Ne znam, meni je rutinska stvar barem jednom nedeljno da u garaži gde inače parkiram dok sam na poslu tražim pranje unutra i spolja. Ne volim kad je auto štrokav unutra, to mi je gadnije nego da je prljav spolja. A servise sve radim redovno, a ako posumnjam na nešto da treba i vanredno, odmah idem, jer znam da mnoge stvari koštaju mnogo više ako se zapuste. Volim da apsolutno sve na autu radi savršeno, kao kad je izašao iz fabrike, i ne pitam koliko košta da tako bude.
A što se tiče i same ove teme, moj moto-mehaničar je jednom rekao jednu vrlo pametnu stvar - kad mu neko traži da procenjuje polovan motor, on prvo gleda da li je ulickan, sređen spolja, jer je obično pravilo da onaj ko vodi računa o ljubimcu spolja, taj će na vreme raditi servise i sve ostalo. Retko ćeš sresti nekog ko рicka svog ljubimca svaki dan, a ne menja ulje i filtere redovno. Pedanterija je stvar karaktera, i ona važi obično za sve aspekte održavanja, i vizuelni a i onaj "tehnički".
Imam ja automatik star 20 godina, koji dan danas radi kao prvog dana - barem što se menjača tiče.
Netačno je da star automatik mora nužno da pravi probleme, jer automatik zahteva manjе održavanja nego manuelni. Naravno da ima problematičnih automatika, ali se generalno zna koji su ti od kojih treba begati.