Kupiranje

rep se kupira koliko ja znam ili odmah po rodjenji ili neki dan posle, podveze se i on sam otpadne.....

Kod podizanja usiju bitno je davati kalcijum dok se menjaju zubi.

E sad svi pricaju o maltretmanu kod kupiranih pasa.
A sta cemo sa psima kojima se usi ne kupiraju ali opet moraju da se vezuju i lepe da bi stajale ispravno... I isto nose flastere oko glave po mesec dana.....
Ja to nisam znala pa posto kerusi nisam dodavala kalcijum i nisam joj lepila usi, pa sad ima usi koje idu na sve strane :)

tanana...:
Mackic :arrow: kao prvo"U svakom slucaju kad bude doslo vreme da uzmem rotica dogovoricu se sa odgajivacem da mom secne repic" :!: To je pitanje koji sam ja pitala da li si za ili ne ili da ti to neko drugi uradi?

Pa koliko znam njima se seku repovi sa nepunih mesec dana, a ja kad bih uzimala psa uzela bih ga tek sa 2-3 meseca, tako da tesko da mogu ja da ga vodim na secenje repa. Ali inace ne bi mi bio problem da ga licno odvedem.

Mackic:
Pa koliko znam njima se seku repovi sa nepunih mesec dana, a ja kad bih uzimala psa uzela bih ga tek sa 2-3 meseca, tako da tesko da mogu ja da ga vodim na secenje repa. Ali inace ne bi mi bio problem da ga licno odvedem.

Da ali tu ima i drugi problem otkud odgaivac zna shta ti hocesh ako ga okrenesh i pogledash pse sa 2-3 meseca...Mozda hocesh da ga izvodish na izlozbu pa on to ne sme da uradi...Da li si mislila da se (za rota neznam) psi prodaju kupirani?Veci broj ne jer bi cena shteneta bila za 200 e veca....

mali37 :arrow: Naravno da nije kaznjivo zakonom vec po propisu standarda ne mozesh psa izvesti na izozbu...Kao i da nije zbranjeno u celoj Evropi!A i da ponovim TAMO GDE JE ZABRANJENO NIJE U POTPUNOSTI NI ISPOSHTOVANO :!: :!: :!:

tanana...:
Da ali tu ima i drugi problem otkud odgaivac zna shta ti hocesh ako ga okrenesh i pogledash pse sa 2-3 meseca...Mozda hocesh da ga izvodish na izlozbu pa on to ne sme da uradi...Da li si mislila da se (za rota neznam) psi prodaju kupirani?Veci broj ne jer bi cena shteneta bila za 200 e veca....

Zato cu upoznati odgajivaca pre nego sto mu se okoti zenka, pa cu se dogovoriti na vreme. A inace vidjala sam po oglasima da prodaju kupirane stence, tako da jos uvek ima ljudi koji to obavljaju bez pitanja, a s obzirom da kod nas taj zakon jos nije uveden, mocicu cak i da ocenim psa. Mada ne vidim zasto bi pas bio 200e skuplji bez repa nego sa njim. Ne kosta taj proces toliko... Pogotovo sto onda sa tim psom ne moze da se izlazi na izlozbe u vecini drugih zemalja.

cujem da se neki psi rode se skracenim repom kao i rot moje simpatije on ima kratak(ustvari nema rep ali eto) rep a rekao mi je da se mali rodio bez repa
a ja nisam znala za dobermana da su oni ustvari tavi tek kad sam procitala na temi doberman

Код нас званично постоји забрана купирања од 2004-те године и у то ће те се уверити када одведете купираног пса на изложбу. Иначе, репови им се секу са 2,3 недеље старости, када је још увек у самом репу хрскавица, а не кост. Пошто сам помагала код купирања репова, треба да знате да пси не добијају никакву анестезију или било шта за болове, раде им то на "живо". Не подвезује се, него се сече скалпелом и зашива се место где је сечено.
С` једне стране, имамо разлог да то није хумано, с` друге стране чињеницу екстеријера самог пса.

Mili :arrow: "Код нас званично постоји забрана купирања од 2004-те године и у то ће те се уверити када одведете купираног пса на изложбу."
Pa zashto onda ima vishe kupiranih raznoraznih rasa na izlozbama,nego ne kupiranih :?:
To o cemu pricash je predlog koji josh nije stgao do usvajanja....Mi smo jedva doneli i vladu ovih dana :!: :-D
Evo primer CACIB Beograd ove godine BOB je nemacka doga kupirana....

