Kumovska krvava sekira

Milenko Vukićević

Izdanje 1, God. izdanja 1907-1912, Povez tvrdi, Stanje vrlo dobro, Pismo ćirilica, Strana 413+674+prilozi.

Karađorđe - knjige I - II.
Knjiga prva od 1752 - 1804 sa dve istorijske karte i slikom Beograda od 1788. godine, strana 413 + karte.
Knjiga druga Istorija ustanka od 1804 - 1807. godine, strana 674

http://www.antikvarne-knjige.com/knjizara/detail-item_id-97/

Milenko Vukićević bio je istoričar naklonjen Karadjordjevićima. Otuda i njegova tvrdnja o ubistvu očuha.

Inače, "novi istraživači", pristaše istoričara-novoromantičara, skloni su da glorifikuju svakoga kome se nadje prefiks "kara" ispred imena.

Ja sam, ovde gde živim, okružen mestima u kojima su se rodili Karadjordje (Viševac, tašta mi tamo rodjena), Djuša i Vujica Vulićević (Azanja), Miloje Djak (Kusadak), živom u na ivici atara Glavaševog rodnog mesta Glibovca, radim u Palanci, gde su održani prvi pregovori izmedju ustaničkih vodja i Aganlije i gde je održana jedna od ustaničkih skupština, Orašac i Topola mi na 40 min. vožnje...

... i toliko ima predanja da se jedva od njih raspoznaju dokazane istorijske činjenice.

Evo, ovaj pesnik, živi u Americi više od tri decenije, pronašao u svom rodnom selu grob Karadjordjevog strica!?

Pronađeni grobovi ustanika Karađorđevih rođaka?

Beograd - Pesnik Đorđe Nikolić, rodom iz šumadijskog sela Rabrovca, koji više od tri decenije živi u SAD, tvrdi da se u tom selu nalaze grobovi dva bliska Karađorđeva rođaka, koji su, kao ustanici, poginuli 1813.godine. Nikolić je u izjavi Tanjugu precizirao da su na mestu zvanom "Mirkovi grobovi" sahranjeni Karađorđev stric Mirko Jovanović (rođeni brat Karađorđevog oca Petra) i Mirkov bratanac, mladi Milinko.
Osnovu za svoje istraživanje Nikolić je našao u knjizi Milenka Vukićevića "Karađorđe", objavljenoj1907. godine, u kojoj se navodi da su se ustanici, među kojima su bili Mirko i Milinko, štiteći zbeg iz sela Viševca i Mramorka, sukobili sa Turcima kod sela Rabrovca i da su tu njih dvojica i poginuli. Nikoliću je za "Mirkove grobove" deda svojevremeno tvrdio da je to mesto na kome su sahranjeni ustanici, pa je Nikolić zaključio da je reč upravo o grobovima dvojice Karđorđevih bliskih rođaka. Na delu njive koju vlasnik iz razumljivih razloga ne obrađuje, nalaze se tri spomenika i na tom mestu su seljani, prema priči, do Drugog svetskog rata u vreme praznika, palili sveće. Nikolić veruje da je spomenik u obliku krsta, čiji su krajevi oštećeni upravo Mirkov, dok je manji, skromniji spomenik Milinkov. Na oba spomenika zub vremena je izbledeo tekst, tako da je nečitljiv. Treći spomenik podignut je na grobu sluge dobrostojećeg domaćina tog vremena. Takav zaključak potvrđuje i istoričar Radoš Ljušić, koji proučava taj period srpske istorije, tvrdi Nikolić. (Tanjug)

Sa Ljušićem sam vrlo blisko saradjivao na prvom izdanju njegove monografije "Vožd Karadjordje" 1, Smederevska Palanka, Invest-Eksport...

U ovoj firmi sam vodio izdavačku delatnost i štampariju, a bio sam tehnički urednik izdanja.

Karadjordje je ubio oca, Petronije je izmišljena ličnost. Naredio je da momak Dukić obesi Marinka, mladjeg brata... bio je hajduk-ubica na mah... ubije, pa plače...

Niko se do sada nije usudio da analizira njegovu "tešku boljku" 1813...

