Krstenje - cin nasilja?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ipak, to mi nema logike.
Kako može imati duhovnu snagu ako čin krštenja izvodi pop koji to otaljava, i za to vreme razmišlja, recimo, o krečenju u kući?
Kakav je on nosilac tog duhovno važnog čina?

Traljav ...
Šta tu nema logike.Pop-sveštenik je samo izvršitelj svete tajne krštenja.Ne postoji krštenje zbog popa već zbog ljudi i njihovog spasenja.On nije nikakav nosilac čina krštenja.Ti si nosilac kad se krštavaš.
Ja kao hemičar,dok predajem neku lekciju iz hemije mogu da razmišljam i o problemima u Libiji ali ja i dalje predajem lekciju iz hemije i to podjednako kvalitetno kao i kad ne razmišljam o tome.Čisto sam banalizovao stvar.

A što se krste deca ? Ko je uveo to pravilo.

Jovan Krstitelj je krstio matoru raju u onoj reci, pa čak i samog Hrista - pretpostavljam u 32 ili 33 godini. Znači, dok je svest bila jako razvijena.

Pa kako ti možeš da znaš da li je bila odrasla "raja" ili je imalo i dece???U Svetom pismu se govori o narodu koji se krstio što uključuje i decu jer i ona spadaju u narod.

Ne znam. Ali mislim da krštenje treba da označi "pristup" jednoj veri. To bi trebalo da čovek uradi svesno.
Ja se načelno slažem sa tim ali postoji i argument koji se tome suprotstavlja a koji sam izneo.U mojoj glavi je prevagnulo krštavanje dece.Uvek postoji mogućnost da mu kad odraste objasniš šta je krštenje i šta je smisao krštenja.Ipak je to bolje nego da ostane nekršten i da se,ako doživi, krsti kad odraste.

Ja se načelno slažem sa tim ali postoji i argument koji se tome suprotstavlja a koji sam izneo.U mojoj glavi je prevagnulo krštavanje dece.Uvek postoji mogućnost da mu kad odraste objasniš šta je krštenje i šta je smisao krštenja.Ipak je to bolje nego da ostane nekršten i da se,ako doživi, krsti kad odraste.

Ovo poslednje odražava bojazan da Bog neće dete da "pusti" u raj ako je nekršteno.
Onda se opravdano postavlja pitanje - kakav je to Bog koji dozvoli da nekršteno dete ode u pakao, koje samo i nije moglo da odluči da li da se krsti ili ne?

Ovo poslednje odražava bojazan da Bog neće dete da "pusti" u raj ako je nekršteno.
Onda se opravdano postavlja pitanje - kakav je to Bog koji dozvoli da nekršteno dete ode u pakao, koje samo i nije moglo da odluči da li da se krsti ili ne?
O detetu,jasno, brinu roditelji.To je nihova odgovornost.Ne izražava nikakvu bojazan ako se ti ne plašiš smrti patološki i ako je shvataš kao nešto prirodno i nezaobilazno.Ali to nije konačno.Život u Hristu je večan..To je samo realna situacija.Bog je Bog ljubavi a pošto ja svakako nisam Bog ne mogu reći da li će ili neće neko ući u carstvo nebesko ako nije kršten iako je rečeno da trebamo biti kršteni.Inače, kakvu predstavu o bogu i veri ima onaj koji nije kršten i šta za njega vera uopšte znači.Da li je on vernik?Kao što rekoh, bolje je biti kršten i kao malo dete-beba.Ja sam kršten kada sam imao 40 dana a potičem iz porodice kojoj religija nije baš bliska a ja opet srećan što sam kršten,išao na veronauku i shvatam smisao krštenja.Nikada mi nije palo na pamet da pitam majku ili oca:Zašto ste me krstili dok sam bio beba.Što niste sačekali da napinim 16,17...godina.

