Краљ Александар и краљица Драга

Да ли је Мајски преврат био оправдан?

• Да

• Не

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Nemate pojma koliko mi je drago sto ovde ima ljudi koji pametno vide nasu istoriju.Obrenovici su bili prava dinastija koja je donela drzavotvornost Srbiji,a Karadjordjevici oni koji su nam je unistili.
I ako ikada bude trebalo da se vrati monarhija u Srbiju,ja se nadam da ce to biti neko od Obrenovica.

Обреновићи једини имају право да захтевају повратак монархије.

Jedino da klonirate pokojnog Aleksandra i Dragu :hahaha:

Za vladavine Milana i Aleksandra Srbija je bila do Ristovca
Za vladavine Petra Karadjordjevica stigli smo do Djevdjelije
Za vladavine Aleksandra I Ujedinitelja i Baje Pasica od Subotice do Djevdjelije i od Triglava do Timoka. Ponavljam, takvu i toliku srpsku drzavu mozemo samo da sanjamo (pokojni Milosevic je imao sansu 1991, ali je prokockao).
Pod Karadjordjevicima smo srusili i Otomansko i Habzbursko carstvo!
To dovoljno govori o uspehu vladavine u nacionalnom smislu.

Inace, ja ne znam zasto ste svi nezadovoljni kada se Aleksandrova politika posle sto godina ponovo primenjuje. Evo, opet se istovremeno ulizujemo Nemcima i molimo Ruse da nam pomognu, a u sustini nas ne zarezuju ni jedni ni drugi. Samo, kakvi rezultati pre sto godina, takvi i danas - niko nas ne ceni i uzima za ozbiljno.

Ali pojavice se novi Petar i Pasic, pa ce se i Srbija ponovo uzdici iz blata u kome se nalazi.

Za vladavine Aleksandra I Ujedinitelja i Baje Pasica od Subotice do Djevdjelije i od Triglava do Timoka. Ponavljam, takvu i toliku srpsku drzavu mozemo samo da sanjamo (pokojni Milosevic je imao sansu 1991, ali je prokockao).
To je bila Jugoslavija, nije bila srpska nacionalna drzava. Po toj logici, da smo usli u sastav Austro-Ugarske, imali bismo drzavu od Salcburga do Jedrena, od Baltickog do Jadranskog mora, malo li je...

Srusili smo trulu Austro-Ugarsku imperiju koja bi se za koju godinu raspala sama bez da pogine i pomre milion i po Srba. Uostalom, i da je nismo srusili, meni (mojim precima) nije nista smetala za vreme Kralja Milana a ni pre njega, naprotiv. "Uspeh vladavine u nacionalnom smislu" je sto ostade Srba taman toliko da stanu pod krusku. Ali smo srusili Habzbursko carstvo, to ne smemo da zaboravimo...

Inace, ja ne znam zasto ste svi nezadovoljni kada se Aleksandrova politika posle sto godina ponovo primenjuje. Evo, opet se istovremeno ulizujemo Nemcima i molimo Ruse da nam pomognu, a u sustini nas ne zarezuju ni jedni ni drugi. Samo, kakvi rezultati pre sto godina, takvi i danas - niko nas ne ceni i uzima za ozbiljno.
Pa evo, ja sam nezadovoljan vladavinom Aleksandra Obrenovica, ali sam jos nezadovoljniji Pasicevom "mudroscu" koja je istrebila sve sto je u Srbiji valjalo i koja nas je zakopala u grobnicu zvanu "Jugoslavija". Zato i ne znam kakav stav da zauzmem prema Majskom prevratu.

Ali pojavice se novi Petar i Pasic, pa ce se i Srbija ponovo uzdici iz blata u kome se nalazi.
Odlicno, uzdici ce se njih otprilike sedmoro - k'o sedam patuljaka: novi Pera, novi Baja i petoro Srba kol'ko ce da nas ostane pod kruskom posle jos jednog istorijskog "uspeha" i rusenja jos jedne imperije. Ali nece austrijski zandari da hapse po Srbiji, jok more!

