КРЕАЦИОНИЗАМ

ДА ЛИ СТЕ ЗА ТО ДА СЕ У ШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ УКЉУЧИ:

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И КРЕАЦИОНИЗАМ

• САМО ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• САМО ЕВОЛУЦИОНИЗАМ

• САМО КРЕАЦИОНИЗАМ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kampanja protiv nauke, na svim nivoima postoji i eremita je najbolji primer. Naucnici se pre svega zalazu da to prestane.

Sabor je taj koji odredjuje kako ce se postaviti prema odredjenim misljenjima i da li su ona suprotna ili ne crkvenom ucenju, ne mi.

1) Epa, sad me slatko nasmeja! Pa ne mozes po Eremiti da sudis o celoj Crkvi, a ispada da vi ovde predstavljate naucnike koji, samo ako "pobiju" Eremitu, ima da rese najvaznije pitanje!:lol:
Oprosti, ali ovo je toliko pogresno i neozbiljno (a posebno sto nema ni veze sa istinom), a to potkrepljuje tvoja sledeca recenica:arrow:

2) Nravno da ne donosimo odluke mi, ali ja nisam ni shvatila da je ovo Arhijerejski Sabor, pa da treba da donosmo ovde odluke...naime, samo pricamo...!:)
Ali znaj jedno: a to je sa Arhijerejski Sabor nikad nece da donese odluku suprotnu svome narodu, odnosno vecini, jer voli i postuje svoj narod.;):cool:
Bar ja sam tako ubedjena, a do sad se to pokazalo 1000 puta!

1) Epa, sad me slatko nasmeja! Pa ne mozes po Eremiti da sudis o celoj Crkvi, a ispada da vi ovde predstavljate naucnike koji, samo ako "pobiju" Eremitu, ima da rese najvaznije pitanje!:lol:
Oprosti, ali ovo je toliko pogresno i neozbiljno (a posebno sto nema ni veze sa istinom), a to potkrepljuje tvoja sledeca recenica:arrow:

2) Nravno da ne donosimo odluke mi, ali ja nisam ni shvatila da je ovo Arhijerejski Sabor, pa da treba da donosmo ovde odluke...naime, samo pricamo...!:)
Ali znaj jedno: a to je sa Arhijerejski Sabor nikad nece da donese odluku suprotnu svome narodu, odnosno vecini, jer voli i postuje svoj narod.;):cool:

Naveo sam eremitu kao primer, on nije sam, a jedan deo kreacionistike literature koju je ovde koristio skinuo je sa sajta posvecenog crkvi, zar ti to ne deluje barem malo sumnjivo?

I opet, stavaljas svoje misljenje u usta sabora, nije moje ni tvoje da odredjujemo sta ce sabor odluciti.

Poslednja izmena:
'ajde, još jednom.
Ne postoji evolucionizam osim u glavama zatucanih kreacionista.
Teorija evolucije ne tvrdi da je čovek nastao od majmuna.
Teorija evolucije se ne bavi stenama (ovo sam dodao, za svaki slučaj).
Vidim da si i ti iznad Sabora i SPC, čim prejudiciraš stav SPC i umesto SPC odlučuješ šta će prihvatiti kao tačno i da li to greška...
A posle smo mi bogoborci i antihristi koji napadaju SPC... pored takvih vernika, neprijatelji joj ne trebaju. :roll:

Možda zato što je tačna? :lol:

Svaki ekstremizam je velika opasnosnt po društvu.
Uzmimo na primer, kreacionizam i njegovu filijalu na ovom podforumu, eremitu & co. Njihove ideje su otrov za društvo i mlade umove.
Baš kao i gej-parada... puno buke, nigde suštine, samo štete.

1) i 2)

Na ovo sam vec odgovorila.:arrow:

Ja ne mogu da govorim u ime Crkve, ali sigurna sam da sve sto je humano, ona ce prihvatiti.
Medjutim, terati Crkvu na to da prizna T.E., bilo bi kao da "pobija" samu sebe, eto u "kom grmu lezi zec".
Ona, kao sto rekoh, moze delimicno da prizna nesto, ali zaista ne vidim ni poseban razlog zasto bi to uradila, a da brani nauku - sasvim je pogresno shvatanje! Ona mozda osporava samo nehumanu nuku, tj. zloupotrebu nauke.
Zao mi je sto tako shvatas...zaista.

