KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni se nikada nije skamenio za tako kratko vreme,nikad odmah ne pravim,ni posle par sati vec sutra ili posle dva,tri dana,tada bude taman da moze da se radi sa njim....Meni se skameni posle 10ak dana,mozda i malo vise....
Ju nisam se ni javila....dobro vece....:D

E hvala vam. Sad sam kupila dr Oetker želatin, i dekstrozu i fruktozu, da stavim pola - pola, i baš da vidim na šta će da liči. :( Em ja nisam vična, em kada se pojave te linije, pa kada počne da se sleže, ja momentalno zafrljačim to u kantu. :( A problem mi je što nemam figurice nigde da kupim, i onda sam primorana da pravim, i u principu sam hladna kao špricer, međutim, to me toliko iznervira, da bih iz kože iskočila.

Meni se nikada nije skamenio za tako kratko vreme,nikad odmah ne pravim,ni posle par sati vec sutra ili posle dva,tri dana,tada bude taman da moze da se radi sa njim....Meni se skameni posle 10ak dana,mozda i malo vise....
Ju nisam se ni javila....dobro vece....:D

Pa ti onda znaš nešto što ja ne znam. :( Nema šanse da ga razmekšam posle dva tri dana. Kada ga stavim u mikro, iznutra se razmekša, a spolja ostanu kao delići koji ne mogu da se umese...Treći dan bi mogao da posluži kao hladno oružje, a deseti dan bih mogla nekom da ga vežem oko nogu i bacim u reku da ne ispliva nikad. :sad2:

Pa ti onda znaš nešto što ja ne znam. :( Nema šanse da ga razmekšam posle dva tri dana. Kada ga stavim u mikro, iznutra se razmekša, a spolja ostanu kao delići koji ne mogu da se umese...Treći dan bi mogao da posluži kao hladno oružje, a deseti dan bih mogla nekom da ga vežem oko nogu i bacim u reku da ne ispliva nikad. :sad2:

Hahahahahhaha,pa ne znam sta bih ti rekla,koristim pola-pola fruktozu i dekstrozu,uvek Dr.Oetker zelatin,secer u prahu C,glicerin i to je to.Samo ga ja umesim da bude ipak malcice meksi.....zamotam u kesu pa u kutiju.

dobro veče.nafilovala torte,sutra ću da ih sklopim.Pa onda još neke 2 da napravim za četvrtak.
Jedan od omiljenih težina mi je 2 kg!!! Još ako bi moglo jedno 40 duša da se posluži.kao što me je pitala jedna dama.Ja onda kažem ,ja kad napravim od 2 kg to je za svadbu.Kaže šalite se, a ja pitam pa zar nismo od početka počeli tako-šaljivo, da ne kažem da se zezamo.
a bilo je skoro dvorac koji sam pravila( težak 9 kg) da napravim da bude 3 kg.Rekla sam da ne mogu da pečem kore u čašama jer bi toliki bili prečnici.Nadjosmo se na 5 kg

Mislim da su moje musterije svetski sampioni u tome da hoce tortu ne vecu od 2,5kg ali da na njoj bude jedno 6, 7 figurica i sva prateca dekoracija okolo i da posluze 30 gostiju a da ne bude skuplja od 2000hiljade!

Nisu svetski šampioni, ne sekiraj se. Moja torta od 2,5kg i nije skuplja od 2000 dinara. Tačnije, košta 1750 dinara, i u tu cenu ulaze i figurice. :dash: E sada, nikada se nisu izjašnjavali koliko gostiju može da se posluži njome. Ja znam da sam za moj rođendan napravila dve torte, koje su ukupno imale 6kg, i da su mi bili na ručku moji roditelji, i na kafi 5 - 6 drugarica, i da odjutros nemam ni jednu mrvicu od torti.

Evo i ja da se javnem DOBRO ovo kisovito i hladno JUTRO!!!
Ja isto pravim meksi fondan, davno sam utrvdila da treba oko 800-850gr prah secera, a ne 900gr u jednoj mjeri, onda iako je jos mecav stavim ga u kesu otvorenu onako na pola da se ne hladi ni brzo ni polako. Rijetko kad figurice pravim bas taj dan, jer ja fondan pravim onda kad imam slobodnog vremena. Inace, pravim 3-4 mjere odjednom, tako da mjesan i zelatine Dr. Oetker i C. Isto kao i Tenesa ga drzim u kesi pa u kutiji, ali to kad se dobro ohladi. Stvrdne se on, posebno nakon nekoliko dana, ali ja taj spoljni dio skinem nozem i to mjesim onako do besvjesti, sav mi se sto rasklimao, ja onda nabijam misice, teretana original! A i ono unutra vise nije tako mekao kao kad je tek svjez ali kao sto su ti vec i pisali, takav i jeste najbolji za rad, ne kad je onako mecav. Sto se tice tih linijica, to moras onako gusjenica, pa umjesaj, pa opet gusjenica, pa umjesaj i sve tako dok ne dobijes glatku masu, bar iz mog iskustva to nema veze sa zelatinom.

