Za nekoga ko nije u kriptovalutama vrlo si zainteresovan da nam objasniš kako je to velika prevara. Podsećaš me na one eksperte koji piju pivo ispred zadruge i decenijama najavljuju kako će USA da se raspadne za najviše godinu dana.
Ostani pametan i nemoj da ulažeš a podsmeh ostavi za trenutak kada se sve raspadne. Onda nam doope pomeri od zajebancije, niko neće da se ljuti.
ja se bavim necim drugim u zivotu. nego poslednja 3-4 meseca otprilike, na poslovnim kanalima koje ja pratim svaki dan, samo stizu te vesti. ne mozes da ne vidis i ne cujes. pogotovo jer sam slomio zglob, slabo se krecem, pa bas gledam televiziju. i onda ide izvestaj o kretanju cene zitarica, zatim sirova nafta, onda ubace bitkoin, pa izvestaj o uticaju vremenskih nepogoda na potrosnju goriva. ne mozes da propustis. onda to nekako vidim mnogo vise nego inace sto bi bio slucaj. al dobro, jos malo ce kraj fizikalne, pa cu manje da sedim kuci i manje da vidim takve gluposti.
i ne treba potcenjivati moju ili neciju zainteresovanost, i stavljati je u istu ravan sa podsmehom. iz gresaka se mnogo uci. iz ove greske, koja je u toku, vec moze mnogo da se uci. ja recimo ucim, ponovo, kako funkcionise psihologija trzista i dobar marketing. doduse, ja se nikad ranije nisam susreo sa ovakvom euforijom, uzivo.
i da se razumemo, ne ulazemo mi kao pojedinci ni u istrazivanje marsa i jupitera, ili alfe kentauri, ali smo zainteresovani. zato se ja necu nikome smejati kada pukne balon, jedino cu tixog da podsecam koliki je turcin, kako je narodu na obrazu dao preporuku da ce da teku med i mleko kada uloze. i jos uvek nije nijednom ostavio prostora, da se ovde radi o spekulacijama, a ne o "realnim vrednostima proizvodnje" i neke bajke o rotshildima i rokfelerima.
treba da razlikujes to. ja imam respekta za svaki nacin zarade. ja savrseno razumem, da su ljudi izabrali dobrovoljno, da nekome poklone pare, da placaju masne provizije za transfere, i konverzije. ja vrlo dobro kapiram, a tixi ne kapira, da su neka krupnija imena iz sveta finansija, ulozila u te firme, ali ne i u proizvode tih firmi, jer novac zaradjuju na provizijama. to je, za razliku od tih virtuelnih valuti, stvaran proizvod, uslga transakcije od koje uzmu debelu proviziju, u tako nesto bih i ja ulozio bez blama. ali sama valuta, je besmislena. ne zasniva se cak ni na poverenju da ce sutra nesto da kupis sa njom, iz novcanika, ili da ce da traje, dugorocno. zasniva se samo na ocekivanju, da ces sutra da je prodas, uz masne procente rasta, nekom drugom. to naravno, ne moze da traje ne znam koliko.
ja samo imam drugacije generalno misljenje, i ne trpim kada vidim da neko kao ovaj poturica tixi obmanjuje narod, koji je ionako sirotinja i nema sta da jede, nekim bajkama o mleku i medu koji samo teku, bez da trepnes.
cenim da razumes tako nesto, i sta je moj smisao ukljucivanja na ovu tematiku.