Крсташки ратови

Ovde Kasagranda tvrdi da su krstaši zarobili i svirepo silovali i pogubili Saladinovu sestru.

Dotična informacija izvorno potiče iz 2005. godine filma Ridlija Skota Carstvo nebesko, koji je Kasagranda gledao i prihvatio kao istorijsku činjenicu, iako se radi o igranom filmu.
Иако је тврдња о заробљавању Салах ал-Динове сестре међу савременим историцима одбачена, та тврдња није фикција Ридлија већ такав опис имамо у једној француској хроници (овдје стр.34) са самог почетка XIII вијека неименованог аутора.
Estoire d'Eracles 034.jpg

Како написах, тврдња о заробљавању Салах ал-Динове сестре међу савременим историцима је оспорена. Но важно ке да Ридли Скот није ово измислио него таква интерпретација, иако оспорена, постоји. Истина, Ридли Скот јесте у филмовима склон фикцији, произвољном опису догађаја, комотној обради личности, но у питању је режисер који код обраде историјских тема студиозно прилази материји, уз помоћ историка "избунаеа" брдо грађе и изабере оно што ће у филму приказати. Као што је у филму Kingdom of Heaven приказао сцену у којој је испоштовао спис из поменуте хронике.

Када смо се дотакли овог одличног филма, постоји још једна упечатљива сцена када Салах ал-Дин даје бокал воде Гију од Лузињона а овај је просљеђује Ренеу од Шатијона чиме би био успостављено правило домаћина и госта и онемогућена Салах ал-Динова освета. Како Саладин није лично дао бокал Ренеу, ово правило није успостављено и овај се није успио на кварно извући од зацртане судбине Овдје је Ридли Скот углавном испоштовао писање Бахе ад-Дина, Салах ал-Диновог биографа који га је и лично одлично познавао (овдје стр.115)
life-of-saladin 115.jpg

Баха ад-Дин даје опис да је Салах ал-Дин понудио Ренеу да пређе на ислам чиме би спасио жовот што је овај одбио. Овакав опис је ипак тенденциозан у сврху величања Салах ал-Динове великодушности и мало вјероватан.

Poslednja izmena:
Иако је тврдња о заробљавању Салах ал-Динове сестре међу савременим историцима одбачена, та тврдња није фикција Ридлија већ такав опис имамо у једној француској хроници (овдје стр.34) са самог почетка XIII вијека неименованог аутора.
Pogledajte prilog 1611119
Како написах, тврдња о заробљавању Салах ал-Динове сестре међу савременим историцима је оспорена. Но важно ке да Ридли Скот није ово измислио него таква интерпретација, иако оспорена, постоји. Истина, Ридли Скот јесте у филмовима склон фикцији, произвољном опису догађаја, комотној обради личности, но у питању је режисер који код обраде историјских тема студиозно прилази материји, уз помоћ историка "избунаеа" брдо грађе и изабере оно што ће у филму приказати. Као што је у филму Kingdom of Heaven приказао сцену у којој је испоштовао спис из поменуте хронике.

Када смо се дотакли овог одличног филма, постоји још једна упечатљива сцена када Салх ал-Дин даје бокал воде Гију од Лузињона а овај је просљеђује Ренеу од Шатијона чиме би био успостављено правило домаћона и госта и онемогућена Салах ал-Динова освета. Како Саладин није лично дао бокал Ренеу, ово правило није успостављено и овај се није успио на кварно извући од зацртане судбине Овдје је Ридли Скот углавном испоштовао посање Бахе ад-Дина, Салах ал-Диновог биографа који га је и лично одлично познавао (овдје стр.115)
Pogledajte prilog 1611120
Баха ад-Дин даје опис да је Салах ал-Дин понудио Ренеу да пређе на ислам чиме би спасио жовот што је овај одбио. Овакав опис је ипак тенденциозан у сврху величања Салах ал-Динове великодушности и мало вјероватан.

Znam za tu tradiciju. Ona se pominje i u onom klipu što sam ga postavio, vezano za kritiku tvrndji koje je izneo američki prof. Roj Kasagranda u svojim predavanjima.

Saladinova sestra se kasnije pominje kako ide u Meku. Čak i da jeste bila zarobljena kako se kasnije javlja po jednoj tradiciji, bila je puštena na slobodu.

Priča o svirepom silovanju i ubistvu originalno dolazi iz igranog filma Ridlija Skota.

