KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni je za prekrivanje savršen. Znam da se ne dopada Daca_Su i na fb sam pročitala da Jelena Zavišić nešto nije najzadovoljnija.

Ovo je poruka koju sam napisala, pa mi pukao net i nisam uspela da je pošaljem. :) U međuvremenu se javila i Jelena, sa svojim iskustvom.

Ja sam ga prošlog vikenda toliko tanko razvukla da kada sam prekrila tortu, sa strane su se poznavali slojevi kora - fil - kora. :rumenka: Nigde nije pucao, nigde se nije lepio za ruke kao što ume barvalo, ma moji utisci su najpozitivniji mogući.

Ali sam reakcijom gospodina Rifata koju je čula Tamaric20 totalno razočarana. :( Baš je :bljak:

Ja sam uzela taj probni od kilogram i odusevila sam se. Nikad lakse i lepse nisam obojila fondan niti ga posle razvukla. Bas sam popodne narucila turu od 6 kg belog i 1 kg crvenog pa cu videti kad mi stigne.
Sto se komunikacije tice ja sam samo preko FB i bili su maximalno korektni i predusetljivi.

Nismo.....Sanja Trifunov torte, pa ko zeli neka me doda.....ja koga sam nasla, nasla sam, ali uglavnom ne znam vasa prava imena pa vas nisam mogla ni dodati, neke sam pronasla sasvim slucajno, prepoznala po tortama postaljenim na forumu....:D

E moram vam priznati da mi sad nekao dojde lakse, ja mislila samo ja imam problem sa drugim sem domacim fondanom na koji sam navikla. Ova masa je sve, bas sve onako kako je Jelena opisala, ali ta njegova mogucnost da se tako lako rasklagija (posto ja nemam one oklagije sa prstenovima koji odredjuju debljinu mase na koju se rastanjuje) onda ti to mene ponese pa kad treba dignuti sa stola, opa... kao papir je tanko, nista, opet mjesi i razvlaci, ali se moram suzdrzati da odedim do koje je to debljine da mi je potaman, jer kao je pretanko naravno da ce se sve ocrtati. Torta znaci mora biti idealno zaravnata ili filovima ili puter ili ganache kremom, kako ko vec koristi, da bi se tako tanko mogao razviti i prekriti. Nekoliko torti prosli vikend sam prekrivala da se natjeram da ga potrosim, a i nekako mi se cini da bas ucvrsti tortu, i najmekanije i puno fila kuvanog na mlijeku ostanu bas super cvrste, dok mi se pod tezinom domaceg fondan nekad znaju da malo spuste i to me uvijek nerviralo.

Izgleda da nas sve buni upravo to sto nije uvek isti . Ako cemo posteno sta to sad znaci prva tura, druga tura, treca tura..? Jedna dobra za prekrivanje, druga za figurice, treca 20 % cvrsca od prva, cetvrta ce verovatno biti dobra za cvetove :),sve se prodaju pod istim imenom, i ja sad treba da gledam u pasulj koju ce da mi posalju? Dal ce da mi posalju ono sto im je ostalo iz neke ture koja ne valje (nece sigurno da pobacuju to sad) ili ovo sto valja itd. Veceras smo se ismejale Milena (Figurica za princeze na fb) i ja jer je porucila ovaj najnoviji, stigao danas i sele da se malo zezamo, a ono - mekano, mekano, stavis da stoji on se slegne ko palacinka!!! Isto kao sto kaze Tamaric. Znaci - to bi bila treca tura hahahahaha, ja sam onda probala prvu i drugu :D Prevelika je to zaj... za mene, a da gledam u tarot ili pasulj ne znam, tak` da ja ostajem pri proverenim stvarima.

e da, to je i mene skroz zbunilo, kako sad uopste da budes sigurna da ce posati sad bas tu zadnju kakva god ona da bila, sta ce uraditi sa onim prije toga. Sta, ako mi kazemo Znas Rifate, to nama zbog toga i toga ne odgovara, on ce to da baci, smucka nesto novo i eto izvolite, ovo je sad super za vas. Ma to je sve nekako cudno, sto se mene tice vidjecu jos sta cu koristi, sada sam bas dosta kupila tog novopazarskog noviteta, jer stvarno ne mogu da mjesim i bojim onaj domaci, puno dok se umjesi jednolicna boja treba vremena, to me unisti.

