Kucni ljubimci u,ZR-u.

Užas ! :sad2:
Naj iskrenije mi je žao zbog vašeg gubitka,nije lako to podneti. Preživeo sam nekoliko takvih udaraca u životu i biće ih još. Svaki od njih boli gadno.
Bilo koje reći da se sada napišu bile bi suvišne,bez značajne,prazne.

Što se tiče veterinara,ja bih tu informaciju izneo javno.Ako ni zbog čega drugoga ali makar iz razloga da se to ne bi desilo nekome drugome u budućnosti. No izbor je na vama kako će te tu informaciju podeliti.

Znam nekolicinu ljudi koji su gubitak svog ljubimca teško podneli.Toliko teško da više nisu uzimali drugog. Nadam se da to neće biti slučaj i sa vama. Glavu gore.
 
Sa jedne strane si potpuno u pravu (za javno iznošenje informacije) jer je i meni to prvo palo na pamet. Što se koncepcije samog Foruma tiče, mislim da je i to skroz na mestu, ali ima tu gomila drugih stvari...
Ni ja, kad je prošle godine bilo ono sa Donom nisam želela da informaciju o tome koji veterinar se poneo krajnje neozbiljno - iznesem javno. Razlog je jednostavan: Ja tvrdim jedno, on u svakom momentu može da tvrdi suprotno (jer se sve odvijalo u četiri oka. Dovoljno bi bilo da kaže kako sam npr. ja obila da se radi analiza krvi), ne daj Bože da podnosi neke tužbe za klevetu (mada ne verujem u to baš) i sl.
Sa druge strane uvek se može pojaviti neko i početi da brani dotičnog veterinara i tu onda nema kraja.
Ali svakako je na svakom od nas da odluči koju informaciju će izneti javno a koju ne...
 
:(:(:( hvala Vam svima na ovim toplim rečima, mada kao što Utvar reče utehe nema. Nema i ne znam kako da opišem ovu bol koju trenutno osećam jer me sve podseća na njega, na te tople, pametne oči i vlažnu njuškicu. Što se tiče javnog iznošenja imena vet-a ja sam prvo htela na sav glas da vrištim da niko više ne vodi svog ljubimca kod dotičnog. Onda sam razmišljala kako nekad pišemo o preporuka tako bi trebali da pišemo i o antipreporukama javno. Sve je relativno u životu i ono što je meni dobro, nekom drugom ne valja i obrnuto. Naravno da će svi moji prijatelji, poznanici, komšije (ma, svi) koji imaju pse biti obavešteni o ovom tragičnom događaju, čisto da se neko ne vežba na njima i ne maže nam oči sa kojekakvim dijagnozama Što reče Smeh oni uvek imaju izgovor za tako nešto.Zato mogu samo da kažem da vodite svoje drugare kod zrenjaninskih vetarinara samo po injekcije, tablete protiv parazita, eventualno RTG i ultrazvuk, a onda ako je nešto opasno bežite glavom bez obzira odavde.
Sad, kažu da ova bol prestaje ((bar delimično) kada se novi ljubimac useli u naše živote, pa su mi misli sad okrenute u tom pravcu, jer ovako je jako, jako strašno. Prosto ne znam šta bih sama sa sobom bez njega...
 
Mozda si u pravu Utvar, mozda bi trebalo diskutovati o tome i dodati i imena. Ne znam, stvar je u tome da je izgleda u ZR mrka kapa sto se tice struke, pa ako bi svako na ovom forumu dodao neko ime sa kojim je imao losa iskustva - to bi bili svi, ili skoro svi zr veterinari.
 