Ako je Bog - Bog ljubavi, onda će pustiti nekršteno dete u raj.
i dalje ne vidim zašto roditelji umesto deteta treba da odlučuju da li će se ono krstiti ili ne.
Zato što dete nije sposobno da odluči:-)
Da li će Bog dopustiti da nekršteno dete uđe u raj ne određujem ja,ti niti bilo ko drugi do sam Bog tako da o tome ne mogu da diskutujem jer je beskorisno.
Roditelji treba malo više da razmišljaju o svom detetu.
Odoh ja na spavanjac.

Zato što dete nije sposobno da odluči:-)
Da li će Bog dopustiti da nekršteno dete uđe u raj ne određujem ja,ti niti bilo ko drugi do sam Bog tako da o tome ne mogu da diskutujem jer je beskorisno.
Roditelji treba malo više da razmišljaju o svom detetu.
Odoh ja na spavanjac.

Shvatam ja šta želiš da kažeš, i opravdano je s aspekta vernika.
Opet, ja mislim da roditelji treba da puste da dete samo raširi krila svoje duhovnosti, i da odredi u kom će smeru poleteti... možda to dete i ne bude želelo da bude hrišćanin, ko zna.
Laku noć :).

To ti je rišćanski bog jer lično kaže:
"Који узверује и покрсти се, спашће се; а ко не верује осудиће се."

Ne bi trebalo da se deca krste odmah po rođenju... već bi bilo dobro sačekati da dosegne doba punoletstva, pa onda da odluči da li će se krstiti ili ne, i u kojoj crkvi.
To je moje mišljenje.

Mada mislim da nema neke štete ni ako se dete krsti... ako nema sklonosti ka pravoslavlju (recimo, u slučaju pravoslavnog krštenja), sigurno je da mu taj sam čin neće "isprazi mozak" tako da pošto poto postane vernik. Pa toliko je dece krštene po inerciji koja su danas ateisti.
Tako da, krstili ih, ne krstili, dete koje odraste će na kraju biti vernik ili ne, onako kako razmišlja i oseća, nevezano za taj čin. No opet, da se nadovežem na početak, lepo je prepustiti drugom tu odluku, a ne krstiti ga onda kad je još nesvestan da pojmi značenje tih postupaka.

Valeria, nije poenta u krstenju. Dete, koje je krsteno kao beba toga nije svesno. Krstenje je samo start u procesu teizacije svesti, tj. ispiranja decjeg mozga. Posle tog cina, sledi niz manifestacija koje su manje ili vise religioznog karaktera. Roditelji, pogotovu oni zadrti pravoslavci ili bilo koje druge denominacije, koriste svaku priliku da detetu govore o bogu bilo u pozitivnom kontekstu (bog nagradjuje dobru decu) bilo u negativnom (bog kaznjava, bog salje u pakao). Dakle, zaludjivanje detata. Nasilje nad mlaldim stvorenjem. Taj proces “ispiranja mozga” se nastavlja u skoli (srecni su oni koji ne pohadjaju casove veronauke), a potom i u ostalim sferama zivota. Tako, danas procitah u novinama da su ministar zdravlja i patrijar Irinej potpisali protokol o zajednickom lecenju????????? zavisnika. Zar to nije vracanje u Srednji vek. Sta ce popovi u zdravstvu; da isteruju djavole??? Takvih idiotizama imas i na najvisim drzavnim instancama, a posebno je zgrazajuce kada vidis da predsednik, prvi covek drzave, ljubi popu ruku. Nedrzavnici, primitivno. Ako je tako, zasto ne bi smo prepustili da nam drzavu vode popovi.

Dakle, tu je poenta. Teologizacija drustva, vracanje drustva u Srednji, Tamni vek. Stanujem na Dorcolu i redovno prolalzim pored crkve svetog Nevskog. Zapanjim se kad vidim mlaldu devojku ili momka kako se krste u tramvaju, autobusu u prolazu pored crkve, ili kada peske prolaze pored nje. Zamisli, krste se zgradi, krste se materijalu, gomili lepo sredjenog gradjevinskog materijala. To je primitivno, primitivno ukazivanje dubokog uvazavanja cak i prema jednoj gradjevini, navodno ‘domu bozijem’. Dokle sve seze zaludjivanje mladih.

