Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E sad ja bas nisam trudnica ali jesam relativno sveza mama. Treba i tetra i svedska, ali tek kad beba izlazi iz porodilista, tako da ih moze doneti neko drugi kad dolazi po vas.

Opusteno. Sve sto ste zaboravile moze vam se doneti.

Samo ne zaboravi: Asepsol sprej (za dezinfekciju svega oko tebe + WC solja i kupatilo), vlazne maramice (mnoooogo), Rivanol, mrezaste uloske.

Poslednja izmena:
Willma, evo kao sto sam i obecala, pstavljam ti spisak za bolnicu i prve dane kod kuce. Meni je mnogo znacio, a napravila sam ga kada sam isla na pripreme za porodjaj, pa nam je medicinska sestra dala ovaj spisak, a ja ga prekucala(samo da znas da ga nisam ja izmislila, uostalom proceni sama)! Puno pozdrava i srecno!
ШТА ПОНЕТИ У ПОРОДИЛИШТЕ?

 Упут за болницу
 Здравствену књижицу
 Налаз крвне групе
 Лабораторијски налаз из 29. Новембра (колпокултура и крв)
 Прибор за личну хигијену
 Папуче(пластичне)
 Папирне или влажне марамице
 Улошци «Нива»(обични са мрежицом)
 Пешкири мањи обични
 Мини клизмице-«Медилак»
 «Риванол» за негу епизијотомије

ЗА КУЋНУ НЕГУ
 Хипермангам (сипати у воду и запирати се)
 3% хидроген(сипати на епизиотомију да се просуши, ако конци затежу намазати уље од кантариона или уљане АД капи(на газу) или прати чајем од жалфије)
 Ембицин спреј(ако се црвени рана)
 7-10 дана конци испадају (ако стоје дуже од 15 дана наћи неког да их скине)
 Исцедак до 40 дана(могуће контракције код дојења)

ЗА ИЗЛАЗАК ИЗ ПОРОДИЛИШТА(за маму)
 Одећа у којој смо дошле

ЗА ИЗЛАЗАК ИЗ ПОРОДИЛИШТА(за бебу)

 5 пeлена
 1 шветска
 «Памперс»
 Јастук, корпа или ћебе за изношење
 Капица
 2 бенкице

ЗА БЕБУ КОДЕ КУЋЕ
 30 обичних пелена
 20 шветских пелена
 5-10 бенкица
 2 мушемице
 2 пара чарапица
 2 памучна ћебенцета
 2-3 капице
 5-10 зека
 креветац
 2 постељине
 Јорганчић или пуније ћебенце
 Коританце
 Бокал за испирање
 Лаворчић за запирање
 Грејалица(Т=25-26 0С)
 Кад беба спава 18-20 0С
 Пулт за преповијање
 Топломер, термометар
 Кофа или корпа за прљаве пелене («Памперс» може од првог дана, пресвлачити бебу на 2-3 сата(када доји))

ПОСУЂЕ
 250 ml метално лонче (ставити воду да проври, кад се склони додати соду бикарбону, потопити тупфере од вате, тупфером обрисати дојку пре дојења)
 500 ml шерпица (за измузавање)
 Кашичице (мање, да могу да се искувавају)

ЗА ХИГИЈЕНУ (бебе)
 Шампон (по избору)
 Сапун (PH неутралан или купка)
 Чешаљ или четка (од природне длаке, приликом чешљања подизати косицу због темењаче)
 Маказице са облим врхом(пре сечења ноктића обрисати маказице алкохолом, а после сечења ноктића обрисати прстиће)
 Штапиће за уши
 Павловићева маст
 Јекодерм (мазати целу кожу, ако се појави осип не мазати ни једном кремом већ испирати «Хипермангамом»(само да обоји раствор) и мазати поводон јодом)

Evo, citirah sama sebe:oops:, al reko da izvucem taj spisak, mislim da je jako detaljan, meni je pomogao:super:

Pa da, evo i ja perem, peglam i pakujem sve sto treba i imam nekoliko spiskova na kojima je samo navedeno sta treba za baby friendly da se nosi u porodiliste a nigde ne pise za izlazak iz bolnice. U petak idem opet na vezbe (ako se u medjuvremenu nesto ne desi :) ) pa cu da pitam i javim.

