Krstenje - cin nasilja?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Мајка и син погинули, ћерка преживела, naslov je izuzetne velike i veoma potresne tragedije koja se dogodila u Nisu, u noci izmedju utorka i srede.
“Анита С. бацила са терасе кћерку од пет година и сина од две, а потом и сама скочила.

Према досадашњим сазнањима у уторак увече све је било у реду и ништа није слутило на трагедију. Када су деца заспала око поноћи и супружници су кренули на починак. Док је супруг спавао, сазнајемо из приче повређене кћерке А. С, која је свесна и комуницира са лекарима, мајка Анита је пробудила брата и њу и извела их на терасу где им је дала да пољубе крст и икону. Онда их је преко ограде терасе бацила са четвртог спрата и скочила за њима.”

Da li je u ovom slucaju bacanje dece u smrt pravo roditelja ili je drzava zatajila znajuci da majka ima mentalne prolema, a da pri tome nadlezni socijalni zdravstveni organi nista ne preduzimaju?

Evo interesantnog komentara koji je dobar osnov za diskusiju:
Mady: “Prvo, žena je imala psihičke probleme, lečila se, nažalost bez uspeha. Drugo "... deca su baš legla, ali ih je majka podigla iz kreveta... " Zamislite život majke koja spava od ponoći do 6, pa ujutru vodi decu u vrtić, odlazi na posao, vraća se, kuva ručak, pegla, čisti, pere - po nekim najnovijim bolesnim preporukama "pronalazi vreme za sebe - pije kafu sa prijateljicom, odlazi u šetnju...", i opet leže oko ponoći, nakon dece. Sad zamislite život TAKVIM TEMPOM punih 5 godina koliko ima njena starija ćerka. Neka se njeni poslodavci zapitaju kada su ovoj ženi poslednji put dali slobodan dan, koliko su je puta prekorno gledali zbog svakog dana bolovanja, pretili otkazom i sl... NOVAC KOD NJIH nije bio problem, njih je ubila ova trula država, UBILA je život. Ubila je ovu majku koja je bila temelj porodice. Pokoj im dušama, neka ih andjeli čuvaju. Porodicama saučešće, želim im da se što pre oporave od tragedije, mada iskreno sumnjam da je to uopšte moguće."

Poslednja izmena:
Cuj, pre svega ni pod razno nisam propagirao opijanje bilo kojim opijatom, vec sam citatom iz romana “Staza slonova” zeleo da temi dam pomalo saljiv ton. Nazalost, danasnjoj deci nije potrebna propaganda da bi se opijali i drogirali. Kojim slucajem osmogodisnja skola mi je negde oko 200 metara udaljena od stana, pa znam sta rade decaci i devojcice starijih razreda.

Veliko je breme znati tako nešto i biti svedok, a ne moći išta preduzeti povodom toga.
Stičem utisak da se u ovoj zemlji takve stvari završavaju kaznom, a da prava borba protiv zla...izostaje.
A kazna je najčešće samo dolivanje ulja na vatru.
Prava borba protiv tog zla bila bi da se mladima pokaže da postoji radosniji i lepši život, onda iko ne bi se okretao zlu.
Ali, izgleda da se ovde o mladima malo misli, jer su očigledno uskraćeni za radostan i lep život, koji ne mora da bude bogat materijalno, već mora da bude bogat duhovno, drugim rečima, da se temelji na vrednostima koje su trajne, bez licemerja i laži i zabluda koje iz toga proizilaze, koje su i najveći uzrok skretanja mladih sa puta. Jer mladi ljudi slušaju jedno, i svi im usnama govore jedno, a kada se okrenu vide da se sve radi suprotno od onoga kako se govori. Taj jaz, između onoga kako se govori i kako se postupa, je uzrok mladalačkog besa i lutanja, izgubljenosti. Pa ne samo mladog sveta, već i onog starijeg, jer nema čoveka, koji je sasvim imun na...laž, licemerje i zablude.

U mom komentaru je ocito da sam mislio na rec LJUBAV koja se provlaci kros sve hriscanske tekstove. Dakle, ne na ljubav izmedju zene i muza, ne na ljubav izmedju roditelja i dece, ne na ljubav prema prirodi, zivotinjama. Uz to, mislim da ta religiozna ljubav ne pokriva pojmove “postenje”, “telesna egzistenicja”, “isrenost”, i sl.

