Kroatizacija kajkavaca od 16. do 19. veka

дечко, биће да си ти залутао на овај пдф, а не ја. што се тиче Тадића- то је израз за својеврсан манир ситног профитера, прихваћен и међу ефемерним умовима малограђанских интелектуалаца.

Jesu li to umovi onih koji se uključuju na ozbiljne teme da bi ostavili smajli, nekome "spustili", pa kad ih žacne sujeta zbog onog što rade, uzmu da demonstriraju širinu svog rečnika kako ipak ne bi ispalo da su baš totalni kreteni?

Jesu li to umovi onih koji se uključuju na ozbiljne teme da bi ostavili smajli, nekome "spustili", pa kad ih žacne sujeta zbog onog što rade, uzmu da demonstriraju širinu svog rečnika kako ipak ne bi ispalo da su baš totalni kreteni?

не. ефемерни умови су они који се баве деретићевским небулозама и фантазијама, јер њихова ''ученост'' тако долази до јачег израза.

Za mene su efemerni umovi oni koji se hrane time da nekoga ponize (ili da veruju da su ga ponizili).

добро.. и шта је то смислено што си ти написао на историјске теме за време свог кратког битисања на форуму? извињавам се ако ми је промакло.

Da, poznat. Ovo je drugi put da "razgovaram" sa tobom i tvojim sidekickom ako se to uopšte može nazvati razgovorom i tu je "poznat" jedino šablon koji se sad vidi drugi put: neko se nadoveže na nešto što si napisao a čega te je i samog blam, ti ga zbunjuješ serijom pozorišnih nastupa a la kralj Lir u reči završne odbrane i neprestano provociraš ličnim upadicama, a tvoj sidekick se naizmenično uključuje sa smajlijima na tvoje fore i Tadićima, a kad to ne ostvari cilj onda ležernim cinizmom. I posle kad ispadne sra*e na temi, ko je kriv? Pa ovaj novi, naravno, koji je po tome poznat.

добро.. и шта је то смислено што си ти написао на историјске теме за време свог кратког битисања на форуму? извињавам се ако ми је промакло.

A šta si ti smisleno napisao replicirajući meni na moj odgovor na temi za to isto vreme? Izvinjavam se i ja ako je meni promaklo.

Da, poznat. Ovo je drugi put da "razgovaram" sa tobom i tvojim sidekickom ako se to uopšte može nazvati razgovorom i tu je "poznat" jedino šablon koji se sad vidi drugi put: neko se nadoveže na nešto što si napisao a čega te je i samog blam, ti ga zbunjuješ serijom pozorišnih nastupa a la kralj Lir u reči završne odbrane i neprestano provociraš ličnim upadicama, a tvoj sidekick se naizmenično uključuje sa smajlijima na tvoje fore i Tadićima, a kad to ne ostvari cilj onda ležernim cinizmom. I posle kad ispadne sra*e na temi, ko je kriv? Pa ovaj novi, naravno, koji je po tome poznat.

Za ljude koji ovako reaguju na opšte formulacije obično vele da su se ili sami prepoznali ili im je sujeta tolika da umišljaju da se uvek na njih misli.

Ah, nećemo tako, Radoslave. Laneš pa letiš dalje kao muva bez glave. Deder ti potkrepi svoje tvrdnje:

A da se tvrdi da su Mađari i Hrvati turska plemena, e to je čist akademski pristup.

Ko i gde.

ја се не сећам да сам разговарао с тобом. чак се не сећам ни да сам прочитао нешто занимљиво од тебе.

ја се не сећам да сам разговарао с тобом. чак се не сећам ни да сам прочитао нешто занимљиво од тебе.

I šta sad, ja umesto da pratim ono što je meni zanimljivo, treba tebe da podsećam na stvari koje su ti nezanimljive?

ти онај свој есеј о политичкој коректности сматраш одговором на тему?!

Ti svoje replike meni od svog prvog uključivanja pa do sad smatraš odgovorom na taj kako kažeš "esej" (a koji nisi ni pročitao, jer definitivno ne bi pominjao Tadića)?

Ah, nećemo tako, Radoslave. Laneš pa letiš dalje kao muva bez glave. Deder ti potkrepi svoje tvrdnje:

A ti ćeš da se ponašaš tako kako se ponašaš, od mene nonstop nekim drskim tonom nešto zahtevaš, skačeš preko milion tema na milion i prvu, obraćaš mi se sa deder, nazivaš psom, šarlatanom, čime sve ne i još da očekuješ pažnju kakvu bi normalan čovek posvetio normalnom čoveku?

A ti ćeš da se ponašaš tako kako se ponašaš, od mene nonstop nekim drskim tonom nešto zahtevaš, skačeš preko milion tema na milion i prvu, obraćaš mi se sa deder, nazivaš psom, šarlatanom, čime sve ne i još da očekuješ pažnju kakvu bi normalan čovek posvetio normalnom čoveku?

Gde sam te ja nazvao psom? :eek: Činjenica je da si ti to još ranije konstatovao:
mi se obraćaš ... kao keru na ulici.
ali to je potpuno fabrikovana insinuacija, laž. Sad si još nadogradio da te nazivam psom.

