KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Molim vas pomagajte!!!
Sta sam pogresno uradila, pravila sam trostruku mjeru fondana po Minjinom receptu kao i uvijek, posto mi je mixer pokojni sve sam mjesala rukom kao i prije pola godine i toliko mi se runi fondan, nema sanse da prekrijem tortu,. znaci ne mogu ga od podloge odvojiti, samo se cijepa, kao ono kada se pokusava dobiti crvena ili crna pa se stavi boje i boje ... ali ovo je obican bijeli, znaci napravljen fondan i gotovo, grozan, tvrd... :dash: :dash:
Kada sam uzela medju prste C prah secer onda mi je sav kristalan, da li je nesto do njega, da li se to nekom desava isto ovih dana, ili je naprosto do ove vlage pa sam mozda trebala stavljati manje secera nego sto ide klasicno u mjeru???

Poslednja izmena:
Ja po tom receptu skoro uvek stavljam manje secera nego sto pise, odnosno ne utrosim sve!Danas sam ga bas pravila i bio je standardan, to mi se nikada nije desilo...Ono sto bih ja uradila je odvojila bih jedan manji deo, namazala margarinom radnu povrsinu i ruke i mesila, mesila dok se ne sjedini...ako to ne upali, opet uzmi malu kolicinu fondana i probaj da ga homogenizujes mokrim rukama, meseci ga...

Molim vas pomagajte!!!
Sta sma pogresno uradila, pravila sam trostruku mjeru fondana po Minjinom receptu kao i uvijek, posto mi je mixer pokojni sve sam mjesala rukom kao i prije pola godine io toliko mi se runi fondasn, nema sanse da prekrijem tortu,. znaci ne mogu ga od podloge odvojiti, samo se cijepa, kao ono kada se pokusava dobiti crvena ili crna pa se stavi boje i boje ... ali ovo je obican bijeli, znaci napravljen fondan i gotovo, grozan, tvrd...
Kada sma uzela medju prste C prah secer onda mi je sav kristalan, da li je nesto do njega, da li se to nekom desvaa isto voih dana, ili je naprosto do ove vlage pa sma mozda trebala stavljati manje secera nego sto ide kalsicno u mjeru???
nisam stručnjak (naravno), ali stručnjak kojem baš verujem (Jaca :heart:) je jedno vreme stalno ponavljala kako je moj fondan bolji od njenog: Pravile smo ga po istom receptu (tom tkz. "minjinom") i kad sam joj poverovala (dugo sam mislila da samo želi mene da pohvali - ko zna Jacu zna i o čemu pričam), uporedile smo postupak. Jedna razlika je bila ta što ga ja uvek pravim mikserom i mutim prilično dugo, a druga je bila u količini šećera koju naknadno dodajemo... dok ga mesimo neposredno pred upotrebu. Naravno, ona ga je dodavala više...
Razlog smo pronašle u tome što je ona fondan uglavnom mesila neposredno pre upotrebe, a ja najčešće dan ranije (kad odstoji, lakše se radi sa njim, odnosno deluje manje mek i nije potrebno dodati toliko šećera).
Može se desiti da toliku količinu fondana nisi dovoljno dobro umesila (a i kako bi... mislim to stvarno jeste prevelika količina za rad rukama) i da je masa "progutala" više šećera nego inače.
E sad... razmišljam, više logički nego iskustveno, šte bi se sad sa ovim umešenim fondanom moglo uraditi... da se stvar popravi.
Ja bih probala da napravim još jednu količinu one tečne smese (fruktoza/bonbon sirup... šta već koristiš, glicerin i želatin) i da to umesim u ovaj fondan koji se kruni. Ni malo masnoće (margarina, biljne masti... ne znam šta dodaješ) neće škoditi.
U stvari, ja sam ovde negde pročitala... ili videla... pojma nemam odakle mi to... da se sve vreme dok se radi sa fondanom ruke mažu margarinom. Mnogo se lakše radi i mislim da sad može da pomogne kako bi uopšte mogla sve to da smesiš.
I nakon što to uradim, ostavila bih smesu bar sat-dva da odstoji pa tek onda radila dalje.
Da li bi uspela - ne znam, ali meni zvuči logično.
I, molim te, reci nam posle šta si uradila i kako je sve ispalo... problem će se pre ili posle pojaviti nekom ponovo.
Srećno!