Uzgred, neznam zasto seksualni odnos, koji je bitan i sustinski deo zivota izmedju muskarca i zene, na veoma ruzan nacin definises kao “organska glad”.

Zašto kažeš da je organska glad nešto...ružno?
A naravno da je u pitanju organska glad, jer sam seks se zasniva na fizičko-hemijskim reakcijama organizma.

CrniĐavoi:
Veliko je breme znati tako nešto i biti svedok, a ne moći išta preduzeti povodom toga.
Stičem utisak da se u ovoj zemlji takve stvari završavaju kaznom, a da prava borba protiv zla...izostaje.
A kazna je najčešće samo dolivanje ulja na vatru.
Prava borba protiv tog zla bila bi da se mladima pokaže da postoji radosniji i lepši život, onda iko ne bi se okretao zlu.
......
Tvoj prvi deo posta je izuzetno analitican sa veoma upecatljivim zakljuccima. I veoma emotivno srocen, mora se priznati.

Na zalost, ne svidja mi se tvoj drugi deo posta koji glalsi:
Zašto kažeš da je organska glad nešto...ružno?
A naravno da je u pitanju organska glad, jer sam seks se zasniva na fizičko-hemijskim reakcijama organizma.
jer je promasio sustinu, ili mi se cini. Prvo, ja nisam rekao da je "ortganska glad nesto....ruzno", to mi nekoretno podmeces. Ono sto sam mislio i napisao da je izraz "organska glad" ruzan, tj. da degradira primaran bracni odnos muskarca i zene. Drugo, da li ja igde pomenuh na cemu se seks zaniva? Ne, nisam nista o tome rekao, niti mi je bila namera da definisem sta je seksulani odnos, a jos manje da skrecem diskusiju sa glavnog koloseka. Moje je misljenje da nije u pitanju "seksualna, tj. organska glad", ma da ima i onih koji su seksa gladni (jer ga nemaju) i onih koji su seksa siti (jer ga imaju na pretek). I, trece, pitanje je da li se seks bas zasniva na fizicko-hemijskim reakcijama organizma. Ako tako vidis stvari, morao bi da znas da i sve postojece fizioloske radnje zivih organizama, pa i covecijeg, se zanivanju na fizicko-hemijskim reakcijama organizma. Medjutim, seksularni odnos ima svoje izrazito specificne karakteristike koje ne bi trebalo vulgarizovati.

Na zalost, ne svidja mi se tvoj drugi deo posta koji glalsi: jer je promasio sustinu, ili mi se cini. Prvo, ja nisam rekao da je "ortganska glad nesto....ruzno", to mi nekoretno podmeces.

Dobro, rečeno je da na ružan način je definisano, zato sam stekao utisak da se organska glad posmatra u kontekstu...ružnog.
Naravno, glad sama po sebi nije ništa ružno, ali zato može biti ružan put kojim se glad utoljava ili pak...stimuliše.

Ono sto sam mislio i napisao da je izraz "organska glad" ruzan, tj. da degradira primaran bracni odnos muskarca i zene.

Moje mišljenje je da primarni bračni odnos muškarca i žene nije, niti bi trebalo da bude seks, već Ljubav, dakle, iskrenost, saosećanje i požrtvovanje, koje se temelje na međusobnom poverenju, i pre toga na veri u samoga sebe, a da je seks samo logična posledica zdravih zajedničkih htenja, a to je želja za podizanjem porodice.

Ali posmatrati seks kao uzrok zdravog bračnog odnosa je, po meni, sasvim pogrešno, jer rekoh, seks nije trajna kategorija, već je u pitanju vrsta organske, telesne gladi, to je neminovno tako, a glad dođe, prođe, prestane, nestane, pa ako je telesna glad, seks, ili kakva god druga vrsta telesne gladi, primaran u vezi, onda će i svaka veza, koja se oslanja na seks, na kakvu glad, samim tim da se poljulja, ili pak da prestane, ukoliko se ne ubaci odgovarajuća zamena za deo koji...nedostaje. A to je tako jer iza ciklusa organske, tj. telesne gladi, kakva god da je, ne ostaju ikakvi trajni tragovi(da ne budem banalan pa da kažem eventualno hronične bolesti).

