Krofne

• Začetnik teme Začetnik teme dr
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Uh... krofne su bile noćna mora u mojoj kući!
Pravile su ih odlično obe moje babe. Ali kako su one umrle - niko nije znao. Tetka pravi sjajna testa, štrudle su joj npr mmmmmmm... ali krofne - nikako.
Onda sam ja zavrnula rukeve... prvo zavirila po kuvarima... pa se raspitivala šta, kako...
U svakom slučaju baš ovaj recept koji je postavio Espanol, meni daje najbolje rezultate. I ne manjam ga z;)

A koliko tu ide brašna onako odokativno?

Ja isto, super mi ide kiselo testo, skoro sva testa, da ne grešim dušu, ali krofne napravim kao uštipke ! Pune su testa mada ima i neka rupa, neću dušu da grešim, al ipak veze nemaju sa krofnama moje bake na kojima sam odrasla. A njenom oklagijom razvlačim testo, sramota !

Ovo drugo ti je sigurnija i bolja varijanta.

A ja pravim treću varijantu z:mrgreen: Mis'im, te moje nazovi krofne.

Na sredinu jedne stavim žuti krem napravljen malo gušći ( ili skuvam gušći puding)
ili kašičicu nutele, a drugom je poklopim pa onda opet modlom pritisnem preko obe i tako napravim novu ivicu da ne iscuri krem za vreme prženja. I ostavim posle da narastu.

Za sve one kojima je problem da naprave dobre krofne moram da skrenem pažnju na svoju dugogodišnju muku. Naime pravila sam krofne po svim mogućim receptima na koje sam naišla. Gotovo sve su bile ukusne ali nisu imale beli krug po sredini. Bez tog kruga krofna vas 'ne poziva' da je pojedete. Sva razočarana slučajno odem kod jedne stare domaćice i ona me posluži krofnama koje se 'smeju' (imaju beli krug). Ispriča mi recept i uzgred kaže 'u zagrejano ulje staviti krofnu da se prži, ali tako da se strana koja je stajala gore dok su krofne narastale bude spuštena na ulje..' E to je fora da krofne dobiju beli krug. Ja sam uvek francuskom kašikom zhvatala krofnu stavljala u ulje na stranu na kojoj je stajala krofna. Pošto je to teža strana krofna propadne u ulje i nema belog kruga. Spuštanjem krofne u ulje na gornju stranu, krofna pliva po ulju i ona druga polovina od vreline ulja narasta i bude sva vazdušasta.
Ovo bi bila mala tajna za sve one koji to ne znaju, za ove druge to je nešto sasvim normalno.

Za sve one kojima je problem da naprave dobre krofne moram da skrenem pažnju na svoju dugogodišnju muku. Naime pravila sam krofne po svim mogućim receptima na koje sam naišla. Gotovo sve su bile ukusne ali nisu imale beli krug po sredini. Bez tog kruga krofna vas 'ne poziva' da je pojedete. Sva razočarana slučajno odem kod jedne stare domaćice i ona me posluži krofnama koje se 'smeju' (imaju beli krug). Ispriča mi recept i uzgred kaže 'u zagrejano ulje staviti krofnu da se prži, ali tako da se strana koja je stajala gore dok su krofne narastale bude spuštena na ulje..' E to je fora da krofne dobiju beli krug. Ja sam uvek francuskom kašikom zhvatala krofnu stavljala u ulje na stranu na kojoj je stajala krofna. Pošto je to teža strana krofna propadne u ulje i nema belog kruga. Spuštanjem krofne u ulje na gornju stranu, krofna pliva po ulju i ona druga polovina od vreline ulja narasta i bude sva vazdušasta.
Ovo bi bila mala tajna za sve one koji to ne znaju, za ove druge to je nešto sasvim normalno.

Lako moguće, mada ja znam da taj zlatni prsten dobiju krofne koje se prže na masti.