Molim vas pomagajte!!!
Sta sam pogresno uradila, pravila sam trostruku mjeru fondana po Minjinom receptu kao i uvijek, posto mi je mixer pokojni sve sam mjesala rukom kao i prije pola godine i toliko mi se runi fondan, nema sanse da prekrijem tortu,. znaci ne mogu ga od podloge odvojiti, samo se cijepa, kao ono kada se pokusava dobiti crvena ili crna pa se stavi boje i boje ... ali ovo je obican bijeli, znaci napravljen fondan i gotovo, grozan, tvrd... :dash: :dash:
Kada sam uzela medju prste C prah secer onda mi je sav kristalan, da li je nesto do njega, da li se to nekom desava isto ovih dana, ili je naprosto do ove vlage pa sam mozda trebala stavljati manje secera nego sto ide klasicno u mjeru???

ja ga vec dugo ne pravim lakse mi da kupim gim pastu ali iz mog iskustva moze ga zeznuti secer ili da nisi zaboravila da stavis glicerin :confused:? ovo za glicerinom se meni jednom desilo :lol:

Poslednja izmena:
Prvo, hvala svima na tako puno odgovora i raznoraznih iskustava.
Meni nije bas zgodno i jos uvijek ne toliko isplatljivo da kupujem gum pastu gotovu, ali imam u kuci uvijek bjele i tih drecavih boja po kantu, jer mjesam po manje kolicine. I sada sam umjesla boju neku tamno rozu sa crvenom gum pastom jer treba da bude neka tamno roza boja i jos pola/pola stavila bijele gum paste i mog fondana, dobro namastila ruke marg i podlogu, mjesila, mjesila i ponasa se za sada sasvim OK, samo cu morati malo sacekati da "ostari" jer je jako mekan.
Inace, moje iskustvo u posljedenje vrijeme je bilo jako pozitivno jer sam pola smjese koja mi je potrebna za vikend mjesila mixerom, pola rukama, to je obicno oko 3kg jedne i toliko i druge.
I taj iz mixera bude super, super gumast, nekako vazdusastiji nego ovaj rucni koji bude sav onako kompaktan i bas se preznojim dok ga razradim rukama. Ali uvijek je bio topao i sav mekan kada ga napravim, pa sam iz istih razloga kao i smeh pravila dan ranije.
Ovaj sada je bio cim sam ga napravila hladan, ma nista se nije razvlacio, potpuno ista situacija koju sam dozivjela kada smo ljetos bili kod ZD. Ona meni kaze:"Hajde molim te napravi fondan i prekrij ovu Zoju da vidim kako ti to radis jer ja poludim kada treba to raditi. Fondan mi je hladan cim ga umjesim, kako je vama topao, pojam nemam i sutradan ostatak mogu baciti jer je kao kamen?!" Ja vidim, prah secer koji ona ima je tako granulast, nije bas onako fino mljeven, i tada je Teta Ira namazala ruke samo tako margarinom i razvukla dosta deblji sloj fondana nego ja sto radim i prekrila je iako je po coskovima krenulo da puca. Medjutim, fondan sam i dalje nastavila praviti kuci sa tim receptom jer taj bombon sirup ne mogu da nabavim, a tako bih rado probala taj recept koji se bas dosta koristi, Zorica, Jaca Cile, sve su mi rekle da prave po njemu, neke i dalje prave, neke kupuju Barvalov, nije bitno...
Evo, jos uvijek cekam i psihicki se pripremam da prekrijem tortu sa njim, ma kako sma nocas nisma slikala ono cudo odvratno pa da vidite. A nisma zaboravila glicerin, to sam i ja prvo pomislila, rekoh: umorna, ne vidim bjelu macku, mora da sma nesto zijanila dok sam ga pravila. Danas mi muz kupi na drugom mjestu C prah secerom, kontala sam da taj u Rodi nije neki II klase, mada na pakovanju nema nista tog tipa oznaceno. I opet stavim sve redovno, tacno 900gr secera i svega sto ide i on isti nikakav.

Poslednja izmena:
Moja improvizovana torta sa koricama od belanaca, fila od zumanaca kuvanih sa mlecnom milkom i maslacem, i malo višanja je imala VELIKI uspeh na moje ogromno zadovoljstvo. Već sa m malo porasla, jer sam uvek govorila da sam još mala i da ne znam ove korice da pečem. Polako sam počela da rastem. Sličice stavljam sutra, sa drugim tortama a sad odo da lalam, jer jutro će svanuti odmah.