Znam za tu tradiciju. Ona se pominje i u onom klipu što sam ga postavio, vezano za kritiku tvrndji koje je izneo američki prof. Roj Kasagranda u svojim predavanjima.

Saladinova sestra se kasnije pominje kako ide u Meku. Čak i da jeste bila zarobljena kako se kasnije javlja po jednoj tradiciji, bila je puštena na slobodu.

Priča o svirepom silovanju i ubistvu originalno dolazi iz igranog filma Ridlija Skota.
Није страшно и ја сам после пронашао и прочитао.👍😂

Није страшно и ја сам после пронашао и прочитао.👍😂

Pretpostavljam da je ovo bio neki pokušaj provokacije zato što misliš da se pravim da nisam to znao ranije.

Jedino što si postigao jeste da si još jednom potvrdio uopšte nisi ni pogledao klip vezan za tvrdnje prof. Kasagrande (prvo si se žalio da je prekratko, onda čak i tvrdio da se, tobože, Saladin u klipu uopšte nigde ni ne pominje).

Evo ti jednog frejma iz snimka.

historians1.jpg

Kao što vidiš, doslovno se pominje hronika koju je Khal Drogo naveo.

Kada bi možda malo za promenu čitao šta nego drugi napiše i pogledao šta neko postavi, ako ćeš već replicirati, možda bi i saznao o čemu se radi umesto ovog kontinuiranog i potpuno robotizovanog i besmislenog kontriranja samo radi kontriranja.

Pretpostavljam da je ovo bio neki pokušaj provokacije zato što misliš da se pravim da nisam to znao ranije.

Jedino što si postigao jeste da si još jednom potvrdio uopšte nisi ni pogledao klip vezan za tvrdnje prof. Kasagrande (prvo si se žalio da je prekratko, onda čak i tvrdio da se, tobože, Saladin u klipu uopšte nigde ni ne pominje).

Evo ti jednog frejma iz snimka.

Pogledajte prilog 1611267

Kao što vidiš, doslovno se pominje hronika koju je Khal Drogo naveo.

Kada bi možda malo za promenu čitao šta nego drugi napiše i pogledao šta neko postavi, ako ćeš već replicirati, možda bi i saznao o čemu se radi umesto ovog kontinuiranog i potpuno robotizovanog i besmislenog kontriranja samo radi kontriranja.
Да си знао не би то ни постављао већ би једноставно знао остатак одговора ти је дао @Khal Drogo на другој теми.
Дословно се помиње хроника не Холивудски филм како си ти мислио и покупио са нета здраво за готово само да би неког дискредитовао и испровоцирао.

Да си знао не би то ни постављао већ би једноставно знао остатак одговора ти је дао @Khal Drogo на другој теми.

Daj, ne lupetaj toliko više, molim te. Dakle, sad čak tvrdiš i da uopšte nisam ni ja uopšte nisam pogledao video klip koji sam predložio da ti vidiš (pošto nisi). :D

I to sve...zašto? Samo da bi se svađao i provocirao malo?

Pogledajte prilog 1611119

Када смо се дотакли овог одличног филма, постоји још једна упечатљива сцена када Салах ал-Дин даје бокал воде Гију од Лузињона а овај је просљеђује Ренеу од Шатијона чиме би био успостављено правило домаћина и госта и онемогућена Салах ал-Динова освета. Како Саладин није лично дао бокал Ренеу, ово правило није успостављено и овај се није успио на кварно извући од зацртане судбине Овдје је Ридли Скот углавном испоштовао писање Бахе ад-Дина, Салах ал-Диновог биографа који га је и лично одлично познавао (овдје стр.115)
Pogledajte prilog 1611120

Tačan segment sa predavanja prof. Roja Kasagrande u kojem govori o svirepom silovanju i ubistvu Saladinove sestre, po filmu Ridlija Skota:

Tačan segment sa predavanja prof. Roja Kasagrande u kojem govori o svirepom silovanju i ubistvu Saladinove sestre, po filmu Ridlija Skota:
Тврдња не само о убиству него и о заробљавању Саладинове сестре је оспорена од других историка, овдје имамо позивање на тврдњу у хроници коју сам цитирао и комотну реконструкцију дешавања, што није нешто неуобичајено код америчких историка.

