Kutak za trudnice

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zdrava ishrana značajna i za trudnicu i za dete

Zdrava ishrana vrlo je značajan deo trudnoće, pa čak iako se velikom broju trudnica u tom periodu ukus za hranu promeni i često požele neku određenu vrstu hrane, postoje pravila za zdravu ishranu koja mogu pomoći.
Tokom trudnoće potrošnja određenih hranjivih sastojaka u telu se poveća i zato je potrebno da ih trudnica u tom periodu unese sa hranom što više.

Ishrana trudnica
Ginekolozi kažu da je folna kiselina vrlo važna već na samom početku trudnoće i najbolje je da se preparati sa folnom kiselinom uzimaju i nekoliko meseci pre nego što žena želi da zatrudni.
Folna kiselina se može uzimati u obliku tableta, a najviše je ima u tamnozelenom povrću.
Na njen značaj ukuzuje podatak da nedostatak folne kiseline može dovesti čak i do pobačaja, prevremenog odvajanja placente i manje težine novorođenčeta.

U tom periodu obavezna je i kontrola gvožđa jer ga telo troši dva puta više nego obično.
Nedostatak gvožđa često je povezan sa neprilagođenom težinom u trudnoći.
Gvožđe koje dobijemo iz hrane životinjskog porekla ima prednost u odnosu na hranu biljnog porekla. Uprkos tome, ako dođe do nedostatka gvožđa, stručnjaci preporučuju da se nadoknadi tabletama.

Ženama koje su pre trudnoće bile vegetarijanke preporučuje se da konzumiraju hranu koja će nadoknaditi hranjive sastojke koji se nalaze u mesu, a takođe da u ishranu uključe veću količinu mlečnih proizvoda.
Za nadoknađivanje vitamina B12 treba izabrati kombinaciju tog vitamina i folne kiseline.

Nutricionisti ukazuju na činjenicu da potpuno odricanje hrane životinjskog porekla (jaja, mleko i mlečni proizvodi) može štetiti razvoju deteta i da je zato bolje da se u trudnoći potpuno odrekne vegetarijanstva.
Kalcijum i vitamin D važni su za formiranje kostiju i za rast embriona zbog čega se preporučuje dodatni kalcijum u obliku tableta, jer će tu dodatnu količinu moći da crpe dete.
Pedijatri ukazuju da usled nedostatka kalcijuma dete u kasnijem periodu razvoja može imati problema sa zubima i osteoporozom.
Trudnicama se preporučuje što veći unos voća i povrća, najmanje tri dnevna obroka jer su odličan izvor vitamina A i C.
Vitamin C, koji se nalazi u brokulama, kupusu, paprici, krompiru, spanaću, grašku, paradajzu, narandžama, dinjama, grejpfrutu, pomaže telu pri apsorpciji gvožđa iz hrane, a zelena paprika, šargarepa, krompir i brokule će sa zalihama vitamina A pripomoći rastu zdravih ćelija i trudnice i deteta.

Po pitanju količine unosa hrane, lekari preporučuju da ta količina u prva tri meseca trudnoće bude ista kao pre nje, jer tada embrionu za opstanak i razvoj treba minimalna količina energije.
U četvrtom mesecu trudnicama se preporučuje da povećaju unos energije za 200 do 300 kilo kalorija, a glad koja će se pojaviti u tom periodu može se utoliti malim obrocima između glavnih obroka.

Izvor: TANJUG

Krv se proverava svakog meseca,kao i urinu secer i proteini.Kako ste nam danas,ti i maki?

Ja vala nemam zivaca ni volje da to proveravam svaki mesec... :dash: a i moj lekar mi rece da to radimo na 2 meseca i eto nek tako i bude... :ok: ali se makar za svoju krvnu sliku ne brinem, jer je uvek bila super! :mrgreen:

Mi smo super! Sve se tripujem da me je danas sutnula ko vola, i to sa obe nogice, kao galop sam osetila i bas je bilo cudno :eek: :mrgreen: a onda mi se u 20h prijeo sladoled, pa odem to da kupim pa kupim mali neki a umesto sladoleda smrznute jagode i slag! :super: :heart: bas smo lepo jeli... :cmok:

Neznam detalje. Žive na drugom 300km daleko i nismo nešto mnogo bliski, pa i kada sam ih videla posle toga nisam htela da pitam i otvaram rane. Važno je da su sada OK, imaju devojčicu od 2 godine, stanje se sredilo.

