KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
imate ljubac ... odoh završavati tortu za ujutru ... nešto mi se fil nije stegao kako bi trebalo ....:dash:
Kato, isti problem i ja imama sa snikers tortom, znaci onaj karamel fil kao da je voda. JA pravim po Jacinom receptu, u 1/2 kolicine mlijeka se skuva gustin i mlijeko u prahu, to bude bas bas gusto, a u drugoj 1/2 se rastopi predhodno karamelisani secer, kasnije se sve to zajedno spoji. Ma prosli put mi torta bila ravna kao da je stiropor, i to bila donja, na nju jos isao sprat. Sada, voda, pa voda, sve sam radila kako treba. Mada, evo sada mi se upali lampica iznad glave, onda sam koristila mlijeko u prahu koje mi je donio bivsi kolega poslala mi njegova zena koja radi u Fidelinci, savrseno je, ukus extra,a i steze samo tako. Sada sam uzela u zdravoj hrani, zena jedna pravi sitne kolace i ona mi ga preporucila, i eto ti, pa 100% je to u pitanju, ja kupila 1kg kao da imam da ne mislim...

i ja nisam za varijantu dekoracije tudje torte, i mislim da ne bih bila zadovoljna ni u jednom takvom slucaju :rumenko:,uostalom najvise vremena utrosim na figure, dekoraciju ..... i jos mogu misliti koliko bi joj dorade trebalo da ne bude grbava :aha: .... ne,ne nista od takvih dogovora :thumbdown:
E pronadjoh se u ovoj grbavosti koju si spomenula. Ukrasavala sma nekoliko torti donesenih, napaltim aj to prilicno, ali poludim do to uradim,. Em su mi te dvije sestre za svoju djecu vazda donosile torte na nekoj tacni sa sirokim obodom, ne moze u moj frizider, uzas,a torte kao palacinke, niske, a velikog precnika, ma grozno izgleda kako god da je ukrasis. Jednom mi donijele svarcvald, visnje i taj fil curi na sve strane, a one kazu:"Ma samo ti to prekrij, bice sve super!!!" Da, a kada bi im stvarno tako prekrila i dekorisala, kako bi se namrgodile kada dodju da preuzmu!
Fila nisam imala viska od svojih torti pa kuvaj novi za ovu da imam cime nekako da obljepim okolo, pekla cak jos jednu koru jer je to toliko curilo da se torta sva slegla pa sam tim filom i korom obljepljivala okolo, onda posto sam imala viska dodam jos jedan sprat fila i gore koru da to koliko-toliko izgleda na tortu. Naplatim naravno prema predhodnom dogovoru, iako sam se namucila. Kada su dosle sljedeci put ja nabudzim cijenu, one sve to plate, ali vise hvala Bogu dragom nisu dolazile niti ja vise to prihvatam

Šta se to dešava? Baš niko nema ništa pametno da napiše? Kod nas pre podne padaop sneg ko na sred zime, a do sad se već pola otopila a ta druga polovina je napravila onu groznu bljuckalicu, ili kako se to kaže. Procure i najodolnije čizme. Htela sam malo u šetnju, ali ako treba da imam mokre noge, radije ću sedeti kući u toploj sobici.

Ja sam tu, li ne mogu da pricam sama sa sobom. Ovdde ako je nekada i bilo konstruktivne rasprave,nestalo je. Uglavnom zene dolazze da se prijave da su tu,da postave slike onog sto su radile ili da se zahvale na dobijenim reputacijama. Duh Kulinarstva na kom sam ja pocela da postujem sasvim je nestao.

I zato uglavnom svratim,procitam sta me zanima,odgovorim negde na temu i - cutim. Ja jos uvek imam vremena i puno provodim na Forumu, ali vise na nekim drugim pdf. Iako je Kulinarstvo moja prva ljubav.

ZD, potpuno se slažem sa tobom. I meni je jako žao, što se ovde jako proredilo sa posetama a i puno dragih osoba se ovde ne pojavljuje već jako dugo. Gde su sve nestale? Zar je FB toliko okupirao sve? Meni je ipak ovde lepše, privatnije...

Evo je nesto da kazem, mada nije ni pametno ni korisno ali eto ostala sam zatecena pa da se barem izjadam. Veceras zbog obicne gluposti i neke nebitne konverzacije me napici onako ljudski svekriva prvi put u zivotu, ostala sam otvorenih usta i posle spustanja slusalice pocela da se smejem pa onda da se zabezeknem i onda kontam da je bila uzasno nervozna jer je tako zvucala ali to nije moj problem!!! Znaci ona meni ladno: "E ako nemas sta pametno da pricas,spusticu ti slusalicu"!!! Aaaaaaaaaaaaaa reko nema potrebe ja cu i tu tu tu.....Eto....mada je i u klimaksu, sta znam :)