Prvo, hvala svima na tako puno odgovora i raznoraznih iskustava.
Meni nije bas zgodno i jos uvijek ne toliko isplatljivo da kupujem gum pastu gotovu, ali imam u kuci uvijek bjele i tih drecavih boja po kantu, jer mjesam po manje kolicine. I sada sam umjesla boju neku tamno rozu sa crvenom gum pastom jer treba da bude neka tamno roza boja i jos pola/pola stavila bijele gum paste i mog fondana, dobro namastila ruke marg i podlogu, mjesila, mjesila i ponasa se za sada sasvim OK, samo cu morati malo sacekati da "ostari" jer je jako mekan.
Inace, moje iskustvo u posljedenje vrijeme je bilo jako pozitivno jer sam pola smjese koja mi je potrebna za vikend mjesila mixerom, pola rukama, to je obicno oko 3kg jedne i toliko i druge.
I taj iz mixera bude super, super gumast, nekako vazdusastiji nego ovaj rucni koji bude sav onako kompaktan i bas se preznojim dok ga razradim rukama. Ali uvijek je bio topao i sav mekan kada ga napravim, pa sam iz istih razloga kao i smeh pravila dan ranije.
Ovaj sada je bio cim sam ga napravila hladan, ma nista se nije razvlacio, potpuno ista situacija koju sam dozivjela kada smo ljetos bili kod ZD. Ona meni kaze:"Hajde molim te napravi fondan i prekrij ovu Zoju da vidim kako ti to radis jer ja poludim kada treba to raditi. Fondan mi je hladan cim ga umjesim, kako je vama topao, pojam nemam i sutradan ostatak mogu baciti jer je kao kamen?!" Ja vidim, prah secer koji ona ima je tako granulast, nije bas onako fino mljeven, i tada je Teta Ira namazala ruke samo tako margarinom i razvukla dosta deblji sloj fondana nego ja sto radim i prekrila je iako je po coskovima krenulo da puca. Medjutim, fondan sam i dalje nastavila praviti kuci sa tim receptom jer taj bombon sirup ne mogu da nabavim, a tako bih rado probala taj recept koji se bas dosta koristi, Zorica, Jaca Cile, sve su mi rekle da prave po njemu, neke i dalje prave, neke kupuju Barvalov, nije bitno...
Evo, jos uvijek cekam i psihicki se pripremam da prekrijem tortu sa njim, ma kako sma nocas nisma slikala ono cudo odvratno pa da vidite. A nisma zaboravila glicerin, to sam i ja prvo pomislila, rekoh: umorna, ne vidim bjelu macku, mora da sma nesto zijanila dok sam ga pravila. Danas mi muz kupi na drugom mjestu C prah secerom, kontala sam da taj u Rodi nije neki II klase, mada na pakovanju nema nista tog tipa oznaceno. I opet stavim sve redovno, tacno 900gr secera i svega sto ide i on isti nikakav.

Ja i dalje tvrdim da je svih 900g mnogo...meni obicno ode 800, najvise 850g po meri!

U pravu si, mnogo je, ja sam ti skroz zaboravila da sam to jos davno zakljucila, ali kada sam ga radila u mixeru nije nikada bio to problem, jednostavno isti sastojci, sve isto, samo on ispadne drugaciji. Ali zato i mixer rikne

Nisam ni ja dok mi ne rekose da moze i da isprobam, jer su mi toliko vec trnule ruke od fondana i meni drugarica da pomogne kaze ruke ne mozes kupiti nove, a mixer mozes ako crkne.
Uglavnom, torta je prekrivena i dekorisana, sada idem na sljedecu sa nekom masnom i brdom cvijeca, tu ce sigurno malo biti zeznuto jer ce pucati.

Ja sve, ali sve (što može) mutim mikserom.
Logika mi je bila ako mogu testo da mesim mikserom, zašto bih za fondan koristila ruke? Ne kažem da ne može da se umesi rukom, samo da je lakše mikserom.
I ne samo to. Osnovni sastojak fondana je šećer... a šećer se dugim mućenjem pretvara u penu. Imate gomilu onih fondana (tipa rozen) koji se prave na taj način.
I da... Daco... drugarica ti je sasvim u pravu. ;)

Daco ja sam malo zakasnila ali se nadam da si uspesno odradila posao do kraja i da sad zasluzeno odmaras.....
Ja takodje nikada nisam stavljala punu meru secera, jednom mi se samo desilo da sam pravila pola mere i da sam stavila odokativno secera, naravno vise :) i bio je takav bas kako ti kazes, samo sam istopila malo dekstoze i dodala, umesila lepo i bilo je super.....tako da mislim da je samo problem u kolicini secera....ja fondan uvek mesim po minjinom receptu i uvek je bas bas super, posle mesenja obavezno ga ostavim da odstoji bar sat vremena i bude odlican, taman se lepo stegne i bude super za razvlacenje....
A tebi svaka cast za pravljenje tri mere od jednom, meni je mnogo i dve kad mesim :) tri ne bih smela ni pokusati :D