3) Naravno da je ekstrem pogresan, ali prvi vi niste glasali u anketi za obe, vec za samo jednu opciju, pa je to pitanje za vase razmisljanje, pre svega...
Dok, recimo, Eremita (kao i ja, uostalom...) je glasao za prvu opciju (znaci oba predmeta), pa sam prosudi ko je tolerantan, a ko ne. Stoga, ne verujem da je Eremita ekstreman.:cool:

P.S. Ne kaze se "po drustvu", nego "po drustvo"!;):D

А ти мислиш да сте велики мангупи и шмекери ако ти напишеш да "нико не тражи да црква мења..." а онда дођу Цалибурн и други па кажу и напишу скроз обрнуто... па онда се опет ти појавиш и правиш блесав па опет нико не тражи...и тако у круг... а ја сам вам већ одавно постовао онај рингишпил са коњићима, само очигледно не вреди...

Caliburn ti je isto napisao, što i pandakungfu.
A endonuclease ti ukazuje na činjenicu koju je vrlo lako shvatiti i razumeti: ako neka crkva tvrdi da njeno tumačenje nekog mita činjenica, a vernici se uvere sopstvenim očima da nije, onda nastaju problemi za tu crkvu.
To se desilo rimokatolici u vezi ideje da je Zemlja ravna ploča, koja je nepomična u Vaseljeni i oko koje se sve okreće.
Istovremeno to vrlo lep primer antropocentričnog kretenizma, koji je posledica infantilne želje za pažnjom.
endonuclease ukazuje na to da se pravoslavlju sprema slična kriza vere, ukoliko odabere konzervativni, kreacionistički pristup problematici, umesto da razumno potvrdi da je teorija evolucije tačna, a da bukvalno tumačenje jevrejskog mita o postanku nije tačno.
To nije promena za crkvu, jer postoje i tumačenja mita o postanku koja nisu bukvalna, a koja su takođe dali Sveti oci.

Tacno je da Crkva ne moze da "seje" antinaucni duh medju vernicima, a mislim da pravoslavna Crkva to ne radi, osim, kao sto kazes, iz T.E. koja je i nevazna, da tako kazemo...

Ma svakako, koga briga za teoriju evolucije, na kojoj se zasniva veliki deo savremene medicine, poljoprivrede, genetike, i delovi mnogih drugih naučnih oblasti, uključujući tu i ekonomiju, koju si navodno studirala.

Znaci, ona se i uskladjuje sa naukom, ali sa onom humanom rekla bih.;)

Prehranjivanje gladnih i lečenje bolesnih, po tebi nije humano? :think:
I jedno i drugo su posledica upotrebe teorije evolucije.
Ako je to tvoj moral, onda nam je zaista potreban novi.

Ali, jeste, Pando, tacno je ovo sto je Eremita rekao, nemoj da se ljutis, nije licno, ali vi zaista imate neusaglasene stavove, evo, jasno mi je sta si malopre ti napisao, kao i Endonukleaza, i na to sam jasno odgovrila, ali dodju drugi, napadaju sve i svasta i coveku se stvori pometnja u glavi takva, da zapravo ne zna sta vi hocete i koji je vas generalni stav, znas...

Generalni stav za lako zbunjljive, kojima se pravi pometnja u glavi:
  • Teorija evolucije je tačna.
  • Bukvalno tumačenje jevrejskog mita o postanku nije tačno.
  • SPC ne mora da se menja, ali bi za njeno sopstveno dobro, bilo bolje da objavi da se slaže sa prethodna dva stava, što opet ne zhateva nikakvu promenu.

Ja ne mogu da govorim u ime Crkve, ali sigurna sam da sve sto je humano, ona ce prihvatiti.
Medjutim, terati Crkvu na to da prizna T.E., bilo bi kao da "pobija" samu sebe, eto u "kom grmu lezi zec".;)

OK, ako ne možeš da govoriš u ime SPC, zašto to činiš? I to još povodom teorije evolucije za koju ni ne znaš šta tvrdi? :dontunderstand:
Umeš li da objasniš na koji če to način SPC da pobije samu sebe, ako objavi da pirhvata teoriju evolucije kao tačnu? :think:
Ja tu ne vidim nikakav problem.