Ljušić:

Vožd je letnjih meseci 1813. godine bio razdiran najcrnjim slutnjama i bolešću. To nije moglo da ostane nezapaženo, ne samo od austrijskih špijuna, već i ustanika. Branioci Deligrada su čuli, u vreme prvih turskih napada, da Karađorđe "imade neku boljku na srcu" i da je umro. Uskoro, zatim, proneo se glas da "život Svetoga Kralja škripi", što se tumačilo kao "znak da će Srbija da propadne".

Ljušić:

U RANO jutro 3. oktobra, vožd Karađorđe sa porodicom, Nedobom i Leontijem prebegao je u Zemun. Bila je nedelja i kiša je padala ceo dan, a crkvena zvona nisu više pozivala Beograđane na jutrenje. On se na preseljenje odlučio pod pretnjom turskog prodora sa Morave, a u nemogućnosti da organizuje odbranu Beograda, u kojem više nije bilo ni vojske ni stanovnika. Beograd je ostao prazan, pošto je prethodno Cincar Janko isekao beogradske Turke. Pobedonosna sultanova vojska sa vezirom Behrem-pašom ušla je u grad 5. oktobra, ne verujući da je grad ostao pust i nebranjen. Zastava sa polumesecom ponovo se vijorila na beogradskim bedemima. Srbija je bila pokorena, iako se Deligrad držao još pet nedelja, a srpske trupe pored Save još nekoliko dana. Veliki vezir Huršid-paša ušao je u Srbiju tek posle pada Deligrada.

U šabačkom gradu, na vest o voždovom bekstvu, sastali su se Sima Marković, Luka Lazarević, Miloš Obrenović, Mateja Nenadović, Stojan Čupić i Petar Jokić. Voždov prelazak u Austriju izenadio je i pokolebao hrabre branioce otadžbine - "vojska se upropasti od stra i od čuda". Obrenović je bio ljut na Simu Markovića, a svi skupa razočarani u Karađorđa. Odlučili su da upute Petra Jokića i Miloša Obrenovića da "uvate Beograd" i organizuju njegovu odbranu. Konjanici su stigli do Paleža, gde su saznali za ulazak sultanove vojske u Beograd. Čim je Sima Marković prebegao u Austriju, za njim su krenule preostale starešine i vojska. Bošnjaci su ušli u Šabac noću 5/6. oktobra.

Samo jedan među prethodno pomenutim braniocima Šapca imao je hrabrosti da ostane u pokorenoj zemlji - Miloš Obrenović. Ni Jakov Nenadović nije uspeo da ga ubedi da napusti Srbiju. "Ja, brate, u Nemačku ne ću, niti imam kuda, da ja s golim životom bežim u Nemačku, a Turci za života moga da robe i prodaju moju staru majku i ženu i decu! Bože sačuvaj! Nego idem u moju naiju, pa kud ostali onoliki narod, tuda ću i ja: dosta je naroda izginulo sa mnom, ne će biti nikakava nepravda, ako i ja s narodom poginem i propadnem".

Narod je upamtio i Karađorđevo kukavičko i Obrenovićevo junačko držanje. To je bitno uticalo na svest potonjeg naraštaja u oblikovanju likova srpskih voždova. Zbog neodlučnog držanja i napuštanja Srbije, Karađorđe je izgubio ulogu vođe - postao je politički mrtav. Zato što se hrabro borio i što je odlučio da ostane sa narodom i sa njim deli sudbinu, koja je bila teža od izbegličke, pred Milošem se otvorio put slave. Prvi je pao, drugi se uzdigao i preuzeo ulogu vođe srpskog naroda.

Kad je posle nekoliko dana stigla vest u Carigrad o padu Srbije, tri dana su po tri puta pucali topovi u gradu na Bosforu u slavu turske pobede. Srbi su privremeno izgubili državu i bili pokoreni. U tom trenutku njihova budućnost bila je sasvim neizvesna.

Milenko Vukićević

Izdanje 1, God. izdanja 1907-1912, Povez tvrdi, Stanje vrlo dobro, Pismo ćirilica, Strana 413+674+prilozi.