Nas i Rusa pola miliona...

Izvini, ali za ovo mi je potreban poseban post...

Kako smo mi to srusili Otomansko carstvo? Mi, pa jos pod Karadjordjevicima? Koliko ja znam, Otomanska Imperija je prestala da postoji1922. godine kao posledica dogadjaja koji bas nikakve veze sa Srbijom i Srbima nemaju.

Prvi Balkanski rat, vodjen pod Petrom I Karadjordjevicem, jeste veliki uspeh za Srbiju. Tada smo uspeli da potisnemo Otomansku Imperiju dalje na (jugo)istok i da prosirimo teritoriju Srbije i ja protiv tog rata rec necu reci. Naravno, nasim profesorima Istorije i pesnicki nastrojenim profanima Srpskog je ta pobeda bila dovoljna da krenu da kao papagaji ponavljaju da smo "mi srusili Otomansku Imperiju".

То што је под Петром била српкса војска не значи ништа! Ево зашто! САВ ВОЈНИ КАДАР СТВОРИО ЈЕ КРАЉ МИЛАН, УНАПРЕЂИВАО КРАЉ АЛЕКСАНДАР, И ВОЈВОДА МИШИЋ У СВОЈИМ МЕМОАРИМА ПОМИЊЕ ВРЛО ПРЕЦИЗНО ДА БЕЗ ТА ДВА КРАЉА, МИЛАНА И АЛЕКСАНДРА НИКАДА СРБИ НЕ БИ ИМАЛИ ТАКВЕ УСПЕХЕ У РАТОВИМА 1912. СО 1918. Такође, регент Александар је био одличан војник и велики стратег, такође, и он и његова супруга Краљица Марија врло су поштовали жртве краљевског пара Обреновић! Краљ Петар није ту имао апсолутно никакве заслуге! А у сред Албаније, он је хтео да га насликају ''на воловским колима'', не би ли се нама сада стегло срце па да кажемо: ''види краљ на сељачким колима''! Он је за мене један љигавац и ништаван владар који је за Србију урадио нешто мало, чисто да се каже да није без ичега. Он је одлазио такође на Хиландар, и тамо се шепурио а заборављао ко је спасао тај исти Хиландар! Такође, врло је добро познато да је био у масонским редовима који вероватно и стоје иза целе приче о убиству из 1903. године. Велики доказ који иде томе у прилог је учешће Ђорђа Вајферта у целој причи који је издвајао велике суме новца за финансирање ''пројекта'', а који је био масон светског ранга.

Чињеница је да је Милан после лошег утиска против турака и катастрофе са бугарима, заиста кренуо да улаже у војску, наоружање и школовање официра.Са тиме се стало док је владао његов син,који је оптерећивао државу и народ својим приватним животом,а јачање и модернизација наоружања су настављене под Петром.
Иначе,последњи Обреновићи нису били војници.Милан је волео да се слика у униформама и да буде са војском,али је природно био тешка кукавица.Рецимо после првих почетних неуспеха са бугарима,одмах је побегао из Ниша.Његов син није имао прилику да се покаже,али се није много бавио војском.Петар је био војник,имао је солидно војничко образовање,лично је био храбар, учествовао у устанку 1876. и у ратовима као владар одлазио у прве редове, што је ,рецимо,за Милана незамисливо.Петрова оба сина,били су војници,имали образовање и били лично храбри.

Smesno sta sve ne pisete, pa taj Pasic je sastavio bar 5-6 radikalskih vlada Kraljevine SHS za vlade tog istog Aleksandra Karadjordjevica.

