Kupiranje

Ljudi, o cemu mi ovde diskutujemo kad prema statutu FCI cija je clanica i KSS, kupirani psi ne bi smeli cak ni da se izlazu a oni kod nas odnose prvake rasa, CACeve, CACIBe... Apsolutno sam ogorcena ali bojim se da tu cak ni gomila pojedinaca tesko da bi mogla nesto da promeni. Jedino da se pokrene neka peticija ili tako nesto.

ja mislim da nekim psima lepše stoje kupirane uši ali ja kad bi imala psa kojem trebaju da se kupiraju uši nikad to ne bi uradila!to mi je skroz nehumano.a što se tiče kupiranja repa ni sa tim se ne slažem jer im rep pomaže u držanju ravnoteže i njime ispoljavaju svoja osećanja...

da li je istina da pas koji ima nekupirane uši može lakše da dobije infekciju ušiju nego onaj pas kojem su kupirane?neki kažu da je to tačno neki kažu da nije pa me zanima šta je istina?

Nebuloza! :thumbdown: To su izmislili snobovi kojima pas služi kao statusni simbol i hteli bi da izgleda opako ili kako već pa im treba izgovor. Uz redovno održavanje higijene nema razlike. Štaviše, neke rase kojima se uši prirodno ispravljaju su jako sklone infekcijama, npr. škotski terijeri.

I verujte mi, ljudi, asistirala sam mužu pre par dana na kupiranju ušiju jednom štenetu staforda, ono je jadno i u totalnoj narkozi kukalo. A ona stega kojom se obeležava dokle će da se seče izgleda kao neka minijaturna sprava za mučenje. Inače imam prilično jak želudac kad je u pitanju hirurgija ali u toku te operacije mi se nekoliko puta slošilo. Ali morala sam da ostanem jer muž nikad pre nije kupira stafove, samo dobermane i boksere a nije znao kako i koliko da odseče. I iznenadio se koliko im je tvrđa i deblja koža. I koliko ih je teže uvesti u narkozu. Ne znam, nadam se da će ubuduće moći i sam, da mu ja neću više trebati.

Ja moram da kazem da ipak mislim da se psima koji imaju opustene usi cesce javljaju upale kada krenu vrucine i sparno vreme. Sto duze i dlakavije usi to je veca verovatnoca da ce se upaliti, tj oko takvih usiju treba obratiti vise paznje nego da su tanke i uspravne. E sad posto vecina pasa kojima se usi seku i ovako imaju tanku usnu skoljku i ne bas mnogo dlake mislim da to njima i ne cini mnogo razlike da li ce im usi biti uspravne ili obesene.
Meni je to kupiranje usiju surovo i veci broj pasa sa time izgleda mnogo ruznije, a neki mi izgledaju kao da imaju dva kratera na glavi, odvratno!
Za repove mi nije tako strasno, ranije su mi bile smesne ove rase kojima se inace seku repovi sa repovima, ali se sada polako navikavam. Videla sam i kokera sa repom, uopste ne izgleda tako bezveze kako je neko rekao ranije.

Ostaje još da vidimo repatu pudlu i imamo kompletirau kolekciju. :lol: Meni samo na bokserima repovi izgledaju kao tuđi, rotovi su mi čak i slatki... Činjenica je da neke rase gube svoj karakteristični izraz ako im se uši ostave ali da ne citiram ponovo... Da ne prizivam... :mrgreen:

Aha, ostavlja im se oko 1/3. Nemci su već razrađivali neke planove kako bi to trebalo da izgleda pošto su oni mnogo "zeleniji" od Francuza, ne znam je li Francuska kao matična zemlja promenila standard u skladu sa opšteprihvaćenim evropskim trendom protiv kupiranja.

ja moram da pitam u ime svoje drugarice, ona ima stene staforda, ja mislim, i cvrsto je odlucila da joj je ruzan sa usima, a stvarno je klempa, srce moje, zove se Paja. e, moje pitanje je gde moze da obavi kupiranje usiju i repa, a da je ne oderu, naravno mislim na Beograd i okolinu

Stafordima se ne kupiraju repovi a što se tiče BG i okoline, na fakultetu, na katedri za hirurgiju odlično rade a nisu ni skupi. I zbog tog kupiranja se i prenose geni klempavih pasa, onih koji nemaju ružino uvo ili samo 1/3 preklopljenu. Kad bi se manje pasa sad kupiralo, manje njihovih potomaka bi kasnije moralo da se kupia ili diskvalifikuje.

