Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Baš mi je žao Rosarium zbog svega što te je snašlo i to baš sada. Nadam se da je samo pesak u pitanju a ne nešto ozbiljnije.
Kad su vaginalete u pitanju to pitanje sam i ja htela da postavim. Poslednji put ginekolog u DZ me je pitao da li imam pojačan sekret i ja sam rekla da imam malo. A čitala sam da je to normalno u trudnoći, sve dok je u nekim granicama i normalne boje. Ona mi je dala da koristim vaginalete jednu mesečno a ako se pojača da dođem da mi prepiše više. Inače ta jedna u ogromnoj kutiji košta mnogo. Ali to nije toliko ni bitno. Ja je još uvek nisam iskoristila jer sam čitala uputstvo i tamo kaže da u trudnoći treba koristiti vaginalete samo ako je baš neophodno. Što znači da nisu baš preporučljive. Što Rosarium kaže iako mi je doktor prepisao ja ipak ne smem da je koristim i izbegavam sve vrste lekova. Htela sam da pitam i svog privatnog ginekologa o tome. Kakvo ste iskustvo imale sa tim?

Ja sam u trudnoci sto se sekreta tice koristila samo povidon jod po preporuci moje doktorke. On je potpuno ne skodljiv i pomaze. Ako doktor kaze da mogu da se koriste vaginalete, onda su najverovatnije ne skodljive, ali.........

Sto se strija tice, ako ce se pojaviti, pojavice se. Ja nisam mazala nista i nisu mi se pojavile. Bitno je da se zdravo hranite (ne treba da jedete za dvoje!!! ni slucajno, samo ce te se ugojiti i zato ce se strije pojaviti) i da pijete jako puno tecnosti tj. obicne vode(nema nista zdravije), recimo najmanje 2l dnevno. Ja sam pila od 3 do 4l. Porodila sam se pre tri meseca, stomak mi se vratio, ponovo imam trbusnjake, mada jos nesmem da vezbam, a pila sam vodu cim sam se porodila. To kazem jer kruze one babske price da ne treba piti vodu posle porodjaja, ostace vam stomak. Kakve gluposti. Objasnite mi kakve veze moze da ima stomak sa time da li sam dehidrirala ili ne!?!

Tamara, javi sta je bilo na UZ! Je l' ides sad na ekspertski ili u dom zdravlja? U svakom slucaju, znaces da li je sve ok (a sigurno jeste). Nego, sad ces znati da li je decak ili devojcica! :) To je tako super... Ja cu da idem krajem sledece nedelje.
By the way, moj bebili se opet oglasio, jutros, na ispitu, kad je jedna devojka izvukla jedino pitanje koje nisam stigla da spremim :)

Vratila sam se sa UZ ali običnog u Domu Zdravlja. Sad mi je lakše jer je rekla da je sve u redu i da ću bebu tek početi da osećam ovih dana.:) Pitala sam za pol ali se beba tako namestila da je okrenula guzu i opet se nije videlo. Izgleda da ne voli da se slika gola. I to je sve što mi je rekla. Za nedelju i po idem na ekspertski pa možda ćemo onda imati više sreće da vidimo.

Molly Bloom šta si uradila na ispitu, jesi li položila? Jeste sada i ti i beba mirnije?

Super! Bas mi je drago da je sve ok, a pol ces videti na ekspertskom, jer tad nije bitno kako se beba namestila u prvom trenutku, jer se gleda pazljivo i strpljivo se ceka da beba zauzme sve moguce polozaje. Ali cudi me sto ne ides vec sad - trebalo bi da je vec od 20. nedelje idealno vreme za to...
E, polozila ja, i to dobila 10 :) A improvizovala sam kao nikad u zivotu :) U svakom slucaju, beba skakuce od srece :) Jedva cekam da je opet vidim, za nedelju dana...

E super, i ja jedva čekam da idem na UZ jer je sada nisam ni videla. Mogu i sada da idem ali tako smo se dogovorile. Možda odem i sledeće nedelje.

