Nebitno je da li sarađuju sa CIA ili sa FSB, trenutno je vrlo komplikovano da običan čovek bude zaista anoniman kada koristi kripto, pogotovo bitkoin. Nema decentralizovane menjačnice koja će bez KYC primiti tvoj fiat novac.
Tixi, ja sam veliki fan kriptovaluta, ali one su trenutno neupotrebljive za običan narod kada se porede sa fiat novcem. Evo mogu da se kladim da od tvojih 10-12 bitkoina ni satoši nisi potrošio za neku fizičku kupovinu. To nije vizija po kojoj je stvoren bitkoin, pročitaj whitepaper.
Nemoj da mi odgovaraš da bitkoin "može" da se koristi za nešto, napisi KOLIKO se bitkoin zaista koristi. Mislim da si svestan odgovora, ne koristi se skoro uopšte. Mantra o "digitalnom zlatu" je ekstremno nategnuta, možda će biti istinita kada se kriptovalute budu masovno koristile, ali ne sad.
kupovao sam kriptovalutama tj bitkoinom dosta stvari. Od elektronike do placanja internet usluga kao npr registracija domena, iznajmljivanje servera na internetu i slicno.
Danas prakticno ne postoji stvar koju zelis da ne mozes da je kupis bitkoinom.
Jedino sto ogranicava dalji rast je to sto su glavni sajtovi za trgovinu na internetu, pod kontrolom ili ucenom bankarske mafije , koja ih sprecava da ubace kriptovalute kao nacin placanja na svojim sajtovima kao sto su npr Ebay, Aliexpress, Amazon
kad bi ova tri igraca ubacila bitkoin ili neku drugu kriptovalutu , vrednost bi im skocila jos najmanje 10 puta
Koriscenje kriptovaluta u internet trgovini je 100 puta bolje za prodavce , nego koriscenje FIAT novca i kartica iz prostog razloga - nema refunda i pronevere .
Tacnije ko god da ti plati kritpovalutom, nema sanse da ti ostanes bez tvog novca .
Dok npr ako ti neko placa karticom, dovoljno je da on reklamira preko banke da on to nije kupio/platio tebi banka skida novac sa racuna, plus ti naplacuje chargeback fee, i tera tebe da dokazes da si ti zaista isporucio taj proizvod. Za fizicke proizvode to je donekle i izvodljivo dok ako prodajes usluge na internetu to je neizvodljivo jer ne postoji nacin da mozes da dokazes , a da ti oni prihvate, da si ti uslugu zaista i isporucio.
Zato su kriptovalute buducnost.
Ne postoji mogucnost ako ti neko ukrade telefon , ako ga npr drzis na novcaniku na telefonu, da ti taj novac zloupotrebi, jer mu trebaju najmanje 2 sifre da ukuca da to uradi - sifru za otkljucavanje samog uredjaja , plus sifru sa novcanika za autorizaciju transakcije.
Dok npr kreditnu karticu moze da ti zloupotrebi ko god hoce, dovoljno mu je da ti snimi broj , datum isticanja i cvv2 kod i moze da placa gde god hoce sta god hoce.
Ja sam tako svojevremeno opljackan za novac od 600e imao sam taj novac na visa internet kartici koju sam koristio za placanje raznih stvari na internetu.
I na nekom od sajtova gde sam placao su mi naravno ukrali podatke , i prodali ili sta vec i u 45 sekundi je sa mojom karticom obavljeno preko 10 transakcija sve dok mi nisu do zadnjeg dinara skinuli pare sa racuna . Kad sam otisao u banku da reklamiram , oni su se pravili blesavi nisu hteli da mi povrate bilo kakav novac.
Od tada na kartici za placanje na internetu ,ne drzim vise od 30 evra nikad cak i ako nesto mora da platim uplatim posebno pare tako da ne ostane posle toga nista.
I tu je nemoguce se odbraniti je rsi ti prinudjen da ostavis sve svoje podatke na sajtu preko kojeg vrsis placanje sto sutra moze da se zloupotrebi da ti se ukrade novac sa kartice kao sto se to meni desilo.
Plus BANKE TE DERU I PLJACKAJU SA PROVIZIJAMA. Ako npr placam nesto u dolarima a vecina stvari na internetu se placa u dolarima, NAPLACUJU TI DUPLU PROVIZIJU. Naplate ti proviziju na transakciju , plus ti naplate i konverziju iz evra u dolar ako si polozio na racun evre, a naplate ti TRODUPLU PROVIZIJU ako si na racun polozio dolare - tad ti konvertuju dolar u evro, zato sto je satro za njih evro obracunska valuta, a onda opet evro u dolar da izvrse placanje neke robe ili usluge u tvoje ime, plus provizija na koriscenje kartice znaci 3 puta
E vidis te opasnosti sa bitkoinom nema da ce neko da te pokrade plus su provizije minimalne. Ne mogu da se zloupotrebe i ukradu podaci i novac ako placas bilo sta na internetu. Cak i da ti dam mobilni telefon gde ti npr kazem da na njemu imam na novcaniku 1 BTC ti mozes samo da sedis pored njega i places jer ne mozes da uradis nista ako sam ja moj telefon ili PC, i novcanik zastitio sifrom.
A tek nista ne mozes ako koristim hardverski novcanik tipa Trezora.