Hahaha, al me nasmeja, mozda si joj pogodila zivac :zcepanje: ja moju za sad jos hvalim :zcepanje: al musterije redovno dodju pa mi se jadaju na sve i svasta pa i na svekrve, rekla sam da cu od sad psihoterapije naplacivati posebno :rotf: :rotf: :rotf:

Gde se devojke? Šta se radi?
Što se tiče tog ukrašavanja tudjih torti, ja sam u početku i to radila ali poslednjih godina ne pristajem jer na taj način sebi mogu da napravim lošu reklamu. Hiljadu puta se dešavalo da donesu torte kje cure na sve strane, koje su od najjeftinijeg materijala, filovi puni grudvica... I onda kad neko vidi tu tortu i čuje ko je ukrašavao, često povežu da je ista osoba i pravila. A ako je torta unutra loša, eto vama negativne reklame. I zato na to više ne pristajem.
I da se pohvalim, u petak sam bila na tortijadi u Nišu i okitila se još jednom nagradom, drugo mesto u grupi amatera. :)

Čestitam Ivana, videla sam to na FB.

A vidite ovo. Nije upućeno meni, ali pošto poznajem tematiku, kao da jeste. :evil:

Postovani,
Zelela bih manju tortu (oko 2kg. ako moze i manja)! Samo bismo zeleli da imamo jednu divnu mini torticu za slikanje taj dan! Ne na sprat – okrugla! Sa nekom masnom preko cele osnove a u centru ahdjelcic koji bi grlio svecicu! Od ostalih detalja mozda bi mogle da budu zvezdice i sl. Nista preterano! Kolika bi mogla da bude okvirno cena??

:cvet: Ivana , ako ti budem cestitala i treci put moraces da castis :ztongue:, kazi mi ti ako znas, ja nista nerazumem kako to sad imaju dve tortijade u Nisu i u cemu je razlika ?

domacice i ja sam dobijala slicne porudzbine i moj stav je da me ne interesuje da li njima treba torta za slikanje ili gledanje ili za jelo , minimalna tezina torte za prodaju je 3.5kg, njima to saopstim malo suptilnije ...... nije problem da izadjem u susret musterijama i njihovim potrebama tako da moze torta i od 1kg i od 2 kg ali za sve porudzbine ispod 3.5kg cena je okvirno kao za 3.5kg i do sada niko nije ostao pri prvobitnoj zelji :lol: bez obziro sto im je to bilo samo za slikanje :z;:

ja danas ceo dan imala goste , postavljaj, rasklanjaj i tako.... sad okupala decu pa malo da Vam :bye:

Ma dobro je dok imamo razloge za slavlje i čašćavanje. :)
Od prošle gdine su se oni razdvojili i prave dve tortijade. Jednu organizuje Srećko, a drugu Zoran Mirašević. Koliko sam razumela, ranije su svi bili zajedno ali onda su se nešto pokačili pa sad u veoma kratkom vremenskom razmaku organizuju dve tortijade. Prošle godine sam bila na onoj koju je organizovao Mirašević, a sad na ovoj koju je organizvao Srećko. Mirašević sada organizuje 8. i 9. marta, jednog dana su torte, a drugog ketering i sitna posluženja. Na njihovoj tortijadi je prošle godine bilo stotinak torti. Ja neću moći da idem pošto je ponovo radni dan.

Ma dobro je dok imamo razloge za slavlje i čašćavanje. :)
Od prošle gdine su se oni razdvojili i prave dve tortijade. Jednu organizuje Srećko, a drugu Zoran Mirašević. Koliko sam razumela, ranije su svi bili zajedno ali onda su se nešto pokačili pa sad u veoma kratkom vremenskom razmaku organizuju dve tortijade. Prošle godine sam bila na onoj koju je organizovao Mirašević, a sad na ovoj koju je organizvao Srećko. Mirašević sada organizuje 8. i 9. marta, jednog dana su torte, a drugog ketering i sitna posluženja. Na njihovoj tortijadi je prošle godine bilo stotinak torti. Ja neću moći da idem pošto je ponovo radni dan.

a koja je razlika u organizaciji (ako je ima) obzirom da si bila na obe :)

Ivana, draga moja, da se i ja pridruzim cestitkama, zasluzila si, nego sta!!!
Sto se tice velicina torti i detalja po njima, stalno to spominjemo, ali izgleda da je to i dlaje ne presusna tema, a i ja jako volim to kad ami kazu:"Ma nama treba samo za slikanje, mala jedna, za jelo ce biti druga velika koju pravi baba, ili ko li vec..." Ma nemoj mi reci, znaci moja nije za jelo?!!!
Kaca, samo da te priupitam, te torte od oko 3,5kg koji je precnik koji radis taj minimalni? Kod mene je to 24cm, mada to nekad bude i 4kg, npr. lud-lab, kinder kada napakujem bas dosta fila, ovaj vikend sam se bas napoklanjala, ali neka, samo d aima tortica, to je najbitnije.
Od NG sam uvela da djecije sa figuricama i brdom detalja ne radim manje od te tezine, a ove svecane, srcolike, ili kruzne (precnik 20cm) su mi oko 2,5kg.Nedavno je bilo da figurica i mnogo detalja, ukrasa na zic, neko drvece, trava, ma nisma pola toga imala gdje da stavim na tortu precnika 20, a tezina je bila 2,5kg, e neces vise...