Znam tačno o čemu pričaš, sto spiskova, nisi siguran šta ti i kada treba.. Pogotovo štu su tako fini i ljubazni (mislim na osoblje po bolnicama i domovima zdravlja) da neće ni da te pogledaju, a kamoli nešto da odgovore kad ih pitaš... Za izlazak mi nije problem, više za dolazak u porodilište.. Dok sam tamo, reći će mi šta treba pa će neko doneti ako nisam ponela.. Hvala na odgovorima :)

Jos uvijek ne pripremam torbu za porodiliste, ima vremena. Stavise, nisam nista ni za bebca kupila uprkos divnim glupostima na koje nalecem, ali ima spremnu posteljinu koju su pravile za mene i moje rodice od kojih se jedna bas prije mjesec-dva porodila, a druga ce uskoro moja baka i njihove bake, tacnije sestre moje bake... Njih dvije su dobile roze za svoje curice, a ja plavu z mog deckonju.
Ali zelim da bebinu prvu stvarcicu kupim ja i mislim da cu pricekati da pridjem kraju sedmog mjeseca, sto ce biti krajem juna. Tada cu kupiti makar jedne lijepe papucice ili neku slicnu sitnicu za izlaz iz porodilista.

U principu sam zadovoljna. Usla sam u 24. sedmicu i dobila 5kg i to samo u stomaku. Jos uvijek, evo u sestom mjesecu nosim svoje stare farmerke, samo otkopcane i sa tunikom preko... Jedem zdravu hrnu, krecem se bas dosta, jos uvijek radim sve sto vec treba ucim, polazem ispite... Prilicno se pridrzavam svega sto sam sebi zacrtala.

Na temu vjerovanja - ako dizez ruke u zrak bebi ce se omotati vrpca oko vrata:
Posto radim redovno gimnastiku za trudnice, dizem ruke gore, posto zivim u malom stanu gdje je sve na ormanima, opet dizem ruke gore, u kancelariji imamo police na kojima stoje predmeti itd. Pupcana vrpca nije omotana o vrat moje bebe.
Ako imas mucnine, beba ima dugu kosu:
Uprkos uzasnim mucninama, na UZ-u mi je receno da ce moj sin najvjerovatnije biti poprilicno celav.
Ako se porezes i prokrvaris, imaces krvarenje u pocetku trudnoce:
Uprkos mojoj urodjenoj nespretnosti zbog koje sam stalno izlijepljena flasterima od posjekotina, hvala Bogu, pocetak trudnoce prodje bez krvarenja.
Jos sam cula da ne treba jesti piletinu - beba ce imati pilece grudi. Isto vazi i za jaja, ali i pored silnih jaja koje sam jela, moj sin nema kokosije grudi.
Ne valja jesti zecetinu - da nema zeciju usnu...

Po meni je smijesno vrerovati u to. Znamo da su belezi i mladezi na kozi "poremecaji" pigmenta i imaju naucno objasnjen uzrok zasto nastaju, a to sigurno nije zato sto se mama pozeljela necega ili nesto ukrala.

Postoji i vjerovanje da ako trudnica pozeli cevap i dotakne se negje djetetu ostaje beleg u tom obliku. A sta cemo sa kulturama u kojima cevapi uopste ne postoje kao hrana? Zasto onda i mali Kinez ima beleg? Mora da je mama pozeljela pirinac...
Trudnica treba da se hrani i ponasa zdravo, ali svaka prevelika opterecenja su samo praznovjerje poput crne macke, ustajanja na lijevu nogu itd.

ЗА ИЗЛАЗАК ИЗ ПОРОДИЛИШТА(за маму)

 Одећа у којој смо дошле
jao kad se setim ovoga :rotf: ja sva srecna (prvi put!) kazem muzu da mi donese moje pantalone, cizmice i slicno, da budem lepa za izlazak, kad ja tamo a ono medjutim, naravno da nisam mogla ni da privirim u te pantalone...
zato sam drugi put bila pametnija i izasla u trudnickoj odeci...

i ne mogu da verujem da bebe jos uvek pakuju u pelene, sa sve svedskim??
i jos da dodam, za porodiliste, za mamu, mrezaste gacice (ima da se kupe u porodilistu), mora nesto i da pridrzava taj ulozak, iako kazu da donji ves nije dozvoljen, ovo je precutno dozvoljeno, samo treba da se skine za vreme vizite. :)

jao kad se setim ovoga :rotf: ja sva srecna (prvi put!) kazem muzu da mi donese moje pantalone, cizmice i slicno, da budem lepa za izlazak, kad ja tamo a ono medjutim, naravno da nisam mogla ni da privirim u te pantalone...
zato sam drugi put bila pametnija i izasla u trudnickoj odeci...

i ne mogu da verujem da bebe jos uvek pakuju u pelene, sa sve svedskim??
i jos da dodam, za porodiliste, za mamu, mrezaste gacice (ima da se kupe u porodilistu), mora nesto i da pridrzava taj ulozak, iako kazu da donji ves nije dozvoljen, ovo je precutno dozvoljeno, samo treba da se skine za vreme vizite. :)

