Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ajoj ljudi moji, napatih se nevidjeno.
Evo sad sam u 14 sedmici i cini mi se, ovome nema kraja!
"Da bi ste olaksali mucnine, ujutro popijte caj i pojedite keksic."
I ja povratim komplet caj sa sve keksicem :( Ne biste vejrovali koliko se napatih po citav dan, savijena, previjena, izmucena... Pocela juce da pijem vitamin B6, kaze moj dr da mi mozda moze malo pomoci... Mozda... Malo...

Kada ovo prestaje.
I u kom sam ja mjesecu sada, tj. kad ulazim u IV? Ja sad svimagovorim III i namjeravam da tako govorim jos do sredine marta i totalno sam sludjena racunanjem.

A kad ce meni da prodju ove mucnine?! :(

Sada sam videla u apoteci, za sve novopečena mame komprese ili ulje za dojke (bradavice) marke multi-mam meni je jako pomoglo. Komprese mogu da se kupe i na komad, ne mora cela kutija da se uzme. Pozdrav svima :)

Ja sam uzela mast iste marke i mogu vam reci da mi slabo sta pomaze .... :(, ali sam cula od drugih da je dobra. Izgleda da je moj sinak prilično jak za svoje godine (dane :p). Kad vidim ona ustasca kako se pokrecu, kao da vidim mlin za meso...svu me znoj oblije....:neutral:

Kada sam rodila mog sina imao je ravno 4000g i 56cm, i znao je da sisa i po 1h. Meni su pomogle komprese, lepo ohlade bradavice i nestane crvenilo. Pitaj u apoteci, možda sada imaju i neke druge prizvode:roll:
samo napred rosarium, bolje da to istrpiš i da sutradan ne ideš često kod lekara...

Ajoj ljudi moji, napatih se nevidjeno.
Evo sad sam u 14 sedmici i cini mi se, ovome nema kraja!
"Da bi ste olaksali mucnine, ujutro popijte caj i pojedite keksic."
I ja povratim komplet caj sa sve keksicem :( Ne biste vejrovali koliko se napatih po citav dan, savijena, previjena, izmucena... Pocela juce da pijem vitamin B6, kaze moj dr da mi mozda moze malo pomoci... Mozda... Malo...

Kada ovo prestaje.
I u kom sam ja mjesecu sada, tj. kad ulazim u IV? Ja sad svimagovorim III i namjeravam da tako govorim jos do sredine marta i totalno sam sludjena racunanjem.

A kad ce meni da prodju ove mucnine?! :(

Joj Nevena ne bih da te plasim, sve je to induvidualno. Moja prijateljica je povracala tokom citave trudnoce. Znaci svih devet meseci. Cak je i to jutro kad je dobila bolove pre da ode u bolnicu, lepo sve ispovracala i otisla da se porodi. Dodala je u trudnoci samo 8 kg. a beba je bila teska 3,5 kg. Posle mi je pricala da je citavu trudnocu provela kao u nekoj magli jer joj krvna slika bila katastrofa i non stop joj se spavalo ali od iznemoglosti. Ovo je jedan drastican primer ali obicno mucnine traju do treceg meseca.

Ljupce, stvarno se trudim i radim sve sto sam cula da treba raditi, ali svaki put kad beba uhvati dojku, vrisnem od bola i tako me je strah da osjeti koliki je moj grc kad treba da je hranim. Nisam pomisljala na to da prekinem dojenje, iako me drugi savjetuju da kupujem pumpicu, pa da je hranim iz bocice. Neko kaze da tako mlijeko ne moze dugo da traje, neko drugi da je moguće i tako dugo "dojiti" bebu, sta znam, iskustva su razlicita. Samo kad bih znala koliko dugo ce ovo da traje, pa da se jos bolje stisnem...

Ovo je vise post za savete o bebama .....:oops:

Cupko, bas optimisticno...
Eto, meni je makar krvna slika savrsena, da kucnem u drvo! Reko moj dr - mozes u padobrance.
(Na sta ja odgovaram "A sto ne mogu onda na karate i na jahanje?")

Evo da se javim da sam sada malo bolje... Nisam imala problema od kako sam popila B6. Za sada ga preporucujem...
Jutros mi je bilo uzasno, ali popodne... Ma da ne ureknem, eto... A sada me onako steze zeludac, pa sam da ga ne traumiram pojela vocku, ali ne pravu nego kasicu za bebe od jabuke. Jer voce tesko varim...

Nadam se da necu na porodjaj sa mucninama... Nadam se!

Rossarium, zaista ce proci, a kad prodje potpuno ces zaboraviti. Samo sto vise drzi bradavice na vazduhu. Meni je jednog dana kad sam se izmuzivala bukvalno krv kapala iz ragada, pa smo morali da prekidamo dojenje. Posle tri dana ponovo je normalno dojila. I od pumpice hoce da se stvaraju ragade, samo da znas. Veruj dvostrukoj mami.