Drugo, da li ja igde pomenuh na cemu se seks zaniva? Ne, nisam nista o tome rekao, niti mi je bila namera da definisem sta je seksulani odnos, a jos manje da skrecem diskusiju sa glavnog koloseka. Moje je misljenje da nije u pitanju "seksualna, tj. organska glad", ma da ima i onih koji su seksa gladni (jer ga nemaju) i onih koji su seksa siti (jer ga imaju na pretek).

Svaka želja se može posmatrati kao glad.
A kada je želja vezana za organizam, tj. telo, onda je u pitanju organska, tj. telesna glad.
Mislim da je ovo sasvim jasno.

I, trece, pitanje je da li se seks bas zasniva na fizicko-hemijskim reakcijama organizma. Ako tako vidis stvari, morao bi da znas da i sve postojece fizioloske radnje zivih organizama, pa i covecijeg, se zanivanju na fizicko-hemijskim reakcijama organizma. Medjutim, seksularni odnos ima svoje izrazito specificne karakteristike koje ne bi trebalo vulgarizovati.

Kada je reč o fiziološkim radnjama, tako je, sve su u pitanju hemijske reakcije.
Sa druge strane pak, želja za istinom, želja da se sazna istina, ne može se ikako nazvati fiziološkom potrebom.
Tu postoji veoma jasna granica, otuda i jasna granica između onoga što jeste seks i onoga što jeste Ljubav.

Dalje,ne vidim po cemu je krstenje cin nasilja u vecoj meri nego bilo koja druga odluka roditelja u vezi dece.Krstenje ne znaci da ces biti vernik,niti te cini clanom pravoslavne Crkve.
Ako je tako, zašto TO činiti? Zar nije pošteno ostaviti detetu mogućnost izbora po svojoj volji. Ako se čini akt nad osobom koja nije u stanju da to svojevoljno odobri to je svakako nasilje.

Načelno se slažem.Tako misle i protestanti kao i mnogi njihovi ogranci.Ali šta ako neko ne doživi punoletstvo i umre nekršten.Šta onda?

Žalosno je umreti mlad, ali to ništa ne menja. Verovanje i religija je tema za odrasle. Deca maštaju i veruju u idole koji su po njihovoj meri. Kada odrastu, ili koriste svoj razum ili ga ne koriste. Zavisno od toga se verski opredeljuju.

Зачуђујуће је колики је низак степен толеранције код оних који не верују. Као да се осећају искључени из неке околине, па покушавају на све начине да заврбују још неког да заједно са њима буде проповедник неверовања.
Ако се људи које видиш крсте, то је њихова приватна ствар, не ствар твоја или било кога ко је изабрао да не верује. Ако не верујеш у Бога, како то да те омета и узнемирава тај чин крштења?
Шта мислиш када би тебе неко сутра почео да наговара да не носиш зелену мајцу јер се њему не свиђа зелена боја? Шта би мислио о таквом човеку?
Сматраш да деца треба да се васпитавају да буду слободна и да мисле слободно? Где нестаје та слобода ако се наметне систем који си ти замислио да је исправан? Шта ако сутра будеш против одбојке (у питању је банализација, немој сада да почнеш о томе како је одбојка здрав спорт)? То се до сада звало тиранија, можда је нешто промењено, нисам чуо.
И ти причаш о толеранцији! Залажемо се за поштовање слободно изражене воље појединца. Мало дете које је подвргнуто крштавању није изразило своју вољу. Тај чин је свакако наметнут детету. Најпоштеније је да разумна особа сама одлучи када ће и да ли ће приступити некој организованој групи или заједници.

И ти причаш о толеранцији! Залажемо се за поштовање слободно изражене воље појединца. Мало дете које је подвргнуто крштавању није изразило своју вољу. Тај чин је свакако наметнут детету. Најпоштеније је да разумна особа сама одлучи када ће и да ли ће приступити некој организованој групи или заједници.
Да те питам нешто.
Иду мајка и дете улицом и дете види огроман камион-играчку у излогу неке радње. Стане на сав глас да кука и запомаже да му мајка купи играчку, изражавајући на тај начин своју вољу. Има дете вољу да поседује камион. После дужег временског периода плакања и запомагања, може се десити да дете добије и по туру јер је мајци јасно да конвенционално објашњавање о недостатку пара, о поседовању већ три иста таква камиона и о замени камиона за сладолед, не помаже.
Зашто се деци не дозволи да изразе своју вољу у вези куповине ствари? Колики је стрес за дете свака таква шетња поред излога (10 минута плакања и евентуалне батине, без остварења његове воље, на крају)?
Да се неко залаже да деца спроводе своју вољу у свему, па да кажемо да је принципијелан. Овако....

