Krstenje - cin nasilja?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U programu za veronauku ne postoji ni pedofilija, pa se ipak tu i tamo primenjuje. Naravno, ne kao pravilo. Ko to kontrolise popa, tj. ucitelja “veronauke” sta ce sve reci deci kada im govori o, recimo, Starom zavetu. Zasto nastavu veronauke uvoditi u drzavne skole, kad je to pitanje hoce li ili nece neko deti pohadjati ta predavanja stvar slobodnog izbora?
Slazem se da bi trebalo da postoji kontrola nad profesorima.I ne samo profesorima veronauek,vec i svima ostalima.
Takodje,slazem se da veronauci nije mesto u drzavnim skolama,jer negira sekularnost.Da ne spominjem cinjenicu sto mogucnost da organizuje casove veronauke ima samo 7 VZ.
Da, to nastavnici “verionasuke” tako i objasnjavaju djacima da je u pitanju metafora, inace ne treba verovati Bibliji (doduse, tamo se ne govori o jabuci)
Treba verovati Bibliji,ali se ona ne shvata bukvalno.,Vec od samog pocetka hriscanstva postoji takvo glediste,da bi se kasnije oformila aleksandrijska bogoslovka skola,upravo poznata po alegorijskom tumacenju Sv.pisma.
Postoji Strasan sud.
Strasan sud je licnosni odnos,a ne nekakvo prebrojavanje greha,dobrih dela isl.
Ne, ne postoji, ali smo mi svi gresni zbog greha nasih praroditelja
Mozda u zapadnoj teologji,ali u pravoslavlju ne.Izvoli,pitaj profesora dogmatike BF,vladiku Ignatija Midica,pa se raspravljaj sa njim. :)
Nema zivota bez duse, a dusa je boziji dar. Doduse, covek se prevari pa propusti da kaze da ce oziveti i dusom i telom.
da li se prevario ili nije,ne znam.ne mogu da gatam u pasulj pa da vidim.
Uveren sam da je u uvodnoj temi receno zasto je to nasilje nad detetom. Zasto bi dete moralo da ide u crkvu na krstenje kada je ono totalno nesvesno svog postojanja? Sta crkveni oci traze od deteta starog samo osam dana. Pored novca, sta jos?
A zasto bi dete moralo da radi sve ostale stvari koje mu roditelj cine?
Da, to je narocito prisutno kod novorodjencadi pre i posle krstenja.
Nije vec se razvija kasnije tokom zivota.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back