Koji je pravi put, prava metoda rada na sebi? Koliko puta smo čuli ili upitali sami sebe: "Koji put izabrati? Toliko ih ima!"
Često čujemo i onu uzrečicu: "Koliko ljudi, toliko puteva!"
Nije li to malo previše? Pa i ne, jer svaki čovek je drugačiji u svojoj originalnosti.
No, ono što je bitno je, da put kojeg izaberemo bude put celovitog čoveka. Ovakav put je integralan, tj. ima uticaj na sve tri grane čovekova stvaralaštva: estetiku, etiku i logiku. Ovakav put istovremeno utiče na, i integrira sva tri središta delovanja čoveka: telo, srce i um. Ono što je najvažnije je da ovakvim načinom rada na sebi istovremeno razvijamo i posebno delatno središte – svesnost, dakle centar prosuđivanja kroz koji, neidentifikacijom i ne osuđujući, pratimo i upravljamo našim čulima, emocijama i mislima. Ovim se postiže priprema za razvoj čovekove suštine, pravog, istinskog i stalnog "Ja".
Zamislimo da je nekad, u drevna vremena postojalo određeno znanje, iskonska Tradicija; jedan skup metoda koji je u načelu bio jednak za sve, tj. principi rada ovog učenja su bili vrlo slični za sve koji su bili spremni krenuti na put samorazvoja. Sve što je ostalo od ovog iskonskog znanja možda se s vremenom iskvarilo gotovo do neprepoznatljivosti (izgubilo u prevodu), možda pod pritiscima potisnulo u tajnost, a možda i namerno vekovima skrivalo od čovečanstva, barem velike većine njih.
Manji delovi ovog učenja, sačuvani su u današnjim velikim religijama samo delimično, i opet tako skriveni u dvosmislenosti i u "rečima iza reči" da ih danas može prepoznati tek nekolicina iniciranih (npr. prema ranohrišćanskom patrističkom nauku biblijski tekst u sebi istovremeno sadrži doslovni, moralni i mistički smisao). Gurđijev kaže u "U potrazi za čudesnim" od Uspenskog :
Za dato stanje svesti koje je dosegla jedna osoba sigurno je da će tražiti naredni stupanj za svoju nadogradnju. Drugačije ne može biti jer mi ovde dolazimo više stotina hiljada života da u svakom od njih nadograđujemo svoju svest. Zato svako ima obavezu da traga za taj naredni korak. Pa ipak, suština je da nam životna iskustva koja su predviđena za dati život obezbeđuju dalju nadogradnju bilo da sledimo ili ne neka od učenja.
Ukoliko osoba želi svesno raditi tu nadogradnju tragaće za onim učenjima koja će ponuditi ono što joj nedostaje i što će joj omogućiti brže napredovanje.
Istina je da čak i onda ako u jednoj grupi, u jednim učenjima ima ogroman broj sledbenika, svako od njih ima svoj specifični put jer će prolaziti specifična iskustva kojima će sebe dograđivati.
Sa napomenom da smo mi kao humano biće sklop duhovnog, mentalnog, kauzalnog, astralnog i fizičkog dela. Onaj najbitniji, večiti i besmrtni je ono što mi jesmo i to je taj deo zbog kojeg postoji svi ostali. Mi, Biće, Duša, smo Ta suština i kao takvi dolazimo ovde da uzdignemo svoju svest, kapacitet ljubavi, nesebičnost i sve ostale duhovne atribute ili atribute samog Kreatora.
Da ne dužim; mnogi kopaju po metafizičkim učenjima iako ona u sebi nemaju pravu istinu niti pravo razumevanje jer ne dolaze iz samog srca Kreacije ili Kreatora. To su učenja koja dolaze sa nižih nivoa psihičkih svetova koji su odmah do fizičkog. Oni koji žele najvišu istinu i najvišu realizaciju tražiće i traže čisto duhovna učenja koja su sadržana u samoj suštini života.
Ova suština života je poznata kao Bani, Shadba, Kalami, Kalam-i-Ilahi, Put, Nada, Melodija Sfera... Duh, Sveti Duh, Reč ili Glas Boga i pod još mnogim imenima. Ova suština života je uvek imala predstavnika Živih Učenja na ovoj planeti jer inače život ne bi mogao opstajati bez takvog pojedinca. Svako onaj ko je želeo i težio najvišoj duhovnoj realizaciji tražio je i nalazio ova učenja, pa je tako i danas. Ova učenja obezbeđuju pojedincu uslove da još u ovom životu dosegne Samo-Realizaciju ili "Znati Sebe" (Znaj Sebe - kako je govorio Sokrat). Takođe, obezbeđuju mogućnost da pojedinac Zna ili Realizuje Boga tj Bog-Svest....
Učenja koja su pre 5000 godina otišla u ilegalu zbog progona i ubijanja ovih pojedinaca. Pre nekoliko decenija su ponovo u javnosti. Ona nemaju ceremonije ili razne prakse i rituale osim lagane duhovne vežbe na svakodnevnoj osnovi. Pojedinac sa vremenom putuje u svojim snovima višim realnostima kada jednoga dana to preraste u svesno putovanje.
Na svakom pojedincu je da traga, proba i sam odlučuje da li u tome nalazi sebe ili će tragati nešto manje zahtevno. Zašto? Zato što je to put ka totalnoj odgovornosti i put na kojem pojedinac mora odraditi svu zaostalu karmu....
Ima li drugih načina da se dosegne konačni cilj kojem svako od nas teži - dosezanje duhovne slobode, ljubavi i duhovne mudrosti?
Nema jer je Duh ili Reč Boga ta suština koja sadrži svo znanje, svu mudrost, svu snagu i svu ljubav.
Toliko!