Nego, htela sam da vas pitam da li ste imale promene raspoloženja od kako ste u drugom stanju? Kažu da je to normalno u trudnoći. Ja sam bila normalna i sve ok do ove nedelje a onda me nešto uhvatilo da mi se plače za svaku sitnicu i sve me nešto povređuje. Mrzim takva stanja i jedva čekam da prođe. Pretpostavljam da je sve to reakcija na promenu posla mog muža (pa se nekako osećam zapostavljeno). Znam da je glupo ali nekako sam mnogo osetljiva.

Ja sam posljednjih mjeseci odlicno sto se tice raspolozenja, ali u drugom sam stalno plakala i to, ponekad, tako neutjesno, da sam mislila da sa mnom nesto nije u redu i da sam se pitala hocu li uopste biti podobna za roditeljstvo kad se tako osjecam. Onda procitah u jednoj knjizi da su za te promjene raspolozenja krivi hormoni i da su one sve rjedje kako trudnoca napreduje. Srecom, sve to nije dugo trajalo. Tako da, kad god te zadesi, samo se sjeti da to nisi prava ti, i da je prolaznog karaktera - pokusaj da se ogradis od tog osjecaja. Ono sto je bezeze jeste da kazu da se kod onih trudnica koje su bile podlozne promjeni raspolozenja tokom trudnoce (uglavnom) javlja i ta famozna post porodjajna depresija, i to je ono cega se pomalo plasim - rodis dijete i onda places nad njim kao da zalis sto si ga rodila. Aj objasni ti nekome drugom da to nema veze sa tobom, kad ni samoj sebi ne mozes da objasnis!

Ali ja pokusavam da ne mislim na te sablone ponasanja i da se ne zamisljam na takav nacin, i dace Bog da bude sve radosno i kako treba.

Normalno je da si osetljivija, ali moras da razgovaras sa muzem o tome sta osecas i da zajedno to prebrodite, pa ce posle sve biti kako treba. Ako ne razgovarate, moze da se desi i da se emocionalno izolujes da bi se zastitila, pa da se udaljite jedno od drugog... A kad resis realan problem, sitnice ti nista ne mogu ;)

Cestitam Molly Bloom na ispitu, vidis da je bolje cim se opustis, mozda si bila previse napeta bas mi je drago da se zavrsilo:) Ja imam sledece nedelje 2 ispita, trebaju mi za uslov za cetvrtu i jako sam napeta mozda zbog toga nisam ni jednom osetila bebu a 23 nedelja, bas sam se zabrinula:(

Dubanasta tupaja, sigurno je to u pitanju. Ne znam kako to da objasnim i uopste mi nije logicno da beba na majcin stres reaguje mirovanjem, ali meni je bas tako bilo: 4-5 dana pred ispit - tajac! Ja preplasena, vise zbog toga nego zbog ispita, pa onda jos gore... A pre toga i sada opet - bebac hiperaktivan :)
Drzim ti palceve za ove ispite! Sta studiras?

Hvala ti puno, ne mogu da verujem da se zbog toga tako umire, studiram fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju bivsi defektoloski, trudim se ja da ne budem napeta ali nekad je to jace od tebe, pa s jedne strane brinem za bebu a sa druge ispiti pa sam sva ko paralizovana, bar da mogu ko covek da ucim:(

Btw, zaboravila sam da ti kazem, ne brini za uslov, nego skokni do studentske poliklinike, da ti daju potvrdu da si trudna, pa na faks sa tim + zahtev da dobijes status mirovanja - imas pravo na to, traje godinu dana i to vreme ti se nigde ne racuna, nemas nikakve obaveze na faksu, a imas prava da polazes ispite iz prethodne godine, pa i da ides na predavanja ako ti se ide. To je super, ja bih sigurno to trazila da nisam vec prakticno pred diplomom.

Molly ne znam sta da radaim, ostala mi je jos ta jedna godina pa sam mislila da nekako probam da dam uslov za cetvrtu pa da krenem na predavanja, i ovako ne znam sta bih radila kod kuce, a kad pocne drugi semestar i bebac se rodi da idem samo na ono sto je obavezno a da za to vreme neko pricuva bebicu ali ne znam koliko je to moguce, a opet mi krivo da izgubim celu godinu, pre cu moci da se zaposlim sta ti mislis? Koji ti fakultet zavrsavas?