Natasa, jesi skroz susila koru ili da su belanca bela iznutra, jao pravis mi zazubice obozavam torte sa takvim korama, ja obozavam suskavu ali tri kore po tri sata susenja ubise me :)

Nego jel neko za nes kaficu, meni muzic skuvao i sad uzivam dok deca jos spavaju, malopre bili po tortice i sad opusten vikend al zato sledeca nedelja ubitacna, a muz ode na posao na teren, a tacno sam znala da ce tako biti kad god imam puno posla on nije kuci, al moram ga pohvaliti juce mi je pravio kuglice sve u sesnaest :) on pravi ja odmah lepim oko torte ma ocas posla gotovo...bome ne bih ga menjala :rotf:

Poslednja izmena:
Kod mene tortice gotove, još čekam da dodju po zadnju, pa stavljam sličice.
Kore sam pravila ovako: 5 belanaca, 300 g šećera, kašika sirćeta i dve kašike griza. Mutila sam do besvesti. Rernu zagrejala na 200, stavila koru, smanjila na 150 i nakon 10-15 min smanjila na 130 i sušila još nekih 30 - 35 min. Ja sam jako zadovoljna. Sad još jednom da probam, pa bogu dalje da učim. Polako dobijam želju i samopouzdanje, da to nije toliko teško, koliko mi je to godinama izgledalo. Pa porasla sam, starija sam opet u novoj godini za godinu dana. :zper:

Nigde nikoga, sve odmarate i uivate u nedelji pretpostavljam. Kod nas je pravo zimsko vreme. Sinoć sam bila sa mm u šetnji po gradu, divota, prava zima. Samo da se ne mora nigde putovati. To je već gore. Imamo oko 20 - 30 cm snega, nije previše, ali kad nemaš gde da parkiraš kola, i 5 cm je previše.

Ja nisam oka sklopila nocas, i sad mi nekako zima a tek treba da dekorisem jednu spratnu krivu tortu, uh...
Pola noci sam glazirala i sjeckala pa pakovala te kolacice!!! Evo vi ste mi svi svjedoci NIKAD VISE NE PRIHVATAM NARUDZBU ZA SITNE KOLACICE :nono3::nono3: ili cu da SVISNEM SKROZ NA SKROZ :aaa:
Ove koje sam sinoc prekrila, pokusala sam dodavati i dextroze rastopljene malo, pa mjesala margarinom, ma ali sada se jos gore ponasa nego ono prvo vece koriscenja, iako sma ga pomjesla sa gum pastom. Bas bas se cijepa i uzasnmo puca na samoj torti, kao sto je Princeska pricala za onaj Hani da se na hladnoj torti tako nekao ponasa. I tacno se poznaju kristali secera na povrsini torte, sada sam trenutno sama, svi su otisli kod babe da biha j ovo zavrsila na miru ovako nikakva i odoh napraviti jednu mjeru sa manje secera. Ja ipak mislim da to nesto nije samo do viska secera, nego do njegove granulacije

Daco i ja sam imala problem sa fondano jutros, katastrofa. eno ono sto mi je ostalo stvrdnulo se kao kamen,ja sam taj morala da zagrevam u mikrotalasnoj da bi mogla da ga razvucem ,i ja mislim da je secer u pitanju, jer prthodne veceri sam isto pravila fondan i bio mi je super ali taj secer sam imala od pre, a ovaj koji mi je muz u petak kupio u Rodi je stvarno krupan kada sam ga prosejavala sve su kristali ostali gore.

Daco i ja sam imala problem sa fondano jutros, katastrofa. eno ono sto mi je ostalo stvrdnulo se kao kamen,ja sam taj morala da zagrevam u mikrotalasnoj da bi mogla da ga razvucem ,i ja mislim da je secer u pitanju, jer prthodne veceri sam isto pravila fondan i bio mi je super ali taj secer sam imala od pre, a ovaj koji mi je muz u petak kupio u Rodi je stvarno krupan kada sam ga prosejavala sve su kristali ostali gore.
O covjece, kazem ja da se on skroz skroz iskvario, sada sam pravila jednu mjeru, i uzela 820 gr prah secera i opet nekkao nije kao prije, ali je bolji i mjesala sma gum pastom, a sada odoh da prekrivam torte, drzi mi palceve
Ma kad pogledam, prvu tortu koju sma prekrila fondanom je bila za mog brata, sa kivijem i filom od kisele pavlake prah secera i mljevenog keksa, mekana samo tako, ali sma uspjela i sad nakon ko zna koliko kg napravljenog fondana da kukam i pitam sta da radim, zasto mi se to i to desava, bzv

Back