KULINARSKI ŠPAIZ (SALATE I SLIČNO)

Mi mnogo volimo "Brzi ajvar". Ispadne slično kao običan, ali se mnogo brže (što mu i naziv kaže) i jednostavnije priprema. U tepsiju veličine rerne poređa ju se paprike i jedan plavi patlidžan presečen uzdužno. Kad se to ispeče, samelje se na mašinu i zamrzne. Pre služenja, kad se odmrzne, dodati seckanog belog luka, soli, sirćeta i malo ulja po ukusu. Odličan je. Prijatno!
hmmm... ni ovde ne piše da se ljušte paprike :think:

Od sve zimnice, najviše me mrzi da ljuštim paprike :lol: da nema toga, pravila bih tonu ajvara i verujem da bi se kod nas pojela :whistling:
elem, nađoh sad neki recept, pa ako upali bogdamevidi narednih godina :cool:

AJVAR SA RENOM
10 kg crvenih paprika za ajvar
1 kg patlidžana
1/2 rena
ulje, so

Paprike očistiti od peteljki i semenki. Uroniti ih u ključalu slanu vodu na par minuta, i onda ih preko noći pstaviti da se dobro ocede. Patlidžan ispeći u rerni.
Drugi dan samleti paprike i patlidžan, i pržiti na ulju dok se ne dobije potrebna gustina. Pred kraj dodati narendani ren.

Po meni tu samo fali belog luka i možda malo nekog sirćeta i mrvu šećera.
e sad, probaću, pa ću videti. ako bude dobar bez ljuštenja paprika... :super:

Znam da cete reci da nisam normalna, ali ja klasican ajvar od ljustenih paprika ne volim i jedem samo slican ovom gore opisanom, samo bez rena i posto takvog nema da se kupi, ja ga pravim sama. To je jedino sto pravim licno ja, ostalo kupujem i prepustam majci i svekrvi.

Ja ocistim paprike i oljustim plavi paradajz, pa sve to kratko uronim u kljucalu vodu, kojoj su dodati sirce ili esencija, salicil i so i malo secera. Onda sve to stavim u onaj mrezasti dzak (kakvi se koriste za krompir) i ostavim preko noci da se ocedi. Ujutru sameljem u multipraktiku i przim u ulju. Ubacim neku kocku za supu, dodam soli i sirceta po ukusu. Moze se dodati i senf (sve zavisi od ukusa), a eto moze i ren :D Kada se to lepo uprzi, uzmem onaj mikser koji je za majonez, pa ga izradim njime. Tako ajvar bude finiji za mazanje, ukusniji i dodbije interesantnu jarko narandzastu boju....:super::super::super:

Krem od patlidžana i belog luka

4 kg plavog patlidžana
6 čenova belog luka
4 dl masl. ulja
sok od 1 limuna
1 kašičica aleve paprike (može ljute)
bosiljak, biber, so, salicil

Patlidžane ispeći u rerni. Očistiti i samleti ili sitno iseckati. Izmešati saimunovim sokom i začinima. Postepeno umešati ulje.
Staviti krem u manje tegle, truditi se da ne ostane vazduha. Odozgo posuti malo salicila i preliti uljem. Zatvoriti tegle, i staviti ih u dublju šerpu. Uliti vodu u šerpu do pola tegli vode i kuvati 30 min od početka ključanja.

E moram ovo da vam kažem, ne mogu da prestanem da se smejem :lol:
pročitala na jednom drugom sajtu, kaže žena kad kiseli krastavce za zimnicu, po par kg krastavaca pere u VEŠ MAŠINI :rotf:
kaže - na ispiranje, bez centrifuge, i takopar puta i nema leđa da te bole :zcepanje:
E smejte se, ali ja sam papriku za ajvar prala u masini za sudove, Naravno isti sistem, predpranje, hladna voda, prskalice, paprika se sijala :per::D....
Tako da znate, da se masina visestruko isplatila :lol::lol::lol:

Mackice, ja sam se smejala kad sam cula da se sargarepa pere u mesalici za beton:hahaha::hahaha::hahaha:

o, pa muž mi građevinac :think:

