Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bravo Jeco na tvojoj odluci da rodis svoju bebu i zelim ti lagodnu trudnocu.
Ja sam starija od tebe tri godine i nad mojom, vec poodmaklom trudnocom sada, ranije su se mnogi zgrazavali u fazonu "sta ce ti to u tim godinama".
Za neke stvari ne postoje godine. Samo polako i strpljivo. Mnogi odgovori dolaze sami, po prirodi, jer zene su i bez interneta radjale i mnogo anje znale nego sto mozes da naslutis.

Kijavica nije strasna stvar. Preporucujem ti d se utoplis, da malo primiris, jedes supice i pije liunadu. Obavezno kreni na kontrole kod ginekologa.
Trudnoca traje dugo, kazem ti iz prve ruke, ali nije nista strasno niti neprirodno pa nema potrebe da se plasis :) Preporucujem ti da pocnes da pijes 1 tableticu folne kiseline dnevno. Peri ruke uvijek kada se vratis kuci i nemj da se nerviras, jer si u divnom stanju i nema mjesta stresu. Evo ti ukratko o mojoj trudnoci:

6 sedmica - saznajem da sam neplanirano trudna i jako se plasim jer sam pila jake antibiotike (dovicin), putovala avionom 12 sati, vozila se u luna parku i na mountain bikingu...
7 sedmica - uprkos svemu moj dr smatra da ce sve biti ok, potvrdjuje mi trudnocu putem uz i B-HCG testa krvi
- Nakon ovoga nastupa period povremenih mucnina da bi uskoro preraslo u jutarnje povracanje.
- Pregled na svakih mjesec dana; Nezamjenljivo je iskustvo vidjeti na UZ srce koje kuca u tebi!
- Krajem IV mjeseca mucnine gotovo sasvim prestaju
- Bol u trbusnim misicima jer se sire da naprave prostora bebi; Svo vrijeme cesto mokrenje jer materica raste i pritiska besiku
- U V pocinje rasti i stomak, mada jos djeluje kao da sam se ugojila hranom; pocinje i bol u kostima oko kukova jer se i one sire
- sada sam u VI mjesecu, kosti me prilicno bole, ali je to normalno i vec nekih mjesec dana osjecam pokrete svoje bebe!

Ovo ti je ukratko, ako te bilo sta zanima, pitaj. Samo smireno i strpljivo i vidjeces kako sve rpolazi u najboljem redu i makar te nee kao mene ljeto zateci u VII, VIII i IX mjesecu!
Poljubac! :)

7 sedmica - uprkos svemu moj dr smatra da ce sve biti ok, potvrdjuje mi trudnocu putem uz i B-HCG testa krvi
- Nakon ovoga nastupa period povremenih mucnina da bi uskoro preraslo u jutarnje povracanje.

Hvala ti na ovom iscrpnom komentaru do sad mi je najvise pomogao, samo ja sam sad u 6-toj nedelji trudnoce a nemam mucnine da li to znaci da mogu da krenu i kasnije,po dosadasnjim savjetima su mi rekli da vjerovatno nece ni krenuti,sutra idem na pregled kod doktorke koja ce pratiti cjelu trudnocu jedva cekam da vidim sta se desava :)
pusica..

Samo smireno,izbegavaj zagusljive prostorije,nemoj mnogo da se naprezes,ni slucajno da dizes tesko i naravno nemoj da pusis i izbegavaj zatvorene zagusljive prostorije jer bi po ovoj vrucini moglo da ti pozli.
A sto se tice folne kiseline OBAVEZNO je kupi jer je to jako potrebno bebi

Jeco, samo se smiri i naoruzaj strpljenjem. Manje vise ce ti nesto stalno biti cudno, svih 9 meseci. JA sam pila samo folnu kiselinu do 14-te nedelje, a posle Prenatal (multivitamin za trudnice i dojilje) do kraja.

Mucninu ni jednu do 8-og meseca osetila nisam, normalno sam zivela i ponasala se. Vise sam setala, odmarala, gledala u lepe stvari, ali sam i putovala i radila. U 8-om je pocela teska gorusica, ali nije strasno.

Drzim ti palceve i uzivaj u trudnoci i raduj se tom malom stvoru koji ce ti u svemu ulepsati zivot.

