Kriptovalute

Srecna Solana svima koji slave!

1630684884959.png

Bitcoin zvanično sredstvo plaćanja u El Salvadoru​

Bitcoin zvanično sredstvo plaćanja u El Salvadoru

Tanjug07.09.2021 13:14

SAN SALVADOR - El Salvador je kupio bitcoine u vrijednosti oko 20,9 miliona dolara u ponedjeljak, uoči današnjeg zvaničnog stupanja na snagu zakona prema kojem je ova zemlja postala prva u svijetu u kojoj je najpopularnija globalna kriptovaluta postala zakonsko sredstvo plaćanja.

Predsjednik El Salvadora Najib Bukele
otkrio je juče u seriji tvotoca da je zemlja kupila ukupno 400 bitcoina, kao prvi korak u okviru nastojanja da digitalnu valutu doda svom bilansu stanja.
Tvitovi su objavljeni u razmaku od nekoliko sati, a na osnovu cijene bitcoina u vrijeme tvitova, iznos kupljenih virtelnih novčića je, prema računici CNBC-a, iznosio približno 20,9 miliona dolara.
"Naši brokeri će kupovati još mnogo više", napisao je Bukele.
Cijena bitcoina porasla je nakon njegovih tvitova na oko 52.681,85 dolara noćas na trgovanju 16 minuta poslije ponoći po istočnoameričkom vremenu.
El Salvador je prva zemlja koja je prihvatila bitcoin kao legalnu valutu, koja će biti u opticaju zajedno sa američkim dolarom, i istovremeno prva država koja je uvela taj token u svoj bilans stanja i u devizne rezerve. Zagovornici i kritičari širom svijeta s interesovanjem prate kako će se odvijati ovaj eksperiment bez presedana.

Zakon koji je danas stupio na snagu dozvoljava isticanje cijena robe i usluga u bitvoinima, plaćanje poreza i doprinosa tom valutom, a mjenjački poslovi za bitcoin neće biti predmet poreza na kapitalnu dobit.
El Salvador je lansirao aplikaciju za digitalni novčanik pod nazivom Ćivo, za koju građani mogu da se prijave podnošenjem na uvid ličnih identifikacionih dokumenata kako bi mogli da obavljaju transakcije koristeći bitvoin. Kako bi se podstaklo brže usvajanje novog platežnog sredstva, svi koji se prijave za korišćenje aplikacije dobiće besplatne bitoine u vrijednosti 30 dolara.
Prošlog utorka, Kongres El Salvadora usvojio je zakon o formiranju fonda od 150 miliona dolara s ciljem da olakša konvertovanje bitcoina u američke dolare.

Ok. Dobro da si se javio jer si upucen. Imam 1000 ADA i kupio sam ih na ceni od 1 do 1.3 evra

Imam kolegu na poslu i on ima 30000 ADA i kupovao ih je vec i po 0.5evra komad. On prati taj projekat i prema njemu trebali bi izaci na 4 do 5 evra komad do kraja godine.

Je li to realno? Mislim se da uzmem jos jer to bi znacilo profit od 100% u 2-3 meseca. Ali nisam ubeden posto ADA bas ide sporo ka gore.

Mozda 12-09 dobije boost prebaci 3 evra komad i onda se dedi FOMO i velika navala?

Ok. Dobro da si se javio jer si upucen. Imam 1000 ADA i kupio sam ih na ceni od 1 do 1.3 evra

Imam kolegu na poslu i on ima 30000 ADA i kupovao ih je vec i po 0.5evra komad. On prati taj projekat i prema njemu trebali bi izaci na 4 do 5 evra komad do kraja godine.

Je li to realno? Mislim se da uzmem jos jer to bi znacilo profit od 100% u 2-3 meseca. Ali nisam ubeden posto ADA bas ide sporo ka gore.

Mozda 12-09 dobije boost prebaci 3 evra komad i onda se dedi FOMO i velika navala?
Da ti pravo kažem ne znam kako će da se kreće, kombinacija ova dva faktora (sell the news i DEX FUD) mi ne daju razloge za kratkoročni optimizam, ali ako se problem reši i DEXovi krenu sa normalnim radom (Ergo, ADAX, Sundae, Mint) onda ću ponovo biti bullish.

Ja sam Cardano kupovao ispod 10c i 2/3 sam prodao u rasponu 1.8-2.4$, ostatak ne nameravam da prodam već držim da ga prebacim na mrežu kad se sve ispegla i to ću uložiti u farming.

Nakon dosta duge (i nenamerne) pauze od foruma vratio sam se. :)

Evo ovako, jedino što mi u ovom trenutku deluje kao koliko-toliko prihvatljivo rešenje jeste Chia coin. Deluje realno cela ta priča oko njega, ali još uvek ne kapiram kako dižu pare ti što su u profitu?

Back