Ako je tako, zašto TO činiti? Zar nije pošteno ostaviti detetu mogućnost izbora po svojoj volji. Ako se čini akt nad osobom koja nije u stanju da to svojevoljno odobri to je svakako nasilje.

није могуће. зато што је воља детета подређена вољи његових родитеља који над њим врше законска права.
док не стекне пунолетство, дете није (правно) способно да доноси одлуке које би утицале на његов статус.
према томе, родитељи у његово име и за његов рачун доносе одлуке, без обзира што се дете можда изричито противи томе.

Na sreću, ovo zastarelo mišljenje se polako povlači iz zakonodavstva. :eek:

вараш се Зази,
третирање малолетне деце као одраслих и зрелих људи, не само да није природно,
него је чак и штетно за нормалан психички развој детета. наметање бремена одговорности ономе ко није у стању
да схвати последице својих одлука.. је благо речено- нехумано.

то наравно не значи да су родитељи овлашћени да над децом спроводе насиље и прибегавају
средствима која нису допуштена или примерена.

Na sreću, ovo zastarelo mišljenje se polako povlači iz zakonodavstva. :eek:

Како коме на срећу.
Да видимо даље примере...разводе се родитељи детета од 4 године. Да ли ће неко питати дете са којим родитељем жели да живи? Или ће одлучити многи други фактори? А шта ако дететова воља буде супротна тим факторима?
Али, наравно, чин крштења оставља много дубље трагове на психу детета од пар месеци него сви ови набројани примери (sic!).

вараш се Зази,
третирање малолетне деце као одраслих и зрелих људи, не само да није природно,
него је чак и штетно за нормалан психички развој детета. наметање бремена одговорности ономе ко није у стању
да схвати последице својих одлука.. је благо речено- нехумано.

то наравно не значи да су родитељи овлашћени да над децом спроводе насиље и прибегавају
средствима која нису допуштена или примерена.
Ne varam se, jer nije u pitanju moje mišljenje već pomeranje propisa. Recimo, ovde više ne možeš naterati maloletno dete da ide u koju školu oćeš ti, već ono bira školu, a tvoje je da finansiraš.
Prisiljavanje dece da jedu spanać, nose smešnu odeću i idotske firzuzre smatra se delom maltretiranja dece.

Ovde se opet vraćamo na osujećenje i prisilu. na neki drugačiji način rečeno, nezrelo dete često ne zna šta hoće, ali vrlo dobro zna šta neće. :)

Како коме на срећу.
Да видимо даље примере...разводе се родитељи детета од 4 године. Да ли ће неко питати дете са којим родитељем жели да живи? Или ће одлучити многи други фактори? А шта ако дететова воља буде супротна тим факторима?
Али, наравно, чин крштења оставља много дубље трагове на психу детета од пар месеци него сви ови набројани примери (sic!).
Hogar je valjda deset puta rekao da je reč o uključivanju dece u versku praksu, a ne samom činu krštenja. Istina, na tom putu krštenje jeste prvi korak.

Ako smo već poeli da ređamo iščašene primere, ajde da kažemo da se prisiljavanje dece na versku praksu roditelja vrši istim sredstvima kojima pedofili prisiljavaju svoje maloletne žrtve na saradnju.

Da sam mogao da zamenim u tekstu, primer bi bio dobar. :eek:
Al nije dobar, jer ti govoriš o osujećenju, a ja o prisili. Šta je krštenje? Dobro, ne baš krštenje, ali obavezivanje dece da učestvuju u verskim ritualima jeste prisila.

Овде конкретно причамо о чину крштења а не о обавезном одласу у Цркву недељом или о школовању у католичким школама и животу у интернатима. У чину крштења, дете је, обзиром на старост, такорећи објекат. Нити учествује, нити разуме шта се дешава, нити има назнака да схвата да се од њега нешто очекује у вези са вером.
Да ли се нека права детета крше чином крштења? Који закон то дефинише? Колико ја знам, не крше се никаква права а обзиром на слободу вероисповести, крштавање није забрањено.
Зар не рече и ти да си крстио децу? Али си као разлог навео традицију а не веру (немој да се плашиш за имиџ, не верујем да би ишта могло да га поквари).
Ако је то тачно (пишем по сећању, могуће је да грешим) да ли сматраш да си извршио чин насиља над својом децом без обзира на разлог који је наведен као оправдање?