Da da, ne treba otvarati te rane... i eto srecni su sad! To je najbitnije! :heart:

J
a onda mi se u 20h prijeo sladoled, pa odem to da kupim pa kupim mali neki a umesto sladoleda smrznute jagode i slag! :super: :heart: bas smo lepo jeli... :cmok:

I meni se strasno jede sladoled, ali posto sam bila bolesna nisam htela da ga jedem, a i sad se bojim da bi mi grlo odmah otislo... Inace, meni je muka stalno, odnosno ujutru i uvece. Za vikend sam povracala katastrofa... Sta god sam pojela povratila sam. Onda sam u nedelju za rucak odlucila da jedm sporije. Bilo mi je muka, ali nisam povracala posle toga. I pritisak mi je malo nizi...

Meni je receno da nije dobro kupovati bebi nista unapred, pa ja necu nista ni kupiti...
Ja sam u 9 mesecu, tamo negde pred termin kupila osnovne stvari, a to je krevetac ( kupili svekar i svekrva) , kolica ( kupili moji roditelji ) stvari za iznosenje i kozmetiku za bebu. Nisam htela da me nesto saceka nepripremljeno. Krevetac je moj uzic namestio dok sam bila u porodilistu.
Moja mama se vodila tom izrekom kad je mene rodila. Govorili su joj da ne valja nista da se kupuje, i da ce rodjaci koji budu dolazili donositi odecu i sl. I tako moja mama ode u porodiliste samo sa 1 odelcetom. Kada se vratila kuci, svi koji su dolazili su donosili pare, tako da je cale trcao da kupi stvari jer nije imala bukvalno u cega da me presvuce...

Drage moje ne budite sujeverne, mm i ja živimo sami i nismo mogli da očekujemo da će neko umesto nas da kupuje stvari za bebu. Otišla sam u porodilište a da sam imala apsolutno sve što mi je bilo potrebno kod kuće... Obezbedite na vreme stvari za bebu, posle nećete imati vremena.. a zašto bi morali da oblačite detetu ono što je neko drugi birao a vama se na primer ne dopada?

Meni je samo krevetac bio spreman. Imam takvu rodbinu i komšiluk da su me pitali šta da mi kupe, ja sam imala slobodu da im kažem, a i imam poverenja u njihov ukus. Naravno kasnije smo dobijali stvari koje nam se uopšte nisu sviđale. Uz to imam muža koji uma sve lepo da kupi, čak je išao po grudnjak za doilje. Pogodio je broj iz prve.

Drage moje ne budite sujeverne, mm i ja živimo sami i nismo mogli da očekujemo da će neko umesto nas da kupuje stvari za bebu. Otišla sam u porodilište a da sam imala apsolutno sve što mi je bilo potrebno kod kuće... Obezbedite na vreme stvari za bebu, posle nećete imati vremena.. a zašto bi morali da oblačite detetu ono što je neko drugi birao a vama se na primer ne dopada?
Kad ste vi poceli sa kupovinom?:kiss: za vas troje

S obzirom da sam radila do kraja sedmog meseca, tek kad sam otišla na trudničko počeli smo sa kupovinom. Nije to ništa mnogo, krevetac, posteljinice, benkice, pelene, koritance, malo kozmetike i mislim da je to bilo to.. Nismo kupovali tonu stvari jer bebe to očas prerastu...
Ali za sedam dana i to laaagano, može sve da se pokupuje... Svakog dana po malo :)

S obzirom da sam radila do kraja sedmog meseca, tek kad sam otišla na trudničko počeli smo sa kupovinom. Nije to ništa mnogo, krevetac, posteljinice, benkice, pelene, koritance, malo kozmetike i mislim da je to bilo to.. Nismo kupovali tonu stvari jer bebe to očas prerastu...
Ali za sedam dana i to laaagano, može sve da se pokupuje... Svakog dana po malo :)

Ma da,ja cu isto krajem sedmog meseca da pocnem,bas juce sam pricala sa mamom,ona kaze nevalja unapred,ali se ipak slozila samnom da od sedmog pocnemo :mrgreen: jer nemoze sve odjednom da se nadje sto bi ti se svidilo,bar je tako kod mene,da,nesto od osnovnih stvari sto mu je potrebno prvih dana,da imas sta da mu obuces,kao i soba da mu se sredi,od grejac flasica,flasice,itd a one vece od kolica itd to tek kasnije,kad se rodi.:cmok:
Kako se ti osecas?