Ona, kao sto rekoh, moze delimicno da prizna nesto, ali zaista ne vidim ni poseban razlog zasto bi to uradila, a da brani nauku - sasvim je pogresno shvatanje! Ona mozda osporava samo nehumanu nuku, tj. zloupotrebu nauke.;)
Zao mi je sto tako shvatas...zaista.

Hm, da prehranjivanje gladnih i lečenje bolesnih je nehumana nauka. Prosto neverovatno šta sve nećete napisati samo da bi odbranili svoj egocentrični stav. :roll:
Traži se od SPC, odnosno od dela njenih vernika i sveštenika, da ne napadaju nauku.

U cemu je problem?
Sta hocete da postignete time kad kazete da je T.E. tacna, a u odnosu na Crkvu ( i vernike)?:dontunderstand:

Problem je u tome što se SPC nije izjasnila o teoriji evolucije, ali se na njenim sajtovima i publikacijama nalaze kreacionistički tekstovi, što kreacionisti kao eremita koriste da prikažu stav pravoslavlja istovetan stavu kreacionista.
Ono što se traži od crkve je da ne nastupa protiv nauke, odnosno protiv činjenica.

Naveo sam eremitu kao primer, on nije sam, a jedan deo kreacionistike literature koju je ovde koristio skinuo je sa sajta posvecenog crkvi, zar ti to ne deluje barem malo sumnjivo?

I opet, stavaljas svoje misljenje u usta sabora, nije moje ni tvoje da odredjujemo sta ce sabor odluciti.

1) Zaista mi ne deluje "sumnjivo" zato sto on navodi i druge spise, veoma vazne za Crkvu i pravoslavlje, pa se treba gledati sta je pretezno, a ne sta je greska.

2) Naravno, i bolje je da se zadrzimo na tome.:ok:

Ето..........:hahaha: ... е свашта, ено и Цалибурн је исто написао...

па ово је генијално...:rotf:... јадан ја..........

200.gif

1) i 2)

3) Naravno da je ekstrem pogresan, ali prvi vi niste glasali u anketi za obe, vec za samo jednu opciju, pa je to pitanje za vase razmisljanje, pre svega...
Dok, recimo, Eremita (kao i ja, uostalom...) je glasao za prvu opciju (znaci oba predmeta), pa sam prosudi ko je tolerantan, a ko ne. Stoga, ne verujem da je Eremita ekstreman.:cool:

Pre nego sto napravis konacan zakljucak, prvo razmisli sta eremita podrazumeva pod veronaukom? Da li je on ovde citirao udzbenik veronauke ili neke druge knjige.

Zar se svoje vremeno nisam slozio da nema niceg "strasnog" u udzbeniku veronauke, kad je on bio ponudjen? Inace nisam glasao, kao ni Caliburn. :confused:

1) Zaista mi ne deluje "sumnjivo" zato sto on navodi i druge spise, veoma vazne za Crkvu i pravoslavlje, pa se treba gledati sta je pretezno, a ne sta je greska.

2) Naravno, i bolje je da se zadrzimo na tome.:ok:

Nije ti sumnjivo kad citira kreacioniste i kad ih potura kao ucenje SPC :confused: ok tvoje misljenje.

Ja se toga drzim od pocetka, ti bi trebala sto pre da pocnes ;)

Ето..........:hahaha: ... е свашта, ено и Цалибурн је исто написао...

па ово је генијално...:rotf:... јадан ја..........

200.gif

Mito, ti treba da budes srecan sto si olicenje "svega nazadnog"!
Jadna je to "nauka" koja se zadovoljava povrsnim, ad-hoc, forumskim pobijanjem tvojih stavova!:eek:
Utoliko je stav i ucenje Crkve tacnije i slavnije!:vatromet:

endonuclease ukazuje na to da se pravoslavlju sprema slična kriza vere, ukoliko odabere konzervativni, kreacionistički pristup problematici, umesto da razumno potvrdi da je teorija evolucije tačna, a da bukvalno tumačenje jevrejskog mita o postanku nije tačno.
To nije promena za crkvu, jer postoje i tumačenja mita o postanku koja nisu bukvalna, a koja su takođe dali Sveti oci.

