YouBetterStop
Primećen član
- Poruka
- 757
evo ti snezo malo detaljnije...Zasto mi to ovde niko ne pominje??!!! Posto sam u 21 nedelji,jel kasno sad za to? Meni je dr na uz u 3 mesecu merio bebine organe,i debljinu vrata,ili tako nesto,i bilo je ok. Ovde sam citala da to merenje vrata ima funkciju slicnu amniocentezi (mozda nisam pravilno napisala),tj. da se i na taj nacin mogu otkriti neke promene i videti da li je sve uredu? Mozda gresim,al cini mi se da je dosta vas iz BG a,i nekako sve ste,manje vise,bile na istim pregledima,radile neke analize i testove,koje ovde skoro niko ne pominje!?
DOUBLE – TRIPLE TEST
(Skrining majčinskog seruma)
ISPITUJE – rizik od Down-ovog sindroma i defekta neuralne cevi kao i od spine bifide ili anencefalije.
KAKO – uzima se krv majke i analizira se a-fetoprotein (AFP) i ostali markeri koji pokazuju povećan rizik od Down-ovog sindroma.
Kada se analize iskombinuju sa starošću majke dobija se stepen rizika.
Žene sa rizikom većim od 1:250 se obično upućuju na amniocentezu.
KADA – od 16-18 nedelje.
RIZIK – nema rizika.
RUTINSKI? Vrši se u mnogim bolnicama. Neke ga vrše samo za žene stare od 35 do 40 godina.
i da, merenje nuhalne brazde (na vratu) je ultrazvucni marker koji moze da da sumnju na daunov sindrom. procena rizika je pouzdanija ako se radi i genetski skrining - double test.