Daca_Su:
ali ja taj spoljni dio skinem nozem i to mjesim onako do besvjesti,

Mesiš to što skineš, ili to baciš?

I ne bih ja mogla taj spoljni deo da odvojim nožem. Eventualno motornom testerom, ali nožem ne. :think:

Sada sam se naoružala dr etkerom, fruktozom, dekstrozom i elanom, pa ću da ga umesim.

Daca_Su:
jer ja fondan pravim onda kad imam slobodnog vremena.

Kada bih ovako radila, nikada ne bih uspela tortu da prekrijem. :( Znate šta je kamen? E tako izgleda moj fondan posle dva, najduže tri dana.

I da. Dobro jutro, dobri narode. Sumorno jeste, ali šta možemo...

Draga moja nista ti ja ne bacam, nista!!!
Stvrdnuto je to, ali ne bas tako da ne mogu nozem odvojiti taj gornji dio. Doduse, to se emni rijetko desi jer brzo potrosim fondan koji je ostao.
E samo jednom sam imala situaciju da mi je pretvrd fondan, nikad nisma ukapirala sta sam pogrijesila, znam da su me neki telefoni ometali i Dunja je bila bolesna pa se stalno meskoljila oko mojih nogu. Sad je to stvarno kamen, sluzi mi samo da otkinem koju gromadu pa da pravim ljepak za fondan. A kako to uopste otkinem od te kamene gromade, pa skoro da mi treba motorka :dash: Mislim da zelatin nisam dobro rastopila u tecnoj fruktozi i moguce je da nisam stavila dosta glicerina, posto sam tad pravila 4 x mjeru, moguce je da nisam stavila 4-5 kasika glicerina, nego manje
Ne znam kako ti je tako tvrd fondan, stvarno ne znam zasto :think:
Evo fondan koji sam ja napravila u subotu, njime cu prekrivati torte u petak, stoji u kesi dobro zamotan, pa u jednoj kutiji.

Recite vi meni, kada hoćete da pravite figurice, kada umesite fondan? Uveče, pa ujutru radite? Ili ujutru, pa uveče pravite? Ili pravite posle par sati? Ja nikako ne mogu da utrefim. :( Ako mi je svež, bude mi premekan, pa se figurice sležu kao knedle sa šljivama. Ako mi prenoći,onda se skameni, pa kada ga stavim u mikro, ne bude dovoljno elastičan, nego mi se poznaje svaka crta na figuricama. A ona žena je pomerila rođendan za subotu, samo da stignem da napravim figurice. :roll:

od ovog vikenda fondan koji mi je visak koristim za figure za sledeci vikend, znaci da za figure koristim i fondan od pre tri dana (danas cu da pravim zvoncicu sa fondanom koji mi je ostao od prekrivanja torte u subotu :D) a nece ti se skameniti ako ga cuvas u kesi zamesenog sa manje secera nego sto je potrebno ako bi ga odmah koristila:)

Ili lepo kupis gotov fondan i mesis figurice sa gustinom...
Tako radi zena koja pravi figurice za Mali Princ, a svi znamo kakve su njihove figurice.. Provereno odlican metod rada...

Ja uvijek mjesim figurice sa gustinom, UVIJEK!!! I to ovim obicnim mojih fondanom, a kada su neke zahtjevne figurice tipa sirena, princeza, Winx onda pomjesam pola-pola gum pastu i moj fondan.
A kako ti radis svoje figurice?

Ili lepo kupis gotov fondan i mesis figurice sa gustinom...
Tako radi zena koja pravi figurice za Mali Princ, a svi znamo kakve su njihove figurice.. Provereno odlican metod rada...

Ili je još zgodnije da kupim gotove figurice, i prblem rešen. ;)

Ali...Uvek ima to ali što devojci seću kvari...:( Pitala sam na FB koliko košta Vini pu družina, kažu 1100 dinara. Plus kurirska služba. A moja napravljena torta će koštati, već sam gore napisala, 1750 dinara. Znači, ne može tako.

Gum pastu mogu da kupim jedino u Bg, do koga me put košta 700 - 800 dinara autobusom, ili 1000 dinara autom. Ili u NS, troškovi su isti. Za koliko kg fondana mi se isplati da pređem taj put? Ne može ni tako. :(

Cene da podignem ne mogu, jer posla nema ni ovako, a kada bi bile skuplje torte, bilo bi ih još manje. Tako da sam ja u mat poziciji. Jedino mi preostaje da mesim fondan, nerviram se, pola bacim, ili dignem ruke od svega. Ali, cele nedelje će da pada kiša. Ja ne mrdam iz kuće, jer ništa napolju ne mogu da radim. I imam za vikend naručene tri torte koje će ukupno koštati oko 5500 dinara. Neka su moje 2500, meni je dosta, jer sedeći u kući po ovoj kišurini mogu da budem samo u gubitku. Ovako ću se malo zabaviti, odvratiti misli od bostana i zebnje šta sve može biti sa njim :sad2:, istanjiti živce....ali ne može sve da bude idealno...

