Kupiranje

pas u prirodi....? to je relativan pojam-
sem 3-4 vrste/pasmine (a od lokaliteta do lokaliteta se razlikuju) da poznajem (jos uvek se mogu nazivati psom u prirodi)

Ako ti mislis odredjene rase...koje iz raznoraznih razloga- imaju kraci rep-
ali imaju rep.... rodjenjem im je takav- a ne secenjem..
NPR.
neke rase (ljudi) imaju krace ekstremitete- znaci li to da bi i mi -koji imamo srazmerne ekstremitete nasim potrebama- treba da secemo vrhove prstiju- ili noge da potsecemo- cisto jer neki imaju krace..
Ljudi svakakve gluposti cine psima.. i to nazivaju normalnim..

Pod prirodom sam mislila na mesance koji se radjaju bez repa. A ima ih. Imam jednog u parkicu ispred zgrade, on i njegova sestra su bili jedini stenci u leglu, oboje rodjeni bez repa jer im otac nije imao repic. Nazalost izgleda da je taj "bezrepi" gen previse redak pa je za 6 godina taj muzjak ostavio samo jednog potomca bez repa dok ga nisu sterilisali.
U svakom slucaju hocu da kazem da pasa bez repa ima i bez ljudske intervencije, i u kupiranju repova ja ne vidim neku grozotu.

:
Evo odlucila sam da mu ne secem usi!Onako su mi slatki i lepsa im je faca!!!!!
:heart::heart::heart: srce malo- lepi su prirodno kao upisani- svaki ima neki svoj izraz lica, i neki svoj poseban sarm.. kako zenke drugacije sarmiraju,te face kada prave- kada nesto hoce- pa te "ubijaju pogledom", ja se stalno smejem kada gledam nasu kuju-meni je ona crtani film.. kao neki lek za dusu umornu :heart:

Da nebih citala sve sada posto zurim,samo cu kratko reci o kupiranju.Osim toga sto je po zakonu zabranjeno,inace ne bi trebalo kupirati ni usi a pogotovo ne rep.Jer zasto bi to radili kada,kao sto je vec ovde neko pomenuo,su tako rodjeni.Sto se tice repa,to im je deo kicme i potpuno je besmisleno seci ga jer im on sluzi za odrzavanje ravnoteze.Vremenom se naviknu na zivot bez njega ali ipak je to deo njihovog tela i nije ni malo prijatno bez njega.Zamislite kada bi jednom na svet dosla neka nova rasa koja bi nas ljude udesavala kako im odgovara pa nam seku ruku ili nogu,ili usi...zar se ne slazete samnom?A to dal su smesni ili ne,to je stvar navike.Ako smo navikli da pas ima rep smesno nam je kada ga nema i obrnuto.Ali ja sam cvrsto protiv toga!

Juce sam videla psa od moje drugarice, rota, kome nisu odsekli rep. Ne mogu opisati kako mu ne stoji. Lepo mu rep ne stoji. Izgleda kao da je neciji tudj nakacen na njega. Uopste nije u proporciji sa telom, vidno je manji i stoji uspravno sa vrhom povijenom ka ledjima. Potpuno mi je jasno zasto su im ih sekli kad su stvarali rasu. To jednostavno nije isti pas sa repom i bez. Isto kao sto mi retriver ne bi bio isti bez repa, tako i rotovi izgledaju kao druga rasa.
Mojoj roticki ce definitivno "faliti" rep, posle ovog psa nema sanse da promenim misljenje.

Ma daj, Mackic, meni su taaako slatki... Bokserima, recimo, izgleda kao tudj ali rotovima bas lepo stoji. Vise i ne mogu da zamislim rota bez repa. Ruku na srce, Dragojlo ima problema sa prezentacijom ali stvarno moram da citiram njegov citat nekog treceg:
"Kad ste ih vec napravili selekcijom da budu tako savrseni, sta vise imate da menjate i secete?!" Eto, uradila sam to! I javno sam ga citirala! Sta cu kad je covek u pravu!

Pa ovi na slikama jos mogu i da prodju, ali kako ja da znam kako ce mojoj kuci da stoji rep.
Sto je sigurno - sigurno je.
A i da vas ne zbunjujem, necu ja uzeti stene pa ga odvesti na kupiranje, nego cu da kupim sa vec odsecenim repom.