Dovoljan podatak....U sred vladavine Karađorđevića...Čik napiši svašta...;)

Sa Ljušićem sam vrlo blisko saradjivao na prvom izdanju njegove monografije "Vožd Karadjordje" 1, Smederevska Palanka, Invest-Eksport...

On se i najviše bavio Karađorđem...do tančina, analizirajući sve moguće spise i zapise...putovao je levo-desno i za najmanji detalj...i ume po nekad da bude malo više pristrasan, ali u globalu je dao najbolji i najrealniji prikaz njegove ličnosti.

Poslednja izmena:
Dovoljan podatak....U sred vladavine Karađorđevića...Čik napiši svašta...;)
Čuj, svašta... ma nešto... drugo...

A kraljević Djordje u najjačoj fazi manitanja?

Nego, ajdemo redom...

knezaleksandar.jpg

Aleksandar Karadjordjevic (knez 1842-1858), sin Djordja Petrovica, osnivaca dinastije Karadjordjevica i vodje Prvog srpskog ustanka.

Aleksandar je detinjstvo i mladost proveo sa roditeljima u emigraciji.

U Srbiju se vratio 1839. godine. Postao je clan suda, a zatim i porucnik-adjutant kneza Mihaila Obrenovica.

Kako je Mihailo vodio despotsku politiku, ustavobraniteljski režim ga je naterao da 1842. godine ode iz zemlje. Na njegovo mesto je doveden Aleksandar. Medjutim, ruska vlada je bila nezadovoljna ovom odlukom i tražila je da se izbor poništi i da se sazove nova skupština, koja bi ponovo birala kneza. Ali nova skupština je ipak potvrdila izbor Aleksandra.

Došavši tako na presto bez svoje zasluge, Aleksandar je od samog pocetka nastojao da ucvrsti svoju vlast. Surovo se obracunavao sa Obrenovicevcima, u cemu je tesno saradjivao sa Ustavobraniteljima. Zbog toga je vremenom upao u oštre sukobe sa prvacima novog režima.

Ni po svojim kvalitetima, ni po obrazovanju, Aleksandar nije mogao da odigra neku znacajniju ulogu u politickom životu Srbije. Ostao je dosta pasivan u vreme kada su se u zemlji formirale razlicite partije, koje su sve vodile odlucnu borbu za vlast.

Ipak, Aleksandar se angažovao za uvodjenje modernog administrativnog uredjenja, pravosudja i reformu škole. Tako je 1844. godine donet Gradjanski zakonik, cije je ostvarenje zapoceto još u vreme Miloša Obrenovica. Takodje, dosta je ucinjeno na uredjenju vojske.

Zanimljive reči... ključne... za prvog u naslednom dinastičkom redu:

– poručnik-adjutant drugog u naslednom dinastičkom redu mrskih mu Obrenovića,

– došao na presto bez svoje zasluge,

– ni kvaliteti, ni obrazovanje za politički život,

– pasivan kada su se u zemlji formirale partije,

– ipak... u njegovo vreme donet Gradjanski zakonik...

... dosta ucinjeno na uredjenju vojske...

A Toma Vučić-Perišić prvo oterao Miloša iz Srbije, pa onda sve vreme mirno pajkio u njegovoj Vučkovici.

Vidi, majku mu, opet vuk... :eek: i to dva puta... ali tepavci: vučić i vučko... ;)

poznat je ishod

vratili se karadjordjevici
i 15 godina kasnije je broj srba u srbiji bio duplo manji nego te 1903.

a opet, i s tih 50% shanse da se rodi ovo stvorenje, ono se rodilo :(

srbija stvarno nema srece.

poznat je ishod

vratili se karadjordjevici
i 15 godina kasnije je broj srba u srbiji bio duplo manji nego te 1903.

a opet, i s tih 50% shanse da se rodi ovo stvorenje, ono se rodilo :(

srbija stvarno nema srece.
Ma, nemoj ga toliko... dobar je on dečko...

@Decko27Bg

Nemoj da odgovaraš Vrancu... i on je dobronameran, samo...