Погледао сам јучер излагање овог историка посвећеног Саладину (овдје). Оно што сам примијетио је тежња банализацији, поједностављеном приказу и сталним паралелама са појавама у данашњем времену. Могуће је предавање прилагођено интелекту слушалаца, но по мени упада се у замку гледања на те процесе и догађаје из данашње визуре. Другачија су била тадашња схватања у "светој земљи", другачије моралне скрупуле су владале, другачији систем вриједности од оног који данас углавном познајемо.

Сам Саладин, по ономе што о њему можемо закључити из доступних списа, бјеше побожан и робовао је моралним скрупулама. Дуго се уздржавао да крене на Нур ал-Дина иако је имао и повода и разлога због тога што га је спречавала традиција да крене на ранијег господара, исто важи и за сукоб са крсташким краљевством, кренуо је у рат, прогласио џихад када је што би данас рекли, Дара превршила мјеру, односно тежио је морално прихватљивом разлогу да задата начела прекрши.

Исто важи о за крсташе, и они су робовали скрупулама, руководили се према тадашњим схватањима и систему вриједности. Са важном напоменом да су то били изузетно опасни људи. Испрва редом фанатици који су се временом прилагођавали околностима, исквареним политичким играма, интригама, поквареностима. Нису то били само сирови ратници већ промишљени и опасни људи, а Рене од Шатијона бјеше такав, спремни по потреби и на незамисливу бруталност и на прагматичност и на сваки вид пасјалука.

Poslednja izmena od moderatora:
Погледао сам јучер излагање овог историка посвећеног Саладину (овдје). Оно што сам примијетио је тежња банализацији, поједностављеном приказу и сталним паралелама са појавама у данашњем времену. Могуће је предавање прилагођено интелекту слушалаца, но по мени упада се у замку гледања на те процесе и догађаје из данашње визуре. Другачија су била тадашња схватања у "светој земљи", другачије моралне сктупуле су владале, другачији систем вриједности од оног који данас углавном познајемо.

1000017858.jpg

Svaka ti je ka Njegoševa.

Ja bih ovde samo dodao da on predaje na Austinu sisteme uprave u SAD. On se bavi modernom politikom i geopolitičkom; u prošlost ide samo kao određeni okvirni kontekst onoliko koliko je povezano sa našom današnjicom. Pa su zato takva njegova predavanja, zbog toga što je suština u savremenim istorijskim procesima.

I da, pojednostavljene su stvari maksimalno zato što koncipira kao da se obraća totalnim neznalicama, tj. da bi ga i oni mogli pratiti. I usled toga dosta pate razni aspekti; čak i kad mu neka krajna poenta solidno stoji, ponešto preko čega samo ovlaš pređe, ili čak konfabulira kao u slučaju Saladinove sestre, dosta je ozbiljno kada govorimo o tom samom razdoblju.

Да се неко заинтересовао видео би да човек није професионслни истроричар већ нека геополитика свскако у оквиру политичких наука. Историја јесте основ али секундарна у односу на геополитику. Оно где он одсксче је урођена страст и интресовање за ширим контекстима изван његовог професионалног лимита.
Но у томе свеми могу рећи да показује боље квалитете од неких рецимо професионалаца на КЦСН-у Б. Стојковски је склон да исприча нешто што није упдејтовано.
Балабана јако готивим али он провлачи библијски наратив кроз све што прича и опет за неке секуларне људе мења историјски контекст јер све провлачи кроз јеванмеља.
За људе који нису у историји а воле овај начин презентације историје је досадан и напоран лакши су краћи клипови или повезивање историјских догађаја са њима блиским појмовима и знањем где људи такве ствари запамте за цео живот.
Дакле без обзира на минорне грешке које мени и већини њуди уопште нису битне има нарацију добру и капира добро али да би неке ствари људима биле интересантније убацује мало контраверзе.
Ако погледамо клипове са јутјуба наћићемо грешке као и на хистори и тд провући ће се нека информација која је одбачена или непопуларна или просто наратив приређивача и његово лично разумевање.

Али опет ско гледамо велике рупе је имао Тибор Живковић за професионалног историка па му то нико није замерио него га још бранио животом , био је млад.
Тек је докторирао. Права самосталност почиње од доктората па надаље.

Дакле ја сам укапирао да само Тибор Живковић сме да греши и буде добар овако неко други ако погреши мисли да је то СТВАРНОСТ.😂👍

Да се неко заинтересовао видео би да човек није професионслни истроричар већ нека геополитика свскако у оквиру политичких наука.

Ja se jesam interesovao i specifično naveo čime se on bavi i šta je njegovo polje interesovanja, a ti me napao da je to jako strašna sarmota i da nikakvo pravo nemam da se interesujem za tako nešto (doslovno to što si sad napisao da se neko zainteresovao).