Hm...ja i za vreme vizite nosila gacice...ali znam da umeju da tupe na tu temu

postala sam ovisna citajuci sve vase price jer eto mene, mladu djevojku, muci pitanje sto se to desava sa mojim tjelom...sve mi prolazi kroz glavu...upala mjehura ili neka cista ili su to simptomi trudnoce...odvojite minuticu pa procitajte...nekoliko puta sam spavala sa deckom bez zastite prije nego sam dobila stvari pa onda jednom nakon. Nakon par dana pocele su mucnine, al kako imam gastritis nisam obracala pozornost, no isti dan poceli bolovi kao da cu dobit stvari, fakat nakon par dana...i tako ja zbunjena gledam bjeli iscjedak na gacicama koji jos se pojavljuje. naime proslo je tjedan i pol dana od tada i kad su mucnine i umor prestale donji dio ledja me poceo boljet zajedno sa nogama, imam osjecaj kao da me i zile bole pa mi se i vene sad cesce isticu...bas me noge jako bole. osjecam takodjer povremenu bol u grudima no ne bradavice vec oko pazuha i oko bradavica pa me bradavice skaklju pa peckaju pa smetaju...neznam sama, ne zelim razmisljat ali me fakat pocelo iritirat ovo neznanje. nisam u svojoj drzavi jos mjesec dana pa da ne placam skupo doktora ja se obratih vama za prvo misljenje. Jos imam osjecaj i bol po bokovima i preponama kao da cu dobit a tek mi je za tjedan i pol vrjeme stvari i inace kad trebam dobit osjetim laksu bol u stomaku, ponekad noge lakse zabole ili grudi i to dan prije stvari i to je to, a sad evo vec tjedan i koji dan izludjuje me sve ovo. bilo kakvo misljenje vas molim......
hvala vam.....

Evo sa neta informacija sta treba poneti u porodiliste

Potrebna dokumentacija

• zdravstvena knjižica
• lična karta
• krvna grupa i Rh faktor
• rezultati testa na žuticu (HbS Ag)
• rezultati analize sekreta
• rezultati poslednjeg ultrazvučnog pregleda
• rezultati poslednje analize krvi i urina
• uput za porodilište od lekara koji je vodio trudnoću

Stvari potrebne za porođajnu salu (kesa A)

• spavaćica
• sapun
• toalet papir
• papuče
• peškir

Stvari potrebne za boravak majke na klinici (kesa B)

• spavaćica (dva komada)
• papuče
• bade mantil
• toalet papir
• pribor za ličnu higijenu
• dva peškira
• mrežasti ulošci (20 komada)
• termometar
• podmetači za krevet (3 kom)
• plastična čaša

Stvari potrebne za novorođenče (kesa C)

• pelene za jednokratnu upotrebu (10 komada)
• tetra pelene (5 komada)
• benkice (5 komada)
• švedske gaće (5 kom)
• bodići (5 kom)
• veći peškir (1 komad)
• masna krema
• vlažne maramice

Stvari potrebne za otpust novorođenčeta

• jastuče ili nosiljka za iznošenje bebe
• pelene za jednokratnu upotrebu (1 komad)
• švedske gaćice (1 komad)
• tetra pelene (1 komad)
• benkica
• odelce
• kapica

Napomena: spisak stvari je samo okviran, količina i vrsta stvari zavisi od toga da li će porođaj biti vaginalni ili carski rez, te koliko ćete ostati u bolnici nakon toga.

Evo sa neta informacija sta treba poneti u porodiliste

Potrebna dokumentacija

• zdravstvena knjižica
• lična karta
• krvna grupa i Rh faktor (mora da bude sa novim prezimenom - ne sa devojackim)
• rezultati testa na žuticu (HbS Ag)
• rezultati analize sekreta (cervikalni i vaginalni bris)
• rezultati poslednjeg ultrazvučnog pregleda - moze i ne mora
• rezultati poslednje analize krvi i urina - oni ti tamo izvade krv tako da ovo ne mora
• uput za porodilište od lekara koji je vodio trudnoću

Stvari potrebne za porođajnu salu (kesa A)

• spavaćica • sapun - moze i gel za tusiranje jer je prakticnije
• toalet papir
• papuče
• peškir
ako je naprsao vodenjak ima da curi dokle god se ne porodite pa vam ja preporucujem da ipak ponesete uloske koje koristite kad imate mecu.Da ih nisam imala!!!!!!