... nerviraju ga navodjenje opštih mesta i pisanje nečega što je nalik glupostima u nekim postovima. ;)

Ma, kumstvo je mnogo gadna rabota... I ono kod matičara, a kamoli kao duhovno srodstvo.

Vanvremensko je, šefice, i prvo i drugo. Mada, kod prvog je, pre desetak i tako nekako godina, bila prilično normalna pojava da se preuzimaju kume... i kumovi...

I neki filmovi su snimani na tu temu... Ja sam jedan gledao sa glumicom koja tumači glavnu junakinju u onoj našoj sapunici "Jelena...".

Zateče je sin ispod kuma, dovede jednu nakazu sa ulice, sa uperenim pištoljem je stavi ispod dovedenog lika, a onda, kada lik poče sladostrasno da stenje... stavi cev pištolja u svoja usta i povuče ručicu obarača...

Zato, hajde da i ovu, istorijski neprikladnu temu pustimo nizbrdo...

Nije se nešto ni primila... istorijski... :lol:

A nije mi ni prva, koja, eto tako... ode nizbrdo... Ipak, arhiva je arhiva... prašina, zagušljivo, prljavo dozlaboga, ali... trag ostaje... ;)

Je l tako, Vujadine? Ti imaš lepog iskustva sa onim poveljama... evo sad i večiti kalendar sa naučnom računicom Njegovog dana rodjenja...

Ma, kumstvo je mnogo gadna rabota... I ono kod matičara, a kamoli kao duhovno srodstvo.

Vanvremensko je, šefice, i prvo i drugo. Mada, kod prvog je, pre desetak i tako nekako godina, bila prilično normalna pojava da se preuzimaju kume... i kumovi...

I neki filmovi su snimani na tu temu... Ja sam jedan gledao sa glumicom koja tumači glavnu junakinju u onoj našoj sapunici "Jelena...".

Zateče je sin ispod kuma, dovede jednu nakazu sa ulice, sa uperenim pištoljem je stavi ispod dovedenog lika, a onda, kada lik poče sladostrasno da stenje... stavi cev pištolja u svoja usta i povuče ručicu obarača...

A nije mi ni prva, koja, eto tako... ode nizbrdo... Ipak, arhiva je arhiva... prašina, zagušljivo, prljavo dozlaboga, ali... trag ostaje... ;)

Je l tako, Vujadine? Ti imaš lepog iskustva sa onim poveljama... evo sad i večiti kalendar sa naučnom računicom Njegovog dana rodjenja...

Било би тако да смо и ми такви, али ми смо свако на свој начин, па и све што знамо знамо на нечији начин, поткрепљен са својим мислима за које увек тврдимо да су боље од оних које су нам сервиране на разне начине. Ја још увек истражујем, и вечити календар нисам ја измислио него неки Грк, а ја сам му нашао неку грешку, а и ја сам презентирајући га направио једну, али штампарску, коју је лако исправити. Ја још нигде нисам навео Његов дан рођења него само наводим што је рекла вера и наука. И по мом мишљењу вера је боље објаснила. А што се тиче тема, ја их не постављам да бих нешто зарадио са њима, него да скренем пажњу на њихов садржај, који може бити некоме користан. Верујем да тако радиш и ти, само са политичким призвуком и онда неке постају одбојне супротним политичким мишљењима. Хвала ти за мишљење о повељама. Да смо се држали извора у повељама било би нам друкчије данас, него одосмо са козарским стазама на Титин пут који нема доброг правца нити води српском циљу. Али то је, можда, само моје запажање. Верујем да други мисле друкчије и да су од тога имали неку корист, и да још увек имају, јер га се држе као пијан плота.

Било би тако да смо и ми такви, али ми смо свако на свој начин, па и све што знамо знамо на нечији начин, поткрепљен са својим мислима за које увек тврдимо да су боље од оних које су нам сервиране на разне начине.
Ja sam računao da ćeš ti kratko i jasno da napišeš: tako je, u arhivama je baš tako... ili, već, kako ti misliš da jeste... imajući u vidu da sam ovu temu želeo da privedem kraju, da je pustim da ode upravo u arhivu Foruma Krstarice.