Nevena, evo ja sam sad 28. nedelja i jos uvek mi je svakodnevno muka :(. No ja sam od onih "gorih" slucajeva, srecom u manjini, ali makar sam posle neke 16 nedelje prestala da povracam, sto je vec napredak.
Kako su meni objasnili, mucnine obicno prestaju oko 12 nedelje, a ako ne onda sledeci "termin" je oko 16. nedelje i poslednji oko 20. nedelje. Ako ni posle 20. ne prestanu to znaci da ce biti do kraja trudnoce.
Srecno! Lepo ako ti B6 pomaze, jer meni bas nista nije pomagalo ( a ni sada ).

Joj, evo obicno mi je ujutro grozno. Ali sam jutros popila umjesto case obicnog tetrapak soka - cijedjenu narandzu sa malo vode i bez secera i meda. I ok sam - nisam zedna, a nije mi ni puno muka.
Ali osjetim da mi stomak skakuce malo. Zato sada mirujem da provarim tu nesretnu narandzicu da mi se ne vrati nazad.

Eh, inace, sinoc sam jela kasice za bebe da ne bih opteretila stomak. I ok su. Moj favorit - Jabuka od fruteka. Breskva me nije raspametilanesto, ali je jabuka ekstra! Eto. O, Boze, ne vjerujem da ja pravo hvalim kasicu za djecicu... Jooooj... Ali eto, makar sam nasla nacin da uvece ublazim muke. Idem sad na pijacu da kupim rotkvice. Nista me ne gledajte - jedu mi se rotkvice, hocu da crknem.

Juce mi se jeo mladi luk, da sam molila muza da stane pored jednebaste da poberem i pojedem nalicu mjesta :lol: Uh... A ja inace mrzim svaki oblik luka, pa tako i mladi.

Uglavnom, stomacic mi je jos manekenski ujutro - ravan kao daska. Da se ne postitdim ni u najslobodnijem bikiniju. Ali popodne i kada me jako uhvati muka, naraste - i to od vazduha, a ne od bebe :(
Iduci UZ tek oko 20.III - ko ce da ceka toliko!

Njicata, hvala na ohrabrenju, ja se inace pitam ovih dana da li da kupim pumpicu za posle dojenja, jer se ovako sva iskrivih nad lavaboom, to prska na sve strane :roll:

Inace, sto se tice luftanja dojki, mozete me slobodno zvati gola Maja, jer ih po vas bijeli dan setam kroz kucu :p Totalno cu postati nezanimljiva muzu :p

Pumpica stvara ragade, barem meni jeste, i to sam imala Avent-ovu. Ako se odlučiš da kupiš, preporučujem ti polovnu, ja sam kupila moju i kasnije je prodala očas posla, još me poneko pozove za nju a ima 6 meseci kako sam je prodala - hoću reći sledeće: ova Aventova ima i rezervne delove, nova je oko 4500 din., a polovne se prodaju za 2000din, lepo iskuvaš donji deo koji je u stvari flašica a gore staviš rezervnu pumpu i imaš super pumpicu za manje novce. Pozdrav i obavezno idi kod lekara da ti pogleda te bradavice, možda ti preporuči nešto da ti pomogne. Pokušaj i da nađeš neku sestru koja ti može pomoći - ovde u Nišu ima sestri koje rade u porodilištu ali rade i "privatno" da tako kažem, obično se one iskontaktiraju preko nekog ko ih poznaje, ona dođe kod tebe kući i izmuze bolje od bilo kakve pumpe, a prija - neviđeno, samo ako možeš da je nađeš....

Prvo, da ti čestitam Rosarium. Želim ti sve najbolje, tebi i Ogiju. Drago mi je što se sve dobro završilo i sada ste najzad zajedno. Ljubi Ogija od mene i Tine.Sada te čekaju nove obaveze i brzo ćeš sve zaboraviti što je bilo na porođaju. Ja sam posle porođaja rekla nikad više ali sada već ne mislim tako. Pumpicu kupi obavezno jer će ti ona razraditi mlečne kanale ako ne može beba. Kasnije ćeš to lakše raiti rukom. Znam kako je i ja provodim dosta vremena u kupatilu izmuzavajući se, danju i noću. Bebac je mnogo sladak, liči na moju Tinu.

Kad ste vec krenule o dojenju, da vas pitam...Da li ste prvih dana po izlasku iz porodilista dojile bebe u neko odredjeno vreme, drzle se ritma, budile ih kad je ``vreme obroka`` ili ste ih pustale da spavaju i hranile ih tek kad one to zatraze? Cujem krajnje oprecne price na ovu temu, od toga da treba pratiti bebin ritam do toga da se potpuno svi pogube i hrane se svaki dan po ceo dan :roll:

Dr Spok kaze da nikada ne treba buditi bebu da bi jela. Valjda... Mada, savjetuje da je budite, kako bi se igrala, da bi manje gundjala nocu... E, sad, sta znam, ne citam detaljno. Moja beba je jos mala sakica...

Jutros sam dobro, a juce mi je bilo samo malo muka... Pojela sam moju omiljenu frutek kasicu od jabuke.
Opet kazem - trudnice - pijte prolom vodu! Fenomenalno cisti mokracne kanale, a to vam je jako vazno.

I hvala mirka, cupko, sp76 i ostali na ohrabrenju :) nadam se da ce uskoro proci...