Ma daj, Mackic, meni su taaako slatki... Bokserima, recimo, izgleda kao tudj ali rotovima bas lepo stoji. Vise i ne mogu da zamislim rota bez repa. Ruku na srce, Dragojlo ima problema sa prezentacijom ali stvarno moram da citiram njegov citat nekog treceg:
"Kad ste ih vec napravili selekcijom da budu tako savrseni, sta vise imate da menjate i secete?!" Eto, uradila sam to! I javno sam ga citirala! Sta cu kad je covek u pravu!

Mimi, Mimi...sta ti se desilo pa da njega citiras!:lol: Nemoj da ga prizivas da se opet ne pojavi.:lol:

Pa ne kazem da nisu smesni ali kao sto sam vec rekla to je zato sto smo navikli da oni nemaju rep.Koliko god da su ruzni pa cak i najruzniji na svetu to je deo njihove kicme i nema sanse da promenim svoje misljenje.A sad ostali kako hoce,to vec nije do mene.

Nisam sve citao pazljivo, ali evo da se i ja oglasim. Imam staforda starog 6,5 meseci, 17.4 sam mu kupirao usi, ja licno nisam za to ali mu usi nisu bile simetricne, jedno je padalo na glavu. Svi su me nagovarali da to uradim i eto uradio sam. Imali smo problema sa anestezijom, uhvatila ga je tek nakon operacije, veterinar je rekao da ce zaspati ali nije zaspao na vreme. Tako da se malo napatio. Ako su psu usi dobre [simetricne] ne treba ih kupirati, moje misljenje. I tek sad mi predstoji pakao, mora da nosi taj fizbajn [ili kako se vec zove], a prilicno je nemiran, sam je skinuo zavoj posle operacije.

Juce sam videla psa od moje drugarice, rota, kome nisu odsekli rep. Ne mogu opisati kako mu ne stoji. Lepo mu rep ne stoji. Izgleda kao da je neciji tudj nakacen na njega. Uopste nije u proporciji sa telom, vidno je manji i stoji uspravno sa vrhom povijenom ka ledjima. Potpuno mi je jasno zasto su im ih sekli kad su stvarali rasu. To jednostavno nije isti pas sa repom i bez. Isto kao sto mi retriver ne bi bio isti bez repa, tako i rotovi izgledaju kao druga rasa.
Mojoj roticki ce definitivno "faliti" rep, posle ovog psa nema sanse da promenim misljenje.

Kako mislis "ne stoji"? Naravno da mu stoji, rodjen je sa repom. Sto neki nisu navikli da vide bas recimo Rota bez repa to je druga stvar, inace to jeste isti pas.. kao pas, samo sto su neki ljudi previse sujetni pa moraju da setaju "savrsene" primerke. Gde je u svemu tome ljubav prema zivotinji? Da ne kazem bezuslovna ljubav? Ne znam ko moze da opravda bespotrebno podvrgavanje zivotinje bolu samo da be nekome izgledao lepse. :o Kako je priroda, ili se vec ukrstanjem odredilo tako treba da bude. Sta da kazu ljudi koji imaju mesance, koji ne podlezu nikakvim kriterijumima standarda? Par puta su mi ljudi rekli dok setamo "Niste joj trebali kupirati usi". Eh, iako nisam to ja uradila niti odobrila osecam se neprijatno jer ipak je na mom povocu. Apsolutno sam protiv bilo kakvog skrnavljenja i menjanja anatomije zivotinja, bez preke potrebe.

... Zamislite kada bi jednom na svet dosla neka nova rasa koja bi nas ljude udesavala kako im odgovara pa nam seku ruku ili nogu,ili usi...zar se ne slazete samnom?

Apsolutno. Jos kad bi neki mogli da u svojim glavama zamene te uloge, da smo mi ta bica koja bezuslovno veruju i vole, i koja bi bez razmisljanja skocila u odbranu svog "gazde" cak i po cenu svojih zivota, bili mi mali ili veliki.. a oni da nas seckaju po "modi" jer nam toboze uvo lepo ne stoji. :roll: Vrhunac samozivosti. :-(

Apsolutno. Jos kad bi neki mogli da u svojim glavama zamene te uloge, da smo mi ta bica koja bezuslovno veruju i vole, i koja bi bez razmisljanja skocila u odbranu svog "gazde" cak i po cenu svojih zivota, bili mi mali ili veliki.. a oni da nas seckaju po "modi" jer nam toboze uvo lepo ne stoji. :roll: Vrhunac samozivosti. :-(

