Kriptovalute

Zlato svoju osnovnu vrednost dobija iz svojih karakteristika, isto kao i bitkoin. Realnost je da karakteristike bitkoina imaju veći značaj u 21.veku od karakteristika jednog metala.
Ne iz Karakteristika nego iz toga da je direktno korisno.

S obzirom da se njime može napraviti npr. narukvica, onda je vredno.

Ta vrednost + dodatne osobine (retkost, pretopivost) ga onda čine posebno dobrim novcem.

Međutim kad bi mu oduzeo Vrednost a.k.a. Direktnu Korisnost, onda više ne bi imalo nikakve veze što je zlato retko i pretopljivo, palo bi na $0.

A Goodmanovom promašaj-kojnu je već oduzeta direktna korisnost.

Osnovne karakteristike iz kojih vuče vrednost su globalna dostupnost, laka prenosivost i necenzurabilnost, dodatne su pseudoanonimnost, deljivost i nemogućnosti doštampavanja i falsifikovanja.

Mnogo superiornije karakteristike od zlata, kada se gleda 21.vek.

Osnovne karakteristike iz kojih vuče vrednost su globalna dostupnost, laka prenosivost i necenzurabilnost, dodatne su pseudoanonimnost, deljivost i nemogućnosti falsifikovanja.

Mnogo superiornije karakteristike od zlata
To su dve različite stvari:
  1. šta se nečim može (npr. napraviti zub)
  2. koje su mu dalje osobine (ima ga mnogo, nema ga mnogo).

Ti nabrajaš isključivo stavke 2.
A ja skrećem pažnju da je stavka 1. elementarna, i bez nje ne vredi ni praviti dalju listu.

S obzirom da bitkoin nema nijednu direktnu primenu, cela lista se može odmah prekrižiti i napisati do nje broj $0.

Screenshot_20210224-132649_Binance.jpg

To su dve različite stvari:
  1. šta se nečim može (npr. napraviti zub)
  2. koje su mu dalje osobine (ima ga mnogo, nema ga mnogo).

Ti nabrajaš isključivo stavke 2.
A ja skrećem pažnju da je stavka 1. elementarna, i bez nje ne vredi ni praviti dalju listu.

S obzirom da bitkoin nema nijednu direktnu primenu, cela lista se može odmah prekrižiti i napisati do nje broj $0.
To što ti ignorišeš njegovu elementarnu vrednost ne znači da ona ne postoji.

Necenzurabilni, pseudoanonimni internet novac - najbolja osnova vrednosti. Nema potrebe da se od njega pravi nešto, poverenje (koje je suštinska osnova vrednosti svakog novca) već postoji i sve je jače. Zato zlato stagnira a bitkoin raste.

Amazon prima dolare, a to da li ćeš ti pre toga da kupiš dolare, njih ne zanima.

Ono što tebe treba da preznaja noću je, da li će iko hteti tvoju kolekciju bitkoina sutra
Šta me briga koje su putanje i konverzije ako ja kupujem na amazonu svojim bitkoinom? Krajnjeg korisnika to ne treba da zanima.

Uostalom, oduvek je važilo pravilo da se dobar novac čuva a loš troši. Prava stvar je da koristiš svoj btc kao kolateral za fiat pozajmice, tako da i ne mora da ga prodaš.

Back