Srbija je ubistvom Aleksandra Obrenovica usla u kratkotrajno zlatno doba demokratije do pocetka Prvog svetskog rata, a nas sunovrat pocinje krajem dvadesetih godina, kada je Aleksandar Karadjordjevic umesto da amputira Hrvatsku i Sloveniju kada je uvideo da nam oni nisu nikakva braca, poceo da se zanosi integralnim jugoslovenstvom i u tom cilju uveo licnu diktaturu.
Zlatno doba demokratije-Al si ti neki optimista-Gde se to kupuje demokratija,jel na krvavim plocnicima Bulevara Kralja Aleksandra ili ....
Koji Aleksandra i Petar-Obacili su mir ,doneli rusevine milione mrtvih bbogalja,a kasnije umesto da stvaraju Srbiju stvorili su najgori projekat u Istoriji Srbije Kraljevinu SHS-Ljudi kad bi Obrenovici to uradili Nikada-Ziveli Obrenovici Najbolje iz Srbije-

Jedino da klonirate pokojnog Aleksandra i Dragu :hahaha:

Novi Paic ili Petar nedo ti bog-daleko im rodna kuca ,al su krali posle rata to je starsno!
E sad porediti Sadasnju Srbiju SA Srbijom pre 108 godina,moze se ogledati samo u jednom Narod je isti kao i pre "glup i bombastican"Dolazak Pasica i 1000eu po akciji-Smesno i Sramota da Srbi danas ne znaju gde je ubijen Mladi Kralj Srbije misli kao ti!I da umesto da se pravi obelezije i incijativa za obelezavanje mesta ,danas se pametni ljudi tese Pasicevo otreznjenju Srba i katatrzi 21 veka!
Ljudi ja ne mogu da veruje da postoj ljudi kao ti ,da misle o Pasicu-pa Pasic je huligan on je varao Kralja ,kralj ga je pomilovao,pomagao,a mogao ga je ukloniti,i bolje da ga je uklonijo bio bi u Srpskom narodnu bolji i mnogo veci covek,jer mi Srbi izgleda osim Titove politike i pricica 1000 eu po glavi ne znamo nista bolje-Miting krezube Srbije pocinje sutra sa Pasicem!

A za Aleksandra cu samo pomenuti onaj detalj iz serije kada pukovnik (Danilo Lazovic) dolazi u nisku kasarnu i tamo zatice obolele od tifusa, a porucnik (Sinisa Ljepojevic) ga pita da li sme da vojsci daje meso od crknutih konja jer nema dovoljno hrane...

Inace je takvo stanje u vojsci opisao i Slobodan Jovanovic u svojoj knjizi.

A sta se to danas jede u Vojsci i Malo si ti potkovan o Obrenovicima kad orijtir vojska i hrana u vojsci,isti taj Aleksandra Postavio je temelje hrama Svetog save-Daraovao Zicu.manasiju studenicu ravanicu Hilandar,ljubostinju crkve,skole otvorio Oficirski dom prvu Bolnicu spec.namemene,Ugostio Pupina I Nnikolu Teslu kojeg je i sam pomagao darovao ordemom svetog Save i PVOG REDA inace pod Obrenovicima ustanovljena!
Jedini nas kralj koji je imao prilike da ugosti tako velike naucnike-tada je Nikola Tesla rekao:"ako ikada postanem posznat,i ako moja dela budu poznata bice mi drago i namenicu ih mom Srpskog narodu-U dvoru 1898 godine!
Inace organizacija crna ruka Apis i oficir Misic(onaj bednik sto je otvorio vrata dvora_zabranili su rad Tesle u Srbji pod izgovorom ponovo istim:"strani spiju i placenik Alksandra"

Sto se tice stanja u vojsci ne baratas cinjenicama,stanje jeste bilo tesko ali ne toliko koliko kada su vojnici Tumarali po Albanskim prokletijama ili kada je pod Aleksandrom Karadjordjevicem zavladao pegavi tifus ,verovatno JE I ZA TO Obrenovic kriv-I kada je pomrlo blizu 50.000 ljudi!
Malo vise citaj i trazi cinjenice puste te fore stanje tesko,a danas je kao mnogoooooooooooooooo boljeeeeeeeeee!