Ne zaboravi redovne kontrole kod dobrog ginekologa koji ti se posvecuje. Pij puno vode, jedi dosta voca i povrca, jedi redovno, ne preskaci obroke, pazi da ne pretovaris stomak, ne zaboravi da beba od tebe uzima ono sto joj treba a sve ostalo ostaje tebi.

Poslednja izmena:
Čestitam Jeco i svaka čast na hrabrosti... U tvojim godinama nisam ni milisekundu razmišljala o bebi :)
Ulazim polako u 38. nedelju, sva sreća jer već počinju vrućine... Ima li neko neki savet za otečene noge? Moje su trenutno kao naduvan balon, i danima već tako :(

Hvala ti na ovom iscrpnom komentaru do sad mi je najvise pomogao, samo ja sam sad u 6-toj nedelji trudnoce a nemam mucnine da li to znaci da mogu da krenu i kasnije,po dosadasnjim savjetima su mi rekli da vjerovatno nece ni krenuti,sutra idem na pregled kod doktorke koja ce pratiti cjelu trudnocu jedva cekam da vidim sta se desava :)
pusica..

draga Jeco,nemoj posustajati...budi vesela što ćeš imati malu bebicu...super je, što ćeš biti u ranoj trudnoći za vreme letnje vrućine...tako je bilo i sa mnom...tokom leta jedi puno puno puno voća, to je jako važno za bebu, jer će biti zimsko dete, a bogami tada nema baš puno prirodnih vitamina da se ponudi...obavezno Folnu kiselinu...jesi već počela????????????...to se savetuje da piju i žene koje žele da zatrudne, od toga ti neće biti ništa,obavezno počni...što se mučnina tiče...ja prvih 2 meseca nisam ni osetila trudnoću, onda sledeća 2 imala užasne jutarnje mučnine, pa opet ništa do kraja 8. meseca, pa onda do kraja trudnoće užasne kakve sam mučnine imala, bilo šta da sam stavila u usta, za sat vremena je izašlo...tako da nema pravila...pametno bi bilo da jedeš 5 puta na dan, ali malo, da ne preopteretiš želudac, tako ćeš lakše podneti...želim ti svu sreću...:heart:

Čestitam Jeco i svaka čast na hrabrosti... U tvojim godinama nisam ni milisekundu razmišljala o bebi :)
Ulazim polako u 38. nedelju, sva sreća jer već počinju vrućine... Ima li neko neki savet za otečene noge? Moje su trenutno kao naduvan balon, i danima već tako :(

aham,pa da to je tipično za poodmaklu trudnoću, još malo pa će ti bebica biti u rukama....jedini trik koji je meni pomogao jeste da podignem noge,i da se tako odmaram, pa je i oteklina splasnula...probaj tako i da spavaš,stavi jastuk ispod,bolje 2-3 jastuka, da bude što višlje....i nemoj izlaziti po vrućini nikako!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hvala Zia, ne znam zašto kod mene to ne pomaže.. već neko vreme spavam tako da u mi noge "nebu pod oblake" i kad ujutru ustanem isto je kao i juče.. Kaže doktor da se ne brinem, to je normalno, ali nije ni malo prijatno.. teši me samo što će trajati još malo...

Drage trudnice pomozite! Pre 7 dana sam saznala da sam u 4-toj nedelji trudnoce,neplanirano i iznenadno. Ja imam 18 god i nisam udata ali smo decko(on ima 27) i ja odlucili da cemo se vjencati i cuvati nasu bebu .Iako mi je ovih 7 dana bilo jako stresno super se osjecam i neizmjerno sam sretna zbog trudnoce,malo me strah s obzirom da je sve nekako na brzinu,razmisljali su drugi o abortusu ali nisam pristala bojim se da cu pogresti..

:klap::klap::klap:

vidi šta smo mi napravili :D
Divna je...

