- Poruka
- 11.007
Volja nikada, baš nikada, ne može da postane nevolja, jer nevolju proizvede slaba odluka … Konj je gospodar samo onome ko od njega nije pametniji, obrazovaniji i iskusniji …volja postaje nevolja, gospodar može biti samo konj.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Volja nikada, baš nikada, ne može da postane nevolja, jer nevolju proizvede slaba odluka … Konj je gospodar samo onome ko od njega nije pametniji, obrazovaniji i iskusniji …volja postaje nevolja, gospodar može biti samo konj.
На ову метафору наишао сам одавно, али сам одувек имао осећај да ту нешто "не штима".
Проблем је у тумачењу. Јер није господар тај који седи у кочији, већ су то коњи. Ситуација је потпуно обрнута.
У унутрашњости, у самосвести, наилазимо на необуздану вољу, или на саме себе, свој карактер, своје ЈА, или наилазимо метафорички на "коња". Испред њега је интелект са опажајима које зовемо "реалност" и који том коњу, "вољи" презентује мотиве који га покрећу.
Да поједноставним то на сликовитом примеру.
Пролазиш поред банке и видиш у њој новац. То је веома привлачан мотив. Замисли које би све жеље испунио тим новцем. Коњ у кочији реагује, њишти, жели тај новац. Међутим, одједном пред њега искрсава противмотив у виду запрећене казне, у виду затвора и тебе иза решетака. Тај противмотив те спречава да уђеш у банку и узмеш новац. Тај противмотив је презентовао коњу УМ. И на тај га начин контролише.
Дакле, коњ је господар који седи у кочији, кочијаш је интелект који креира опажаје и презентује их коњу. УМ креира појмове и такође их презентује.
Тек овако метафора добија значење и смисао.
Pogledajte prilog 599756
Оčekivati da će neki čovek istim povodom delati jednom ovako a drugi put potpuno drugačije, bilo bi kao kada bismo hteli da očekujemo da isto drvo na kojem su ovog leta rodile višnje, sledećeg donese kruške.
Као што је говорио Шопенхауер
Znanjem se može promeniti sve, čak i samoga sebe … To ne razumeju samo oni koji nemaju to sveto znanje …Своју вољу не можемо променити.
Дакле, коњ је господар који седи у кочији, кочијаш је интелект који креира опажаје и презентује их коњу. УМ креира појмове и такође их презентује.
![]()
Uistinu Arhiloh je samo usplamteli čovek što voli i mrzi, samo vizija genija koji vise nije Arhiloh, već genije sveta.
Mi kao saznavaoci nismo jedno i istovetno sa bićem koje, kao jedini tvorac i gledalac komedije umetnosti , prieđuje sebi večito uživanje.
цитат, Fridrih Niče из "Рођења трагедије".
Good luck getting there.Naravno, gospodar kočije je najvažnije i najviše telo u našem unutrašnjem životu. To je volja, svest, a u hrišćanskoj terminologiji sveto telo.
Iz koje tradicije je Mooji? Podelila bih nekada na pdf Religija nešto od njega,
ali ne znam gde.
Zapravo, imam na umu bar desetak ljudi koji dolaze sa različitih strana, ali
govore isto i sve bih u jednu temu stavila, al kako ta tema da se zove?
Imaš ideju?
Zapravo, imam na umu bar desetak ljudi koji dolaze sa različitih strana, ali
govore isto i sve bih u jednu temu stavila, al kako ta tema da se zove?
Imaš ideju?