Ipak, to mi nema logike.
Kako može imati duhovnu snagu ako čin krštenja izvodi pop koji to otaljava, i za to vreme razmišlja, recimo, o krečenju u kući?
Kakav je on nosilac tog duhovno važnog čina?

Traljav ...
Чин крштења више зависи од онога ко крштење прима него од онога ко га даје.
Може свештеник да буде величанствен у самом том чину и да му се у потпуности посвети али ако онај који прима крштење не верује, нема сврхе.
Из разних углова може да се посматра.
На крштењу (православном) је много важнији кум детета који прима на себе грехе тим чином.

Чин крштења више зависи од онога ко крштење прима него од онога ко га даје.
Може свештеник да буде величанствен у самом том чину и да му се у потпуности посвети али ако онај који прима крштење не верује, нема сврхе.
Из разних углова може да се посматра.
На крштењу (православном) је много важнији кум детета који прима на себе грехе тим чином.

krstava-se.jpg

A u ovom slučaju vera zavisi od toga da li je benzinac ili dizelaš?
S obzirom da je sveštenik veličanstven u tom činu i da mu se potpuno posvetio...

Valeria, nije poenta u krstenju. Dete, koje je krsteno kao beba toga nije svesno. Krstenje je samo start u procesu teizacije svesti, tj. ispiranja decjeg mozga. Posle tog cina, sledi niz manifestacija koje su manje ili vise religioznog karaktera. Roditelji, pogotovu oni zadrti pravoslavci ili bilo koje druge denominacije, koriste svaku priliku da detetu govore o bogu bilo u pozitivnom kontekstu (bog nagradjuje dobru decu) bilo u negativnom (bog kaznjava, bog salje u pakao). Dakle, zaludjivanje detata. Nasilje nad mlaldim stvorenjem. Taj proces “ispiranja mozga” se nastavlja u skoli (srecni su oni koji ne pohadjaju casove veronauke), a potom i u ostalim sferama zivota. Tako, danas procitah u novinama da su ministar zdravlja i patrijar Irinej potpisali protokol o zajednickom lecenju????????? zavisnika. Zar to nije vracanje u Srednji vek. Sta ce popovi u zdravstvu; da isteruju djavole??? Takvih idiotizama imas i na najvisim drzavnim instancama, a posebno je zgrazajuce kada vidis da predsednik, prvi covek drzave, ljubi popu ruku. Nedrzavnici, primitivno. Ako je tako, zasto ne bi smo prepustili da nam drzavu vode popovi.

Dakle, tu je poenta. Teologizacija drustva, vracanje drustva u Srednji, Tamni vek. Stanujem na Dorcolu i redovno prolalzim pored crkve svetog Nevskog. Zapanjim se kad vidim mlaldu devojku ili momka kako se krste u tramvaju, autobusu u prolazu pored crkve, ili kada peske prolaze pored nje. Zamisli, krste se zgradi, krste se materijalu, gomili lepo sredjenog gradjevinskog materijala. To je primitivno, primitivno ukazivanje dubokog uvazavanja cak i prema jednoj gradjevini, navodno ‘domu bozijem’. Dokle sve seze zaludjivanje mladih.

Зачуђујуће је колики је низак степен толеранције код оних који не верују. Као да се осећају искључени из неке околине, па покушавају на све начине да заврбују још неког да заједно са њима буде проповедник неверовања.
Ако се људи које видиш крсте, то је њихова приватна ствар, не ствар твоја или било кога ко је изабрао да не верује. Ако не верујеш у Бога, како то да те омета и узнемирава тај чин крштења?
Шта мислиш када би тебе неко сутра почео да наговара да не носиш зелену мајцу јер се њему не свиђа зелена боја? Шта би мислио о таквом човеку?
Сматраш да деца треба да се васпитавају да буду слободна и да мисле слободно? Где нестаје та слобода ако се наметне систем који си ти замислио да је исправан? Шта ако сутра будеш против одбојке (у питању је банализација, немој сада да почнеш о томе како је одбојка здрав спорт)? То се до сада звало тиранија, можда је нешто промењено, нисам чуо.