Da razjasnim neke stvari u koje sam siguran da su takve 100 %
Prvo kod nas niko ne mari za to sa secenjem ili ne na izlozbama, na beogradskoj izlozbi su izvodjeni da se takmice i pobedjivali dobermani, boxeri, doge, rotovi, dogo argentino, stafordi itd. Dakle ja sam zvao kinoloski savez i rekli su mi da za boxere nije uveden zakon ovde sto se tice secenja, znaci ovde vas niko nece izbaciti iz ringa ako u njega udjete sa kupiranim boxerom dobermanom ili dogom! Definitivno je da ce zakon jednog lepog dana doci ovde ali kad to je pitanje za nekog drugog, znajuci kako sve ide u ovoj drzavi nece skoro!
Drugo i kad se uvede ove zakon vi mozete svoje pse do mile volje da secete i niko vas nece kaznjavati, ali nece moci da se takmici, sem ako nemate neku vezu, sto opet ne znaci da vaseg psa nece hteti neki odgajivac ili vlasnik da upari sa svojom zenkom! Tako da seceni psi opet nece biti osudjeni da nemaju potomke!
Trece to da ne mozete da izvodite svoje pse napolje na takmicenja secene ni u to nisam siguran, pogledajte proslogodisnju izlozbu svetsku npr za dobermane, za boxere za doge pa vidite dal nema secenih kao pobednika ili makar tu negde u uzem krugu!
Tako da seceni psi imaju jos sanse da se takmice i pobedjuju, ali sada tom zabranom je malo izjednacena ta razlika izmedju ne secenih i secenih koja ranije nije postojala i to je dobra stvar jer pre 5 god. na kojoj izlozbi je pobednik bio ne seceni boxer ili rot ili doberman.SAd je data sansa i tim psima a vlasnicima mogucnost da i bez tih komplikacija imaju sampinoskog psa! A to da ceti neko napisati kaznu zbog secenja psa je cista glupost! E sad dal ce za 5-10 godina sve ovo biti mnogo rigoroznije ne znam, ali mislim da nikad nece nestati seceni psi i da ce se jos dugo pojavljivati na izlozbama. Ponavljam samo malo ispitajte po internetu i pogledajte neke pobednike tih rasa, pa da vidim dal cete naci nekog dobermana sa repom i spustenim usima da je pobedio igde u svetu. Ako nadjete dajte link :)
A postoji jos jedna stvar, ljudi koji zu zaduzeni za sprovodjenje ovih zakona ne secenja su prvi odgajivaci, oni odlucuju dal ce pse jos sa nedelju dana seci ili ne. Jaci odgajivaci im ostavljaju repove jer ljudi napolju kojima oni prodaju nece da ih kupe bez repa. Medjutim tu je jos t razlika, neki odgajivaci kao sto su odgajivaci boxera i rotova ostavljaju njima repove, ali neki ne, za njih taj pas nije vise onaj koga su obozavali, a odgajivaci dobermana, hmm, pa ja jos nisam cuo ni za jednog odgajivaca koji prodaje svoje pse sa repom.

Ono sto ja znam je da je zabranjeno seci repove rotovima .
A za boxere , doge i za staforde nije zabranjeno da im se seku usi .

A to koliko je ko strucan za kupiranje usiju u beogradu je pitanje , ja znam tog tvog prijatelja i bas pas iz legla odakle je moj pas je isao na kupiranje kod njega i taj pas je morao da nosi firzbajn mesec dana . Tako da to sa firzbajnom nema veze kako je secen pas i nema veze sa strucnoscu samog veterinara, se zavisi od samog psa .

A jel ste culi za ono secenje koje kosta 850 e? Navodno je to kao plasticna operacija, dakle stavi se silikon ili nesto tako psu na uho posle secenja i on ne mora da nosi fisbajn uopste! Znaci samo ga odvedete na operaciju i tog dana vec pas nosi usi uspravne bez ikakvog cimanja (mislim bar ne kao sa ovim). To sam samo cuo od prijatelja zaboravio sam tacno gde su mi rekli da se nalaze ali eto, ko ima nek uziva! :)

Mackic :arrow: da li si procitala post".Da li si mislila da se (za rota neznam) psi prodaju kupirani?Veci broj ne jer bi cena shteneta bila za 200 e veca...."
To vazi za kupiranje ushiju ili i jednog i drugog....Moze odgaivaca sve to da nekoshta ali ti kao kupac cash to platiti,znaci opet se ogranicavam da za rota neznam....

Jesam, procitala sam taj post i mislim da sam odgovorila.
U svakom slucaju Mili je objasnila kako im se seku repovi, sto znaci da ce to odgajivac obaviti dok su jos mali ili nece obaviti uopste. Ako im je vec sekao repove ne vidim zasto bi to kostalo dodatno kad je to izuzetno jednostavna operacija, koja cak mozda ne zahteva ni veterinara. Usi su druga prica, tu treba strpljenje, dobar i iskusan veterinar, vreme i pare, i naravno da ako kupujem takvog psa da cu morati da ga platim vise. Ali retko ko od odgajivaca ce stenetu od 3 meseca da sece usi. Stariji psi su vec treca prica. Medjutim posto rotovima nece niko seci usi, onda nema problema.

Pa ne znam bas... znam jos jednog dobermana kojem su isekli usi sa nekih skoro godinu dana, i savrseno mu stoje a nosio je fisheke samo mesec dana, dok su onom nesretniku sto je nosio 3 meseca fisheke usi isecene sa nepuna 4 meseca i nikad se nisu podigle kako treba.

postoji razlika izmedju zabrane kupiranja i zabrane izlaganja kupiranih pasa...
U nekim zemljama Evrope je zabranjeno kupirati pse, ali nije zabranjeno izlagati kupirane pse, sto znaci da mozete uvesti kupiranog psa.
U drugim zemljama zabranjeno je i jedno i drugo. Sto znaci, ne vredi vam ni da uvezete psa, kad necete moci da ga izlazete.
Negde, kao kod nas jos nista nije zbaranjeno.
Ipak, oni koji pikiraju na inostrane izlozbe, ne kupiraju svoje pse.

Naravno cela ova prica se podrazumeva za novorodjene pse, a za pse rodjene pre odredjenog datuma ne (od zemlje do zemlje zavisi - obicno rodjeni pre datuma stupanja na snagu tog zakona).

Kod nas je taj zakon jos uvek samo predlog, a kada ce uci u proceduru, jos se ne zna.

Takodje, konkretno za dobermane, mislim da je svugde sad uvedeno da je moguce izlagati i nekupiranog psa. Samo sto se sad stremi k tome da svi budu nekupirani.
Npr. u SAD nije zabranjeno. Probali su da zabrane kupiranje ali nije im uspelo.

Back