Poslednja izmena:
A sta se to danas jede u Vojsci i Malo si ti potkovan o Obrenovicima kad orijtir vojska i hrana u vojsci,isti taj Aleksandra Postavio je temelje hrama Svetog save-Daraovao Zicu.manasiju studenicu ravanicu Hilandar,ljubostinju crkve,skole otvorio Oficirski dom prvu Bolnicu spec.namemene,Ugostio Pupina I Nnikolu Teslu kojeg je i sam pomagao darovao ordemom svetog Save i PVOG REDA inace pod Obrenovicima ustanovljena!
Jedini nas kralj koji je imao prilike da ugosti tako velike naucnike-tada je Nikola Tesla rekao:"ako ikada postanem posznat,i ako moja dela budu poznata bice mi drago i namenicu ih mom Srpskog narodu-U dvoru 1898 godine!
Inace organizacija crna ruka Apis i oficir Misic(onaj bednik sto je otvorio vrata dvora_zabranili su rad Tesle u Srbji pod izgovorom ponovo istim:"strani spiju i placenik Alksandra"

Sto se tice stanja u vojsci ne baratas cinjenicama,stanje jeste bilo tesko ali ne toliko koliko kada su vojnici Tumarali po Albanskim prokletijama ili kada je pod Aleksandrom Karadjordjevicem zavladao pegavi tifus ,verovatno JE I ZA TO Obrenovic kriv-I kada je pomrlo blizu 50.000 ljudi!
Malo vise citaj i trazi cinjenice puste te fore stanje tesko,a danas je kao mnogoooooooooooooooo boljeeeeeeeeee!
Eto pod padas pod propagandu Pasica i kompanije!
RECI mi gde su tacno ubijeni Obrenovici,i Gde je odrzan prvi parastos,kao i gde su bili pokopani,kao i ko je odbio da sluzi parastos,kao i ko je sve vrsio obdukciju i stta je sve pisalo u obdukcionim nalazima,i da li je obdukcioni nalaz bio napisa i pre njihovog masakra i ko ga je napisao!?

Eto pod padas pod propagandu Pasica i kompanije!
RECI mi gde su tacno ubijeni Obrenovici,i Gde je odrzan prvi parastos,kao i gde su bili pokopani,kao i ko je odbio da sluzi parastos,kao i ko je sve vrsio obdukciju i stta je sve pisalo u obdukcionim nalazima,i da li je obdukcioni nalaz bio napisa i pre njihovog masakra i ko ga je napisao!?

Тесла је једини пут посетио Србију за време владавине Краља Александра Обреновића, од којег је добио новац и покриће за своје патенте!!! Па и дан данас краљевски пар лежи у крипти, то јест подруму цркве, ни један државник Србије није сишао да запали свећу, ода почаст или нешто слично. Док се у Марсељу сви гурају ко ће пре да стане уз ову појаву од ''престолонаследника''. Не схватите ме погрешно, и треба дати помен и обележити датум убиства тако значајног владара као што је био Краљ Ујединитељ, али онда морате имати исти аршин за све, и треба поштовати бар зверски начин на који су Краљ Александра и Краљица Драга побијени!

Mozda je vojska za vreme Aleksandra Karadjordjevica jela crknuto meso i da je vladao tifus, samo sto previdjate detalj da je to bilo za vreme povlacenja kroz Albaniju i Prvog svetskog rata, dok se Aleksandru Obrenovicu to desavalo u vreme mira, sto je veoma bitna razlika.

Пронађи податке о онима који су од нове власти, наком Мајског касапљења 1903. тражили Аписову одговорност, као и одговорност свих осталих злочинаца и зликоваца! Погледај да ли им је фалила длака с главе...

Mozda je vojska za vreme Aleksandra Karadjordjevica jela crknuto meso i da je vladao tifus, samo sto previdjate detalj da je to bilo za vreme povlacenja kroz Albaniju i Prvog svetskog rata, dok se Aleksandru Obrenovicu to desavalo u vreme mira, sto je veoma bitna razlika.