Medjutim, ti si u ovom postu, jednom od najozbiljnijih koje si do sada napisao, otvorio neke nove tokove priče, tako da, zbog ozbiljnosti sadržaja tvog posta, smatram da ga treba prokomentarisati.
Ја још увек истражујем, и вечити календар нисам ја измислио него неки Грк, а ја сам му нашао неку грешку, а и ја сам презентирајући га направио једну, али штампарску, коју је лако исправити.
Za ovo istraživanje imam samo reči najiskrenijeg poštovanja. Nisam se uključio u raspravu jer još još uvek nisam imao vremena da udjem u problematiku... koja mi je, moram da priznam, zanimljiva... ali, sigurno ću da se uključim.
Ја још нигде нисам навео Његов дан рођења него само наводим што је рекла вера и наука. И по мом мишљењу вера је боље објаснила.
Ova priča nije za ovu temu... Mislim da rasprava o tome treba da ide na temu o Rodjenju... kolege WEISHAUPT-a...
... mada je tamo tok priče, prema poslednjem postu, skrenuo na jelovnik vašaka...
А што се тиче тема, ја их не постављам да бих нешто зарадио са њима, него да скренем пажњу на њихов садржај, који може бити некоме користан. Верујем да тако радиш и ти, само са политичким призвуком и онда неке постају одбојне супротним политичким мишљењима.
Naravno, i moja je namera ista... osim jedne koju sam postavio uinat jednom kolegi i administraciji Foruma... da bih i ja, kao reklamirao nekakve svoje proizvode koji se podvode pod intelektualnu svojinu...
Ali, ili ću da je pustim nizbrdo, ili ću zaista da uozbiljim sadržaj tako da bude zanimljiva i za ostale kolege... videću, šta mi bude lakše i šta će mi vreme koje mogu da odvojim za virtuelno druženje dozvoliti...

Ovom drugom delu, koji ti definišeš kao "politički prizvuk", nije ni svrha ni cilj da se u okviru sadržaja impliciraju bilo kakve političke ideje, programi... već isključivo da se analoškom metodom nešto jednostavnije objasni, ili da se zanimljivošću neke digresije sadržaj učini interesantnijim... dakle, ne da se umeće bilo šta, već da se privuku ljudi koje upravo ti sadržaji zanimaju... a lako je i te sadržaje preusmeriti u osnovni tok rasprave...

Sve je bolje od situacije kada se tema ućuti.
Хвала ти за мишљење о повељама. Да смо се држали извора у повељама било би нам друкчије данас, него одосмо са козарским стазама на Титин пут који нема доброг правца нити води српском циљу.
Za povelje, eto to što sam napisao... istraživanje je za mene uvek rabota koju treba uvažiti i podsticati... jer povelje predstavljaju istorijski izvor prvoga reda...
... a ove kozarske staze verujem da su izletele iz gorčine koja te je davno osvojila, mislim da si je iznegovao u kompleks što, naravno nije dobro... za tebe najviše, ali i za nas ostale, jer, ni one ništa drugo nisu do "politički prizvuk", s tim što ga ti poentiraš... pa je baš tada zgodan reper za zajedljive komentare političkih neistomišljenika.
Али то је, можда, само моје запажање. Верујем да други мисле друкчије и да су од тога имали неку корист, и да још увек имају, јер га се држе као пијан плота.
Ne, ovde ti je verovanje praznoverje... Ti koji su imali korist, ili su završili svoje biološko prisustvo pod ovim suncem, ili im se polako sasušuju životne funkcije, pa i kad podvriskuju opijeni Titinim delom, rečju i kozjim stazama, to deluje kao kada kukurikne onaj petao zamašćenog analnog otvora...

... više je to podvriskivanje nekakvo nejako, promuklo, nerazumljivo jecanje, nego što su razumljive misli i stavovi.