Stvari potrebne za boravak majke na klinici (kesa B)

• spavaćica (dva komada) - u Gradskoj bolnici daju spavacice i mozete dobiti novu kad god je isprljate
• papuče - plasticne za tusiranje i sobne
• bade mantil
• toalet papir
• pribor za ličnu higijenu
• dva peškira - nekoliko komada
• mrežasti ulošci (20 komada) - trebace vise ako beba kojim slucajem dobije zuticu pa ostanu nekoliko dana vise u bolnici
• termometar - toplomer ti daju da izmeris temperatutu ( tvoja je stvar ako si poneo svoj)
• podmetači za krevet (3 kom) - ovo ne mora da se nosi
• plastična čaša - ja sam pila iz flasice jer je prakticnije i vise vode stane pa ne moras stalno da ustajes sa onog visokog kreveta

Stvari potrebne za novorođenče (kesa C)

• pelene za jednokratnu upotrebu (10 komada) - ponesite minimum 25 kom
• tetra pelene (5 komada) - ovo nije potrebno jer daju u porodilistu
• benkice (5 komada) - i ovo daju u porodilistu na koriscenje
• švedske gaće (5 kom) - ovo nije potrebno uopste
• bodići (5 kom) - ni ovo nije potrebno
• veći peškir (1 komad) bar 2 komada
• masna krema - obavezno original Pavloviceva
• vlažne maramice - bez alkohola i parfema

Stvari potrebne za otpust novorođenčeta

• jastuče ili nosiljka za iznošenje bebe
• pelene za jednokratnu upotrebu (1 komad)
• švedske gaćice (1 komad) - ma odakle svedske gace:roll: valjda svedska pelena
• tetra pelene (1 komad)
• benkica
• odelce - po mogucsvu pamucno jer je je jako vruce pa mogu da dobiju toplotni udar ako ih pretopljavate
• kapica

Napomena: spisak stvari je samo okviran, količina i vrsta stvari zavisi od toga da li će porođaj biti vaginalni ili carski rez, te koliko ćete ostati u bolnici nakon toga.

Ja napravih male izmene,pa ako neko ima jod nesto da doda bilo bi lepo,jer ove buduce mame ne znaju ni gde im je glava, a kamo li sta sve da ponesu sa sobom. Mada,sve je individualno.Nekom ce sigurno trebati jos stvari:D;)

Zaboravih da vam kazem da vam ne treba puno zeka jer bebac brzo poraste.Dovoljno vam je 3 kom i gledajte da se zakopcavaju napred jer je ono od pozadi strava i uzas. Posto ide vrucina kupujte sto laganiju odecu.Ima i onih odelaca sto se zakopcavaju u predelu pelena,a umesto rukava imaju tregere.To je super prakticno.Obucete bebcu bodi i to odelce i nema greske.Ja sam mom kupovala odelca iz dva dela jer mi je tako bilo prakticnije. Nekoliko bodica i pantalonica i mirni ste 2 meseca;).

meni nije jasno zasto se nose te stvari za bebu? kada sam se ja poradjala (GAK, visegradska) nista za bebu nije trebalo.
pa gde ce one babice od milion beba da gledaju i paze cija je krema, cija je benkica?
a mozda je to za baby friendly?
cisto me zanima, sumnjam da cu se vise poradjati :smile: da se ove buduce majke ne pretrpavaju kesama i torbama.

ja sam se poradjala na privatnoj klinici pa nisam nosila nista,ali znam da su sve moje drugarice koje su se poradjale u drzanim nosile silne neke torbe sa svim i svacim,izmedju ostalog i konac za usivanje epiziotomije
ne znam da li je jos uvek tako

ja sam se poradjala na privatnoj klinici pa nisam nosila nista,ali znam da su sve moje drugarice koje su se poradjale u drzanim nosile silne neke torbe sa svim i svacim,izmedju ostalog i konac za usivanje epiziotomije
ne znam da li je jos uvek tako

U Srbiji si se porodila? Ja sam se raspitivala, kažu da po Zakonu može da se porodi samo u državnom porodilištu :( a htela sam neku kliniku...

Za Visegradsku za bebu traze samo pakovanje pelena....

Slazem se (po ko zna koji put :)) sa Esperancom: dvodelna pamucna odelca su mnogo bolja, zeke su u vecini slucajeva komplikovana stvar. I stvarno, vodite racuna o godisnjem dobu, ne pretopljavajte to malo stvorenje, dobice toplotni udar!