И цркнуто месо је разлог да некога онако зверски убијете? Друго, војска се у рукама Краља Милана врло осилила, она је била потпора његовој власти, па је и после његовог коначног одлска из Србије, војска сматрала да је нека ''виша класа'' од свих других! Краљ Александар само није расипао паре на њих. И Стефан Душан је једини од Немањића који није проглашен за свеца....чудно, најславнији српски владар није светац! Знате зашто? Зато што ни он није разбацивао паре градећи цркве и манастире и није се улизивао поповима....једва су дочекали да га окриве што је своју супругу одвео на Хиландар па да могу да узму то као оправдање што Душан после смрти неће бити светац! Дакле, постоји нека паралела, и Душан и Александар су били врло штедљиви, први није даривао цркву по цену да се не посвети, а други није бацао превише пара на војску, по цени да му неки из те војске дођу главе.

И цркнуто месо је разлог да некога онако зверски убијете?
Razlozi za ubistvo Aleksandra Obrenovica su brojni. Meni upada u oci neverovatan konsenzus koji je zavladao politickom scenom Srbije po ovom pitanju. Gotovo da nije bilo politicara i politicke partije koja se nije slozila sa prevratom. Izgleda da je Aleksandru uspelo ono sto nije uspelo nikome ni pre ni posle njega - da ujedini Srbe makar na pet minuta. I izgleda da smo mi u stanju da se ujedinimo samo kad treba da okrvavimo ruke - naopak narod, sta ces.

1. Ne samo da je suspendovao Ustav i doneo novi, nego ni taj nije postovao.

2. Nijedan ozbiljan politicar nije hteo da se zamajava sa njim pa je sastavljao cinovnicke vlade a i njih je razresavao i postavljao kako mu volja.

3. Ozenio se potpuno neprimereno, zenom koju su vodili sitni sicardzijski interesi - "da budem kraljica makar godinu dana, da udjem u sve citanke a posle moze i potop".

4. Kraljicina braca su pravila probleme po Beogradu. Kabadahijskim ponasanjem su provocirali starije oficire sto je samo ubrzalo pripremu atentata. Tako ti je to kad ne ozenis nemacku princezu nego uzmes neku lokalnu pa u "miraz" dobijes i ljakse burazera koji je jedva docekao da uniformu pekarskog pomocnika zameni oficirskim mundirom pa da "postrojava" po Beogradu.

5. Okruzio se nesposobnjakovicima. Glavni kriterijum za postavljenje i napredovanje je bio slaganje sa njegovom nakaradnom zenidbom.

6. Nije vodio racuna o vojsci. Zbog njegovih bravura sa raznim "fuzionim" vladama, nije usvajan budzet, vojska nije redovno dobijala plate. Kad uracunamo da ih je Milan poprilicno razmazio i kad uracunamo da su vec bili nezadovoljni Aleksandrovom zenidbom i isprovocirani ponasanjem Lunjevica - nije ni cudo sto su skovali zaveru.

Razlozi za ubistvo Aleksandra Obrenovica su brojni. Meni upada u oci neverovatan konsenzus koji je zavladao politickom scenom Srbije po ovom pitanju. Gotovo da nije bilo politicara i politicke partije koja se nije slozila sa prevratom. Izgleda da je Aleksandru uspelo ono sto nije uspelo nikome ni pre ni posle njega - da ujedini Srbe makar na pet minuta. I izgleda da smo mi u stanju da se ujedinimo samo kad treba da okrvavimo ruke - naopak narod, sta ces.

1. Ne samo da je suspendovao Ustav i doneo novi, nego ni taj nije postovao.

2. Nijedan ozbiljan politicar nije hteo da se zamajava sa njim pa je sastavljao cinovnicke vlade a i njih je razresavao i postavljao kako mu volja.

3. Ozenio se potpuno neprimereno, zenom koju su vodili sitni sicardzijski interesi - "da budem kraljica makar godinu dana, da udjem u sve citanke a posle moze i potop".

4. Kraljicina braca su pravila probleme po Beogradu. Kabadahijskim ponasanjem su provocirali starije oficire sto je samo ubrzalo pripremu atentata. Tako ti je to kad ne ozenis nemacku princezu nego uzmes neku lokalnu pa u "miraz" dobijes i ljakse burazera koji je jedva docekao da uniformu pekarskog pomocnika zameni oficirskim mundirom pa da "postrojava" po Beogradu.