Mozda si u pravu Utvar, mozda bi trebalo diskutovati o tome i dodati i imena. Ne znam, stvar je u tome da je izgleda u ZR mrka kapa sto se tice struke, pa ako bi svako na ovom forumu dodao neko ime sa kojim je imao losa iskustva - to bi bili svi, ili skoro svi zr veterinari.
Najtačnije je ono da je nekom nešto dobro, a nekom drugom - nije.
Ja sam sa istim (eminentnim) ZR-veterinarom imala i jako dobro iskustvo... svojevremeno. Sad mislim da je to bilo vreme dok se borio za svoj ugled i status i dok je još uvek voleo i veterinu... ne samo novac.
Moj pas je (tada) sa pet ipo godina imao pun stomak vode kao posledicu ciroze jetre, punktirao mu je vodu iz stomaka, svakodnevno ga pregledao temeljno i zagledao, davao terapiju (sve sam platila tek kad je bilo gotovo i jasno da će - preživeti) i kad se oporavio, rekao mi je: "Sjajno! Priznajem da sam se bojao da li će se izvući... Ali, molim te, dovedi ga ponovo za mesec, dva... da ga vidim i kontrolišem. Ovo je prvi slučaj za koji znam da se - izlečio!"
Isti veterinar je petnaestak godina kasnije, u svojoj privatnoj ambulanti, psa koji je za 10 godina života primio jedan jedini antibiotik (do tad) pregledao "letimično", dao (pre)skupe injekcije tri dana vza redom i rekao da je - u redu. Ispostavilo se da nije bio u redu... i da je veterinar dan po završetku naše terapije - otišao na godišnji odmor!
Nije ostavio ni trunku rezerve da će možda biti potrebno ponoviti ili nastaviti lečenje... ja sam mu, poučena ranijim iskustvom, bezrezervno verovala i reagovala tek kad je bilo već kasno. Šta bi bilo da je bilo drugačije - niko ne zna, ali nakon kasnijih iskustava sa istim veterinarom - definitivno mu više ne bih ušla u ambulantu.
Donu sam vodila kod njega samo zbog UZ-a, nisam imala mnogo izbora, ali pošto sam sve vreme konsultovala profesora sa Veterinarskog, insistirala sam i na analizi krvi. On je tvrdio da je piometra toliko očigledna da - ne treba.
Kad sam lečenje, ipak završila na Vetrerinarskom (nije mi se dalo... jednostavno nisam smela da mu je prepustim... instiktivno sam odustala, možda i zbog nekorektnosti prilikom drugog pregleda i cifre koju je tražio za svojih doslovce 5 minuta merenja temperature i jedne injekcije), nije propustio da zove i razgovor počne sa: "Kako je kuca?" na šta sam mu najkorektnije izložila čitavu priču i rekla da je ipak bila babezija a ne piometra... što je on pokušao da ublaži sa: "Nismo mogli da uradimo analizu krvi - bio je praznik?!" i insistiranjem na tome kako sterilizacija mora da se uradi jer će ona i dalje imati isti problem... Naravno da je razgovor završio sa: "Dođite da regulišemo onaj račun" i tek posle toga sam "odlepila".
Čovek je dao pogrešnu dijagnozu, insistirao da se pas operiše pod totalnom anestezijom, bez analize krvi što bi, da sam ga poslušala, Donu verovatno koštalo života! Jer, ona je imala babeziju... što baš nikakve veze sa piometrom i sterilizacijom - nema. I na sve to, na moju priču i saznanje da je definitivno napravio težak propust i promašaj - traži 2500 dinara (dodatno izmišljenih jer sam dan ranije prilikom prvog pregleda pitala koliko će sve ukupno da košta)!
Da je bilo po njegovom, i da je Dona uginula nakon operacije... objašnjenje bi bilo smišljeno u momentu... da je bila prejaka upala, da nije imala šanse i sl.! I nikad ne bismo znali šta se u stvari desilo...
Uzgred, veterinar koji ju je pregledao u Beogradu, čim je stavio na UZ (prethodno joj je obrijao čitav stomak - što je već bilo indikativno budući da je ovaj to uradio samo na komadiću!) rekao je da ona ima sadržaja u materici ali da to nije - to i da je siguran da to nije ono što joj stvara probleme! Dakle i pre analitze krvi - znali smo da postoji još nešto i da operacija/sterilizacija neće rešiti problem!
Tu je nestala svaka iluzija da se radi o dobrom stručnjaku... jednostavno, njega od čitave veterine najviše zanima novac... što ne znači da nekad nešto i ne "pogodi".
 
Setih se još jednog "momenta".
Dok sam bila sa Donom u ambulanti, došao je čovek po "ono" protiv krpelja za dva svoja nemačka ovčara.
Dobio je dve ampule "advantix"a po ceni od nešto menje od 2000 dinara po komadu!
Isti preparat sam par dana ranije kupila u apoteci (ne mnogo udaljenoj od njegove ambulante) po ceni od 900 dinara!

PS I da ne bude zabune to su moja iskustva... većina ovde zna o kome se radi - ko ne zna neka pita obavezno ;)
 
