KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Necu draga, necu te zaboraviti. Nego sto meni niko ne kaze da je moja Suboticanka pobjedila na tortijadi u Jagodini, ja sinoc u one kasne sate vidjela

Zana je dobila jednu od nagrada za onu univerzalnu kategoriju. To je trebalo da bude 10 primecenih torti, a ne rangirane, ali su greskom tako procitane i tako postavljene na video bimu kao da je svaka procitana torta neko mesto :)

Samo da Vam poželim lepu i laku noć. Mi bili malo sa kumovima na jezerima na pićence i pečenu ribu. super je napolju. Konačno lepo vreme. Stiže nam pravo proleće.
I mi smo danas rostiljali. Jedva smo cekali ovako fino vreme :)

Jutro .... veceras mi stize sin kuci , bio je na rekreativnoj nedelju dana ... nase prvo pravo odvajanje ! Bas sam ga se uzelela . Kad ga samo dohvatim. Kad god sam ga zvala on kaze : izvini mama nemam vremena , ovde je bas super i zurim kod drugara ! I ladno me skine ... deca ....

E jel vidis, kako za cas dodje to da im se ne ide vise sa roditeljima u grad, vikendom kod babe da trci u livadi i skace slobodno, sto je obozavao, sada vec sve cesce ostaje u stanu sa mnom i igra se po naselju sa drugarima, koliko je prije bio stidljiv, skola i mangupcici su sve to promjenili sto me sada vec uveliko plasi

Deca rastu a sa njima i njihova potražnja za društvom i odlazak od roditelja. To je sasvim normalno, ali roditelji a posebno mame moraju sa time da se pomire.

Ja bila u gradu da se ponovim. ešila ženska da potroši 100 Eurića a ja lepo kupila svasta i jos mi ostalo više od polovine. Što volim, kad tako lepo kupim.

Evo da se i ja javnem sa izvjestajem sa terena. Znaci, moje jucerasnje svrckanje po Segedinu je donekle urodilo raznoraznim kupovinama. Prvo, taj Tesco je bas skup market, dva imaju u Segedinu, ali tamo niko ne kupuje poznate domace prehrambene proizvode , sirovi, kobasice, sunke... jer uopste nije isplativo. Nego se snabdjevaju sa durge strane to sto ima na Kelebija granicnom prelazu, a mi smo isle na HOrgos jer je na tu stranu Segedin.
E sad, sto se tice diskonta u kome sam bila, to je tipa Jablanice u Bgd-u. Bilo mi bzv da kupujem neke velike kolicine kakaa, pudinga i tako tih praskastih zezancija jer prvo sto ih nisam isprobala a drugo sto se to toliko uopste ne isplati da bih rizikovala. Npr. gustin koji ja dosta koristim za rad sa fondanom, imaju 3 vrste, kukuruzni skrob, krompirov i psenicni, to pojam nisma imala, a kukuruzni koji je u Jablanici 88din/kg je kod njih duplo skuplji, znaci ne kupih ga... Kupila sam prah secera, nadam se da je sitan, jer moram praviti sama fondan dok Rifat ne ocarini svoj... to je onaj sto je Kata stavljala slike, 1/2kg izdje 74din, sto je super povoljno. Kandirane tresnje i crvene i zelene i crne su 720din, a na Fb se prodaju crvene za 1000, a ove druge za 1100. E sad, nakupovala sma se coko transfera, razlicite su cijene po dezenima, oni atraktivniji su naravno skuplji, od 140 do 250din, uglavnom svi transferi koji postoje u albumu SVE ZA TORTE imam i ja sad, ali ona ih prodaje po 300din i ove jeftinije i ove skuplje. Ma vecina stvaris a njenog profila su iz tog diskonta, s tim da kada se potrosi preko 200E se vrati na granici AFA, taj porez na promet, tako da joj sve te cifre dodju jos povoljnije. Zapisla sam cijene i stalaka sa kuglama i tacni koji idu za te stubice, pa ovih alatica, sugervila, i tako toga, pa cim stignem bas cu pretvoriti u dinare pa da vidimo razliku. Evo, npr. i ovi silkonski praovugaoni Wilton kalupi su razlicite cijene, ali najskuplji je 1315din i tako to.