I meni se strasno jede sladoled, ali posto sam bila bolesna nisam htela da ga jedem, a i sad se bojim da bi mi grlo odmah otislo... Inace, meni je muka stalno, odnosno ujutru i uvece. Za vikend sam povracala katastrofa... Sta god sam pojela povratila sam. Onda sam u nedelju za rucak odlucila da jedm sporije. Bilo mi je muka, ali nisam povracala posle toga. I pritisak mi je malo nizi...
Kako sa osecas danas?Znas ja sam se na pocetku radovala mucninama i kad god sam povracala,bilo je tesko to pregurati ali cula sam da kad su prisutne mucnine to je znak da je sve normalno,tj da je sve u redu sa bebom,a ja sam po prirodi plasljiva,uvek veliki panicar:roll:
Nadam se da ce kod tebe uskoro prestati:cmok:

ja moram da se pohvalim da sam kupila svoje prve trudnicke pantalone pre neki dan.....i super su.....

za bebu vec imamo skoro sve od krupnih stvari krevetac, kolica, nosiljku.......
jos nista nismo preneli kod nas....prvo sam mislila da sve sto treba kupimo novo ali su me svi ubedili kako je to besmisleno.....

Poslednja izmena:
Kako sa osecas danas?Znas ja sam se na pocetku radovala mucninama i kad god sam povracala,bilo je tesko to pregurati ali cula sam da kad su prisutne mucnine to je znak da je sve normalno,tj da je sve u redu sa bebom,a ja sam po prirodi plasljiva,uvek veliki panicar:roll:
Nadam se da ce kod tebe uskoro prestati:cmok:
Muka mi je bilo jutros strasno. Ali sada mi je dobro. Stomak me i dalje boli cesto...
U prvoj trudnoci uopste nisam imala mucnine, jedino kad sam vec imala veliki stomak, od 7 meseca, onda mi je bilo muka kad se prejedem, a jela sam kao sumanuta. Sad ne mogu ni da jedem. Pogotovo masnije.

ja moram da se pohvalim da sam kupila svoje prve trudnicke pantalone pre neki dan.....i super su.....

za bebu vec imamo skoro sve od krupnih stvari krevetac, kolice, nosiljku.......
jos nista nismo preneli kod nas....prvo sam mislila da sve sto treba kupimo novo ali su me svi ubedili kako je to besmisleno.....
Ja jos nisam kupila trudn odecu,nakupovala sam neke farmerice i trenerkice,jer sve one stare pantalone me stezu,moram da ih otkopcam,a hladno mi je posle,kasnije kad mi stomacic bude veci kupicu ,jos je mali :(
Kakav je tvoj stomacic,jer je porastao,:think: zaboravila sam koja si bese nedelja,da se ne vracam...mislim da si dve -tri ned "starija " od mene?:think: Jer vam je to prvo dete?:cmok::heart:

mani se bas vidi stomak....u tunikama izgledam ogromno....do sad sam nosila samo trenerke koje su plitke ali stize zima.....22 nedelja sam....ovo mi je treca trudnoca ali prve dve nisu uspele.....sad lepo guramo....
sve stvari za trudnice su odvratne...sreca je sto se sad nose tunike secene ispod grudi pa moze svasta lepo da se nadje....pantalone su dobre samo u jednoj radnji na novom beogradu sve ostalo je krs nad krsevima....kupila sam jedne a ostale cu da sijem po njima.......koja si ti nedelja?
http://9meseci.blogspot.com/