5. Okruzio se nesposobnjakovicima. Glavni kriterijum za postavljenje i napredovanje je bio slaganje sa njegovom nakaradnom zenidbom.

6. Nije vodio racuna o vojsci. Zbog njegovih bravura sa raznim "fuzionim" vladama, nije usvajan budzet, vojska nije redovno dobijala plate. Kad uracunamo da ih je Milan poprilicno razmazio i kad uracunamo da su vec bili nezadovoljni Aleksandrovom zenidbom i isprovocirani ponasanjem Lunjevica - nije ni cudo sto su skovali zaveru.

Сваком владару можете наћи низ грешака и корака и навести их као разлог убиства. Али знате шта, то није било убиство! То је био масакр! Ако су били проблем зашто их једноставно нису послали у иностранство? Зашто су те ноћи убијали министре, и присталице Обреновића? Размислите и о томе....

Ministri su ubijeni jer su se zaverenici uspanicili kada nisu nasli kralja i kraljicu da ih neko ne bi otkrio.
Cak su i dvor hteli da sruse topovima, pa Masin nije dao da se to radi.

Аха, али чекајте, ако су сви били против Краља тиранина и Краљице *****, чему паника? Примећујете нелогичности и контрадикторности званичне историје??

Сваком владару можете наћи низ грешака и корака и навести их као разлог убиства. Али знате шта, то није било убиство! То је био масакр! Ако су били проблем зашто их једноставно нису послали у иностранство? Зашто су те ноћи убијали министре, и присталице Обреновића? Размислите и о томе....
Naravno, zato se ja i ne slazem sa Majskim prevratom. Sa druge strane, pokusavam da razumem sve okolnosti koje su do toga dovele. Pogotovo ne odobravam nacin na koji je ubistvo izvrseno.

Kralja nisu ni morali da ubiju, postojao je niz drugih nacina da se sve mnogo elegantnije resi:

- Izgnanstvo. Mogli su da upadnu u Dvor onako kako su upali, da usput skinu samo onoliko glava koliko je to krajnje neophodno, da ih zarobe i da ih deportuju u Austriju. Doveli bi na vlast Petra Karadjordjevica kao sto su ga i doveli, cela politicka i vojna elita Srbije bi se slozila sa tim jer Aleksandar nije imao nikakvu podrsku. Ono jeste, vrsio bi pritisak iz Austrije, pisao bi pisma, trazio da se vrati na presto ali bi to izazivalo vise podsmeha u Srbiji nego nekog ozbiljnijeg odjeka.

- Vojni udar. Oficiri/zaverenici izvrse klasican vojni udar, stave Kralja "pod kontrolu", u neku vrstu kucnog pritvora kao Mubaraka u Egiptu. Onda se momku da malo vremena da sedne i da natenane razmisli o svemu, da se malo "dovede u red". Da mu se rok od 6 meseci da se razvede i da se nagodi sa Dragom Masin oko njenog odlaska iz Srbije. Ponudi mu se izbor - da se ozeni kako dolikuje, da obezbedi potomka dinastiji ili da abdicira.
Ako "vojna hunta" uspe, zemljom bi vladala privremena Vlada koja bi raspisala izbore a Kralj bi nakon toga imao manje vise protokolarnu funkciju kakvu je otprilike imao i Kralj Petar. Svi bi bili zadovoljni, dinastija bi se sacuvala a momak bi malo sazreo i ukapirao da je XX vek i da ne moze da se ponasa kao egipatski faraon.

Eto, to su dva resenja, postojalo je verovatno jos, samo napaljeni oficircici nisu imali vremena da razmisljaju nego im udarila krv u glavu pa im sablje i bajoneti bili brzi od mozga. Na nesrecu, niko od politicara u to vreme nije stao i razmislio. To sto porucnici od 25-26 godina ne misle mozgom i nije neki problem, problem je sto su politicari dozvolili da o sudbini Srbije odlucuju napaljeni momci koji u vojnoj sluzbi nisu proveli ni toliko vremena da posteno izraubuju par vojnickih cokula.