Generalni stav za lako zbunjljive, kojima se pravi pometnja u glavi:
  • Teorija evolucije je tačna.
  • Bukvalno tumačenje jevrejskog mita o postanku nije tačno.
  • SPC ne mora da se menja, ali bi za njeno sopstveno dobro, bilo bolje da objavi da se slaže sa prethodna dva stava, što opet ne zhateva nikakvu promenu.

Traži se od SPC, odnosno od dela njenih vernika i sveštenika, da ne napadaju nauku.

Problem je u tome što se SPC nije izjasnila o teoriji evolucije, ali se na njenim sajtovima i publikacijama nalaze kreacionistički tekstovi, što kreacionisti kao eremita koriste da prikažu stav pravoslavlja istovetan stavu kreacionista.
Ono što se traži od crkve je da ne nastupa protiv nauke, odnosno protiv činjenica.

Мислиш ли стварно да ово болдовано што мрсиш у посту има везе са овим:

Цитат:
Оригинал поставио endonuclease

Zato što dolaze još veći izazovi crkvi
(prevashodno iz polja neuronauka,
po pitanju strukture ljudskog uma,
porekla i strukture morala,
prirode svesti, i sličnih stvari).

One religije koje nisu spremne da priznaju dogmatsku grešku
neće dugo preživeti.

Većina ljudi evoluciju može lako da ignoriše; ona je spora, a podaci i posledice nisu važni za one koji ne rade profesionalno u okviru bioloških nauka.

Ove stvari koje tek dolaze neće biti moguće ignorisati -
a one će da udaraju direktno u neke od mnogo osnovnijih doktrina
(recimo, doktrinu o grehu).

Ne želim da ulazim u diskusiju o svemu ovom prethodnom. Samo želim da ukažem na razlog zbog koga uopšte trošim vreme na Eremitu i tebe.

Crkve koje se usklade sa naukom i budu spremne na ovo (katolici se žestoko spremaju) će opstati.

Crkve koje svojim ponašanjem proizvedu antinaučni duh među svojim vernicima će gadno da stradaju;

kada se ljudima da izbor da li da veruju svojim očima ili učenju Crkve,
ljudi generalno ipak pre ili kasnije završe sa onim što im sopstvene oči govore.

Time, kreacionizam i još par sličnih pokreta
predstavljaju veliku opasnost za pravoslavlje
.

Nije ti sumnjivo kad citira kreacioniste i kad ih potura kao ucenje SPC :confused: ok tvoje misljenje.

Ja se toga drzim od pocetka, ti bi trebala sto pre da pocnes ;)

Ma nije Eremita kreacionista, sta vam je?
Pa videlo bi se, zar ne vidite da je dao 100 definicija kreacionizma, znaci da ni on nije bas siguran od pocetka sta je to... Pa kako onda to ne uvideste (ajde sto ne znate pravoslavlje, vasa stvar), nego sto ne umete da prepoznate, (ili necete?) necije ocigledne greske?!
Cak i da jeste, pretpostavimo, ja "ubirem" iz njegovih tekstova samo ono sto meni odgovara.
Uostalom, "kreacija" jeste u osnovi Biblije, pa zato treba biti pazljiv u "kvalifikaciji" verujucih ljudi.:rtfm:

P.S Glavno je da ja nisam kreacionista.

Pa videlo bi se, zar ne vidite da je dao 100 definicija kreacionizma, znaci da ni on nije bas siguran od pocetka sta je to... Pa kako onda to ne uvideste (ajde sto ne znate pravoslavlje, vasa stvar), nego sto ne umete da prepoznate, (ili necete?) necije ocigledne greske?!
Cak i da jeste, pretpostavimo, ja "ubirem" iz njegovih tekstova samo ono sto meni odgovara.
Uostalom, "kreacija" jeste u osnovi Biblije, pa zato treba biti pazljiv u "kvalifikaciji" verujucih ljudi.:rtfm:

:hahaha::hahaha::hahaha: Izvini, ali potrosila si kredit, ne mogu vise sa tobom da razgovaram ozbiljno, kad govoris ovakve gluposti. :hahaha::hahaha::hahaha:

1) i 2)

Na ovo sam vec odgovorila.:arrow:

I ja sam na to...