Ni petao, ni oni, nemaju apsec da podviknu... a, nemoj da se uvrediš, tako mi nekako zvuče i tvoje rečenice u vezi sa Tititnim likom i delom... ;)

ljupche, aj sto vujadina ne razumem, to je prirodno.

nego, aj mi ti objasni

kakve veze ima to shto on misli da je primetio razmimoilazenje izmedju 2 pisanja dokumenta u mesec-2 - godinu-dve sa tim: Да смо се држали извора у повељама било би нам друкчије данас, него одосмо са козарским стазама на Титин пут који нема доброг правца нити води српском циљу... Верујем да други мисле друкчије и да су од тога имали неку корист, и да још увек имају, јер га се држе као пијан плота.

a govori o pitaj boga chijim pisanim dokumentima od pre 1500 godina...

mislim... aj necu da komentarishem vujadina, uzdrazacu se...

ljupche, ovo je pre nekako socioloshka studija, a ne istorijska...

a uchesnici takvih diskusija, koji negiraju bozansku savrshenost srBskog bica
su momentalno okarakterisani kao izdajnici, ustashe... shta vec
na njih se bacaju anateme, preti im se likvidacijom...
tako da, verovatno smorilo i jedne i druge da dokazuju neshto

tako da... verovatno zato se "nije primila"

Vranac,

Ma, slažem se ja... neka nije istorijska... neka je sociološka priča... Nije meni ni bio cilj da kumstvo kod Srba glorifikujem kao bilo kakvu kategoriju.

Razumem ja, da ti kao nehrišćanin nećeš da ulaziš u priču o kumstvu kao duhovnom srodstvu kod Srba. Jer, to duhovno srodstvo proizlazi i promoviše se obredom pravoslavne crkve. I pogotovo što je u njegovoj suštinskoj osnovi: Kum, pa Bog!

Da je pobratim, posestrima... to jeste duhovno srodstvo, ali može da se ustanovi i bez učešća sveštenika, tako da bi ti, verovatno, više prijalo da pišeš o tome...

Ne, ne mora bilo ko od vas, mojih drugara i virtuelnih prijatelja, da me žali ili da iz respekta prema mom trudu učestvuje u svemu ovome.

Hvala i na ovome do sada...

Kada je reč o istorijskoj ili sociološkoj kategoriji, ja iako nisam teorijski izučavao ni jedno ni drugo, neću da kažem da sociologija pripada istoriji, ili obrnuto.

Nisam ni zato da se razgolićuju istorijske ličnosti do nekakvih bljutavih detalja. Jedino mi je namera bila da pokrenem priču o reči kod Srba koja se daje kao zalog, kao garant za odnos prema nekome, za održanje obećanja, vraćanje duga (koji se ne sastoji samo od para)... Pa neka to bude data reč za kafanskim stolom, u porodičnom krugu, na partijskom sastanku, ili u okviru crkvenog obreda...

Dakle, i kumstvo je data reč... kumstvo imaju i Šiptari... šišano... Ja imam dva kuma u zaledju Djakovice... kada je počela pucnjava dole, nudio sam se da odem, da ih pozovem bilo gde bio. I ma gde oni bili, morali bi da se odazovu... Ali, u to vreme Srbi nisu želeli da razgovaraju sa njima... Valjda su živi posle ovih poslednjih ratnih strahota...

A, činjenica je da je data a pogažena reč i u srpskoj istoriji bila uzrok mnogih nesrećnih dogadjaja...

U svakom slučaju, neka tema ide polako na dole... ;)

Vranac,

Ma, slažem se ja... neka nije istorijska... neka je sociološka priča... Nije meni ni bio cilj da kumstvo kod Srba glorifikujem kao bilo kakvu kategoriju.

Razumem ja, da ti kao nehrišćanin nećeš da ulaziš u priču o kumstvu kao duhovnom srodstvu kod Srba. Jer, to duhovno srodstvo proizlazi i promoviše se obredom pravoslavne crkve. I pogotovo što je u njegovoj suštinskoj osnovi: Kum, pa Bog!

Da je pobratim, posestrima... to jeste duhovno srodstvo, ali može da se ustanovi i bez učešća sveštenika, tako da bi ti, verovatno, više prijalo da pišeš o tome...

