Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Majceki cestitam,malena je ko med,da je ne ureknem.Svaka cast za ono sto si bila na nogama vec nakon dva sata.Ja sam se porodila u 14:55,a prvi put sam ustala u 2 ujutru i tad sam se onesvestila,tek 24h posle porodjaja mogla sam na kratko da ustanem,a da mi se ne nesvesti.

Ja sam nasla odlicno resenje za spavanje. Inace spavam na boku sa donjom nogom ispruzenom i gornjom savijenom u kolenu i naslonjenom na krevet, dakle malo nagnuta prema napred. Od kad su mi se stomak i grudi povecali u toj pozi ih malo gnjecim s donje strane. E od nedavno sam pocela da stavljam jastuk ispod kolena tako da ostanem na boku stvarno pod uglom od 90° umesto da se nagnem prema napred. Vrlo je udobno.

Kad nocu mali u stomaku bas nece da se smiri ni pod razno probaj da se prosetas po stanu, to ce ga uljuljkati i uspavati (ako tebe skroz ne razbudi ;) ).

A ko za inat udara uvek u besiku, posalje me jedno 3 puta u kupatilo pre nego sto zaspim :) , videce on svoga boga kad izadje! (salim se)

Hipotenuza:
Ja sam nasla odlicno resenje za spavanje. Inace spavam na boku sa donjom nogom ispruzenom i gornjom savijenom u kolenu i naslonjenom na krevet, dakle malo nagnuta prema napred. Od kad su mi se stomak i grudi povecali u toj pozi ih malo gnjecim s donje strane. E od nedavno sam pocela da stavljam jastuk ispod kolena tako da ostanem na boku stvarno pod uglom od 90° umesto da se nagnem prema napred. Vrlo je udobno.

Kad nocu mali u stomaku bas nece da se smiri ni pod razno probaj da se prosetas po stanu, to ce ga uljuljkati i uspavati (ako tebe skroz ne razbudi ;) ).

A ko za inat udara uvek u besiku, posalje me jedno 3 puta u kupatilo pre nego sto zaspim :) , videce on svoga boga kad izadje! (salim se)

Probacu danas to sa jastukom ispod kolena :) :)
A ja sam ti sito nocu redovna bar 2 puta u kupatilu :( ,doduse sramota da priznam nekda po povratku svratim do kuhinje pa malo gricnem :smile: :-D :grin:
Idemo sledece nedelje na kontrolu pa ce mo videti koliko smo napredovali.
U 20 nedelji je decko imao 430gr.kaze cika doca malo je krupniji? :)

To sto dr kaze da je bebac krupniji, nemoj da te plasi, dosta tu zavisi i od samog ultrazvucnog aparata. Nocno grickanje pazi da ti ne pojaca kiselinu, a i da ne pogubis meru, posle se teze skida.

A tek cete da idete u wc, kako beba bude rasla, sve je to normalno, nervira kad si pred porodjaj, jedva se namestis da spavas pa moras opet da ustajes..

mackica ns:
Gura se ogromna igla u stomak da se izvadi plodova voda. Na UZ dr gleda, naravno da ne pogodi bebu; meni je bilo jaaako grozno gledam monitor i vidim iglu kako ide prema glavi moje bebe; on smao viče ne mrdajte, ne mrdajte... Ja ne dišem, ali otkud znam da se mališa neće mrdnuti... Brrr, užas. I posle me jako boleo stomak još tri dana, iako u tom trenutku stvarno ništa ne boli.

Ja sam cula da beba sama bezi od stranog tela tj.od igle. Nisam vadila plodovu vodu. Neko kaze da se to radi kad je trudnica u godinama ili kad je i suvise mlada?! Bas me zanima. To mi onako deluje po malo strasno, pogotovo kad kazu posle toga treba dva, tri dana mirovati.

AMniocenteza je genetska metoda, i najcesce se radi kod trudnica preko 35 godina, radi otklanjanja rizika prisustva Daunovog sindroma. Cim je genetska odredjuje se i pol bebe. Radi se iymedju 16 i 18. nedelje trudnoce, rutinska je, nije bolna vise je neprijatna. Trudnica je inace u specificnom "drugom" stanju i zbog straha od povrede ploda u velikom grcu, to niko ne osporava, pa je cela akcija teza psihicki nego fizicki. Rizik je minimalan, veci je rizik od izlaska na ulicu ili ulaska u gradski prevoz. Boli ubod u kozu jer igla prolazi kroz stomak sve do amnionske tecnosti, uzima se u spric i igla se (kao i od pocetka) prati na ultrazvuku. Probala sam pa znam, i ovu genetsku i isti postupak negde u 36.-37. nedelji trudnoce, ali tada se plodova voda vadi (po potrebi) da se utvrdi zrelost bebe za izlaz u aerobnu sredinu.
Treba mirovati ne zato sto je AC nesto strasno vec da se ne cimaju torbe sa pijace, ne podizu starija deca i slicno. Tih par dana u bolnici zaista nije nista strasno, jer se trudnica kod kuce oseti poletno pa cimne kantu mokrog vesa i eto belaja. Trudnica jedino dobija uputstvo o mirovanju i o unosenju vise vode, i to stvarno nije nikakav bauk da se uradi.
Rezultat se ceka oko 4 nedelje ne zato sto neko nece da kaze ranije vec sto je u pitanju analitika koja toliko traje. Lekar koji vodi trudnocu upucuje trudnicu koja ima razlog da radi AC u specijalisticku ustanovu, gde je potrebno sto ranije zakazati jer su kapaciteti u Bg mali, cela Srbija dolazi a broj setova za analizu koju drzava finansira ne raste srazmerno tome. Moze da se uradi i drugim gradovima (a svi iz nekog razloga zele bas u Bg) i u privatnim klinikama.