Ja se jesam interesovao i specifično naveo čime se on bavi i šta je njegovo polje interesovanja, a ti me napao da je to jako strašna sarmota i da nikakvo pravo nemam da se interesujem za tako nešto (doslovno to što si sad napisao da se neko zainteresovao).
Не ја то уопште нисам нигде написао.
Ја те питам по 25 пут за коју си област стручан школован и анфирмисан?

Не ја то уопште нисам нигде написао.
Ја те питам по 25 пут за коју си област стручан школован и анфирмисан?

Joj, kako se praviš. :hahaha: Čitao sam sve što si napisao, jako agresivno i besno, uz konstantno nabacivanje provokacija.

I eto, opet si učinio to, odnosno pokušao da pretvoriš temu u diskusju na nešto lično, o meni.

Već sam ti napisao nešto na temi zadnji put kad si to napisao: https://forum.krstarica.com/threads/vizantijsko-carstvo-romeja.936763/post-49725838

Vidim da si samo izignorisao i pitanje postavio opet. Ne znam šta bih mogao dodati onome što sam tamo rekao, niti razumem zašto ponavljaš pitanje i šta uopšte očekuješ da postižeš time. Možeš pitati još 250 puta, ali nemoj se posle čuditi ako ti objave budu prijavljene za spamovanje teme, jer ništa drugo ne postižeš time sem prikazivanja da nemaš nikakvih argumenata u svoju korist, pa moraš svaku temu da skrećeš na neku svađu i na prepucavanje na ličnoj osnovi.

Joj, kako se praviš. :hahaha: Čitao sam sve što si napisao, jako agresivno i besno, uz konstantno nabacivanje provokacija.

I eto, opet si učinio to, odnosno pokušao da pretvoriš temu u diskusju na nešto lično, o meni.

Već sam ti napisao nešto na temi zadnji put kad si to napisao: https://forum.krstarica.com/threads/vizantijsko-carstvo-romeja.936763/post-49725838

Vidim da si samo izignorisao i pitanje postavio opet. Ne znam šta bih mogao dodati onome što sam tamo rekao, niti razumem zašto ponavljaš pitanje i šta uopšte očekuješ da postižeš time. Možeš pitati još 250 puta, ali nemoj se posle čuditi ako ti objave budu prijavljene za spamovanje teme, jer ništa drugo ne postižeš time sem prikazivanja da nemaš nikakvih argumenata u svoju korist, pa moraš svaku temu da skrećeš na neku svađu i na prepucavanje na ličnoj osnovi.
Ја не претварам ја те 26 пут питам?
Ово питање се развлачи на обе теме.
Јер човек који каже да неко није стручан за ову или ону или било коју област јасно да би за неку бар требао бити стручан!
Тако да не избегавај по не знам који пут одговор нико те није питао за број лк или име питао те је за коју си област стручан?

Ја не претварам ја те 26 пут питам?
Ово питање се развлачи на обе теме.
Јер човек који каже да неко није стручан за ову или ону или било коју област јасно да би за неку бар требао бити стручан!
Тако да не избегавај по не знам који пут одговор нико те није питао за број лк или име питао те је за коју си област стручан?

Ne razvlači se, nego ti zatrpavaš forum njime, svesno izbegavajući diskusiju o temi da bi je skrenuo na mene, što čak nije ni dopustivi po forumskom pravilniku.

Zašto? Zbog čega bih morao biti išta; kakve to veze ima sa temom i zašto bih uopšte udostojio odgovora nešto što je prilično očugledno iz čiste pakosti?

Čuj, moje odbijanje da uopšte konstatujem takve malicioznosti je izbegavanje! :lol: Pa ti nisi čak ni zahvalan čak što ti objave nisam prijavio moderniji za brisanje ili drugi vid sankcije, nego još i izvoljevaš, stalno tražeći neke lične usluge.

Да се неко заинтересовао видео би да човек није професионслни истроричар већ нека геополитика свскако у оквиру политичких наука.

Gde.je nestao, odjednom, NickFreak koji je ovo napisao i umesto njega došao neki drugi koji tvrdi da se, zapravo, ne sme zainteresovati šta je bio čovek?

Kako to da svako treba da se zainteresuje, a u isto vreme, ja navodno ne treba to da radim, što se očekuje od svakog?

Poslednja izmena:

Back