A ja sam glasao u anketi?! :eek:
Zaista?!
Proveri još jednom. :bye:

eremita je glasao za opciju "ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА".
Imajući u vidu da je evlucionizam izmišljotina, tj. da ne postoji, to je isto kao da je glasao samo za hrišćansku veronauku.
No, zarad rasprave, pretpostavimo da je mislio na teoriju evolucije i hrišćansku veronauku.
Teorija evolucije je deo gradiva biologije, i predstavlja opis fenomena evolucije koji je činjenica.
Sa druge strane hrišćanska veronauke se bavi jednom religijom i njenim mitovima.
Moj je stav da decom ne treba manipulisati, niti ih izlagati verskim sadržajima, dok ne razviju savest, negde oko 25. godine života, tako da sam protiv bilo kakve veronauke u školama.
Dalje, ovde je reč samo o hrišćanskom veronauci... to teško da je tolerancija. :bye:

Epa se piše odvojeno: E, pa. Rečenica koja nije upravni govor, ne može se početi uzvikom.
Zanimljivo je da se ne može po eremiti suditi o celoj SPC, ali taj isti B]eremita[/B] smatra da je bila kakva diskusija, u kojoj mu se ukazuje na greške kojima obiluje njegov stav, napad na SPC, pravoslavlje i avramskog boga. :think:

Piše se naravno i donosimo, a ne nravno i donosmo.

I opet se postavljaš iznad Sabora. :roll:

P.S. Ne kaze se "po drustvu", nego "po drustvo"!;):D

Ah, hoćeš tako da se igramo? :lol:
Vrlo dobro.
Pravilno je ne piše se, dok je ne kaže se nepravilno, jer ovde vodimo komunikaciju pisanim, a ne usmenim putem.
Dalje, nije po drustvo, nego po društvo.
Možemo li da se složimo da ne želiš više da ispravljaš moje slovne greške ili želiš da dobiješ jedan prijateljski savet? :cool:

Ма зашто их убеђујеш - нека јадни мисле што год им је воља..."пас лаје - ветар носи"... као што мене нападају чопоративно као шакали тако ће и сваког другог верника - само да им неко да миг..већ виђено...

Ма зашто их убеђујеш - нека јадни мисле што год им је воља..."пас лаје - ветар носи"... као што мене нападају чопоративно као шакали тако ће и сваког другог верника - само да им неко да миг..већ виђено...

Ali ti nisi svaki drugi vernik, ti si ratnik za veru, koji je iznad sabora. Kapiras? Ti nisi vernik, ti si fanatik.

Ај, добро што се неки клоЊирају по лабораторијама то ми је некако и јасно - али што су неки увртели да им је пдф лабораторија па се клоЊирају овдИ, е то је већ
претерано...

89647.jpg

Ali ti nisi svaki drugi vernik, ti si ratnik za veru, koji je iznad sabora. Kapiras? Ti nisi vernik, ti si fanatik.

:hahaha:...."фанатик", ауууууу како си ме само провалио, а зар нисам талибан, креациониста, фундаменталиста, затуцани необразовани... и шта све не још
не могу ни да се сетим свих ваших глупирања... ти се разумеш у фанатизам
"к'о марица у криви к-----"

Мислиш ли стварно да ово болдовано што мрсиш у посту има везе са овим:

Uporedimo zajedno:
Crkve koje se usklade sa naukom i budu spremne na ovo (katolici se žestoko spremaju) će opstati.

Crkve koje svojim ponašanjem proizvedu antinaučni duh među svojim vernicima će gadno da stradaju;

kada se ljudima da izbor da li da veruju svojim očima ili učenju Crkve,
ljudi generalno ipak pre ili kasnije završe sa onim što im sopstvene oči govore.