Poslednja izmena:
mani se bas vidi stomak....u tunikama izgledam ogromno....do sad sam nosila samo trenerke koje su plitke ali stize zima.....22 nedelja sam....ovo mi je treca trudnoca ali prve dve nisu uspele.....sad lepo guramo....
sve stvari za trudnice su odvratne...sreca je sto se sad nose tunike secene ispod grudi pa moze svasta lepo da se nadje....pantalone su dobre samo u jednoj radnji na novom beogradu sve ostalo je krs nad krsevima....kupila sam jedne a ostale cu da sijem po njima.......koja si ti nedelja?
I ja nosim plitke pantalone i trenerke ali zahladnelo je,i moramo misliti na nase bebce :mrgreen: Super je ova radnja,hvala ti,preporucicu sestri!Ja sam danas usla u 19ned :D moracu da odem do pariza,4km sam daleko,ovde gde sam ja nista mi se nesvidja,zamisljaju da su trudnice babe! Reci mi jer ces raditi onaj drugi glavni ultrazvuk,eksperski?On se radi u 22 do 24ned ,bar je tako ovde:think: I jer imas bubuljice po licu ili telu,ili neke druge promene?Kockica imace devojcicu,i pojavile su joj se bubuljice a ti ces imati deckica pa neznam sta se desava u tom slucaju ;) ja jos neznam sta nosim,idem tek za 2ned kod ginekol,tad ce nam reci,ja bi volela decaka i moj muz isto,ali ako bude devojcica volecemo je.:cmok:

ovo je jedina radnja koja ima lepe stvari.....
u cetvrtak idem na dopler....to je valjda to....
meni se javila alergija na preparate protiv strija ali su mi drugarice preporucile bademovo ulje( niko ko je koristio nema ni jednu striju a i na drugim forumima isto kazu) a lice mi je bilo uzasno sada je savrseno isto od bademovog ulja.....tako da se cela mazem....koza mi je super.....

mi smo hteli iznenadenje ali dr nije mogla da izdrzi da nam ne kaze......

ja jednom mesecno vadim krv, krvna slika, gvozdje i secer i analiza urina.....zadnji put su mi se pojavile bakterije u urinu pa sam radila urinokultru ali je nalaz sterilan tako da je sve ok...
jednom mesecno stavljam vaginalete prevencije radi.....
pijem mamavit i grickam flurogal.....
kako je u francuskoj?

potpuno se slazem sa tobom.. mislim,svako ima pravo na svoj izbor,al meni je malo smesno to sujeverje. i mene svi savetuju u smislu ´´nemoj to,to ne valja´´. ovo je moja prva beba i naravno da se radujem i da zelim da bude zdrava i napredna i sto se materijalnih stvari tice, zelim da ima sve novo i lepse nego ostali, i koliko god nas vole rodjaci i prijatelji, znam da bas ne bi volela da bilo ko od njih bira nesto za moje dete. zato cemo sve kupiti i pripremiti unapred...

potpuno se slazem sa tobom.. mislim,svako ima pravo na svoj izbor,al meni je malo smesno to sujeverje. i mene svi savetuju u smislu ´´nemoj to,to ne valja´´. ovo je moja prva beba i naravno da se radujem i da zelim da bude zdrava i napredna i sto se materijalnih stvari tice, zelim da ima sve novo i lepse nego ostali, i koliko god nas vole rodjaci i prijatelji, znam da bas ne bi volela da bilo ko od njih bira nesto za moje dete. zato cemo sve kupiti i pripremiti unapred...

Slazem se:ok: I ja tako mislim!

ja sam pre neki dan kupovala neke poklone za drugaricu koja vec ima bebicu i usput svratila da bacim oko na stvari za trudnice i tako sam se razocarala! jedino sto sam nasla su somotne pantalone na tregere,ima ih u nekoliko boja. sve ostalo mi bas deluje bapski i glomazno. pa necu valjda tolika biti??? ipak mislim da cu kupovati obicne stvari,samo veci broj...:cmok:

kod nas moze da se nadje i super trikotaza koja se lepo siri....jedini problem je kad obucem tuniku i obicne pantalone imam osecaj da mi je stomak go.....
sve plitke pantalone mogu da se preprave u trudnicke tako sto se kod slica i iznad pojasa ubaci parce trikotaze ili streca i lepo se pokrije stomak i nista ne seze..... to je moja sledeca akcija.......prepravka i sivenje......

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back