Krofne mesim slicno kao Espanol, sa tim sto dodam i margarin u testo, od prilike 2 vrsne supene kasike, na tu kolicinu mleka, brasna, kvasca.
Kako kaze Jaca023, kada izvadim testo iz vangle u kojoj sam mesila, rukama ga razvucem sto vise mogu, i idem u duzinu, sa tim sto ja testo ne prskam nego ga "umivam" ruku nakvasim u mlakoj vodi, pa premazem celu povrsinu pa preklopim na pola, pa onda opet gornju stranu mazem vodom, pa opet na pola, i jos jednom stranu koja je gore mazem vodom, opet na pola, i na kraju poslednju stranu ne mazem vodom, ona ostaje suva, pokrijem testo i ostavim da se odmori. onda tek razvijam testo, 1 prst debelo, i secem za pecenje, ne ostavljam da se odmaraju same krofne, vec redjam kako ih secem, i dok dodjem do kraja ova prva koju sam isekla vec se odmorila.
Krofnu spustam u vrelu masnocu, ona strana koja je bila gore ide prva u masnocu, kada spustim sve krofne uzmem kasiku, stanem pored serpe i gurkam ih lagano da idu jedna za drugom u krug, jer tako narastu ravnomerno i budu bas bas suplje, pa eto ko voli suplje i vazdusaste krofne, moze da proba ovako, nadam se da sam lepo objasnila

Posto kod nas je uskoro 16.2 pust tj maskenbal.karneval i karakteristicno je da se na taj dan prave krofne,evo malo recepata

KROFNE

1KG brasna(pola ostro pola glatko)
90gr kvasca
1/2l mleka
7 zumanaca
60gr secera
1 vanil secer
1 dl ulja
1/2 dl ruma
1 ravna kasikica soli
malo soka i korice od limuna

Umesimo testo.(savet je da se mesi nekih 15 min,mnoge mese u aparatu za hleb,ja posto to nemam,rucno mesim al mozda samo nekih 5 min).Od testa kidamo komadice koji nek su teski oko 100gr i oblikujemo u kuglicu(jufku).kisne 15 min sa jedne strane i 15 min sa druge strane.Pokrijemo krpom.
U tiganj stavimo sa nekih 3prsta ulja i grejemo na srednjoj tempereaturi.da saznam dali je ulje dovljno vruce za krofne ,umocimo u ulje drsku od varjace i kada se pojave mehurice ,stavljam krofne ,al onu uskislu stran stavim dole i poklopim pecem poklopljeno 3 min okrenem i otklopljen pecem 4min..E to sad zavisi od temerature i sporeta...tako da se morate prilagoditi .

Ove krofne nisu supljikave.Pre i meni se na krofnama nikad nije videla bela crta,a od sada kako pravim kuglice i pecem na ovom principu ,uvek mi uspu...Takve moji najvise vole.Punim ih sa marmeladom ili vanila kremom od galete
nadev za krofne-1 kesica galeta pudinga od vanile(moze i cokolada)
2,5 dl mleka
2,5dl slatke pavlake izmiksamo i punimo krofne odgore prelijemo sa cok.glazurom

AMERIČKE KROFNICE

½ kvasca se razmuti u šolji mleka sa šećerom. Kad krene dodati proizvoljni kisele vode (može šolja) i malo soli, 70 g masti , 4 žumanceta i brašna koliko treba da se testo može razviti na debljinu malog prsta.U testo stavim jos vanil secer sa aromom ruma i vanil secer sa aromom limuna. Odmah se vade krofnice rakijskom čašicom i ređaju na tacni sa platnom.
Pripremiti šerpu sa dosta ulja, a tacnu sa krofnicama držati blizu. Spuštati u duboku masnoću ne gledajući gde je koja. Kad su pečene isplivaju . Peče se veoma brzo, samo se prevrću i brzo vade u činiju rešetkastom kašikom. Posipati ili uvaljati u mešavinu cimeta i šećera dok su vruće.
p.s.ja ih vadim casicom i jos na sredini vadim mali krug

A mozda je problem u francuskoj kasiki? :zcepanje: :cmok:

AMERIČKE KROFNICE

½ kvasca se razmuti u šolji mleka sa šećerom. Kad krene dodati proizvoljni kisele vode (može šolja) i malo soli, 70 g masti , 4 žumanceta i brašna koliko treba da se testo može razviti na debljinu malog prsta.U testo stavim jos vanil secer sa aromom ruma i vanil secer sa aromom limuna. Odmah se vade krofnice rakijskom čašicom i ređaju na tacni sa platnom.
Pripremiti šerpu sa dosta ulja, a tacnu sa krofnicama držati blizu. Spuštati u duboku masnoću ne gledajući gde je koja. Kad su pečene isplivaju . Peče se veoma brzo, samo se prevrću i brzo vade u činiju rešetkastom kašikom. Posipati ili uvaljati u mešavinu cimeta i šećera dok su vruće.
p.s.ja ih vadim casicom i jos na sredini vadim mali krug

Odakle ti ovoliko slika testa, jel ti pravis neki online katalog? :lol: Ja stvarno pored tvojih postova ocekujem negde i onu ikonicu za stampu, kao u katalozima. Svaka cast na strpljenju. Meni muka da dve slike smanjim a uplodujem :)