Time, kreacionizam i još par sličnih pokreta
predstavljaju veliku opasnost za pravoslavlje.

Hm, da, to je ista stvar objašnjena na dva veoma slična načina. :rtfm:

OK, ovo ti nije jedan od najboljih bisera, ali je tu negde. :hahaha:
Neko ko citira kreacioniste, služi se metodama kreacionista i konačno zastupa njihove stavove koje smatra validnim i za koje tvrdi da su ispravni je po tebi šta tačno, ako nije kreacionista? :dontunderstand:
Verujući ljudi nisu isto što i kreacionisti. Većina kreacionista jesu vernici, ali nisu svi vernici kreacionisti, čak ni svi sveštenici nisu kreacionisti.
Prepoznajemo mi očigledne greške.
Kada na iste ukažemo eremita posegne za izrazima kao što su: marksizam, evolucinizam, darvinizam, finansiranje iz Amerike, bogoborstvo, satanizam, antihristi, itd. :roll:

I ja sam na to...
A ja sam glasao u anketi?! :eek:
Zaista?!
Proveri još jednom. :bye:
eremita je glasao za opciju "ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА".
Imajući u vidu da je evlucionizam izmišljotina, tj. da ne postoji, to je isto kao da je glasao samo za hrišćansku veronauku.
No, zarad rasprave, pretpostavimo da je mislio na teoriju evolucije i hrišćansku veronauku.
Teorija evolucije je deo gradiva biologije, i predstavlja opis fenomena evolucije koji je činjenica.
Sa druge strane hrišćanska veronauke se bavi jednom religijom i njenim mitovima.
Moj je stav da decom ne treba manipulisati, niti ih izlagati verskim sadržajima, dok ne razviju savest, negde oko 25. godine života, tako da sam protiv bilo kakve veronauke u školama.
Dalje, ovde je reč samo o hrišćanskom veronauci... to teško da je tolerancija. :bye:
Epa se piše odvojeno: E, pa. Rečenica koja nije upravni govor, ne može se početi uzvikom.
Zanimljivo je da se ne može po eremiti suditi o celoj SPC, ali taj isti B]eremita[/B] smatra da je bila kakva diskusija, u kojoj mu se ukazuje na greške kojima obiluje njegov stav, napad na SPC, pravoslavlje i avramskog boga. :think:
Piše se naravno i donosimo, a ne nravno i donosmo.
I opet se postavljaš iznad Sabora. :roll:
Ah, hoćeš tako da se igramo? :lol:
Vrlo dobro.
Pravilno je ne piše se, dok je ne kaže se nepravilno, jer ovde vodimo komunikaciju pisanim, a ne usmenim putem.
Dalje, nije po drustvo, nego po društvo.
Možemo li da se složimo da ne želiš više da ispravljaš moje slovne greške ili želiš da dobiješ jedan prijateljski savet? :cool:

Dakle, Kalibrne, uopste mi nije jasno sta si ovim postom hteo da napises...?:eek::think:
Zaista!
Osim odgovora koji mogu da ti dam da sam i ja glasala pod 1) i da i ja pod evolucionizmom podrazumevam T.E. (sto se, uostalom, danas i uci u skolama, kao sto sam i ja ucila, a sada je dobro sto postojii veronauka: pa ko voli - nek' izvoli"), ja ne videh odbranu tvog stava o toleranciji, a videh samo ogromnu sujetu sto nisi umeo da napises pravilno par reci. Ne mozes moje greske u kucanju da uporedjujes sa tvojim gramatickim greskama, ali ni to nije strasno, covek se uci dok je ziv, ne treba da te to pogadja toliko:roll:!
Uostalom, valjda se svi ucimo na greskama.:):cool:

:hahaha:...."фанатик", ауууууу како си ме само провалио, а зар нисам талибан, креациониста, фундаменталиста, затуцани необразовани... и шта све не још
не могу ни да се сетим свих ваших глупирања... ти се разумеш у фанатизам
"к'о марица у криви к-----"

Kojih vasih, opet se nesto tripujes?

Sve sto sam napisao, sam si rekao u nekom postu ili se moglu izvuci iz njega.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back