Krčko - posuda za lagano kuvanje

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Gledam na internetu posude za sporo kuvanje zvane krčko. Verujem da je to zaista dobro.

Nažalost, trgovci obično izbace samo tip i cenu bez daljih podataka. Znam da ima većih i manjih posuda.

Po kom merilu treba izabrati tu posudu ako će se najčešće koristiti za spremanje jela za jednu osobu. (Možda ponekad malo više pa se ostalo zamrzne.)

Postoji li neki zapreminski minimum koliko posuda treba da je ispunjena da bi jelo bilo spremljeno kako treba?

Gledam na internetu posude za sporo kuvanje zvane krčko. Verujem da je to zaista dobro.

Nažalost, trgovci obično izbace samo tip i cenu bez daljih podataka. Znam da ima većih i manjih posuda.

Po kom merilu treba izabrati tu posudu ako će se najčešće koristiti za spremanje jela za jednu osobu. (Možda ponekad malo više pa se ostalo zamrzne.)

Postoji li neki zapreminski minimum koliko posuda treba da je ispunjena da bi jelo bilo spremljeno kako treba?

2/3 je kazu optimum
ja sam uredno punila 3/4 i sve bude ok
odlicno je za sarmu, pasulj, gulase, makarone sa sirom, cufte, socivo...kuvani kukuruz...ma, sta god ti padne na pamet
zavisi koliko vas je - nas je troje i uzela sam manji model
ako vas je vise od 4 uzmi najveci koji nadjes, ako si sam uzmi taj manji, al nemoj najmanji
da mozes sebi spremiti klope za dva, tri dana
moj je bazican, neki imaju i dodatne programe
obican ili digitalni, to ti je zapravo svejedno

ja pustim da radi nocu
sjajno je i sto se vrlo malo ili nikako osjeti miris - to zavisi od modela
na nasem poklopac ne stoji skroz zaptiven, a kazu da je bolje kad skroz prijanja

evo, ovo je nas
meni sad malo zao sto nisam uzela neki od ovih vecih
al uzela bih kenwood opet

http://www.kenwoodworld.com/en-int/products/cooking-baking/slow-cookers/slow-cooker-cp707

Poslednja izmena:
ništa bez ovoga

############

640px-Serbian_Sarma.jpg

Ja sam napravio to jer mi se svidelo kad sam prestao da idem u menzu da se tamo hranim.
Napravio sam vise komada, najveci je 7l, ono pod pritiskom kao ekspres lonac , komad me kostao oko 1500din, cak sam mislio i da prodajem kao gotov proizvod posto je malo ukusnije, a moj model trosi malo struje...
Ali ne isplati se u Srbiji i odustao sam od toga..

Inace tehnicke karakteristike ovog mog rucno pravljenog modela su
digitalan, snaga od 300W- 1800W
Potrosnja za npr pasulj i to onaj tezak je
700Wh, a trajanje mozete skratiti kako vam volja, hoces da pravis ekspres lonac hoces da pravis krcko...ako je krcko onda ga pustis 6h, potrosnja je 800Wh ( u prevodu kao da ukljucis ringlu od 800W da radi 1h).

E sad, moj ima mirise, nesto mi to nije smetalo...doduse preko mirisa nekad i znam tacno kad je gotov, mada ne moras da ga vadis odmah, svejedno je i ako ostane 2h vise...

Nekad sam , po navici mojih starih, ukljucivao nocu, ali racunam to je manje od 1kWh tj max 7 din, pa mi vise glupo da ukljucujem i cekam jeftinu struju.
Ima automatsko iskljucivanje tj moze da radi 7h od kako ga ukljucim, ali ga vise ne ukljucujem nocu, nego kad mi dodje, a mogu da odem...

Na zalost moji matori nece da menjaju, stari su vec , pa za njih nisam pravio...

Poslednja izmena:
Inace, ako su krcko kao ovo moje, onda 1/6 posude prazna, moze i 1/5...
To je kao lonac samo je proces kuvanja drugaciji, a razlicit je ukus...iskreno nije kao seljacki na smederevcu koji se kuva od 4 ujutro do 13h, ali moze da se sa 5h stigne blizu tog nivoa za pasulj..

Iz mog ugla, za moj uredjaj, prednost je
-mala potrosnja
-nema vruceg i toplog dodira, osim odozgo child safe
-moze da se ostavi bez straha od pozara
-timer i biranje snage kuvanja
-timer i biranje kad hoces da jedes,
-jeftin

Mana, moj nije metalik...nije za moderne domacice

kakva je posuda kod tog krcka koji si pravio?
kod kupovnih je keramicka, debljih stijenki
ima i nekih kao multifunkcijskih uredjaja sa teflonskim, al to nikad nisam probala koristiti

a svaki moze ostati ukljucen bez nadzora
zbog toga ga ljudi najvise i koriste - da ih ceka gotova klopa kad dodju s posla
mi smo kupili da bi se kuvalo nocu, a danju da budemo slobodni da izadjemo s djetetom

Poslednja izmena:
cini ti se
dok se meni, sudeci po tvom pisanju na sta kuvamo danas
cini da si ti idealna kuvarica za tu vrstu klope ;)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Slow_cooker

Neka fala da ostavljam ukljuceno u struju dok spavam..ja i kablove lampi rastavim od uticnice pre spavanja, a ne da razmisljam dal ce se ljubavisu pa sve da varnici. :lol:
Al mene to sa strujom hoce jos od detinjstva..stalno nesto ja otkrijem, nanjusim...ne mogu vise.

Back