YouBetterStop
Primećen član
- Poruka
- 757
evo ti snezo malo detaljnije...Zasto mi to ovde niko ne pominje??!!! Posto sam u 21 nedelji,jel kasno sad za to? Meni je dr na uz u 3 mesecu merio bebine organe,i debljinu vrata,ili tako nesto,i bilo je ok. Ovde sam citala da to merenje vrata ima funkciju slicnu amniocentezi (mozda nisam pravilno napisala),tj. da se i na taj nacin mogu otkriti neke promene i videti da li je sve uredu? Mozda gresim,al cini mi se da je dosta vas iz BG a,i nekako sve ste,manje vise,bile na istim pregledima,radile neke analize i testove,koje ovde skoro niko ne pominje!?
DOUBLE – TRIPLE TEST
(Skrining majčinskog seruma)
ISPITUJE – rizik od Down-ovog sindroma i defekta neuralne cevi kao i od spine bifide ili anencefalije.
KAKO – uzima se krv majke i analizira se a-fetoprotein (AFP) i ostali markeri koji pokazuju povećan rizik od Down-ovog sindroma.
Kada se analize iskombinuju sa starošću majke dobija se stepen rizika.
Žene sa rizikom većim od 1:250 se obično upućuju na amniocentezu.
KADA – od 16-18 nedelje.
RIZIK – nema rizika.
RUTINSKI? Vrši se u mnogim bolnicama. Neke ga vrše samo za žene stare od 35 do 40 godina.
i da, merenje nuhalne brazde (na vratu) je ultrazvucni marker koji moze da da sumnju na daunov sindrom. procena rizika je pouzdanija ako se radi i genetski skrining - double test.
,i ne moze da udje samnom jos neko,npr mm,mama,drugarica... Tako da cu sa mm ici sutra do njega,na 4D,pregled...i da vidimo kog je pola ovo malo stvorenje...Videcu sa njim,posle pregleda,oko tih analiza i testova dal treba nesto da radim!? Inace imam 25 godina!
Inace, nije mi se ucinilo, oboje smo gledali u test kao hipnotisani... Pojavila se roza crta posle 10 minuta i jednostavno pobegla :?
ops: Bas je uzasan osecaj kada ne znas da li se u tvom telu desava nesto toliko vazno... Pa, cas jeste, cas nije, pa odletim, pa se spustim...
?