Evo ja sam isto radila Ac u 18 nedelji ( zbog godina 36 ),radila sam naprivatnoj poliklinici u BG.
Nisam lezala nakon toga 3 dana,samo sam malo manje setkala.
Igla je bila normalna i zaista su minimlane sanse kao sto Sanja kaze da se povredi beba.
Rezultate sam dobila nakon 10 dana.

Ja da se vratim na ono sutiranje u stomaku. U prvoj trudnoci, moj sin se ritao od neke 16. nedelje, pa sve do porodjaja tako da su letele rucice i nozice na sve strane. stalno sam pricala da cu prvo da ga prebijem cim se budemo videli, ali kad sam videla onaj zamotuljak, nije mi na pamet palo nista drugo sem da ga ljubim i tepam mu.

bonic0206:
Pokusala sam da nadjem odgovor na pitanje ZASTO JE OPASAN VISOK SECER U TRUDNOCI?,ali na zalost,samo se spominje da jeste opasan a nisam pronasla zasto i kako utice na trudnocu i sam porodjaj.Hvala

Trudnice koje imaju dijabetes radjaju jako krupnu decu,tzv "dzinovi na staklenim nogama",koja,iako izgledaju naprednije od novorodjencadi zdravih majki,ustvari su slabija
i potrebna im je veca paznja nego bebama zdravih majki,otuda i taj naziv.Ranije je zenama sa dijebetesom bila zabranjena trudnoca,ali pre par godina je odobrena,ali se vodi kao rizicna.E sad postoji varijanta da zdrava zena u trudnoci dobije dijabetes i mislim da se i takva trudnoca vodi kao rizicna,ali on prolazi posle porodjaja.Koliko ja znam sve trudnice sa dijabetesom idu na carski rez.

Ja sam bila slucaj gestacijskog dijabetesa. nikad pre i posle nisam imala problem sa secerom, trudnoca je po vise pitanja bila visokorizicna i kao takva pod stalnim nadzorom lekara.
Ako trudnica ima povisen secer lekar ce odrediti poseban dijetetski rezim ishrane, bez koncentrovanih secera, belog brasna i slicno uz redovan nadzor, a ako je trudnica vec dijabeticar postoje metode kako se takva trudnoca kontrolise. Naravno, lekar koji je vodi je merodavan.

Evo da javim juce smo bili kod doktora,sada smo u 27 nedelji trudnoce, po UZ u 28 nedelji???
Nesto mi to nije bas jasno ali nema veze.Beba je OK, malo je naprednija i ima 1300 gr.(trebalo bi da ima oko 1000).Uglavnom me doktor stavio na dijetu,nije rekao konkretno sta,osim onog bez slatkisa,cipsa i ostalih grickalica...
Ako neka od Vas zna sta bi bilo dobro da jedem bilo bi super da mi pomogne.Inace ja sam se ugojila od pocetka 9 kg sto je dosta,a ne bi trebalo da predjem 12kg do kraja...A do porodjaja ima jos eeeeeeeeeee...Molim za pomoc i savet.
Da nesmem mnogo da se stkam i uglavnom preko dana lezim a uvece malo prosetam sa suprugom ali to je nista.....
POZDRAV ZA SVE TRUDNICE,ONE KOJE CE TEK BITI ONE STO SUTO PROSLE
LJUB :):):):):

Joj Snezo nisi se ti nista ugojila. Do posle prve nedelje devetog kad sam se i porodila ugojila sam se 22 KG. Bila sam kao tenk! U prvih cetiri meseca sam se gojila puno jednog meseca cak i po tri kg nedeljno. Doktor se bio sokirao. I zabranio masno, slatko, sve sto goji. Jela sam piletinu bez kozice belo meso, voca puno, povrca. Najteze mi je bilo bez slatkisa ja u njima uzivam. Kasnije nisam nesto ni bila puno gladna beba je bila visoko tako da sam stalno imala gorusicu i nije mi bilo do jela. Sad posle 5 meseci mogu s ponosom da kazem da izgledam dobro, ali jedva sam se stesala.