Pa ne znam, trebace ti ta godina. Ovako bi mogla da do januara ocistis godinu, posle ces se poroditi i prvih meseci neces sigurno moci da radis nista u vezi s fakultetom. Onda lepo krenes sledece jeseni i diplomiras u junu 2009. To je odlican tajming, ne mozes bas da rodis bebu, a da zavrsis faks u isto vreme kao da se nista nije desilo :)
Ja sam na filoloskom - opsta knjizevnost i teorija knjizevnosti.

I ja sam bila super raspoložena sve do sada i bilo mi je drago što nisam zapadala u te promene raspoloženja karakteristične za trudnoću ali sada sam nekako izgubila samopouzdanje. Znate kako je, počinješ da se osećaš debelom, pa onda razmišljam kako me čeka godinu dana provedenih u kući sa bebom po ceo dan. Znam da to treba da mi bude nešto najlepše ali razmišljam kako ću se zatvoriti i jedini posao će mi biti oko bebe a mm se normalno nastavlja život. Sada je i prešao na novi posao i ima dosta dodira sa medicinskim licima a znate kakve su med. sestre. Priča mi kako su ga juče dočekale sestre u Domu Zdravlja i sa vrata pitale da li je oženjen, pa šteta što jeste, što se tako mlad oženio i kaže da su jako slobodne za zajebanciju. Znam da je kod mene proradila ljubomora i ne želim da mu to pokažem.

Dubanasta tupaja ne brini što ne osećaš bebu. Ni ja je još uvek ne osećam i lakše mi je od kako mi je dr rekla da je to normalno i da ću tek početi. A kad se beba bude rodila ne verujem da ćeš u početku imati vremena ni za učenje ni za odlazak na fakultet zato ti je najbolje da tada zamrzneš godinu.

Molly Bloom, odmah sam u tebi prepoznala nekog književnika.

Tamara, nemoj tako da razmisljas. Kako bre godinu dana zatvorena u kuci?! Mozda prvih mesec-dva, dok dodjes sebi, a na leto - pravac na more! :) Idealno vreme da bebac nauci da pliva. Mi imamo toliko planova i pricali smo sa doktorkom o tome i sve moze! Ako ti muz nema vremena, mozes sa drugaricama u setnje, sa ili bez bebe, kako kad. Ja planiram da bebicu potpuno integrisem u svoj drustveni zivot :)
Pokusaj da ukljucis muza u sve sto osecas. I ne znam zasto bi krila ako si ljubomorna? To je normalno i ne moze ti se zameriti sto se tako osecas, pogotovo sad, a i on te izaziva, moras priznati. Pricaj sa njim...
Sto se fizickog izgleda tice, ti si ovde ta koja jos uvek nosi svoje stare pantalone :) A i smrsaces posle brzo. Samo se oslobodi te ideje o zarobljavanju u kuci, to je stereotip i to - kao i vecina - nema veze s mozgom :) Opusti se...

I ja sam bila super raspoložena sve do sada i bilo mi je drago što nisam zapadala u te promene raspoloženja karakteristične za trudnoću ali sada sam nekako izgubila samopouzdanje. Znate kako je, počinješ da se osećaš debelom, pa onda razmišljam kako me čeka godinu dana provedenih u kući sa bebom po ceo dan. Znam da to treba da mi bude nešto najlepše ali razmišljam kako ću se zatvoriti i jedini posao će mi biti oko bebe a mm se normalno nastavlja život. Sada je i prešao na novi posao i ima dosta dodira sa medicinskim licima a znate kakve su med. sestre. Priča mi kako su ga juče dočekale sestre u Domu Zdravlja i sa vrata pitale da li je oženjen, pa šteta što jeste, što se tako mlad oženio i kaže da su jako slobodne za zajebanciju. Znam da je kod mene proradila ljubomora i ne želim da mu to pokažem.

Dubanasta tupaja ne brini što ne osećaš bebu. Ni ja je još uvek ne osećam i lakše mi je od kako mi je dr rekla da je to normalno i da ću tek početi. A kad se beba bude rodila ne verujem da ćeš u početku imati vremena ni za učenje ni za odlazak na fakultet zato ti je najbolje da tada zamrzneš godinu.

