Kulinarsko ćoše

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
e Mirko,bilo je lepo,divno fino,trpeza interesantna.Oni su dosli na ideju posto odlaze na slave kod prijatelja da pesah bude vreme kad ce oni okupiti svoje prijatelje i podeliti svoju trpezu sa njima.moje starije dete je kuci donelo punu kesu maces korica od kojih se mnogo toga pravi od pite sa mesom,sirom,onog dobrog kolaca sto je potopljen u serbet.Jaja koja se kuvaju nekoliko dana su posebna prica,kuvaju se u lukovini sa koje cime,vruca se iznose na sto,ne seku se nozem nikako,bibere se ,sole i mogu ti reci sasvim drugacija od standardno kuvanih,ono zumance je ko puter.Veoma interesantno.Inace drugarova sestra kojazivi u Izraelu sve sprema po kusetu,puna mi je glava bila price o nacinu pripremanja jela,mada je to za njih veoma organizovano kad su u toj prici ,a za nas koji smo navikli da mesamo sve i svasta deluje jako komplikovano.

e Mirko,bilo je lepo,divno fino,trpeza interesantna.Oni su dosli na ideju posto odlaze na slave kod prijatelja da pesah bude vreme kad ce oni okupiti svoje prijatelje i podeliti svoju trpezu sa njima.moje starije dete je kuci donelo punu kesu maces korica od kojih se mnogo toga pravi od pite sa mesom,sirom,onog dobrog kolaca sto je potopljen u serbet.Jaja koja se kuvaju nekoliko dana su posebna prica,kuvaju se u lukovini sa koje cime,vruca se iznose na sto,ne seku se nozem nikako,bibere se ,sole i mogu ti reci sasvim drugacija od standardno kuvanih,ono zumance je ko puter.Veoma interesantno.Inace drugarova sestra kojazivi u Izraelu sve sprema po kusetu,puna mi je glava bila price o nacinu pripremanja jela,mada je to za njih veoma organizovano kad su u toj prici ,a za nas koji smo navikli da mesamo sve i svasta deluje jako komplikovano.

Kasher,kuset je ono kad se vozis vozom pa se opruzis,jos ako je i drustvo...:cmok:
Imaju opasnu klopu,gurmani pravi.
Verovatno da oni ljudi prvog dana Pesaha sprovode verski obred,pa zato drustvo zovu treci dan,ima logike,bilo bi dosadno.Praznik traje sedam dana,to je tacno,ali danas je vec radni dan.

Poslednja izmena:
HEJ, gde steee??? :think: Pripreme, pripreme:mesi:
Meni se raspoloženje popravlja, još sat i po na poslu i kući!!!!!!:metla:
Dosta mi ovog loooodila, pesimizma i očaja na poslu:besna::besna::besna:
Idem da odmorim vijuge: meljem orase, keks... pakujem poklončiće:super:

Ljubac zenskice:cmok::cmok::cmok:

Teta Iro, uzivaj u Rimu:vatromet::vatromet::vatromet::vatromet:
Wanja, daj malo strudle;)
Kity, bas mi se svidja ovo sto si postavila:)

Pripreme lagano kreno za Uskrs:))))
Mi za Uskrs (katolicki) obicno idemo kod mog strica na rucak, a za pravoslavni kod mog mladjeg ujaka, a posto su sada istog dana idemo kod jednog na rucak, kod drugog na veceru. Mada, bez obzira na to i mi kuci spremamo, jer drugog dana Uskrsa uvek imamo goste! Bas se radujem praznicima!

:cmok::cmok:

picture.php

evo strudle,bice veceras i od oraha,hladi se

vidis nisam mogla da popamtim sve te izraze koliko god sam se trudila,lapsus nenameran.Sredjivanje kuce od coska do coska je veoma korisna stavka u prici,meni bi dobro dosla:D

Ako si zapamtila cestitku pri ulasku u kucu (Hagsa meah),to je dovoljno,mozes samo prijatno da ih iznenadis.Posto se vec druzite,znaci da cete se vidjati i dalje.Hagsa meah u bukvalnom prevodu znaci srecan praznik,znaci za svaki praznik ih pozdravljas na taj nacin,i nikad nema greske.:))
Nije tesko zapamtiti,ali ne smeta ni da zapises.:bye:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back