Сматраш да деца треба да се васпитавају да буду слободна и да мисле слободно? Где нестаје та слобода ако се наметне систем који си ти замислио да је исправан? Шта ако сутра будеш против одбојке (у питању је банализација, немој сада да почнеш о томе како је одбојка здрав спорт)? То се до сада звало тиранија, можда је нешто промењено, нисам чуо.

A čovek ti je lepo pričao baš o nametanju sistema, tj. teizaciji svesti... ti njemu o trnu, a balvan ti ne smeta.

Ili, da te citiram uz minimalnu korekciju:
Зачуђујуће је колики је низак степен толеранције код оних који верују.

To ti je rišćanski bog jer lično kaže:
"Који узверује и покрсти се, спашће се; а ко не верује осудиће се."

Pa jel to u redu, pošteno ? Kad se radi o deci. Pa čak i o odraslima koji su se ponašali i živeli manje-više kao i kršteni. Jednostavno nisu imali "poziv", nisu čuli "glas" ili nisu osetili prosvetljenje - da završe na "suđenju" što pretpostavljam znači go to hell.

Mislim, ono, Bog je ljubav, sve ti oprašta (s par očenaša i zdravomarija), pomaže ti a ovamo ako se ne krstiš naebo si ...

Traži slepo verovanje (iskušava onog sirotana kad traži da zakolje sopstveno dete ???? ((uh ljubavi ebote))) i samo takav, slepoverujući zaslužuje pažnju. To liči na diktatora a ne na nekog ko je ljubav.

Шта мислиш када би тебе неко сутра почео да наговара да не носиш зелену мајцу јер се њему не свиђа зелена боја? Шта би мислио о таквом човеку?
Izvinjavam se što se utrpavam u tuđe divane, ali...
Nije to problem. Problem je kada pošalješ dete u školu, a ono se vrati ko pokislo zato što mu je majiceučitelj rekao da je pobornik satane i da će večno goreti u paklu zato što nosi zelenu majicu.

Шта ако сутра будеш против одбојке (у питању је банализација, немој сада да почнеш о томе како је одбојка здрав спорт)? То се до сада звало тиранија, можда је нешто промењено, нисам чуо.
Ništa nije promenjeno. I sada je tiranija u kojoj tirani određuju kao u najgorim filmovima šta ćeš jesti i kako ćeš se oblačiti.

Pa jel to u redu, pošteno ? Kad se radi o deci. Pa čak i o odraslima koji su se ponašali i živeli manje-više kao i kršteni. Jednostavno nisu imali "poziv", nisu čuli "glas" ili nisu osetili prosvetljenje - da završe na "suđenju" što pretpostavljam znači go to hell.

Mislim, ono, Bog je ljubav, sve ti oprašta (s par očenaša i zdravomarija), pomaže ti a ovamo ako se ne krstiš naebo si ...

Traži slepo verovanje (iskušava onog sirotana kad traži da zakolje sopstveno dete ???? ((uh ljubavi ebote))) i samo takav, slepoverujući zaslužuje pažnju. To liči na diktatora a ne na nekog ko je ljubav.
Pa nemoj da pitaš mene. Nisu moja pravila :D
Kod katolika nekrštena deca ne završavaju u paklu, ali završavaju u limbu. Svakako ne stižu u raj. E sad, bez obzira šta tvrdili međedi i katolici su nekakvi rišćani.

A čovek ti je lepo pričao baš o nametanju sistema, tj. teizaciji svesti... ti njemu o trnu, a balvan ti ne smeta.

Ili, da te citiram uz minimalnu korekciju:

Да ли неки верник ускраћује право родитељима који нису верници да не крсте дете и да део васпитања буде уверавање да нема Бога?
Да ли се један атеиста залаже да се деца не крсте, ма шта о томе мислили њихови родитељи, управо са оваквом темом?
Да ли је крштење детета или било кога чин добровољности или некаква обавеза?
Ни да спинујете не умете....

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back