Imam samo jedno pitanje,jel kasno da se u 6 mesecu kupiraju usi.Imam staforda i zeleo bi da mu kupiram usi.Ali ne znam kako.Ako nekog ne mrzi neka mi napise kako se to radi i koliko traje traj proces posle kupiranja i sta se sve radi stenetu.poozzz P.S.Hvala unapred.

saznala sam da je staford u stvari mesanac staforda - Paja je stvarno sladak, ali je definitivno jako malo povukao na staforda. Ima izduzenu njusku, sav je nekako duguljast i visok, vise mi lici na nekog pticara, pa prema tome joj savetujem da ne maltretira kuce bezveze i da mu sece usi. Jeste klempa, ali i to mu daje neku draz

Imam samo jedno pitanje,jel kasno da se u 6 mesecu kupiraju usi.Imam staforda i zeleo bi da mu kupiram usi.Ali ne znam kako.Ako nekog ne mrzi neka mi napise kako se to radi i koliko traje traj proces posle kupiranja i sta se sve radi stenetu.poozzz P.S.Hvala unapred.

Kupiranje ušiju se radi sa 4 meseca jer vlasnici u tom uzrastu svakako dodaju više kalcijuma u hranu zbog menjanja zuba. Sam zahvat je jako krvav a svako uvođenje u narkozu, bez obzira na iskustvo hirurga koji radi, nosi sa sobom ogroman rizik. Stafordi jako teško ulaze u narkozu i vrlo brzo se bude iz iste, uši su im u najboljem slučaju nedelju dana previjene dok lepo srastu rane i posle toga je organizmu neophodan dodatni kalcijum (a uz njega i vitamin D da bi mogao da se resorbuje i fosfor da se ne bi narušio balans u organizmu) da bi uši mogle da se podignu. Sad, u ovom uzrastu si zakasnio ako si hteo neku normlnu, prosečnu dužinu za stafa, sad bi eventualno mogle da se skrate skroz, kao kod cane corso ili presa di Canario što, složićeš se, na stafordu izgleda ružno. (A i da ne pričamo o onom etičkom aspektu, o podvrgavanju psa nepotrebnoj patnji samo iz "estetskih" razloga!)

saznala sam da je staford u stvari mesanac staforda - Paja je stvarno sladak, ali je definitivno jako malo povukao na staforda. Ima izduzenu njusku, sav je nekako duguljast i visok, vise mi lici na nekog pticara, pa prema tome joj savetujem da ne maltretira kuce bezveze i da mu sece usi. Jeste klempa, ali i to mu daje neku draz

Reci da joj i ja to savetujem. I ljubi tu slatkicu što se ugurala pored tebe! :heart:

e zdravo ljudi... malo sam citala ovo sve pa sam razmisljala... imala sam kujicu staford-pitbul mesanac, i nije joj naravno nista bilo kupirano.... sad sam uzela boxera, nije nista kupirano. nego, htedoh reci, moja prva kujica imala je jak rep i posto je bila maza kad god se igrala toliko je jako lupala rep da ga je redovno ostetila... pa joj je i krv curila, pa onda krastica i sve redom... nisam za kupiranje, ali volela bih da mi neko strucniji ko VOLI zivotinje zbog njih samih a ne zbog izlozbi i gluposti kaze da li je moguce da ce se spasiti tih bolnih povreda ako se kupira rep. o usicama ne pricam, one su savrseno napravljene prirodom! pozzzic!

Sećam se da je jedna mešanka Kaja koja je dugo bila Orkinim (pozajmljenim) prostorijama pre nego što je udomljena, imala isti problem-taman joj lepo zaraste rep a ona ga opet izranjavi! Svakako bi se tim zahvatom isključilo dalje povređivanje repa kad se pas raduje i maše njim ali ćeš krajnju odluku sama morati da doneseš.