Kad ste vec krenule o dojenju, da vas pitam...Da li ste prvih dana po izlasku iz porodilista dojile bebe u neko odredjeno vreme, drzle se ritma, budile ih kad je ``vreme obroka`` ili ste ih pustale da spavaju i hranile ih tek kad one to zatraze? Cujem krajnje oprecne price na ovu temu, od toga da treba pratiti bebin ritam do toga da se potpuno svi pogube i hrane se svaki dan po ceo dan :roll:

Ja svog sina nikad nisam budila da jede. Pretpostavljala sam kako bi meni bilo da me neko probudi i ono hajde da jedes a meni se spava :) Medjutim on se sam budio kao sat u odredjeno vreme. Salila sam se da meni sat i ne treba kad imam njega. Retko ali bas retko se desavalo da ono zaglavi sa spavanjem i tad sam se pitala sta da radim. Ali to je bilo mozda dva tri puta. Deca rastu i kad spavaju a ne samo kad jedu.

Vidis da polako i te mucnine prolaze...
Verujem da lepo pise u knjigama, samo me zanima kako je to i u praksi :).
Sa jedne strane mi deluje surovo a sa druge sasvim logicno ako bebu treba nauciti i steci ritam kako bi se nocno hranjenje polako izbacivalo...

Ma, malo mi je to kontradiktorno. Ako kaze - ne budi je da bi jela, daj joj (bebi) kada je gladna, ne trpaj je na silu, a da je budim da bi se igrala i da bi je izmorila da prespava noc. Mislim, meni odgovara da beba spava nocu, jer ja volim nocu da spavam.
A inace je uzasna greska kad se mali bibi probudi nocu gladan, da ga razigravas i pricas mu. Jok. U mukloj tisini mu das da jede i nazad u krevetac.

Sad, nemam iskustvo (imacu ako Bog da od septembra), ali citam dr. Spoka, imam onu veeeeeliku zutu knjigu... AKo nekome nesto otamo treba, mogu da gvirnem.

Tamara, hvala puno!! Pade mi na pamet, mozda nam se Ognjen i Tina sretnu negdje na moru, pa se zaljubu jedno u drugo:heart: Inace, kako ti ide, kako se snalazis?

Vezano za dojenje, ja uglavnom nailazim na informacije da treba dojiti svakih 2,5 ili 3 sata ili cak i cesce kada beba zatrazi i da beba treba da doji barem 15 do 20 minuta, prvo da isprazni jednu siku, pa je onda metnuti na drugu. Tokom noci, da se ne budi, osim ako premasi 4 sata. Bas danas mi rece pedijatar da bebe posle navrsenog prvog mjeseca smanjuju nocne podoje na samo jedan (hureeeej!!!). Medjutim.....pravi zivot je malo komplikovaniji..... Moj malisa moze da spava i do 4 sata, i onda ja isvijestim i krenem da ga razbudjujem da jede i stipkam i krenem da ga presvlacim i stavljam mu malo hladne vode na celo i dodirujem mu nosic (sve savjeti iz knjiga) i nista :confused: On bude totalno komiran. A i kada pocne da siki, uspava se posle pet minuta aktivnog sisanja, a sve ostalo je: lijepo mi je na siki, nemojte me dirati, a ja cu svaki minut da gucnem pomalo. Tako da cesto on uopste nema 8 podoja u roku od 24 sata, bar ne onih kvalitetnih u trajanju od 15 minuta. Nadam se da ce ga brzo proci ta faza lijenosti u jedenju.....

Devojke evo mene posle duzeg vremena, prvo da cestitam Rosarium i puno poljubaca za Ogija...a sada moje novosti, ja sam se porodila 24. u Frontu i dobila jednu prelepu devojcicu, Andjeliju, a i veliku (4 kg i 56 cm).. Sto se porodjaja tice super sam prosla, porodila sam se prirodno, jedino sto su me dan pre toga primili sa kontrakcijama na 4 minuta, medjutim kada su videli da je beba preko 4 kg, dali mi bensedin i baralgin i ostavili za nedelju, ali se ne zalim s obzirom da ekipa od te veceri je bila uzasna, nisu znali kako treba ni color dopler da pogledaju, tako da su me u nedelju porodila dva super lekara i jedna mlada babica, koja stvarno zna svoj posao. Inace porodila sam se iz dva napona i jedan napon za epiziotomiju, a disanje koje sam ucila na vezbama mi je bas pomoglo... Ono sto me je zeznulo je to sto su me u subotu spremili za porodjaj, a posle odustali tako da nisam nista jela niti pila vodu pa sam kolabrirala kada sam trebala prvi put da ustanem, ali cim sam primila glukozu bila sam ok... bas se raspisah..kissic devojke;)

Amos, i ja tebi cestitam!! Drago mi je da je sve dobro proslo. Nek su nam ziva i zdrava djecica! Ljubi malu Andjeliju i posalji nam slike.
A da vas pitam, zene, hocemo li da se pojavimo i na temi Saveti o bebama? Ja imam gomilu pitanja koja se svaki dan sve vise povecava :roll:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back