Novu turu turskog fondana niste mogle da narucite iz jednog razloga ,nije jos uvezen iz turske i bice ga tek za 7 do 10 dana ja sam do sad prabala svaku mogucu turu turskog fondana prvi je bio ocajan jako mi je pucao ali je za figurice bio savrsen drugi je bio jako mekan za prekrivanje ali sam se navikla ali opet sam sve svoje figurice od njega radila one Arijel su od njega npr radjene a to mi nikad nije poslo za rukom sa barvalovim fondanom npr boje su mu fantasticne barvalo nema takve nijanse kao sto ima polen iz pocetka sam i ja bila u dilemi da li da narucujem turski jer nisam znala kakav ce da mi stigne ovog puta pa sam se vratila na barvalo ali sam odmah videla da sam pogresila pa sam se vratila na polen i sad i ja cekam novu turu d vidim kakva je koliko sam ga ja razumela bice dve vrste jedan tvrdji za figurice i jedan za oblaganje torti

Ako smem da prokomentarisem, meni je logicno da se neki proizvod koji je relativno nov na trzistu usavrsava u hodu, pa su iskustva potrosaca dragocena u tom smislu...mislim da ce ova masa na kraju biti nezamenljiva na trzistu, jos ako i cena ostane pristupacna...bice to super! Samo strpljenja. PS Nisam ga probala, ali nameravam.

i ja sam porucila taj turski fondan , danas treba da mi stigne a za vikend probam da presvlacim torte .... obzirom na Vasa dijametralno suprotna iskustva imam i kantu barvalovog pa cu se snaci ako bude frka ;) a moje iskustvo delim od nedelje :D

samo da javim da mi je pre pola sata stigao pazarski fondan (ona tura kljakava i mekana do besvesti...) pokusavam da napravim miu i pre pola sata sam ga obojila i ne mogu nista da izvajam, sta god uradim on pada i deformise se (pritom i ovaj deo sto ne koristim nije se na vazduhu ni malo osusio i stvrdnuo i dalje je sve mekano i ne susi se) znaci moje iskustvo hani fondana za figure je s..nje.... pusticu malo da odstoji fondan pa probam opet :evil:

Čudi me da sa istim fondanom imate tako različita iskustva. Ovde nema turski, najjeftiniji je madjarska K2, a onda ima belgijski, engleski, holandski i ko zna sve kakvi još.
Kod nas se polako pokazuje sunce a ja se igram sa mojim jajima i pečem jednu malu dobošku.

... dok se Vi uhodavate , ja ću ostati pri Barvalu , mene dosad nikad nije izneverio , crni je u zadnje vreme malo svetliji pri mešnji ali kad se prosuši bude crn , a meni je dobar i za pokrivanje i za figure ( za zahtevnije figure i cvetove dodajem gum pastu ) ...na kraju krajeva cveće i figurice se ni ne rade od fondana nego isključivo od gum paste koja se osuši za najduže dva sata , a što mi hoćemo da uštedimo to je nešto drugo ... kad se ustali ovaj turski probaću sigurno ....za sada ovaj ostaje ...

samo da javim da mi je pre pola sata stigao pazarski fondan (ona tura kljakava i mekana do besvesti...) pokusavam da napravim miu i pre pola sata sam ga obojila i ne mogu nista da izvajam, sta god uradim on pada i deformise se (pritom i ovaj deo sto ne koristim nije se na vazduhu ni malo osusio i stvrdnuo i dalje je sve mekano i ne susi se) znaci moje iskustvo hani fondana za figure je s..nje.... pusticu malo da odstoji fondan pa probam opet :evil:
-
Ja lepo kazem da za figure - ne nikako!!!
Samo ako se dooobro zasiti gustinom, znaci kasicica gustina pa mesi, mesi, pa ako se i dalje lepi jos jedna i tako u nedogled.

Back