Као што смо видели, сада постоји обиље изврсног материјала који су објавили и креационисти и некреационисти и којим се расветљавају ове теме.
Pokušavam da se setim nekog izvrsnog materijala koji su objavili kreacionisti, ali zaista ne mogu da se setim makar jednog.
Било би боље да кажемо да ова књига даје јединствену димензију расправи о постању / еволуцији, представљајући на проницљив, исцрпан и неизвештачен начин неземаљски дух Светих Отаца којим су разумевали стварање, првостворени свет, природе створених ствари и првобитну природу човека.
Oni Sveti oci koji mežu sobom pokazuju veliko neslaganje?
Надвладавајући искушење које је потхрањивано још од детињства а то је осећање да боље познаје ствари од људи древних времена, отац Серафим је открио колико је племенит и крајње драгоцен светоотачки дух. Из његових списа јасно се може запазити да то није обичан људски дух него нешто уистину божанско.
Hoćeš da kažeš da je Zemlja stacionaran ploča u središtu Vaseljene?

Pošto su neki, bogom nadahnuti Sveto oci i to tvrdili.
Uzgred, ovde se postavlja pitanje kakav je to bog koji ih je nadahnuo nečim što nije tačno.
Ostalo da ne komentarišem, jer su u pitanju vizije date u stanju verske zanesenosti, transa.
И само да додам једно моје размишљање а то је да се људи који се баве еволуционизмом на неки начин коцкају, тј. као да играју амерички покер (онај са откривеним картама) међусобно никад не узимајући у обзир ЦЕЛОКУПНИ СВЕТ И ПЛАНЕТУ, наиме потпуно изузимајући, рецимо, ИСТОРИЈУ у којој су описане ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ КОЈЕ СУ НЕСТАЛЕ, једноставно нестале као чаробним штапићем. Нигде нисам пронашао КАКО је могуће да одједном једним потезом са лица земље нестане одређена цивилизација? Нигде није описана ПОСТЕПЕНОСТ, некакво "ЕВОЛУИРАЊЕ" - него једноставно нестану и почне СВЕ ОД ПОЧЕТКА, НЕШТО САСВИМ НОВО. Тако ће се десити и са овом цивилизацијом насталом после Христа.
eremita, silno grešiš, jer se svi dostupni podaci uzimaju u obzir, a istorija je društvena nauka.
Uzgred, i na istoriju se može lako primeniti evolucija.
Mogu samo da primetim da ti još nisi ni shvatio šta teorija evolucije tvrdi.

Što se tiče "misteriozno nestalih" civilizacija, koje su "nestale kao čarobnim štapićem", po pšravilu se posle podrbonijeg istraživanja ispostavi da to nije tako, već da postoje uzroci za propast tih civilizacija, a da se ovakve krupne reči koriste ili u senzacionalizmu naklonjenim, novinskim člancima ili u knjigama o razvoju društva pisanim iz evrocentričnog, imperijalističkog i kolonijalnog ugla.
To sto je on mislio da je Zemlja staticna (tada), ne znaci da monasi i Sveti Oci misle i sada, tako da ne vidim u cemu je problem.
Izgleda da ne čitaš šta se iznosi.
Kako se nauka "dokazuje", tako se to usvaja i u hriscanstvu, sta si ti mislio, da je hriscanstvo skup "mracnjaka"?
Hm, baš lepo, znači teorija evolucije je usvojena u hrišćanstvu, a eremita je jeretik?
Циљам на то да су они који се баве науком у овом случају еволуционисти потпуно кренули погрешним путем када су изабрали као своју фиксацију Цркву и жељу да путем научних сазнања мењају учење Цркве. Ако би "пала" црква - ПАЛА БИ ЦЕЛОКУПНА ХРИШЋАНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЈА - ЗАУВЕК И ТО СВЕ ЗАЈЕДНО СА НАУЧНИЦИМА ЕВОЛУЦИОНИСТИМА.
Ovaj, eremita... znaš većina, zapravo nešto manje od tri četvrtine ljudi na Zemlji
nisu hrišćani, tako da čak i da sutra nestane svih hrišćana, naučna zajednica će nastaviti naučni razvoj, koji će svakako biti nešto sporiji, imajući u vidu da su ostali bez značajnog dela populacije, ali će u svakom slučaju biti nastavljen.
Dalje, jedini koji ima fiksaciju na crkvu si upravo ti, eremita, jer se teorija evolucije uopšte ne bavi crkvom, niti je crkva zanima.
Svakako da kada neko pročita tvoje poruke, uključujući i ovu, shvata kakvu opasnost po sposbnost naroda, nacije i čovečantsa uopšte predstavljaju fundamentalisti, pojedinih, naročito avramskih religija, te smatraju da je bolje da se rešimo svih religija, kao Dokins, na primer.
Ja ne delim taj stav, prov, zato što sam vernik, a drugo, zato što mi je jasno da kao fundamentalista, eremita, samo činiš medveđu uslugu svojoj verskoj zajednici, predstavljajući je kao "skup mračnjaka" (copyright by
picoleone).
Ja se ne bavim time, a osim toga nije bitno za diskusiju.
Ovaj... u poslednjih nekoliko stranica se diskutuhe o stavu Svetih otaca, a ti misliš da nije bitno za diskusiju?
Ne znam sta je eremita rekao, ali svaka dokazana nauka naravno da ulazi vremenom u hriscanstvo, tj. u sve ljude, pa i u hriscane.
Tu ne spada T.E., koja je, mislim, ovde indirektni predmet diskusije.
Naravno, ulazi kroz skolstvo, ali to ne znaci da sutra neko zbog toga nece postati vernik.
Svaka dokazana nauka ulazi u hrišćanstvo, ali ne i teorija evolucije?

Znači da ne ulazi svaka doakzana nauka u hrišćanstvo, zar ne?