Molly Bloom, odmah sam u tebi prepoznala nekog književnika.

Kao sto rece Molly, ti jos uvijek nosis staru garderobu. Lol, nosim je i ja, ali samo pantalone na uckur i siroke suknje, farmerke nisam obukla tri posljednja mjeseca.
Vidi, mozda sam ja blesava, ali bi trebalo da nastavim da radim mjesec dana nakon porodjaja, 4 sata dnevno i to od kuce i + planiram da upisem postdiplomske koje cu vjerovano zavrsiti sljedeceg milenijuma, ali eto.......
Uz to, mi cemo dobiti bebice polovinom februara, i taman kad malo ojacaju doci ce i proljece i onda pravac setnja.
I ja bih pokazala na neki nacin muzu da mi nije svejedno, nista burno, ali tek toliko da mu stavis do znanja da si trenutno osjetiljiva na te stvari. Ma, sigurno je on dovoljno pametan i nece ici za nekim fuficama. Nema potrebe da brines.

Joj Tamara mani se gluposti..Neka on samo prica...znas kako kazu ker laje vetar nosi...
Pa ti nisi debela ni ti niti jedna trudnica to sto ti nosis u sebi jedan nov zivot treba da te zanima ,a kako jega ko docekuje netreba da te uzbudjuje. Ja sam isto imala vazda promene raspolozenja u trudnoci....to je drugo stanje devojke to i same znate.A super sto Vam bebe lepo napreduju i sto VAm trudnoca dobro ide pa morate da imate i vecu garderobu...

Hvala devojke na rečima ohrabrenja i podrške. Stvarno mi mnogo znači. Čak me nasmejalo ovo Molly Bloom "Sto se fizickog izgleda tice, ti si ovde ta koja jos uvek nosi svoje stare pantalone".:)

Rosarium, super je što te beba ne sprečava u nameri da upišeš postdiplomske. I ja sam nešto o tome razmišljala. Samo sam se nešto u poslednje vreme ulenjila, moraću malo više da se aktiviram. I planirala sam da na proleće naučim da vozim rolere pa pravac Ada sa bebom u kolicima. Ako ima još zainteresovanih neka se jave.

Zdravo devojke, evo jedne mame dvoje dece, pa pitajte sve što vas interesuje, svako ima svoje iskustvo na istu temu, pa možda pomogne nekom!
Inače, što se tiče kilaže, ja sam se u prvoj trudnoći ugojila 30kg, i vratila se na staro posle god. dana od porođaja, a sa drugim 40kg, i još imam 10kg viška, ali i dasu od 20 meseci..

dsc00995pi0.jpg

Samo polako, vidite ovu moju mladu damu sa razbijenom bradom, nju nije briga što je zdrava i prava rođena;-)
Inače, ja sam veću osetljivost i promene raspoloženja imala samo u drugoj trudnoći, i uopšte obe sam doživela različito:)

Tamara 1 ne brini meni se to isto desava, promene raspolozenja, preosetljivost, bude tesko kad pomislis da se njima nista ne menja mnogo u zivotu da prakticno nastavljaju tamo gde su stali a da si ti ta koja ce stalno morati oko bebe, ali pocni da gledas sebe, sto se tice kilaze to ces brzo povratiti, beba ce ti pomoci...umeju oni cesto tako da se pohvale ali veruj mi ti si mu najvaznija:)

Videla sam pre neki dan opsirnije na b92. Kao, bice 100% plate, deciji dodatak ce se placati jednokratno i sve tako tra-la-la :( Nece ukinuti pdv, jer ima roditelja koji mogu da placaju, pa da se slucajno ne pomogne i njima...

Da, da, kako da ne!!! Pre dve tri nedelje su povecali kriterijume za deciji dodatak, odnosno smanjili iznos po clanu domacinstva, tako da smo mi ispali sa liste, a primamo minimalac! Neznam ko tu koga laze, ili ko koga obmanjuje. Oni nas ili mi sami sebe. Ako mozete da izdrzavate decu bez icije pomoci onda ih radjajte, u suprotnom, Bog nek vam je u pomoci.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back