P.S. Fondan sam umesila. Ostavila ga da se ohladi, šta god vam to značilo, jer on dok ga ne umesim već bude hladan. Sada malo virim na net, pa ću da vidim šta će biti dalje. :D

Daca_Su:
a kada su neke zahtjevne figurice tipa sirena, princeza, Winx

A ovo nikada neću ni raditi. :) Može vini Pu, medvedići, Pepa prasici, Nodi u autu, a te vile i sirene...neka fala...Pa ja sam domaćica, ne akademski vajar.

Poslednja izmena:
Ili je još zgodnije da kupim gotove figurice, i prblem rešen. ;)

P.S. Fondan sam umesila. Ostavila ga da se ohladi, šta god vam to značilo, jer on dok ga ne umesim već bude hladan. Sada malo virim na net, pa ću da vidim šta će biti dalje. :D

Ma kako ti bude hladan vec kad ga umjesis, kad je vreo taj rastopljeni dio skinut sa ringle? Ne bude ni bas bas vruc umjesani fondan, ali bude onako mecav i topliji, pa se mora onako bas dobro ohladiti.

A ovo nikada neću ni raditi. :) Može vini Pu, medvedići, Pepa prasici, Nodi u autu, a te vile i sirene...neka fala...Pa ja sam domaćica, ne akademski vajar.

Ha ha ha, akademski vajar, ja se isto tako osjecam kad mi kazu to da pravim. Ja ne znam kako se drugi organizuju, ali npr. Winx ja pravim puna 2-3 popodneva. Znaci u nedelju kad sve torte odu a moji su jos kod babe i dede, odmah se stavlja fodnan i alat na sto pred racunarom i pocinjem. Prvo glava, pa tijelo, haljine - slojevi raznoraznih boja, noge, sandalice, ruke... Onda nastavljam u ponedeljak kad dodjem sa posla nastavljam krila, kosu. Poludim od toga, znaci ledja i da prostis sjedeci onaj deblji dio tijela me vise zaboli od sjedenja dok radim na njima, ma uzas!
Ima jedna moja ljuta konkurencija ovdje u Su, profil na fb joj je Dadine poslastice, zena se zove Dragana pa nas cesto i mijesaju. Uglavnom, ona zena sve takve figurice narucuje od Maje Dinic iz Bg, ja ne znam koliko ona njoj naplacuje figurice, niti znam koliko ih Dada naplacuje musterijama, ali znam da bi to dosta mojih musterija odbilo 100% jer je to stvarno za nas grad i platezne mogucnosti zaista vec prevelik izdatak

Napravila sam roze medveda iz delova, zalepila sam mu ruke i noge, a glava čekam da se još malo prosuši.

Dobar je ovaj sistem sa gustinom. Stavila sam manje šećera nego inače, jeste malo mekši fondan, ali figurica nema ni jednu pukotinu. :D Videću kako će ići Vini Pu družina...

Pitala sam još jedan profil na FB za figurice, 700 dinara su njih 4. Sa dostavom, opet dođe oko hiljadu. Pa moje vreme je ionako besplatno, a i tanjenje živaca, tako da mi je to najjeftinija opcija.

Ja kad pravim veće figurice u glavu i u stomak ( mislim od figurice :zcepanje: ) stavim po kuglicu stiropora . Em budu lakše em manje potrošim fondana . i naglasim da ne jedu ! A sve to zbog naših tortica od 2 kg . :D

A te kuglice kupujes vec takve, ili sijeces? Ja sam u jednoj bas dobro opremljenoj knjizari nasal kockice od stiropora, ma uopste nisu skupe, ali kuglice nemaju!
Ja sam nedavno pravila veliki traktor i sjekla sam dijelove od stiropora, oblagala fondanom, a isto sam rekla da se ne jede. Ali inace, kod tih obicnih malih figurica glave su tako male da nema sanse da stavim unutra kuglicu, da ne pricam opet o tim akademskih vajara djelima, koliko god malu glavu da napravim za Winx, opet mi se cini da je trebala biti jos manja

Stiropor svih oblika i velicina sam vidjala kod kineya u bloku...nije me zynimalo pa nisam ni pitala za cenu, posto su kod mene nekako figurice cela poenta torte...dok pevaju pesmu sva deca merkaju ko ce koju da zgrabi...na jednom rodjendanu sam i ja bila, potukose se deca, suze na sve strane...a ja jurim da vidim ko je zgrabio figuricu u kojoj je cackalica(naknadno pravljena pa nije stigla da se osusi skroz)Tako da ozbiljno razmisljam da pocnem sa cupcakes uz tortu, da svi dobiju po neku figuricu;)

Samo da vam kažem da mi je fondan super, figurice nemaju ni jednu jedinu pukotinu. Uraaaaaaaa

Ali od 10h jutros se zezam sa 5 figurica. Imam još praslina da napravim. :( Kada bi ih prodavala, koštale bi 1000 dinara komad. :rotf:

A posle ću da ostavim u kesu fondan što mi ostane, pa da vidim do kada će biti upotrebljiv.

Back