Daco, bas me zanima koliko je sugarveil u Madjarskoj, nisam ni znala da ga ima tamo.
E, sjetila sam se ja tamo i tebe, pa kad sam vidjela ovo pakovanje od 142gr, to je neko bas malo, kosta 686din, pojma nemam koliko je ovdje, ti uporedi
pakovanje onih ljubicastih stipaljki je 3000din, to mi se nesto bas cini puno
onda ono pakovanje 4 stubica i 4 kugle od 2" je 933din, a ono od 3" je 1333din
tacne sto idu uz te stubice i kugle su 20cm 632din, 25.4cm je 685din, 30.4cm je 760din, 35cm je 1090din i 40cm je 1260din
racunala sam kurs 1E=294ft, a 112din = 1E
1000kom korpica za mafine od 5cm precnika 2,5cm visine su 1400din, sto je skoro duplo skuplje od onih AVIS-ovih, te dimenzije su 800din
cokolada, crna u kapljicama kao ona iz Jablanice je 587, a bijela je 533din sto je skuplje od Jablanice gdje je 490din, imaju neku pise Belgijska 60% kakao mase kosta 950din

Da dam raport i ja. Konačno sam počela i ja da radim svoj oficijalni posao, a to je prodaja Barvallo ukrasa po Slovačkoj, za one nove ili malko sklerotične, kao što sam ja. Uradila sam oko 700 km, zaradila malo više EURa od kilometara, samo još da stignu na račun, pa da mogu da odvojim svoj deo kolača, dok se odračunaju sve dažbine i plaćanja od te zarade.

Kod nas je lepo sunčano vreme, konačno je stiglo proleće.

Inače, što se tiče tih cena, pošto je nešto u Madjarskoj, a pošto je kod kuće. Onaj, ko sevim poslom bavi, mora da uračuna sebi i put, i skladište, ako radi legalni o PDV, i dažbine, i na kraju svoju zaradu. Zato je tazlika u ceni., Ono, najjeftinije je kad odemo same pa kupimo, ali ne da se sve tako kupovati. Radim u toj branži, pa sa mog gledišta je to tako. Ali, kada pogledam i sa vaše tačke, potpuno se slažem. Ja sam negde izmedju dve vatre. Sedim na dve stolice.

Moram ponovo da nastolim pitanje: da li ima interesa i prostora za prodavnicu pomagala i normalnu i internet. Ako da, možda postoji šansa, da bi mogla sa jednom mojom klijentkom, koja kupuje od mene Barvallo, a najjača i najveća je ovde, da pokušam da pregovaram za srbijansku varijantu. Ima svega i svačega. Samo zavisi kakvi su zakoni, dažbine i sve ostalo kod kuće.

Natasa, znas kako, sve te zenice sto prodaju alate preko p[rofila na Fb sigunro ne placaju PDV nego kao i mi torte rade na crno i skladiste kod kuce ili neke rodbine, a salju brzom postom i eto, tako da sve je cista zarada, sem naravno onog goriva i straha kako preci granicu na carini, ali za sve postoje fazoni pa tako i za to

Natasa, znas kako, sve te zenice sto prodaju alate preko p[rofila na Fb sigunro ne placaju PDV nego kao i mi torte rade na crno i skladiste kod kuce ili neke rodbine, a salju brzom postom i eto, tako da sve je cista zarada, sem naravno onog goriva i straha kako preci granicu na carini, ali za sve postoje fazoni pa tako i za to

Daco, pretpostavljam da imaš račun i na računu adresu te prodavnice u Segedinu. Molim te napiši. Planiram da odem u Segedin, pa neka se nađe.

Vidim da su svi bili vrijedni. Cestitke svima na nagradama!
Nego da vam se pohvalim i pojadam:-) naime zvala me vlasnica tu jedne lokalne pekare/slasticarnice i ponudila mi posao. Nema nikog da joj radi torte sa fondanom a vidila je par mojih i kao svidile joj se.... osim torti radila bih i sa kolacima. Sad neznam sta da radim... posao mi stvarno treba ali nisam bas sigurna da sam ja dovoljno dobra za taj posao... napredovala sam u radu sa tortama ali nje to jos uvjek to...a nekako kad pomislim na torte iz slasticarni uvjek mislim da one bar sto se tice izgleda moraju biti savrsene...sta da radim

prva je bila za sredu , danas 13. Sedam komada u jednom danu . Još i radim , a malu decu da ne spominjem . Prvi put otkad radim torte mi je bila malo frka , ali prošlo je ... vrlo sam zadovoljna sobom .
Daco , ako da onaj gore i novi gazda da slobodno , mislim da ću osvanuti iduće subote u Subotici ...

prva je bila za sredu , danas 13. Sedam komada u jednom danu . Još i radim , a malu decu da ne spominjem . Prvi put otkad radim torte mi je bila malo frka , ali prošlo je ... vrlo sam zadovoljna sobom .
Daco , ako da onaj gore i novi gazda da slobodno , mislim da ću osvanuti iduće subote u Subotici ...
Ponesi osnovne alatke bez kojih ne možeš za cvjetiće, a taman da mi pomogneš oko sitnih kolačića za Slavu, ili još bolje povedi i sestru

Back