Mmmmmmm,mirišu do mene,mogu se poslužiti:p,imamo skoro isti recept za obične krafne male promjene,samo što ja nikad ne mjesim dugo ,u povjerenju ne volim dizana tjesta mjesiti,jedino što sad imam veliki mikser pa ču sad da njega upotrebim.Ni moje nisu šuplje i to zato jer kidam i radim kuglice ko ti s tim da jih ja dok oblikujem u dlanu pritisnem i kuglam.Jedino što sam primjetila da jako malo ulja stavljaš,ja pečem u fritezi u litri i pol ulja.Moram probat tvoj način idem mjesit:zcepanje: pa moram napraviti probu prije fašnika

Poslednja izmena:
Klapat i ja sam do skoro pekla krofne u fritezi,pa onda bezveze toliko ulja bacati(moz procediti pa u frizider,za drugi put,al ovako mi bolje)i nikad nisam imala tu crtu belu....Sa pecenjem u tiganju sam to uspela ..em manje ulja em bela crta.i bas sam zadovoljna.Ovih dana pravim opet,pa cu kuglice pustiti jedan deo da kisnu duze,jedna mi savetuje da krofne moraju dugo da kisnu i da se mese....eksperimentisem pa javljam :)

:twisted: :twisted: Evo svakoj po jedan. :lol: A evo i recepta moje mame koji koristim godinama.
KROFNE
U pola litra toplog mleka izmrviti paketić kvasca, dodati kašičicu šećera i malo soli. Kada kvasac počne da "radi" dolivati mleko u vanglu sa brašnom u koje se ubace dva cela jaja. Sve vreme snažno "lupati" i mešati testo (dodavati ako je potrebno brašno) dok se ne stvori glatka i ne mnogo tvrda masa. Ostaviti da odleži 1 sat, pa ga ponovo "izlupati" i ostaviti ponovo bar pola sata do sat. Razvaljati testo na pobrašnjenoj površini do debljine prsta. Modlom veličine koja vam odgovara vaditi krugove i stavljati da se prže u dosta DOBRO zagrejanog ulja (još bolje su na masti ko voli). Pržiti sa obe strane dok ne porumene. Ocediti ih i posuti prah šećerom. Ovako spremljene su meke i penaste i prava napast za one koji ne znaju kad je DOSTA! :wink:

Ovaj recept je super, cak su i meni, kao mladoj i relativno neiskusnoj domacici, ispale super! A bilo ih je dovoljno za ceo sprat! Hvala i pozdrav! :bye:

Hello Kity,ja sam sad u subotu pekla krafne,ali malo su se predugo dizale i kad sam jih stavila peč prva strana super a kad sam okrenula one su se samo splosnule živa katastrofa,nikad još tako nisam prošla.Slikala sam al me sramota staviti gore

Klapat jel si radila po mom receptu....Ma stvarno neznam sta bi moglo da bude,evo ja sam vec nekoliko puta pravila po tom receptu i uvek mi ispadne isto...Daj postavi sliku

Ovaj recept je super, cak su i meni, kao mladoj i relativno neiskusnoj domacici, ispale super! A bilo ih je dovoljno za ceo sprat! Hvala i pozdrav! :bye:

Ovaj recept je super, ali sa jednom ispravkom, nikada se u krofne ne stavlja celo jaje, vec samo zumance, belance steze testo, pa ga zato morash lupati da bolje naraste, a kada nema belance, ne morash da lupash;)bar ne toliko da se oznoji plafon;)

Ovaj recept je super, ali sa jednom ispravkom, nikada se u krofne ne stavlja celo jaje, vec samo zumance, belance steze testo, pa ga zato morash lupati da bolje naraste, a kada nema belance, ne morash da lupash;)bar ne toliko da se oznoji plafon;)
Ja stavim cela jaja :confused:
S tim što i krofne (kao i većinu toga) mutim mikserom... prvo sve što je "tečno" mutilicama (istim kojim mutim sve filove, šlag, belanca...), pa kad dodam brašno, onda stavim one spiralne dodatke.
Moraću da probam bez belanca... možda ispadnu bolje. ;)

Uh...A taman sam mislila da sam osvojila kuhinju! :dash: Nista, probacu sledeci put bez belanaca! :ok:

Ne steze belance krofnu ako je dobro umuceno zato kad stavljate jaja u testo uvek ih umutite dobro mikserom ili viljuskom.Ovo vazi za sva testa, jaja uvek dobro umutiti pa tek onda u testo.

Back