Dragi naši muževi, šta mislite koja je sledeća alatka koja će naći primenu u kuhinji?:zper::whistling:
Tananana ....
100_0894s.jpg
:zcepanje::rotf:

Stvarno ne znam u koju temu da postavim pitanje, ajde, probaću ovde.
Radi se o zimnici...izgleda otprilike ovako: samelje se paradajz, paprika babura (manje nego paradajza), doda se šećer, so , konzervans i vinobran. To se zatvori u tegle, ne kuva se , ne zagreva se a bude super zimi, kao sveža salata. Pravila sam ja to nekad, ali nemam recepta nigde, pa ako neka od vas zna tačne mere, neka mi, molim vas, napiše.

Znam da cete reci da nisam normalna, ali ja klasican ajvar od ljustenih paprika ne volim i jedem samo slican ovom gore opisanom, samo bez rena i posto takvog nema da se kupi, ja ga pravim sama. To je jedino sto pravim licno ja, ostalo kupujem i prepustam majci i svekrvi.

Ja ocistim paprike i oljustim plavi paradajz, pa sve to kratko uronim u kljucalu vodu, kojoj su dodati sirce ili esencija, salicil i so i malo secera. Onda sve to stavim u onaj mrezasti dzak (kakvi se koriste za krompir) i ostavim preko noci da se ocedi. Ujutru sameljem u multipraktiku i przim u ulju. Ubacim neku kocku za supu, dodam soli i sirceta po ukusu. Moze se dodati i senf (sve zavisi od ukusa), a eto moze i ren :D Kada se to lepo uprzi, uzmem onaj mikser koji je za majonez, pa ga izradim njime. Tako ajvar bude finiji za mazanje, ukusniji i dodbije interesantnu jarko narandzastu boju....:super::super::super:
moram da podignem ovu temu, trebaće mi za sutra ovaj 'nenormalni' ajvar :)

Ja redovno ostavljam 'prženiju' ili ti 'bećarac' za zimu, ali ga ne stavljam u friz (zeza mi želudac, ubi me kiselina) već pakujem u tegle. U svako doba mi je na dohvat ruke bilo da ga koristim kao prilog ili glavno jelo. Izdinstam mesao kao za gulaš i samo sipam 'bećarac'. Evo i recepta, daću vam male mere a vi ih prilagodite vašim potrebama. Važan je odnos luka, paprike i paradjza i to 1:1:2.

Znači:
1 kg crnog luka iseckan na rebarca - pržiti na ulju dok ne bude staklast pa dodati
1 kg svezih paprike isečenih na kocke - bilo zelene bilo crvene a najlepše su mešane. Pržiti papriku dok sva soft ne ispari i na kraju dodatai
2 kg paradajza isečenog na kocke - kome smeta može da ga oljušti ili samalje. Sve to sada opet dobro upržiti dok sva voda ne ispari. Pred kraj posloliti po ukusu. Kad se malo prohladi staviti konzervanes (po uputstvu sa kesice) promešati i sipatu u tegle. Po vrhu posuti malo konzrvasa i zaliti uljem na kome se pržilo.

E moram ovo da vam kažem, ne mogu da prestanem da se smejem :lol:
pročitala na jednom drugom sajtu, kaže žena kad kiseli krastavce za zimnicu, po par kg krastavaca pere u VEŠ MAŠINI :rotf:
kaže - na ispiranje, bez centrifuge, i takopar puta i nema leđa da te bole :zcepanje:

Mackice, ja sam se smejala kad sam cula da se sargarepa pere u mesalici za beton:hahaha::hahaha::hahaha:

E smejte se, ali ja sam papriku za ajvar prala u masini za sudove, Naravno isti sistem, predpranje, hladna voda, prskalice, paprika se sijala :per::D....
Tako da znate, da se masina visestruko isplatila :lol::lol::lol:

moja poznanica kompot kuva u mašini za sudove umesto da tegle stavlja u dunst, ona ih naredja u mašini i pusti pun program....

Back