Krofne

• Začetnik teme Začetnik teme dr
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zene potrebna mi je vasa pomoc :maramica:

Da li bi neka od vas mogla da mi objasni kako da napravim krofne? :maramica: Al da recept bude dobar,ne da me zajebete :amen:

Sanjao sam sinoc kako jedem krofne sa belom cokoladom i onom glazurom,mislim da se tako zove :maramica: :heart: ... Sad mi se toliko jeduuuu a ne znam kako da ih napravim :prstic:

Kakve posne? Na ovoj temi što sam ti linkovala ima sigurno mali milion recepata, nisam čitala. Sigurno ćeš naći nešto za svoju dušu. A i ova slika što si je postavio je sa kulinarike, a tamo imaš recepata ihahaj. A kada ih napraviš, i preliješ čokoladom, svake će izgledati kao te sa slike.

Pa na minjinoj kuhinjici su sve neke posne :pop2: ...Hvala u svakom slucaju :per:

ako nije kasno, evo jednog proverenog recepta (koleginica pravila bar 3 puta, a mi ostali po jos toliko:zper:)

400ml podgrejanog mleka (ne previse toplo ne previse hladno)
Kvasac (kockica cela)
so - kroz prste
kasicica (puna) secera

Staviti u posudu, pokriti krpom, ostaviti da odstoji (pored izvora toplote, ne bi bilo lose)

Testo:
750 gr brasna
4 zumanca
5 kasika secera
6 kasika ljua
pola cepa (i manje) rakijice (po zelji) da pokupi masnocu
Kvasac sipati u svu smesu za testo, i mikasti (mesiti) dok se ne dobije testo koje je onako fino, da se ne lepi previse.
Ostaviti da testo poraste..sigurno nekih 30-45 minuta

zatim razviti testo ne previse debelo, casom praviti krugove (ako zelis da budu sa rupicom, sa cepom od flase vaditi sredinu).
Prziti na ulju koje je zagrejano ali ne prevruce da testo ne bi ostalo zivo, i to na srednjoj temperaturi (na skali od 1-6 to bi bila 4)
Da bi dobio one sa slike, rastopi cokoladu i sipaj preko krofni a onda pospi sarenim mrvicama...

SRECNO!:zjede:

:bye:

Да ли неко може да ми објасни у чему је разлика између уштипака и крофни? То ме збуњује већ дуже време. Хвала унапред!

ПС. Кад већ поменух уштипке, ако имате неки добар рецепт за исте, слободно приложите!

dva razlicita testa
testo za ustipke je malo gusce nego za palacinke, sa praskom za pecivo,sipa se kutlacom u vrelo ulje i pece.
testo za krofne je vrsta "kiselog" testa, koje se mesi sa kvascem i potrebno je da odstoji kako bi kvasac odradio svoj posao i testo naraslo, zatim se sece casom i pece u vrelom ulju...

dva razlicita testa
testo za ustipke je malo gusce nego za palacinke, sa praskom za pecivo,sipa se kutlacom u vrelo ulje i pece.
testo za krofne je vrsta "kiselog" testa, koje se mesi sa kvascem i potrebno je da odstoji kako bi kvasac odradio svoj posao i testo naraslo, zatim se sece casom i pece u vrelom ulju...

Даме, хвала вам на одговорима!

Cesto navratim u pekaru i kupim neku krofnu punjenu euro kremom, ili vanilom, ili necim trecim.
Prelepe su boje, mekane, ukusne,.... bez masti i ulja su, pa kontam da se ne prave na tradicionalan nacin uz litar ulja.
E sad nije mi jasno kako se prave: da li ih peku (u onim pecnicama za peciva) ili imaju one aparate za peciva.

Jer ako se prave u ovim aparatim koji preporucujete iz iskustva a da se dobije isti efekat. Ne bih da se zaletim i kupim, a onda kazem e nije to to sto sam ocekivao i trazio.
Tacnije da li je neko tim aparatom uspeo da dobije krofnu kao iz pekare.

Hmmmm, bio sam ubedjen da se prave u onim aparatima (samo vecim za pekare), jer deluju da su bez ulja, imaju drugaciji ukus...
Pitao sam u jednoj pekari ali nisu "znali" da mi kazu.

Znaci dzaba da kupujem aparat i da bacim pare, ko zna kakve ce da ispadnu.

A sto se tice pravljenja krofni u kucnoj varijanti uopste nemora da budu u litaru ulja.Postoje fore kojih se treba drzati i dobar recept,licno sam se uverila.Ja sam isto tako mislila da je nemoguce napraviti takve krofne u kucnoj varijanti...danas mi budu kao te pekarske,ako ne i lepse.Samo treba strpljenje i dobro drustvo da ih zbrise:)

pa sta covek da radi kad je napolju :snesko6: nego da digne temu sa testom i iznenadi decu kad stignu sa :grudvanje:

pb030126.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

za ledene rukice vruce krofnice a iznutra suplje..... :)

pb030127.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

ih bre da si blize, jos su vruce :)
a testo ja mislim standardno
1/2 kvasca izmesas sa 2dl toplog mleka mleka , ja dodam pola kasicice soli i kasicicu secera , dva jaja , 1dl ulja i zamesim sa manje od 500gr brasna (da ne bude tvrdo testo) i ostavim da nadodje (ne gledam na sat ali mozda pola sata), onda razvucem testo i vadim krugove (debljine mozda 5mm) i ostavim da nadodju desetak minuta a onda svaku krofnu nezno jos jednom rastanjim i przim u dubokom ulju. u serpu spustam uvek krofnu sa one strane koja je bila odozgo a drugu stranu kasikom prelivam uljem u kome se prze ... przim po tri krofne da bi sve ove radnje stigla :D deca jedu sa kremom a mi sa secerom i jos ovo je pola mere (ispadne trideset krofni) ali mi testo volimo samo dok je vruce ako Vas ima vise i volite testo slobodno dupliraj meru :) :heart:

ih bre da si blize, jos su vruce :)
a testo ja mislim standardno
1/2 kvasca izmesas sa 2dl toplog mleka mleka , ja dodam pola kasicice soli i kasicicu secera , dva jaja , 1dl ulja i zamesim sa manje od 500gr brasna (da ne bude tvrdo testo) i ostavim da nadodje (ne gledam na sat ali mozda pola sata), onda razvucem testo i vadim krugove (debljine mozda 5mm) i ostavim da nadodju desetak minuta a onda svaku krofnu nezno jos jednom rastanjim i przim u dubokom ulju. u serpu spustam uvek krofnu sa one strane koja je bila odozgo a drugu stranu kasikom prelivam uljem u kome se prze ... przim po tri krofne da bi sve ove radnje stigla :D deca jedu sa kremom a mi sa secerom i jos ovo je pola mere (ispadne trideset krofni) ali mi testo volimo samo dok je vruce ako Vas ima vise i volite testo slobodno dupliraj meru :) :heart:

Paaa...i ja ovako pravim, ali mi nekad budu suplje, a nekada ne...ne znam zasto.A ove tvoje izgledaju....mmmmmmmmmmm..........!!!!!!HVALA!!

Back