju da jeste ne bih mu ni trazio tu uslugu.
Nama sasvim odgovara i da primanja kasne tri meseca tj ne bismo od gazde ni potrazivali novac sve dok lova ne stigne od drzave i to nam je ok. Samo mi je bitno da kada zena predlozi tj zatrazi od gazde uslugu da je prijavi za stalno iako prakticno prestaje da radi moze da mu kaze da on ni u cemu nije ostecen a da nama time pomaze ako razumete sta zelim reci....

Gazda to sigurno zna.

Koliko znam kod nas je pravilo da se amniocenteza radi svakoj trudnici od 35 i starijoj. Ja sam bila na granici. Porodila sam se tri nedelje pre 35-tog rodjendana. Moja dr, iz doma zdravlja je odlucila da uradim double i triple i ako budu u redu da ne radim amniocentezu. Tako je i bilo i sve je proslo dobro.

Meni je termin dve nedelje ppsle 35tog rodjendana. Po tome ne upadam u besplatnu amniocentezu. Inace vise nije obavezna posle 35te, ali jeste besplatna, samo je tvoja odluka hoces li.

Moja dr mi nije rekla da idem na amnio i biopsiju posteljice iliti horionskih cupica, nego mi je predocila sve metode koje postoje, pa da ja odlucim sta cu od toga i da li cu da radim bilo sta.

Kao sto sam gore napisala, razmisljam o tome, jer double i triple test su samo statistika, nisu potpuno pouzdani. Citala sam o nekim iskustvima-pisano u prvom licu, a ne rekla kazala,...pa me to jos vise usmerilo ka tome da radim neku od ove dve metode. Necu ovde da navodim ta iskustva i da "mracim", ali crv sumnje kod mene je tu u glavi...:roll:

Sto se testova u trudnoci tice, covek stvarno nije pametan sta da radi. Meni je u drugoj trudnoci (31 god.) doktorka preporucila da radim tripl test. Trisomy 21 ili tako nesto rezultat mi je bio 456, ako je ispod 250, preporucuje se amniocenteza, ali je i tih 456 bilo ispod proseka, pa mi je ona preporucila qadruple test koji se radi samo na 2 ili 3 mesta u Beogradu i opet je samo cista statistika. Ja se odlucila na ekspertski uz. Nije bilo dana da ne pomislim na tu cifru, ali rodila se Lenka, dobila 10 na apgaru i nije bilo nikakvih problema. Ponekad te cifre mogu samo da unesu zabunu.

Malo mi je nejasan stav tvog lekara ali ajde, sto ljudi sto cudi. Meni je moja iz dz ekplicitno rekla sta treba da radim (double i triple) i meni je to ok, valjda treba da te lekar posavetuje i da svoje misljenje sta je u tvom slucaju najbolje da se uradi, a ne da ti sama lupas glavu. Jesi odlucila kod koga vodis trudnocu? Ili imas lekara iz dz i privatnog? Mozes da cujes onda i oba misljenja.
Smesno mi je jer izgleda da smo bliske generacije i to u kraju... :)

Idem za sad privatno kod dr Fazlagic, koja ima jako dobru reputaciju. Rekla mi je da uradim triple, a sa ostalim metodama me upoznala i rekla da odlucim. Ne moze tebe niko da natera da radis nesto sto neces,a ne postoji parametar u ranoj trudnoci prema kome bi dr mogao da ti kaze eksplicitno da bas treba da uradis amnio ili cupice. Jedino ako si preko 35.
Ja sam zakazala ekspertski UZ u Institutu za majku i dete u 12.nedelji, tako da moram da odem do DZ da mi daju uput. Jesi li ti mozda u DZ kod Starog Merkatora? Ako imas ok dr, preporuci, jer ja tek treba da se opredelim. Kod njih cu samo po uput i bolovanje, a glavni kriterijum mi je da hoce da otvori trudnicko kad ja hocu, tj. za jedno mesec dana, kad udjem u 4ti mesec.

Amniocenteza ,da ili ne? Jako teško za odlučiti se ukoliko nema posebnog razloga.35 god nije previše , postoje ne samo testovi nego i ultrazvučni indikatori koji su putokoaz dobrom ginekologu.Ja sam uradila amnicentezu koja je Bogu hvala ok ali treba skontati šta ako ....a malo biće živi s tobom skoro 5 mjeseci.Ja imam i više godina od Angi i spadam u kategoriju medicinara kojima se uvijek nešto podrepi kad ne treba .Teško,jako teško.Možda samo testovi i ukoliko su ok kraju lađu....:)

Galilea,
zato i razmisljam o biospiji horionskih cupica koje se rade 10-12 nedelje, jer mi je amnio mnogo kasno. Izgleda ta metoda jos nije toliko popularna ovde kao amniocenteza. Ono sto sam nasla su pozitivna iskustva posle toga, a i moja koleginica je isla posle loseg double testa i bilo je sve ok.

Znam za Fazlagicku, dosta devojaka ide kod nje. Ja sam u dz bila kod dr Simeonove i nisam imala problema sa papirologijom. Mada, meni je ona vodila trudnocu, ne znam kako ide kad si od pocetka u stvari kod nekog drugog privatno (kako na to reaguju).

Dobro nam dosao mali Kockac:D
Vidim neko pominje Vuk...nisam u toku od pocetka...U kom si mesecu, jel deckic?

Nadam se da cu i ja prvi put da vidim svog minijaturnog bebca:), za dve nedelje idem na 4d UZ, tada cu biti u 10.nedelji. To je onaj besplatan na klinici Ana life u Zemunu.

Jel neka od vas bila?

Ehej devojke evo i mene opet! Bila sam opet u bolnici 2 dana, Kockica mi za sada opet pravila paniku, 13tog u pola 7 ujutru sam osetila krvarenje. A ljudi u bolnici mi samo paniku napravili, tipa krvarite = odmah abortus, pa onda beba nece imati dovoljno kiseonika u avionu, pa ima isuvise malo plodove vode, pa neka infekcija u vagini, ma uzas sta mi se izdesavalo... bebac je za sad ok, rad srca normalan, tati je na UZu okrenuo ledja tj guzu... jedva cekam u ponedeljak da idem kod svoje lekarke Branke i da vidim vise sta se to desava... ludim ovde... :sad2::sad2::sad2::sad2::sad2:

Kockice,

Lezi i ne mrdaj...Bas te muci taj tvoj malisha...Vidis da i on jedva ceka da ide u Srbiju:)

Drzim ti fige da bude sve u redu:)

Kad kreces za Srbiju?

Phenomenon,

Jel ta dr Simeonov radi u DZ kod Starog Merkatora? Znaci ok je zena?

Da, da. Samo kazem ne znam kako ide sa tom kombinacijom sa privatnim lekarom. Meni je ona bila sve z acelu trudnocu i zadovoljna sam. Ume da bude onako stroga i hladna ali temeljna je. Nije bilo nikakvih propusta tokom moje trudnoce.

A, da , kod nje ume da se ceka...Pored njene ordinacije ti radi dr Prorok, znam devojku koja je vodila celu trudnocu u Visegradskoj i kod njega zamo uzimala doznake i upute, a uvek kod njega brzo ide, znam jer umaju ordinacije vrata do vrata, mozda je za ovo sto tebi treba on bolje resenje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back