Poslednja izmena:
Сматрам да би ветеринари који раде свој посао из љубави а не користи требало да одраде неку врсту потписивања сагласности власника да се пас/мачка подвргне хируршкој интервенцији уз објашњење ризика исте. Проблем никад није животиња већ човек.
Прво, увођење пса у инхалациону анестезију увек је праћено стајањем плућа где у том случају ветеринар или особа задужена за то одржава вештачки рад плућа. Ово говорим из исукства јер мог пса сам водила на стерилизацију и плућа му нису радила сама.
Друго, пас МОЖЕ да пати од епилепсије, дијабетеса па и хемофилије (поготово добермани). Разлог тога је у самој селекцији и пореклу које раса носи са собом (инцести, гледање више на екстеријер итд.) одавно. Мој други пас од 5 година нема наследну епилепсију али са 4 године је добио напад кад се нашао у врло стресној ситуацији.
Треће, псу такве величине треба увек давати читаве играчке које не може лако да растури па прогута делове и дође до оваквих немилих догађаја.
И четврто, нападати ветеринара тј. другу особу окривити је потпуно небулозно. Разумем вашу фрустрацију, али рећи да он измишља како пас има хемофилију је тотално погрешно. Држите ту расу и нисте се удостојили да урадите "домаћи задатак" а то је распитивање о могућим наследним болестима неке псамине. Могли сте пре операције да урадите крвну слику (као и кад људи иду на операцију) па би се установило да пас има неке веће ризике него неки други пас. Наравно, то се додатно плаћа. Али, боље спречити него лечити што каже наш народ.
Тужно је то што од (лупам) 100 операција на месечном нивоу једна или две буду неуспешне, па се огорчени власници јаве по оваквим и сличним форумима и почну да оцрњују ветеринара како нема благе везе са ветерином.
Пси су сисари, људи су сисари. Имају органе и системе органа исте или сличне нама, па зашто онда не би имали и болести које и ми можемо имати?
 
Vidim da se nam se pridružio novi član na forumu, pa pošto se radi o mom psu red je da odgovorim.
Prvo, veterinar koji uvodi psa u inhalacionu anesteziju treba da bude PRIPREMLJEN za veštačko održavanje rada pluća, a ne da bude u panici i da zbog toga ne uradi hiruški deo kako treba.
Drugo, naravno da pas može da boluje od raznih bolesti i NARAVNO da sam se raspitala o svim naslednim bolestima dobermana i pas mi je bio ljubimac a ne izložbeni pas, bez obzira na vrhunsko poreklo.
Treće, ne bih da komentarišem.
Četvrto, u ovom forumu se pisalo o preporukama i antipreporukama veterinara u ZR. Forumaši koji su dosta duže od Vas na ovom forumu imaju slična iskustva sa dotičnima i normalno je razmenjujemo mišljenja i tražimo najbolje za naše ušate prijatelje. Naravno da sam uradila krvnu sliku i naravno da sam uradila sve što je bilo potrebno da spasim život koji mi je puno značio. Sada mi je jedino žao što nisam uzela kap krvi i poslala u Nemačku da proverim da li se tu radilo o Von Willebrandovom faktoru, pa bih bila 100% sigurna u ovo što pričam.

Peto i možda najvažnije, Vi ne možete da razumete moju "frustraciju" jer niste prošli ovo što sam ja, a nadam se da nikad i nećete, jer da jeste, drugačije biste govorili.
 
Ne bih nikoga da branim niti da napadam. Barem ne ovim putem. Što se veterine u zrenjaninu tiče ona je na užasno niskom nivou. Dobri su za neke prostije zahvate ali sa nekim ozbiljnijim teško se snalaze.
Neko reče da veterinari rade svoj posao iz ljubavi! Danas je izuzetno mali procenat takvih,većina su profiteri na laicima i neukima. Ali čak i oni koji to rade iz ljubavi,čak i oni nemaju potrebnu praksu za neke komplikovanije zahvate. Ili im trnu tabani za to.
Sve u svemu na kraju,izbegavati gradske veterinare po pitanju mnogih problema jeste mudar potez. Nažalost mnogi od nas su do tog saznanja došli putem ličnog i jako gorkog iskustva.
 
Јесам нови члан на форуму, али много дуже имам контакт са ветеринарима. Моја фрустрација је свакодневна, кад год видим напуштеног пса како тумара улицама нашег града а да не говорим како ми је кад видим повређеног пса. Тако да могу рећи да знам вашу фрустрацију јер поред тога што бринем о својима ја бринем и о незбринутима. Моја фрустрација је већа него ваша.
Имате право на избор, ако већ нисте имали икакво поверење у ветеринаре у Зрењанину одмах сте могли да се одлучите да лечите пса у неком другом граду или држави.
 
Bez uvrede ali po postu iznad zaključujem da se radi o Broju jedan ( Alan Ford ).
Naj stariji je od svih nas ( možda i svih nas zajedno ) sudeći po tome što ima duuuuže kontakt sa veterinarima.
Naj veće frustracije ima. Naj brižniji je. Naj...naj...naj.
 
Uskrs_1.jpg


Svim forumašima i pravim ljubiteljima pasa koji danas slave
HRISTOS VASKRESE!!!
 
Bez uvrede ali po postu iznad zaključujem da se radi o Broju jedan ( Alan Ford ).
Naj stariji je od svih nas ( možda i svih nas zajedno ) sudeći po tome što ima duuuuže kontakt sa veterinarima.
Naj veće frustracije ima. Naj brižniji je. Naj...naj...naj.

Kao što piše u tvom potpisu

Ništa nije skriveno, što se neće otkriti.
Ni tajno, što se neće saznati. :D
 

Back
Top