Hogar je valjda deset puta rekao da je reč o uključivanju dece u versku praksu, a ne samom činu krštenja. Istina, na tom putu krštenje jeste prvi korak.

Ako smo već poeli da ređamo iščašene primere, ajde da kažemo da se prisiljavanje dece na versku praksu roditelja vrši istim sredstvima kojima pedofili prisiljavaju svoje maloletne žrtve na saradnju.

То када тако представиш, намера је очигледна. Пример си могао да направиш и тако да се каже да педофили користе све могуће проверене психолошке системе да би добили сарадњу жртве а међу њима је и начин на који родитељи "присиљавају" децу на верску праксу.
Иначе, како то родитељи присиљавају децу на верску праксу?

Колега је у уводном тексту поменуо и даљи развој верског васпитања али смо ваљда већ пуно пута поновили да постоји фактор добровољности. Да не помињем како је окарактерисао родитеље који крсте децу, ваљда се тако користи генерализација против које уме да се буни када се осети на својој кожи....

Овде конкретно причамо о чину крштења а не о обавезном одласу у Цркву недељом или о школовању у католичким школама и животу у интернатима. У чину крштења, дете је, обзиром на старост, такорећи објекат. Нити учествује, нити разуме шта се дешава, нити има назнака да схвата да се од њега нешто очекује у вези са вером.
Да ли се нека права детета крше чином крштења? Који закон то дефинише? Колико ја знам, не крше се никаква права а обзиром на слободу вероисповести, крштавање није забрањено.
Зар не рече и ти да си крстио децу? Али си као разлог навео традицију а не веру (немој да се плашиш за имиџ, не верујем да би ишта могло да га поквари).
Ако је то тачно (пишем по сећању, могуће је да грешим) да ли сматраш да си извршио чин насиља над својом децом без обзира на разлог који је наведен као оправдање?

Pa sad, možda sam ja promašio temu.
Sam obred krštenja svakako ne može da naškodi detetu i bilo bi smešno da o tome uopšte diskutujemo.
Jes, i ja sam krstio decu i nikom ništa.

То када тако представиш, намера је очигледна. Пример си могао да направиш и тако да се каже да педофили користе све могуће проверене психолошке системе да би добили сарадњу жртве а међу њима је и начин на који родитељи "присиљавају" децу на верску праксу.
To ti kažem. :D

Иначе, како то родитељи присиљавају децу на верску праксу?
Na razne načine. Često koriste tehniku indukovanja osećanja krivice i straha, u čemu su avramske religije naročito razrađene.
Oni primitivniji odma krenu sa batinanjem.

Na razne načine. Često koriste tehniku indukovanja osećanja krivice i straha, u čemu su avramske religije naročito razrađene.
Oni primitivniji odma krenu sa batinanjem.
Па то ме занима, те технике, пошто ја још нисам никога упознао да је "индуковао осећање кривице и страха" ни међу пријатељима, доминантно православним, ни међу познаницима, нити сам од некога чуо за масовност такве појаве.
А волео бих да знам да тако нешто постоји и ван ових страница....
Или је то оно : "Пааа....испунио је сва обећања која је обећао!"?

Ne varam se, jer nije u pitanju moje mišljenje već pomeranje propisa. Recimo, ovde više ne možeš naterati maloletno dete da ide u koju školu oćeš ti, već ono bira školu, a tvoje je da finansiraš. Prisiljavanje dece da jedu spanać, nose smešnu odeću i idotske firzuzre smatra se delom maltretiranja dece.
Ovde se opet vraćamo na osujećenje i prisilu. na neki drugačiji način rečeno, nezrelo dete često ne zna šta hoće, ali vrlo dobro zna šta neće. :)

то се односи на децу која су у том узрасту да могу сама недвосмислено да изразе своје противљење,
а наведени примери и јесу малтретирање деце.. да не кажем груба злоупотреба родитељских права.
међутим, дете од два месеца не зна да неће да се крсти. није у стању да то искаже или образложи,
а сам чин није такав да може угрозити живот, здравље или ментални развој детета.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back