Kako sam ja to drzak? Dođeš na raspravu, već drugi put, koju već vodim sa nekim i kažeš, i to u prvoj rečenici, kako sam ja šarlatan,

Ja ne znam zašto vas dvojcu i ostale vama slične nitko ne nazove šarlatanima i dokonim penzionerima (eventualno srednjoškolcima ili studentima u slučaju ovog prvog), iako sumnjam da je u stvari riječ o socijalnom eksperimentu.

I ja ću nazvati.

a onda se brecaš kada kažem da ja ne mogu biti šarlatan jer sam amater, i da si šarlatan ti, što se na primeru i videlo.

Sve vreme te posmatram i pokušavam da te razumem, a s tvoje strane samo iskre i varnice. Da li treba da citiram desetine ničim izazvanih uvreda, preskočenih nedgovorenih pitanja, pogrešno pročitanih i zloupotrebljenih poruka sagovornika ("mađarski jezik je turkijski", "bik i trbuh su turcizmi", "nazivaš me psom"), o tendencioznim skretanjima sa teme u formi traktata da i ne govorim, a kada se od tebe zatraži poznavanje izvesne materije, prelaziš u napade prizemnom retorikom. Valjda ti znaš koliko vrediš, pa misliš, kada bi pokazao znanje, svi bi shvatili ko si - i to mogu da razumem, ali to se ne može kompenzovati uvredama nego povlačenjem iz rasprave.

U redu, izvini za ono, ali sa nekim neozbiljnim i poluozbiljnim tezama se izrazito ne slažem i o tome sam pisao u onom "eseju", kako ga nazva S&W. Možda je trebalo da upotrebim blaži izraz, ali mislio sam da je dovoljno što sam se nadovezao na drugog. Što se ostalog tiče, tema nije naš međusobni odnos i način komunikacije i meni se, na osnovu onoga što si večeras napisao na "PiB"-temi, čini da nekog udubljivanja po tom pitanju ne može ni biti jer imam utisak da se obraćaš publici koja će ovu temu jednom naći preko Gugla, možda i nakon 5 godina i da tu nije toliko bitan konkretan sagovornik koliko da tema bude dokumentovana, referencirana i na raspolaganju nekom sasvim drugom od onih koji su trenutno aktivni. Ja se sa tim ne slažem, ali mogu da razumem... i time su mi neke stvari jasnije jer sam, iskreno, nakon tvojih prvih nekoliko replika pomislio da si nenormalan.

Oko mađarskog kao turkijskog sam se ispravio još na onoj temi, a bik i trbuh po mojim informacijama nisu turcizmi (ni predosmanski ni osmanski) već slovenske reči sa slovenskim korenima i slovenskim razvojem (za razliku od onog pomenutog "div" koje ima zajednički koren sa slovenskim i visok stepen podudaranja, ali je u savremenom značenju strana reč iz nekad srodnog jezika, sa vanslovenskim razvojem). Zato sam i nekoliko puta pitao odakle informacija da su u pitanju turcizmi.

Pa di si ti, Šime? Jesi dokazao da je Hrvatska u svojoj istoriji imala more, ili još ništa?

biograd_na_more_1.jpg

Biograd - hrvatski kraljevski grad

za%20sv%20martu.jpg

Bijaći - hrvatski kneževski dvor i crkva sv. Marte (nedaleko od Trogira)

5404391877_d46c024a4c.jpg

Solin - kraljevski dvor i dvojne bazilike Blažene Djevice Marije i sv. Stjepana od Otoka (nekadašnji mauzolej hrvatskih kraljeva)

sarkofag.jpg

Natpis na sarkofagu kraljice Jelene iz Solina koji spominje njenog supruga Mihajla Krešimira i sina Stjepana Držislava

041.jpg

Crkva sv. Petra i Mojsija u Solinu (krunidbena bazilika kralja Zvonimira)

450px-Pluteus_with_the_figure_of_a_Croatian_king.jpg

Kameni reljef s likom hrvatskog vladara iz Krstionice sv. Ivana Krstitelja u Splitu

6893321657_3dd0278229_b.jpg

Benediktinski samostan u Rižinicama podno Klisa; sjeverno od Solina (zadužbina kneza Trpimira)

trpimir.jpg

Kameni ulomak oltarne pregrade s imenom kneza Trpimira iz Rižinica

nin.jpg

Nin - kneževski i kraljevski grad

SIBENIK_2234.jpg

Šibenik - kraljevski grad

FESTUNG_KLIS_7-06-Blick_zum_Dritten_Tor_IMG_5233_2.jpg

Klis - kraljevski dvor

sustipan.jpg

Poluotok Sustipan u Splitu (samostansko utočište hrvatskog kralja Stjepana II.)

Zanima te još nešto? :whistling:

Poslednja izmena:
Zanima te još nešto? :whistling:

баш су лепе слике.. све кнежевски и краљевски градови, дворови и задужбине :) него, мене занима како то да у тим силним црквама и самостанима до данас није ископан костур ниједног хрватског владара, а за тих 500 година (док нисте пали под Мађаре) било их је на десетине.

Back