U vezi toga sa privatnim porodilistima...
Kako to mislis nista ne placas? U kom smislu privatno osiguranje? Da imam odredjeni fond u koji uplacujem neku svotu nezavisno od posla koji obavljam.
Mislim, ja radim i osigurana sam na drzavu preko firme koja je provatna i placa drzavi osiguranje za mene.
Ali na koji nacin ej moguce ostvariti besplatno liejcenje, odnosno porodjaj na privatnoj klinici? Zvuci mi nevjerovatno...

Ja sam razmisljala, zapravo je moj muz zelio da se porodim privatno, ali mi je prvo cifra zazvucala strasno, a onda sam ukapirala da posto muz nema CG drzavljanstvo, beba bi po rodjenju i drzavljanstvu oca dobila drzavljanstvo RSrbije. To je ok, ali posto zivimo i radimo u CG, zelim da ga upisem na moj pasos, da mu izvadim dokuemta ovdje itd... A u CG nema privatna klinika, tako da mi to otpada. Pa, jbm ti ja drzave kada ti mors paziti gdje ces se roditi da bi ti dijete dobilo papire!

Ja ne znam da li sam ja paranoicna, ali mi nekako konvencionalno (drzavno) porodiliste zvuci bolje...jeste da je socijalna drama u redovnim sobama, ali apartmani su sasvim u redu. Opet, kad sve ide dobro, ne trebaju ti bog zna kakve veze ili sl, ali kad krene po zlu...bolje je imati oko sebe mnooogooooo lekara.

Evo ti razloga zasto sam uvijek z alegalnu privatnu kliniku:
1. Odnose se prema svakoj zeni sa postovanjem.
2. Placas, ali makar znas sta i zasto, a ne mito babicama koje se kolju koja ce tati da preda bebu ne bi li dobila buket i pisljivih 20 eura.
3. Ne moram da razmisljam hoce li biti prljavo ili ne...

A zasto smo svi uglavnom za drzavnu - navika. Cista navika. Vjeruj mi da drzava niakda ne bi odobrila rad privatnom porodilistu ako im prethodno nisu dokazali da po svim standardima zdovoljavaju neke uslove. A vjerujem da ih zadovoljavju i prije nego drzavna bolnica. Ja sam prinudjena da rodim u drzavnoj klinici i muci me puno glupih pitanja koja bi stvarno mogla da me zaobidju sada kada cekam bebu.

Da li da castim dr prije ili poslije porodjaja, i ako je castim tek poslije da li ce se prema meni odnositi kao prema stoki tokom porodjaja i prije toga? Ako je dovoljno castim da li ce biti pazljivija i hoce li se postarati da me korektno reze i usiva? Ko mi je jos od tih ljudi tamo bitan, i koliko njega da castim? Kolike su sanse da svi oni budu sami po sebi fini, pazljivi i odrade posao najbolje moguce bez obzira na to gdje radim, koliko mi zaradjuje muz, da li sam ih unaprijed diskretno obavijestila koliko i kada cu ih castiti? Sta ako, poput moje mame prije svega 15 godina, budem isla po hodniku kao avet u spavacici staroj kao Boblija i krvavoj od prethodnih porodilja koej su je nosile? (tom prilikom je tata htio da je uzme za ruku i odvede iz porodilista kada je ugledao takvu!) Da li cu moci o svemu da se dogovorim kao covjek - npr. kakvu sobu zelim.

Inace, biram izmejdu dvije bolnice - prva je u HN, novootvorena, tacniej stara svega 5 godina. Tako da je sve jako novo, cisto, moderno.
Druga je u KO, u njoj se rodio moj stric koji ima sada oko 45 godina...A pri tom nije prvi koji se rodio tamo... Neuredno je, neodrzavano, ali se svi kunu u doktora koji tamo radi.
Sa druge strane u hercegnovskoj bolnici kruze tracevi da je dr koja radi ovdje podmitljiva, drska, nestrucna.
A opet, mnogi tvrde (porodilje licno), da je veoma njezna, fina, pazljiva, da te ljubi kad kukas na onom stolu... Da li prima mito ili ne... Glupost. Svi ga primaju.
Zena koja mi je nahvalila kotorske ljekare i babice je na kraju epa o njima rekla - e, da znas koliko sam para ja njima ostavila. ***, tako mogu svigdje. Ali ja hocu ad se porodim besplatno, kako mi vec i pripada, a ako ih castim da to bude samo znak zahvalnosti.
I bas sam u nebranom grozdju, ali mislim da ce na kraju ipak presuditi to sto mi je ova novija bolnica na 5 minuta voznje od stana, sto je nova i sto sam cula i dobra iskustva. Zapravo, losa i nisam toliko od onih koje su tu radjale, vec strogo traceve kojih ovdje ima, da ne povjerujes.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back