Obe su se poprilično otegle. Na ovoj su torte odmah mogle da se vide, sedeli smo tu gde su torte bile izložene. Torte su se donosile do 11:30, otvaranje je bilo u 13h, a dodela nagrada tek u 16h. Na onoj prošle godine torte su se isto donosile do 12h, a tek na večeri koja je bila čini mi se oko 18 - 19h su delili nagrade. Na obe su delili torte u dve grupe, profesionalci i amateri. Na toj koja je marta je prošle godine bilo stotinak torti dok je na ovoj sad bilo možda 50, ako ne i manje od toga ali su kod ovih sad bili izloženi i neki alati koji su mogli da se kupe, a na onoj u martu toga nema (bar nije bilo prošle godine).

Ivana, draga moja, da se i ja pridruzim cestitkama, zasluzila si, nego sta!!!
Sto se tice velicina torti i detalja po njima, stalno to spominjemo, ali izgleda da je to i dlaje ne presusna tema, a i ja jako volim to kad ami kazu:"Ma nama treba samo za slikanje, mala jedna, za jelo ce biti druga velika koju pravi baba, ili ko li vec..." Ma nemoj mi reci, znaci moja nije za jelo?!!!
Kaca, samo da te priupitam, te torte od oko 3,5kg koji je precnik koji radis taj minimalni? Kod mene je to 24cm, mada to nekad bude i 4kg, npr. lud-lab, kinder kada napakujem bas dosta fila, ovaj vikend sam se bas napoklanjala, ali neka, samo d aima tortica, to je najbitnije.
Od NG sam uvela da djecije sa figuricama i brdom detalja ne radim manje od te tezine, a ove svecane, srcolike, ili kruzne (precnik 20cm) su mi oko 2,5kg.Nedavno je bilo da figurica i mnogo detalja, ukrasa na zic, neko drvece, trava, ma nisma pola toga imala gdje da stavim na tortu precnika 20, a tezina je bila 2,5kg, e neces vise...

precnik je uglavnom odlucim spram jaja, pretezno 24cm :zcepanje:

Ivana i ja se pridruzujem cestitkama, svaka cast, pored svega ti stignes jos i na takmicenje, daj koju i slikicu da vidimo...
ja sam se malo opametila pa sad lepo kazem musterijama, okrugle torte su 3-3.5 kg u zavisnosti od ukusa torte i same dekoracije (da li je slag, fondan, brdo detalja)i to je precnik 24, teze radim u 26... i cetrvtaste koje su oko 4 kg....a ja mogu i manje i vece ali da su te manje onda mini tortice pa da znaju sta da ocekuju....mada nikad ne cepidlacim, i cesto malo i poklonim, al obavezno naglasim koliko ima a koliko naplacujem, i vidim musterijama uvek bude drago, ja to onako suptilo kroz pricu, eto novi ste pa malo castim, ili za moju redovnu musteriju malo vise, da vas pocastim.....a njima osmeh od uva do uva :zcepanje:

Samo da vam kažem da mi je Daca_Su pre sat vremena na FB poželela laku noć, i otišla sa decom da spava. :plez:

A još uvek se zeleni i tamo i ovde. :rotf:
Pa zar ti ne znas, ako ja odem spavati sa djecom oko pola 10-10, sto je veliki praznik u kuci (htjela sam ovdje staviti smajlica, ali ne znam iz kog razloga ne mogu?!) onda komp ostane upaljen, muz dok opere sudje ce malo pogledati sta i ovjde ima, na svojim nekim sajtovima za stripove, naravno, ne na Kulinarstvu.
Inace, racunar mi je totalno prolupao, sinoc i danas niakko da otvorim sta mi treba..

Ne pitaj, teska rovovska bitka je to bila, ali eto pobjedila sam, moram je bijelu zastavicu da istakne (ma opet ne mogu da stavim smajlica, sta se to desava...) Samo ponekad pokleknem kada vidim da puno ima onih plastikanera od filova, on to nekako ne opere bas da skripi pod prstima, nego se malo prsti klizu od margarina i putera...

Samo da vam mahnem, još uvek sam balava i sva nikakva.

Ivanice, četitam na uspehu sa torticom, zasluženo, tvoja dela su umetnička dela.

A muž što pere sudove, to drage moje treba učiti od početka. Sad kako sam nikakva, osim toga što često kuva, i to super, još je juče oprao ogromnu gomilu sudova. Kad sam normalna, onda on kuva a ja perem gomilu sudova a juče je bilo i jedno i drugo. Moram da ga hvalim, jer i kad pravim torte, uvek mi pomaže, koliko je u njegovoj moći, ili koliko mi treba.

Back