Cula sam malo src kako kuca :):):) presretna sam za sad je sve ok ali moram da lezim i cuvam trudnocu pijem nekakve hormonske tablete,samo da bude ok :) hvala svima na podrsci jos jednom,
a sto se tice vode makar oticale od nje sad se mora piti pa temperature su nenormalne. Pusa za sve
<3

E ovo me uvek zanimalo koliko boli porodaj? I jel zaista sve zene onako vicu i psuju kada se poradaju?

zene stvarno vicu kao na filmu, nisam cula nijednu da psuje...
ja se porodila uz pomoc epidurala pre 8 meseci... nisam vikala ne zato sto sam hrabra vec zato sto me nije bolelo, bolelo me pri kraju al bila sam svesna da je to kraj i da to moram da izguram nemas kud ma tog momenta i ne razmisljas da l boli samo njih slusas sta ti govore i to radis...al epidural je zakon sto rece neko gore... :super:
dok su me pripremali za porodjaj gledala sam zenu koja mirno lezi na krevetu 2 lekara oko nje, zena se poradja uz epidural, ne kuka, ne mrda,:thumbdown: a ove bez epidurala :cry:

ja sam se prirodno porađala, i bolelo je... stvarno neopisivo.
I nisam se derala, ni psovala; čak mislim da te koje to rade ne boli TAKO jako. ja nisam imala snage za vikanje. Padala sam u nesvest od bolova

Nisam ni ja vikala,a bolelo je.......... glupo je da urlam,a i kad sam cula kako se druge deru nije mi padalo napamet.Bolje je kad je trudnica pribrana,a i ne nerviras osoblje pa te onda lepo iseku (paze) i dobro usiju;) Strasno mi je islo na nerve to urlanje.Stvarno booooooli,ali urlati da te cela bolnica cuje.Ma daj.
I posle 6 meseci,ja sretnem majku te sto se pored mene poradjala i ona se hvali kako je njena cerka samo po nekad jauknula.Da ona zna sta je ova radila:lol:
JA sam se poradjala 27 sati i od toga zadnjig 7 je bilo nesnosno jer sam se za to vreme otvorila jos 8 prstiju.Da je ona znala kako TO boli i to bez idukcije i bez lekova:(.

Dame, imate pozdrav od buduceg tate! Znam i vidim da je ovo najvise kutak za vas ali ima i nas!! Evo ja mucim neku svoju muku celi ovaj dan. 23. maja nam je bio termin ali dasi ne pada na pamet da izadje. Ali uopste. Pa idi kod dr danas, pa za dva dana, pa za tri dana ne bi li se slucajno otvorila bar malo ali nista. I na kraju su mi zenicu zadrzali u bolnici. Danas,tj. juce su je zadrzali u Gradskoj da bi joj uradili ctg i neki test oksi-nesto, stvarno nisam zapamtio..I odradise joj to, intravenski..kapalo je citava dva i po sata i - NISTA, NOTHING, NADA!!! Kaze da su joj rekli da su joj kontrakcije slabije od onih menstrualnih. I tako sada ona lezi tamo..a ja sam straaaaaaaaaasno smoren, ovde, kod kuce.. Da li je neka od vas imala takva iskustva? Toliko je prosao termin i jednostavno nista.. Pozdrav svima

Pele27, moja kuma je presisala termin 10 dana! Nemoj da brines, beba ce izaci kad bude spremna. Uostalom, dr ne zna kad je tacno doslo do zaceca, ocekivani termin je samo nagadjanje! Srecno vam zeli jedna mama i mali drugar Pavle koji sada ima skoro dva meseca!

Jeco, vjerujem da ce sve biti u najboljem redu. Najbolje poznajes sebe i zato nadji nacina da nadjes neku zanimaciju za te dane koliko moras da lezis i cuvas trudnocu.
Trudnoca traje... ne mogu reci da je kratko i da bih mogla jos ovoliko, ali je osjecaj iz mjeseca u mjesec drugaciji i svakako poseban. Cestitam na tvojoj sjajnoj odluci i zelim da uskoro predjemo na ove teme za mame :) Ja cu na to cekati jos tri mjeseca. Samo polako. Veliki poljubac!

@ jeca90

Bravo Jeco! Uzivaj u trudnoci, to je predivno stanje

@ pele27

Samo se 10% trudnica porodi bas na dan termina. Ne sekirajte se bice sve u redu. Meni se cini da deca znaju kada je pravi trenutak da se rode, kao i sto odaberu trenutak da nastanu ;). Na kraju krajeva, ni to odredjivanje datuma porodjaja nije bas 100% tacno.

Moj mali je kasnio 13 dana od termina. Nisam imala nikakve komplikacije, nista nego eto malisa je cekao svoj dan. I lepo se rodio bas veliki decko -4.4kg. Epidural naravno preporucujem svim trudnicama. Porodila sam se u Chicagu i ovde je nekako neshvatljivo, da se zene poradjaju bez toga, osim ako ne postoje neki medicinski razlozi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back