Аха, али чекајте, ако су сви били против Краља тиранина и Краљице *****, чему паника? Примећујете нелогичности и контрадикторности званичне историје??
Imao je on oko sebe nekoliko cinovnika i nekoliko lojalnih generala uz pomoc kojih je sastavio (skrpio) Vladu. Niko ne kaze da su bas svi bili protiv njega, ali nijedan ozbiljan politicar nije hteo da se bakce sa njim. Sve politicke stranke su bile protiv takve vladavine Kralja Aleksandra.

Naravno, zato se ja i ne slazem sa Majskim prevratom. Sa druge strane, pokusavam da razumem sve okolnosti koje su do toga dovele. Pogotovo ne odobravam nacin na koji je ubistvo izvrseno.

Kralja nisu ni morali da ubiju, postojao je niz drugih nacina da se sve mnogo elegantnije resi:

- Izgnanstvo. Mogli su da upadnu u Dvor onako kako su upali, da usput skinu samo onoliko glava koliko je to krajnje neophodno, da ih zarobe i da ih deportuju u Austriju. Doveli bi na vlast Petra Karadjordjevica kao sto su ga i doveli, cela politicka i vojna elita Srbije bi se slozila sa tim jer Aleksandar nije imao nikakvu podrsku. Ono jeste, vrsio bi pritisak iz Austrije, pisao bi pisma, trazio da se vrati na presto ali bi to izazivalo vise podsmeha u Srbiji nego nekog ozbiljnijeg odjeka.

- Vojni udar. Oficiri/zaverenici izvrse klasican vojni udar, stave Kralja "pod kontrolu", u neku vrstu kucnog pritvora kao Mubaraka u Egiptu. Onda se momku da malo vremena da sedne i da natenane razmisli o svemu, da se malo "dovede u red". Da mu se rok od 6 meseci da se razvede i da se nagodi sa Dragom Masin oko njenog odlaska iz Srbije. Ponudi mu se izbor - da se ozeni kako dolikuje, da obezbedi potomka dinastiji ili da abdicira.
Ako "vojna hunta" uspe, zemljom bi vladala privremena Vlada koja bi raspisala izbore a Kralj bi nakon toga imao manje vise protokolarnu funkciju kakvu je otprilike imao i Kralj Petar. Svi bi bili zadovoljni, dinastija bi se sacuvala a momak bi malo sazreo i ukapirao da je XX vek i da ne moze da se ponasa kao egipatski faraon.

Eto, to su dva resenja, postojalo je verovatno jos, samo napaljeni oficircici nisu imali vremena da razmisljaju nego im udarila krv u glavu pa im sablje i bajoneti bili brzi od mozga. Na nesrecu, niko od politicara u to vreme nije stao i razmislio. To sto porucnici od 25-26 godina ne misle mozgom i nije neki problem, problem je sto su politicari dozvolili da o sudbini Srbije odlucuju napaljeni momci koji u vojnoj sluzbi nisu proveli ni toliko vremena da posteno izraubuju par vojnickih cokula.

Били су пијани, плаћени и усијане главе! Ја мислим да опаснија комбинација не постоји... Ма уосталом, нико није позван да решава државна питања на такав ''патриотски начин''. ЗАХТЕВАЛИ НЕКУ ДЕМОКРАТИЈУ А КРАЉА И КРАЉИЦУ СУ ОЕТАРЛИ НА ЈЕДАН ИЗРАЗИТО ДЕМОКРАТСКИ НАЧИН!

Imao je on oko sebe nekoliko cinovnika i nekoliko lojalnih generala uz pomoc kojih je sastavio (skrpio) Vladu. Niko ne kaze da su bas svi bili protiv njega, ali nijedan ozbiljan politicar nije hteo da se bakce sa njim. Sve politicke stranke su bile protiv takve vladavine Kralja Aleksandra.

Политичари не воле кад не могу да раде шта им воља.

Back