Evo i ja da napisem moje iskustvo sa kupirenjem...
Ja sam moje kuce kupirala sa tri i po meseca,neki ljudi to rade i pre revakcine,ja sam cekala dve nedelje posle.
Bila sam sa njim svo vreme,izasla sam samo kad je bilo konkretno cap-cap.
Prvo mu da inekciju za sedaciju,to izgleda kao da je pijan pa se tetura. Kad ga opije,onda mu obrije malo sapicu i tu ubode anesteziju.
Onda se dogovoris sa veterinarom kolike usi hoces da budu.On ti pokazuje kako ce to da izgleda i sam odlucujes kako ce da mu uradi usi.
Ja sam izasla iz sale kad mu je sekao,vratila sam se kad je usivao.
To je jedna od najbitnijih stvari u celom postupku kupiranja. Neki veterinari ti isfusare,pa stave malo savova. Sro vise savova,to bolje jer pas nece imati oziljke uopste.
Mom Santu se uopste ne vde savovi,usi mu izgledaju kao da je tako sa njima rodjen.

Posle usivanja stavi mu zavoj i inekciju antibiotika protiv upale i to je to.
Budjenje iz anestezije je potpuno indvidualno,moj pas je spavao do sutra ujutru.
To je trenutak kad svi kazu-sledeceg psa cu uzeti vec kupiranog ili ce biti klempav...
To je upravo i najgora stvar,budjenje iz anestezije nije lepo za gledati.

Sutradan sam mu skinula zavoj,nema potrebe da mu budu previjene usi nedelju dana.

Sto je tice podizanja usiju- kod rasa kod kojh se kratko kupiraju usi(dogo argentino,staford,pit bul,cane corso...) to su zablude...
Usi se psu podignu za par dana.
Mazes mu cinkvitaminsku mast da brze zaraste,par puta dnevno...
Konce sam sama skidala.
Nikakve selotejpe,umetke ili ista slicno nije nosio.
Nije nista strasno.On se sutradan ponasao kao da nista nije bilo.
Ja sam isla kod divnog veterinara,covek se bas,bas potrudio i svakog sledeceg psa bih kod njega vodila.

Trojo, buđenje iz anestezije ti je bilo najgori deo zato što nisi prisustvovala samoj operaciji. Veruj mi, buđeje iz anestezije je mala beba! :sad2: Stafordima se uši ostavljaju malo duže nego dogosima a cc, prese, alabaji... skoro da i nemaju ušne školjke posle. Brzina podizanja ušiju je individualna stvar i zavisi kako od samog psa i njegove ishrane, tako i od dužine. (Naravno da će se stafu pre podići uši nego dobermanu ili bokseru kojima se samo malo "fazoniraju" a ostaju skoro isto dugačke kao pre operacije.) I zar ti se ne čini da mali bokseri sa onim kalupima izgledaju još tužnije nego inače? :(

Ostalo je tačno-što više šavova, to bolje uši i ima još jedna jako bitna stvar: NI SLUČAJNO ne smeju da se ušiju hrskavice, ušiva se samo koža na kožu, videla sam par unakaženih pasa.

Ovo sve je bilo moje iskustvo sa kupiranjem.
Mislila sam najgore za vlasnika psa.Ne mora da se bude u sali dok secka,ako nemas stomak za to.Ja se nisam usudila,kod sledeceg psa verovatno bih.
Ne kupiraju se stafordima usi krace nego dogosima,to je sve kako vlasnik odluci.
Kako mislis da nemaju hrskavice? Ako mu iseku hrskavice,usi ne mogu da stoje uspravno i padaju na glavu.To je onda unakazen pas.
Sve u svemu,najbitnije je da imas bas dobrog veterinara.Ja sam se bas dugo razmisljala gde da ga vodim,jer sam znala sta sve moze da bude ako neko nije strucan.I stalo mi je kakve cu usi da mu budu.
Ako imas poverenje,onda je sve lako.
Jos jedna stvar,pas nikako ne sme da kuka u toku operacije jer to znaci da nije uspavan kako treba.
Tacno je sto su usi krace,lakse se podignu.
Mimis.meni svi bokseri imaju taj tuzni blentavi izraz:)

Back