Ne, ne mora bilo ko od vas, mojih drugara i virtuelnih prijatelja, da me žali ili da iz respekta prema mom trudu učestvuje u svemu ovome.

Hvala i na ovome do sada...

Kada je reč o istorijskoj ili sociološkoj kategoriji, ja iako nisam teorijski izučavao ni jedno ni drugo, neću da kažem da sociologija pripada istoriji, ili obrnuto.

Nisam ni zato da se razgolićuju istorijske ličnosti do nekakvih bljutavih detalja. Jedino mi je namera bila da pokrenem priču o reči kod Srba koja se daje kao zalog, kao garant za odnos prema nekome, za održanje obećanja, vraćanje duga (koji se ne sastoji samo od para)... Pa neka to bude data reč za kafanskim stolom, u porodičnom krugu, na partijskom sastanku, ili u okviru crkvenog obreda...

Dakle, i kumstvo je data reč... kumstvo imaju i Šiptari... šišano... Ja imam dva kuma u zaledju Djakovice... kada je počela pucnjava dole, nudio sam se da odem, da ih pozovem bilo gde bio. I ma gde oni bili, morali bi da se odazovu... Ali, u to vreme Srbi nisu želeli da razgovaraju sa njima... Valjda su živi posle ovih poslednjih ratnih strahota...

A, činjenica je da je data a pogažena reč i u srpskoj istoriji bila uzrok mnogih nesrećnih dogadjaja...

U svakom slučaju, neka tema ide polako na dole... ;)

ma sve to stoji
samo htedoh reci da sam malo na preskok chito pa nisam odma skapiro sushtinu teme.

a neshto se ne zadrzavam mnogo u zadnje vreme ovde...

Karađorđe nije ubio oca Petra, već očuha Petronija, čijim je ubistvom spasio mnoge druge živote.
Zbeg je bežao od Turaka preko Save, a Petronije (pošto se iz nekog razloga naljutio) je krenuo da pozove tursku patrolu i prijavi begunce. Da je uspeo u svojoj nameri, teško da bi iko u onom zbegu preživeo.

U tom istorijskom trenutku je kum bio daleko veća svetinja nego što mi danas možemo da zamislimo, pa je samo sa te strane gledano to ubistvo bio izuzetno zverski čin.

Не мења превише ствар, али неки извори сведоче да и није сам Карађорђе пуцао, већ је на то приморао једнога од својих момака...

Narod je upamtio i Karađorđevo kukavičko i Obrenovićevo junačko držanje. To je bitno uticalo na svest potonjeg naraštaja u oblikovanju likova srpskih voždova. Zbog neodlučnog držanja i napuštanja Srbije, Karađorđe je izgubio ulogu vođe - postao je politički mrtav. Zato što se hrabro borio i što je odlučio da ostane sa narodom i sa njim deli sudbinu, koja je bila teža od izbegličke, pred Milošem se otvorio put slave. Prvi je pao, drugi se uzdigao i preuzeo ulogu vođe srpskog naroda.
Nemam komentar!

Ko je morao skoro svaku odluku da potvrdjuje beratima? Ko je donosio hatišerife? ko je odobravao sve odluke? Porta. Srbija je bila VAZALNA monarhija pod sultanovim sizirenstvom. I sve je on to sam dobio novcem i mudrom igrom.
Da, da... Sve odluke vezane za smaknuća Miloševih protivnika je donosila Porta... I onda ja lupam...

Toliko o njegovom gorem ponašanju od samog Skopljaka.....A sad da vidimo Karadjordja i njegov razbojnički odnos prema narodu dok je bio hajduk, posvedočeno u mnogom memoarima i zapisima. Kao što na primer Petar Jokić koji je opisao scenu između Karađorđa i neke babe, u vreme jedne potere. Upitana šta se u selu dešava, ona je odgovorila: "Ta, onaj crni a ne beli Đorđe odmetnu se u ajduke, pa više zla počini nego Turci, pa njega oće da vataju." Zbog ove iskrenosti baba je prošla loše, što je, uz već rečeno, dokaz više o tome da je hajdučija poprimila vid razbojništva.
Šta je bilo sa tom babom?

Back