@7sins hvala,super si me podetila za piletinu bez hrskave kozice.....e sad kad se mora,mora se...
Ja sam isto ovisnik o slatkisima,sladoledima.....
Na srecu leto je ima povrca i voca,videcemo kako ce proci javljacu

U trudnoci sam se ugojila 8 kg a strogo sam vodila racuna sta jedem. ALi zato posle... :)

Trudnice, pazite sta jedete preko dana, i nemojte da odolite ideji da nocu posecujete kuhinju, eto samo malo, nece niko da zna.. Od toga bas niko nece imati koristi, davice vas gorusica i osecaj "Sta mi je ovo treblo" a kasnije kg koji teze idu dole nego gore.

Kao i uvek, smirena i zadovoljna mama nosi i radja istu takvu bebu :))

Da li je neko cuo za doktora Gorana Popovica, ginekologa u Beogradu?
Svaka informacija bi mi znacila, posto pokusavam da ga pronadjem. Uputili su me na njega za porodjaj, ali nisu znali da mi kazu ni gde radi.
Ako neko zna, neka mi kaze bilo sta...
Hvala!

Ja se rasturam od voca i povrca svih vrsta, sirovog ili kuvanog sve jedno. Kad ti se nesto gricka a ti udri po jabukama, breskvama, kajsijama, sargarepi, paprikama, krastavcima svezim i kiselim... Kad ti se jede slatko uzmi banane, jesu kaloricnije od ostalog voca ali bolje to nego torta (njam, njam!). Jedi dosta nemasnog mesa, to ti stalno treba zbog gvozdja kao sto i sama znas. Mleko skroz obrano (ako ima da se kupi ono 0,1% m.m.) i bolje kiselo mleko umesto pavlake i sve tako izbegavaj nepotrebne masnoce (kajmak, puter umesto toga sremski sir), jaja barena, nista przeno :( (ah pohovane tikvice, ah przenice!!!), cedjene pomorandze i vocne sokove bez secera (nikako kokakolu i slicne napitke)... Mnogo vode, vode i vode! Meni lagano gazirana lakse klizi, ovu obicnu ne mogu da progutam i ne gasi mi zedj. Nikakvi nocni obroci!!! Nocu se spava!
Ma predpostavljam da otprilike tako i radis.
Ja jedino slatko cemu ne mogu da odolim je sladoled :) ali ne pojedem vise od 2-3 korneta nedeljno. A pizza ce me sahraniti. Ranije sam mogla da prodjem pored nje kao pored turskog groblja a sad nema sanse da joj odolim. Trudim se da ne bude cesce od jednom u 7 dana.
Nikad ne idem u prodavnicu praznog stomaka inace kupim svasta sto ne treba. Jedem jako cesto jer kad sam mnooogo gladna ne mogu da se zaustavim, jedem dok ne pocistim ceo frizider.
Sto manje kuvaj i petljaj po kuhinji jer to samo otvara apetit i razvija mastu.
9kg stvarno nije mnogo ali se cuvaj jer sad se sad sve lakse lepe. Ja sam u prvih 5 meseci jedva navukla 1,5-2kg a sad u sestom skoro svake nedelje po kilo!!! :o :shock: Dosla sam na oko +5 u 26 navrsenih nedelja.

I ja sam juce bila na pregledu (ali ne i na ultra zvuku). Bepcu je glava jako nisko pa mi je dr. naredila mirovanje :( . Hteli smo da odemo krajem meseca na mini odmor od 4 dana. Zaboravih onako zbunjena da pitam doktorku da li cu moci da putujem. Mozda se bebac malo popne do tada, ko zna, ali karte za avion moramo da rezervisemo i kupimo sada ili nista od svega (posto su low-cost). Nemam pojma sta da radim...

majcheki:
Jao taj 4D ultrazvuk je toliko moćan :D
Bebica se vidi cela, kao da je već rođena i uvijena u neko ćebence, gledali smo je skoro sat vremena, a ona se vrckala i pravila nam čitav šou program :lol:
Vrtela se, pozirala, sisala prstić, rastezala ručice, nožice...

Ovi sa klinike su mi narezali CD sa fotografijama i snimcima bebe, nevrovatno, stvarno neverovatno...
I divno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Neuporedivo sa bilo kojim pregledom do sad...
Vrckava beba je tačno u 15 nedelji i dugačka je 16,5cm i već ima sve, i oči i uši i nosić i prstiće... i sve kako treba (pu,pu) samo što ipak nema pišu :lol: :lol: :lol:

kada se radi taj 4d, ja sam u 20.toj nedelji, a doktorka mi to jos ne spominje

Auu, makice, kako da je ne piješ; obavezno da je piješ bwe!

Stomak se za početak ne vraća kao stomak, nego treba materica da se vrati; ona se vraća ili onim nekim kapima, zaboravih im ime (dobiju se u porodilištu), a prirodnim putem materica se skuplja kad bebac siki:wink:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back