Kulinarsko ćoše

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cao Zadovoljna domacice. Juce sam prosla pokraj Beske. Htela da svratim jer tamo ima jedna mnogo dodra mesara ali se moji putnici pobunili. Njima je sve tesko pa i da sacekaju par monuta.
Tamo je divno. Mi smo prosle godine sa prijateljima bili u restoranu Sidro.
Lepo se provedi i kad budes jela rostilj seti se mene.

matematicari treba mi pomoc, nema veze sa kulinarstvom. Hocu da sredim trerasu i imam neke velike saksije u koje hocu da posadim tuje i neko zizmeleno bilje da ostane i preko zime. I moram da kupim zemlju i sada me muci kako da izracunam zapreminu saskije. Bar da imam priblizno predstave koliko zemlje da kupim. Imam tri te velike saksije i sve tri su istog oblika - osnove su dva kruga razlicitog precnika (naravno gornji krug je veci). Da li neko zna fomulu?

Posto su saksije priblizno oblika valjka ( da se ne petljas sa zarubljenom kupom ) izmeri siri precnik i podeli sa dva. Dobices poluprecnik. Dignes ga na kvadrat tj.pomnozis sa samim sobom, pa to pomnozis sa 3.14 pa sa visinom saksije. To ti je zapremina. Otprilike je 1dm kubni jednak jednom litru. Ako ti malo zemlje preostane nije stasno. Sta jos nije jasno slobodno pitaj.

MNOGO VAM HVALA !!!!!!!!!! U medjuvremenu, sam trazila po internetu i nasla da je saksija obilka zarubljene kupe i nasla sam forumulu kako da izracunam zapreminu i dobila da je V = 3231cm kubnih. A onda sam pronasla i jedan forum posvecen konvertovanju raznih jedinica u neke druge pa sam kako da preracunam tu litrazu (3,2) u kg.....
Sve u svemu nije mi danas bilo dosadno. Moja mama je imala istu tu ideju da saksiju napunim vodom ali saksija je ogromna i rekla sam joj da ne dolazi u obzir da se time zezamo. A caka sa zemljom je upravo u tome sto ne mogu da kupim industrijsku zemlju tj. onu fabricki pakovanu. Skoro mi je objasnjeno da ta zemlja nije dobra za zimzelene biljke, ima previse djubriva (ili vec necega) pa zato moram da kupim zemlju na kilo u obicnim kesicama i nemam predstave koliko mi treba. A posto cu, naravno uposliti brata da mi kolima to dovuce, ne bih volella da moramo dva puta da se organizujemo (sa viskom cu lako, samo da nema manjka)

:rumenko::rumenko::rumenko::rumenko::eek::hahaha: :mrgreen: :besna: :dash:
ja stvarno nisam normalna! Lepo sam pronasla formulu ali sam lose unela podatke, tj. zaboravila sam da unesem podatak za visinu! I gledam onu saksiju i ne mogu da verujem da je zapremina samo 3,2l :dontunderstand: i uzmem da proverim formulu, sreca te sam ukapirala da sam pogresila i gde sam pogresila.
Zapremina saksije je oko 31,5 litara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Teta Iro, izgleda da cu morati na casove da malo obnovim gradivo i steknem rutinu u resavanju zadataka . A lepo je nama nastavnica jos u osnovnoj skoli govorila da nam matematika treba u svakodnevnom zivotu. I tada sam jos relativno dobro znala ono sto se od mene trazilo (nisam bas sve razumela ali sam uspevala da uradim zadatke) ali sve sam zaboravila!!!!!!!
Sada je malo logicnije sto moram kolima da nosim toliku zemlju:rotf:

Slogi ja bih ti preporucila da odes u Garden centar. Oni ce ti tacno reci kakva ti zemlja treba a dace ti i uputstva za negu tih biljaka. Jer ako kupujes nedeklarisanu zemlju neznas sta dobijas. Mislim da nebi volela da ti iz saksije ( sto se dogodilo mojoj drugarici) izlaze gliste i sl.:rotf::rotf:

Bila sam u garden centru, ne mogu da se setim da li proslog proleca ili jesenas. I toliko sam se tome radovala i ocekivala da cu videti neko carstvo biljaka. Medjutim prvo nije bio veliki izbor zimzelenog a bilo je uzasno skupo. Mozda se sada nesto promenilo i mozda bas kada sam ja bila nisu dopunili ponudu pa su ostale samo skuplje stvari. Ali uopste vise nemam zelju tamo da odem. Na pijaci mi sve deluje mnogo lepse i imam utisak da se ljudi razumeju u to sto rade, mozda gresim

E Teta Ira, kazu nikad nije kasno, za neke stvari, a za njih je uvek kasno:hahaha::hahaha::hahaha:Nije ni moj cvecka, ali sam ga shotshta naucila, pa pece kore, mesi ratluk, sprema itekako, samo kad pustim glas, cuti iradi.Inace za sve prvo prstom u nos da ubodes, ma nema veze bockacu ja uvek samo da radi:rotf::bye:

Evo orisne informacije za one koji zive u Beogradu ili ce imati prilike da dodju do nedelje. Na Trgu nikole Pasica (ja ga i dalje zovem Marksa i Engelsa) je danas poceo sajam cveca i trajace do nedelje! Ima bas lep izbor sobnog i zimzelenog> Ima i ovih sada aktuelnih sadnica za terasu ali mislim da je na pijacama za to bolji izbor. Kako ima lepih tuja!!!!!!!!!!! taman su se pojavili kada sam planirala da kupujem!

Epa ja necu biti u BG za ovaj vikend, ali zato dolazimo sledeceg, kada je noc muzeja. Pa posto cemo sacekati stalak od torte, imacemo i sta da radimo :D
Hajde sada da cujem predloge, sta bismo mogli da posetimo, a nebi bilo lose da i ostali forumasi, koji imaju zelju da se sretnemo, krenu s nama, pa taman da spojimo lepo i korisno i kulturno i ....:lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back