U Bugarskoj zive Karakacani, nacionalna manjina poreklom iz Grcke. Oni imaju pse koji su onako slicni bosanskim tornjacima, srpskim pastirskim psima... Sve u svemu, ovcarski psi sa Balkanskog poluostrva. Razlikuju se po tome sto Karakacani svojim psima odsecaju jedno uvo, ne secam se koje, neki se secaju tog arhaicnog verovanja da tako bolje cuju vuka a drugi su to jednostavno prihvatili i ne mogu da zamisle svoje pse sa oba uveta. Iskrena da budem, ni ja ne mogu da zamislim, recimo, turkmenskog alabaja (inace, jednu od mojih naj, najomiljenijih rasa) sa usima i repom ali to ne menja cinjenicu da ja to svom psu ne bih radila, stavise, kad bih imala uslova da uzmem jednog, striktno bih zahtevala od odgajivaca da mu ne dira rep (posto se usi sek kasnije, kad pas vec dodje kod vlasnika). A svi znaju kakvu narav imaju i kako pozrtvovano vole svoje vlasnike svi molosoidni psi tog tipa, svi ti potomci jermenskih ovcara, i njihovi potomci i potomci njihovih potomaka... Pa tako sve do kratkodlakih molosa i "borbenih" terijera...

Slazem se ja da nam mozda izgledaju pojedine rase smesno ako im ne bi bili poseceni repovi ili usi ali ipak je to njihova priroda i njihov deo kicme.Ali tesko je to iskoreniti.
Mimi:To sa jednim uvetom je stvarno bez veze,zamisli sta sve mi ljudi izmisljamo i radimo nasim jadnim prijateljima koji zive na ovoj planeti sa istim pravima kao i mi.Svasta moze da se vidi,ali vidis za to nisam znala.Glupo:(

Jovan Memedovic snimao dokumentarac o Karakacanima u jednoj seriji pa posle od kadrova iz te i ostalih svojih serija sastavio dvodelni film o psima sa ovih prostora. On ima NO.

U Bugarskoj zive Karakacani, nacionalna manjina poreklom iz Grcke. Oni imaju pse koji su onako slicni bosanskim tornjacima, srpskim pastirskim psima... Sve u svemu, ovcarski psi sa Balkanskog poluostrva. Razlikuju se po tome sto Karakacani svojim psima odsecaju jedno uvo, ne secam se koje, neki se secaju tog arhaicnog verovanja da tako bolje cuju vuka a drugi su to jednostavno prihvatili i ne mogu da zamisle svoje pse sa oba uveta. Iskrena da budem, ni ja ne mogu da zamislim, recimo, turkmenskog alabaja (inace, jednu od mojih naj, najomiljenijih rasa) sa usima i repom ali to ne menja cinjenicu da ja to svom psu ne bih radila, stavise, kad bih imala uslova da uzmem jednog, striktno bih zahtevala od odgajivaca da mu ne dira rep (posto se usi sek kasnije, kad pas vec dodje kod vlasnika). A svi znaju kakvu narav imaju i kako pozrtvovano vole svoje vlasnike svi molosoidni psi tog tipa, svi ti potomci jermenskih ovcara, i njihovi potomci i potomci njihovih potomaka... Pa tako sve do kratkodlakih molosa i "borbenih" terijera...

Mimi interesantan tekst. Sazeto rekla bih, blago receno "Stupid is as stupid does". Uvela bih zakon po kojem bi za svaki (bespotrebno) odstranjen deo tela psa vlasnik morao da se odrekne istog dela svoga tela. Sigurna sam da bi vise nego srecno svi setali pse sa sve dugim repovima i spustenim usima, kako je Majka priroda uredila, svi znamo, ne bez razloga.

Slazem se ja da nam mozda izgledaju pojedine rase smesno ako im ne bi bili poseceni repovi ili usi ali ipak je to njihova priroda i njihov deo kicme.Ali tesko je to iskoreniti.
Mimi:To sa jednim uvetom je stvarno bez veze,zamisli sta sve mi ljudi izmisljamo i radimo nasim jadnim prijateljima koji zive na ovoj planeti sa istim pravima kao i mi.Svasta moze da se vidi,ali vidis za to nisam znala.Glupo:(

Samo po sebi tesko da ce se iskoreniti, jer zakonodavstvo u Srbiji kasni po mnogo cemu. Nadajmo se da cemo docekati i taj zakon o zabrani kupiranja usiju i repova. :)

Samo po sebi tesko da ce se iskoreniti, jer zakonodavstvo u Srbiji kasni po mnogo cemu. Nadajmo se da cemo docekati i taj zakon o zabrani kupiranja usiju i repova. :)

Taj zakon bi trebalo da je vec donesen samo sto ga je tesko sprovesti.Ali definitivno im ne treba seckati ne jedan deo njihovod tela,pogotovo ne rep.

Back